no_easy_way_out 30.08.21, 12:22 Z Waszego otoczenia, doswiadczen - kto sprytniej, "madrzej" potrafi sciemniac? Mezczyzni czy kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mashcaron Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 12:25 Największy i najlepszy ściemniacz jakiego w życiu poznałam jest facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 12:36 ex-maz? obecny maz? przyszly? ktos z rodziny, kolega, lub "kolega" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 12:44 Kolega z podstawówki, który tak do 25 roku życia ciągle gdzieś się przewijał. A to w pracy, którą zdobył ściemniając i nie mając kompletnie wkwalifikacji, a to gdzieś jakieś szemrane interesy robił z kimś z moich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 12:52 Patrząc na proporcje wśród klasy politycznej, to raczej mężczyźni Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 12:57 Mezczyzni - mam dwoch na tapecie. Jeden bez przerwy sie chwalil kogo to on nie zna, jakie ma uklady i znajomosci na najwyzszych szczeblach - babcie hrabine dodawal na koniec z pytaniem: starczy? Drugi sciemnial na kazdym odcinku, wszystko lepiej wiedzial i "naukowo" wyjasnial. Forumowych sciemniaczy liczyc? Meskie tez w prowadzeniu bez konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 14:04 asia.sthm napisała: > Drugi sciemnial na kazdym odcinku, wszystko lepiej wiedzial i "naukowo" wyjasn > ial. A jak to robili, ze tak skutecznie im to wychodzilo i wszyscy to lykali > Forumowych sciemniaczy liczyc? Meskie tez w prowadzeniu bez konkurencji. Mozna. Przy czym Jesli to to forum to wskaz kto konkretnie. Bo -jak wszedzie- tu sa trolle, sa mowiacy zapewne glownie prawde czasami cos podkoloryzujac, sa tez mowiacy jak jest, ich oczami. W necie ciezko wiedziec na 100% kto mowi prawde. Ale o ile sie zorientowalem nie ma ty akurat takiego, ktoremu wszystkie wierza we wszystko. niezaleznie czy dany czlek mowi prawde czy nie, zawsze spora grupa uwaza ze cisnie kity, wymysla, gra kogos. Wiec ten ktory sciemnia, nie sciemnia za dobrze. Ten co mowi prawde, tez jest traktowany jak sciemniacz. To nie sa definicje swietnych sciemniaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 14:26 No, akurat z forumowych ściemniaczy to jednak najskuteczniejsza pozostaje wieczna gosia. To nawet nie była ściema, to była kreacja na miarę Demostenesa i Locke'a w "Grze Endera". Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 16:55 asia_i_p napisała: > No, akurat z forumowych ściemniaczy to jednak najskuteczniejsza pozostaje wiecz > na gosia. To nawet nie była ściema, to była kreacja na miarę Demostenesa i Lock > e'a w "Grze Endera". > Ha, i tu sie pojawia pytanie zasadnicze: czy kreacja - stworzenie jakiejs postaci np. chocby i caloksztaltu Wiecznej Gosi jest rownoznaczne z classic sciemnianiem? Bo dla mnie np.sciemnianie to takie bardziej opowiesci sprzedawcy np. dishwasher, ktory mi obiecuje cuda-wianki, co to ta machine nie bedzie robic i jakaz to ja nie bede uber happy jesli tylko wybiore te wlasnie, najdrozsza ze wszystkich obecnie w sprzedazy To troche inny caliber niz misterna creation postaci prawie jak z powiesci ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:00 Do kłamstwa ktoś musi się przygotować, im lepiej, tym ma większe szanse, ze dłużej prawda nie zostanie odkryta. To nie chodzi o płeć, „dobre” kłamstwo to łut szczęścia, dobre przygotowanie. Nie umiem ocenić kto lepiej kłamie, przecież jak kłamie dobrze, to ja o tym zazwyczaj nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:03 kobiety. mężczyźni głupio się wysypują. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:05 Sprytniej potrafią ściemniać inteligentni. Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 15:28 Oprocz inteligencji potrzebna jest jeszcze np. duza doza bezwzglednosci, ale juz plec nie ma najmniejszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 16:45 m_incubo napisała: > Sprytniej potrafią ściemniać inteligentni. > Tudziez obdarzeni dobra pamiecia! Nawet najinteligentnieszy sciemniacz/klamczuch/naciagacz z kiepska pamiecia dlugo nie pociagnie Mam w pamieci kilka takich stories z osobnikami, ktore zapomnialy co gadaly no i sie wsypaly koncertowo just because Life. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 31.08.21, 19:35 Tak, racja. Dlatego najlepsze są kłamstwa takie lekko tylko mijające się z prawdą, a nie kompletnie wymyślone historie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 31.08.21, 20:31 Widać byli za mało bezczelni. Koncertowy ściemniacz w tej sytuacji nie będzie się z niczego tłumaczył, tylko nową wersję powtarzał z takim przekonaniem, że mu 40% wyborców uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:08 Zdecydowanie faceci. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_4 Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:26 Przy ściemnianiu najważniejszy jest chyba spryt, przebiegłość. Moim zdaniem, płeć nie ma znaczenia, to kwestia osobowości. Psychopaci, osoby z zaburzeniem narcystycznym, Borderline, są dobrymi aktorami, potrafią być przekonujący w swojej grze, dbają też bardzo o swój wizerunek, dlatego z początku wielu ludzi nabiera się na ich dobre zamiary. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 31.08.21, 23:30 Narcyzi strasznie kłamią, nawet jak nie muszą Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:42 Z mojego doświadczenia kobiety, ale to nie była duża próbka😎 znałam dziewczynę , która kłamała tak, jak inni oddychają i ewentualne przyłapanie nie robiło na niej żadnego wrażenia. Dziwiło mnie, że się przedstawia własnym nazwiskiem, musiało jej się chyba podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 13:46 To osobnicze i nie zależy od płci. Odpowiedz Link Zgłoś
noski.noski Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 14:09 Chodzi o tę ostatnią aferę ze znanym małżeństwem producentów filmowych, kto bardziej naściemniał? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 14:17 Faceci. Politycy, sprzedawcy, aktorzy.. cinkciarza kobiety nigdy nie spotkalam. Kobiety wrozki, aktorki, cyganki. Oczywiscie sciemniaja , jak szukaja faceta, ale czy sprytniej, to kwestia indywidualna. Moj syn sciemnia codziennie. Niektore jego akcje nawet nagrywalam, bo boki mozna zrywac. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 15:54 A dlaczego akurat aktorki ściemniaja bardziej niż księgowe czy kosmetyczki? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 17:07 Zawod aktora bazuje na klastwie. Ksiegowej nie powinien. Sciemniajaca kosmetyczka, fryzjerka z czasem zostanie bez klientow, to chyba logiczne. Moze lekko koloryzowac, ale klamac jak aktor raczej nie powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 15:16 Płeć nie ma NIC wspólnego ze sprytnym czy "mądrym" ściemnianiem. Ściemniają całkiem dobrze 1) Ludzie inteligentni, bystrzy. 2) Ludzie mający codzienny kontakt z klientem, a przede wszystkim handlowcy (którzy często ma dopracowane do perfekcji pewne socjotechniki ) Najlepszy jest zatem bystry handlowiec To może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. Pozyskiwanie nowego klienta, takie poprowadzenie rozmowy, by klient załapał haczyk. Ustalanie, a często przesuniecie , opóźnienie terminu realizacji dostawy czy zlecenia, albo zmiany w projekcie, wycenie, kosztorysie (w trakcie realizacji dostawy czy zlecenia) itp sytuacje. A klienci często chcą usłyszeć to, co chcą usłyszeć. I ostatnią rzeczą jakiej chcą usłyszeć, to prawda. Np. Powiedz klientowi, że zapomniałeś (o nim, czy o jego zleceniu), AUĆ, albo, że nie masz dla niego czasu- ojp, jak sie obrazi, sfochuje. Tysiąc razy lepiej powiedzieć, powiedzieć cokolwiek, że dostawca się spóźnia, pogoda nie sprzyja, a ty jesteś w trasie i nie możesz teraz rozmawiać, lub innego rodzaju ściemnianie. Nawet jeśli klient nie uwierzy na 100%, i wie, że ściemniasz, to i tak lepiej w ten sposób wybrnąć, niż powiedzieć szczerze, że się zapomniało , czy, że nie ma się dla niego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mail-na-gazecie Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 15:36 Kobiety, mężczyźni to ściemniają jakoś tak naiwnie, że zawsze się orientuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 16:36 Dokładnie, przynajmniej część z nich robi to strasznie nieporadnie. Nawet miny miewają jak ściemniające dziecko albo pies Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 31.08.21, 08:04 Tylko ze jesli sie nie orientujesz, to dlatego ze nie bylo sciemy, czy dlatego ze sciema byla udana? Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 16:35 Kobiety. Przy czym mam na myśli kłamstwa wymyślane z potrzeby chwili, uwierzytelnianie, wykręty i pochlebstwa. Całe kreacje to raczej osoby płci dowolnej o cechach psychopatycznych czy z innymk zaburzeniami. W razie potrzeby ściemniam tak, że sama mogłabym w to uwierzyć. Ale zbyt dobrze wyczuwam kłamstwo, więc jednak nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
nevertheless123 Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 16:46 Myślę, że obie płcie podobnie, z tym że każda będzie miała swoje "specjalizacje", ze względu na uwarunkowania kultrowe. Np. trudno nie zauważyć, że kobiety częściej "ściemniają" w kwesytiach wyglądu, a mężczyźni w tych związanym ze stanem portfela, statusem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 16:57 Egocentrycy i psychopaci, a ci występują w obu płciach. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 17:10 Mojego meza siostra jest psychopatką, dlatego bardzo musze uwazac jak syna wychowuję. Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 17:11 O tak, psychopatom podobno dobrze idzie w badaniach wariografem (plotka, nie wiem czy prawdziwa). W każdym razie im lepiej ktoś panuje nad emocjami, tym mniej odruchów będzie go zdradzać. To się przydaje przy grze w pokera Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 17:02 no_easy_way_out napisał: > Z Waszego otoczenia, doswiadczen - kto sprytniej, "madrzej" potrafi sciemniac? > Mezczyzni czy kobiety? Kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 30.08.21, 17:06 mitomania nie jest przypisana do płci, ale w jakimś opracowaniu czytałam, ze częściej jednak dotyka kobiety i zaczyna się kształtować w okresie wczesnej młodości Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Spryt, inteligencja w sciemnaniu 31.08.21, 21:24 Nie wiem, czy "sprytniej", ale moim zdaniem CZĘŚCIEJ ściemniają mężczyźni: mniej się krępują, mają mniej do stracenia, mniej lęków i wątpliwości. U kobiet udane ściemnianie już chyba bardziej podpada pod zaburzenie (narcyzm, mitomania, psychopatia), bo te mniej zaburzone mają więcej oporów. Odpowiedz Link Zgłoś