29.10.20, 08:26
Da się przerobić na dżemor, ale nie konfiturę do herbaty, a taki słodki do naleśników? Czy się nie porywać i zrobić wytrawny do mięs?
Obserwuj wątek
    • huang_he Re: Pigwa... 29.10.20, 08:56
      Słabo. Trzeba dać bardzo dużo cukru, a nadal będzie kwaśne. Poza tym przy robieniu niby jest ok, a potem nikt tego nie chce jesc. Mozna zrobic połączenie, np z gruszkami lub słodkimi jabłkami.
      Ale zawsze można użyć owoców do ciasta. Nie świeżych, tylko już takich przerobionych (pokrojonych, pocukrzonych, gdy puszczą już sok). Wtedy trzeba je zmiksowac (albo i nie, albo polowicznie). Wziąć przepis z jakiegokolwiek na marchewkowe i zamiast marchewki wrzucic pigwę. U mnie znika jeszcze gorące smile
    • dolores12 Re: Pigwa... 29.10.20, 09:03
      Ale pigwa czy pigwowiec? Jeśli ta pierwsza, to taki dżem jest popularny np w Portugalii. Wpisz Portuguese quince jam to znajdziesz przepisy. Ja nie robiłam, jestem zbyt leniwa żeby kroić w kostkę te twarde, wielkie gruchy.
    • alicia033 Re: Pigwa... 29.10.20, 09:25
      Tak.
    • aqua48 Re: Pigwa... 29.10.20, 10:31
      Oczywiście, że da się. Będzie kwaskowaty ale jest pyszny. Ja dodaję do ciast, naleśników i deserów.
    • boogiecat Re: Pigwa... 29.10.20, 10:38
      Dzemory i inne takie z pigwy sa takie se; natomiast u mnie jest popularna galaretka z pigwy i to jest bardzo dobre, do nalesniorow czy grzanek, serow, jogurtow i wogole 😛
      Robi sie latwo - moja tesciowa produkuje- tylko pigwy, cukier i sok z cytryny, zasada jest taka zeby na pol litra soku (uzyskanego z +/- 1,5 kg owocow, najlepiej malych i bardzo dojrzalych, pokrojonych w calosci w duze kawaly, a woda do gotowania ma je tylko przykryc) dodac 300g cukru (mozna wiecej ale wtedy bedzie tez gestsza konsystencja - ja wole leciutka).
      Jeslibys chciala mocna w smaku i kolorze to odzyskujac sok musisz porzadnie wycisnac tez owoce, jadlam jasna i ciemna wersje i obie sa fajne.
    • zona_glusia Re: Pigwa... 29.10.20, 11:21
      Da się. Zrobiłam z cukrem żelującym.
      • boogiecat Re: Pigwa... 29.10.20, 11:44
        Nie potrzeba niczego zelujacego, pigwa ma bardzo duzo naturalnej pektyny.
    • daniela34 Re: Pigwa... 29.10.20, 11:52
      Da się.
      Ja robię pigwę na gęsto, nie jest to konsystencja konfitury tylko właśnie raczej dżemu, da się posmarować naleśniki czy przełożyć ciasto. Tyle że cukru jest sporo, no i trzeba dość długo przesmażać. Ale raz, jak przesadziłam, to wyszła mi konsystencja nawet nie dżemu a marmolady (można było kroić nożem).
      • triismegistos Re: Pigwa... 29.10.20, 12:27
        Czas nie jest problemem, robię w wolnowarze.
        • daniela34 Re: Pigwa... 29.10.20, 12:34
          To tylko radziłabym, żeby wyłączyć na etapie, kiedy dżem będzie ci się wydawał trochę za rzadki. Pigwa (ze względu na dużą zawartość pektyny) jeszcze dość mocno zgęstnieje stygnąc.
    • z_lasu Re: Pigwa... 29.10.20, 11:57
      Z dynią da się pysznie połączyć, ale nie mam przepisu. Ja to robię w ten sposób, że oddaję całe kosze pigwy zainteresowanym, a w zamian inkasuję pigwówkę i dżem dyniowo-pigwowy 😁
      • triismegistos Re: Pigwa... 29.10.20, 12:20
        Nie jesteś moją sąsiadką? Poszłabym na taki deal 🙂
      • hotelowy.boom Re: Pigwa... 29.10.20, 12:31
        Fajne przepisy. Żona będzie miała co robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka