Dodaj do ulubionych

Podrażniona skóra twarzy

23.07.21, 16:45
Ratunku! Użyłam ostatnio nowego, oliwkowego mazidła do ciała na twarzy i podrażniłam sobie skórę. Głupota, ale skończył się mój krem i dotąd nawet kiedy smarowałam się czymkolwiek, nic się nigdy nie działo. Skóra jest napięta, szorstka, piecze i wygląda, jakby otworzyly mi się wszystkie pory. Nie chcę pogorszyć sprawy, a nie mam pomysłu czym się ratować. Wzięłam antyhistaminę i posmarowałam twarz kojącym tonikiem. Najchętniej wysmarowałabym się hydrokortyzonem, ale wiem że to nie do twarzy.
Macie jakieś pomysły? Może babcine sposoby?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Podrażniona skóra twarzy 23.07.21, 17:01
      Kojący krem Avene do podrażnionej cery (Avène Crème peaux intolérantes)
      https://www.powersante.com/media/catalog/product/p/o/powersante-avene-creme-pour-peaux-intolerantes-50-ml.png?quality=80&fit=bounds&height=&width=&canvas=:&format=jpeg
      • alfa36 Re: Podrażniona skóra twarzy 23.07.21, 17:31
        www.doz.pl/apteka/p125615-La_Roche-Posay_Cicaplast_Baume_B5_balsam_SPF_50_40_ml
        Wklejam, pomogło przy podrażnieniu twarzy po masce z aloesem. Twarz była w czerwonych plamach.
        • deszczu_kropelka Re: Podrażniona skóra twarzy 23.07.21, 20:51
          Cicaplast jest też w wersji bez filtra 50 - piszę o tym, gdyby autorka wątku była w domu, wtedy taki wysoki filtr niepotrzebny.
          Może też być Bepanthen krem Derm albo Sensiderm, lub też po prostu Bepanthen maść - tłusta okropnie, ale na podrażnienia świetna.
    • asfiksja Re: Podrażniona skóra twarzy 23.07.21, 21:23
      Fenistil (nie szkodzi, że doustnie też wzięłaś przeciwhistaminowy).
    • koko8 Re: Podrażniona skóra twarzy 23.07.21, 21:32
      Avene Cicalfate

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka