Dodaj do ulubionych

W czym piec?

15.11.20, 12:54

Piekę przede wszystkim mięso, czasem warzywa, ziemniaczki, sporadycznie jakieś lasagne czy zapiekanki.
Dotąd używałam rękawa- strasznie nieeko, albo metalowej brytfanki która lubi przypalić sos, albo i potrawę na dnie.
Chciałabym jakieś ekstra naczynie do pieczenia. Wiadomo, wolę rozwiązanie budżetowe, ale jeśli naprawdę warto jestem skłonna wydać więcej forsy. Musi się myć w zmywarce.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: W czym piec? 15.11.20, 13:08
      Żadne dobre naczynie nie nadaje się do zmywarki. Ewentualnie emaliowane(? Szkliwione?) żeliwo. Gole nie nadaje się do zmywarki, podobnie garnek rzymski.
    • mysiulek08 Re: W czym piec? 15.11.20, 13:18
      pospolite żaroodporne ?

      nie mam garnkow rzymskich, lakrusety i inne podobne nieprzyzwoicie drogie, wiec uzywam żaro, myje w zmywarce nie trzesac sie nad kazda ryska czy plamka 😋
    • lellapolella Re: W czym piec? 15.11.20, 13:26
      Ja piekę w brytfance żeliwnej, podobnej do tej www.garneczki.pl/produkt/browin-ferro-5-5-l---brytfanna-zeliwna-z-pokrywka,93639?gclid=EAIaIQobChMIqpiS78SE7QIVwf-yCh3zswLJEAQYASABEgITqfD_BwE
      Oprócz tego mam mniejsze naczynie ceramiczne (glazurowane) z pokrywką. Sądzę, że obydwa gary mogłyby być myte w zmywarce.
    • alicia033 Re: W czym piec? 15.11.20, 13:28
      piekę w naczyniach ceramicznych (głównie wariacje nt. Bolesławca), szklanych żaroodpornych (przeważnie Ikea) albo żeliwnych.
      Wszystkie oczywiście nadają się do zmywarki.
      • tyggrysio Re: W czym piec? 15.11.20, 23:23
        Mialam 4 naczynia do pieczenia z Boleslawca i 3 najczesciej uzywane mi pekly - jedno do tart i dwa prostokatne. Jedna podluzna foremka mi zostala. Z zadnymi naczyniami z Boleslawca nie mialam problemu poza tymi do uzywania w piekarniku, wiec ja ich nie polecam.
        Pisalam nawet do obslugi klienta, zeby zapytac, co robie nie tak, zeby kupic kolejne i uzywac jak nalezy (ikeowych uzwam tak samo i im nic nie jest), ale po ktorej z kolei wiadomosci poprosili tylko o zdjecie pieczatki i powiedzieli ze przekaza dalej. Ale nadal nie wiem, bo bylo nie tak - naczynia nie pekaly z hukiem, tylko robily sie im rysy (prostokatnym w rogach, jakby to wynikalo z ich budowy), ktore potem sie powiekszaly az zaczynaly przeciekac.
    • ga-ti Re: W czym piec? 15.11.20, 13:34
      Mam kilka żaroodpornych (szklanych, przezroczystych), z pokrywami i bez. Dobrze się w nich piecze i dobrze się myją.
      Moja mama ma ceramiczną brytfannę i sobie chwali, ma też jakiś wypasiony garnek, gruby żeliwny (?) i też w nim piecze mięsa i jest ok.
      • mysiulek08 Re: W czym piec? 15.11.20, 13:53
        nie moge przekonac sie do zeliwnych, takich zwyklych, ' surowych', raz, ze ciezkie, nie na moje nadgarstki, a dwa, co bym zrobila, to jest metaliczny ? dziwny posmak

        przygotowywalam zgodnie z instrukcja, nawet wypalalam w ognisku 😊 mylam sosa i ciagle nie tak, odpuscilam
        • tereso Re: W czym piec? 15.11.20, 14:07
          To jest szkliwione. Bardzo je lubię. Mam też rzymski garnek i kilka szklanych naczyń żaroodpornych o różnych pojemnościach, się najbardziej lubię to żeliwne.
          • kochamruskieileniwe Re: W czym piec? 15.11.20, 19:36
            Mam gęsiarkę żeliwną oblewaną - uwielbiam ją.
            Rok temu kupiłam w lidlu podobne naczynie - okrągłe. (cena, jak na taki wyrób bardzo ok). Jest bardzo dobre, w każdym razie ja mogę polecić z czystym sumieniem. W zmywarce myję suspicious.
    • asfiksja Re: W czym piec? 15.11.20, 13:48
      Mam brytfannę kamionkową z Bolesławca. Znosi wszystko - piekarnik, mikrofalówkę i zmywarkę. Z tym że jest taka piękna, że piekę w niej tylko od święta. Na co dzień w zwykłym stalowym garnku z pokrywką, po tym jak mi się zbiła brytfanna ze szkła żaroodpornego.
    • andaba Re: W czym piec? 15.11.20, 14:01
      Ja mam pospolitą gęślarkę, w której robię wszystko. Oczywiście, zapiekanka dobrze zapieczona przywiera, ale odmoczenie likwiduje problem.
      Ale do zmywarki pewnie nie wchodzi...
      Czemu koniecznie musi być do zmywarki?Jak jedną brytfannę ręcznie umyjesz, to cię chyba nie trafi?
      Ludzie lubią sobie komplikować życie...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: W czym piec? 15.11.20, 14:08
      Miałam piękne naczynie żaroodporne do pieczenia, z mlecznego szkla, malowane, prostokatne, było idealne.
      Niestety któregoś razu wyciągnęłam zimne z lodówki i położylam na rozgrzana płytę i ebło - plakać mi się chciało - nie wiem dlaczego, bo w tum mozna bylo i piec i gotować.
      Teraz mam szklane zwykle okragle, bo takie mi zostały, a po 2 latach nadal jestem obrażona na tamto naczynie.
    • bertie Re: W czym piec? 15.11.20, 14:08
      Ja używam żaroodpornego naczynia szklanego.
      Ale mam pytanie - jak wy mieścicie te duże naczynia w zmywarce? Te naczynia są tak niewymiarowa, że w pionie u mnie nie dają się ustawić. Jak bym miała wsadzić i naczynie i pokrywę, to niewiele więcej się zmieści, a na pewno nie garnki.
    • solejrolia Re: W czym piec? 15.11.20, 14:12
      Mam najzwyklejsze szklane żaroodporne , i jakieś ultra tanie, najważnijesze że z przykrywką.
      Mam 3: okrągłe mniejsze i większe, oraz całkiem spore prostokątne. Na nasze potrzeby wystarczają.
      Wszystko w nich piekę, od szybkich zapiekanek, po ryby, kurczaki, po żeberka.
      Po pieczeniu zalewam wodą, zeby się odmoczyły, a potem normalnie wstawiam do zmywarki.

      (Raz użyłam rękawa, stwierdziłam, że to bez sensu, i dałam mamie, bo i tak używa).

      Mam też jakieś z Ikea, ceramiczne, straszny szit, który od widelca się rysuje. Tego do piekarnika nie wstawiam, za to używam (sporadycznie) jako półmisek.
    • mikams75 Re: W czym piec? 15.11.20, 14:43
      a papier do pieczenie jest bardziej eko? Pieke niemal wszystko na papierze, na metalowych blachach. Mam tez kilka szklanych form, wg mnie sa latwiejsze w utrzymaniu czystosci i mniej sie niszcza niz metal. Fajne sa szklane ze szklana pokrywa, ale nie testowalam.
    • bei Re: W czym piec? 15.11.20, 15:17
      U nas doskonale sprawdzają się żaroodporne, masywne , szklane naczynia. Najlepiej dwuczęściowe- jest wówczas możliwość pieczenia pod przykryciem.
    • andace Re: W czym piec? 15.11.20, 21:04
      Używam naczyń z Bolesławca (wszystkie nadają się do piekarnika i do zmywarki), mam zarówno owalne, okrągłe i prostokątne, te ostatnie używam do chleba i pasztetu. Sklep online jest średnio przyjazny ale mają stacjonarne sklepy firmowe i aktywna stronę na fejsbooku (i grupę wyprzedażową na FB).
      ceramika-design.com.pl/shop/item/1696

      Mam też zestaw garnków żeliwnych z Le Creuset, emaliowanych w środku i jestem absolutną fanką, są świetne i do gotowania i do pieczenia ale nie da się ich myć w zmywarce.
    • cruella_demon Re: W czym piec? 15.11.20, 21:27
      Na warzywa i zwykłe zapiekanki mam naczynia żaroodporne, niektóre emaliowane ale to bez różnicy.
      Mięso piekę w brytfankach po babci. Nie wiem, żeliwne, metalowe? Ważą tonę i nic w nich nie przywiera. Mają z pół wieku pewnie, jak nie więcej.
    • kotejka Re: W czym piec? 16.11.20, 04:16
      Naprawdę warto kupić rzymski garnek
      Mam formy szklane, ceramicze i emaliowane gesiarki
      Takich warzyw, mies, ryb i zapiekanek nie robią
      Cudo.
      Ale w zmywarce nie umyjesz,
    • mava Re: W czym piec? 16.11.20, 06:36
      używam
      - metalowej brytffany made Ikea
      -emaliowanej made Lidl
      -żaroodpornych, też z Ikei
      -no i zwykłych blavch z wyposażenia piekarnika
      Wszystko wrzucam do zmywarki.
      Nic mi sie nie przypala ale jednak trzeba polewać miecho, obracać, szczególnie w metalowych naczyniach.
      najlepiej ustawiać minutnik bo, przysiadajac na forum, mozna o tym zapomniec.
      No i w ogóle pilnowac czasu czyli nie przepiekac bo wysycha na wior....
      Wydaje mi sie, że to jednak mniej zalezy od rodzaju naczynia - przypomnę, że nasze babki miały mały wybór a jednak pieczeń "jak u babci" wspomina wiekszosc.
    • leyla76 Re: W czym piec? 16.11.20, 08:48
      Rożne zapiekanki, lasagnie pieke w zaroodpirnych. Mam kilka, rożnej wielkości . Wszystkie sie mieszczą w zmywarce.
      Inne rzeczy pieką na blachach, mam ich sporo rożnej wielkości i głębokości. Przykrywam wszystko folia aluminiowa na czas pieczenia , wtedy piekarnik dłużej czysty jest.
      Blach wykładam papierem do pieczenia. Nie wykładam niczym jak pieke np mięcho z warzywami i jest ze tak powiem dużo sosu.
    • zona_mi Re: W czym piec? 16.11.20, 10:03
      Od lat piekę w plastikowym tupperware - jestem nim zachwycona, nigdy się nie poparzyłam, nic nie wybuchło, nie rdzewieje, nie pęka, myję w zmywarce.
    • thea19 Re: W czym piec? 16.11.20, 10:45
      hmm, mam całą kolekcję szklanych naczyń z pokrywami (które robią za półmiski), tudzież ceramicznych. Myślałam, że to pospolite rozwiązanie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka