Dodaj do ulubionych

Nacomi... hmmm

17.11.21, 23:16
Zakupiłam, natchniona jednym z wątków. I teraz nie wiem, jak używać. Mam: bakuchiol 2%, vitamina c 15%, retinol 1%. Każde z nich dwa razy w tygodniu? po posmarowaniu raz jeszcze posmarować kremem? Na dzień, na noc?
Obserwuj wątek
    • paola.brunetti Re: Nacomi... hmmm 17.11.21, 23:52
      Nie jestem ekspertem, ale zaczynając retinol wzięłam stężenie 0.5%, do 1% doszłam po kilku tygodniach, a i tak skóra mocno mi się łuszczyła i na początek stosowałam retinol raz na 5 dni, co 2 tygodnie zmniejszając odstęp o 1 dzień. Stosuję na noc, po 30 minutach kładę krem odżywczy. Na dzień obowiązkowo krem z spf 50. Serum z witaminą C stosuję rano. Dodam, że kuracja retinolem wymaga konsekwencji i jest dość upierdliwa, ale mija trzeci miesiąc i jestem zachwycona efektem, zupełnie jak po zabiegach u kosmetyczki.
    • pietruszkaaa Re: Nacomi... hmmm 18.11.21, 00:04
      Bskuchiol to chyba coś podobnego do retinolu (taka słabsza wersja) i nie wiem czy to razem się stosuje. Retinol na początek to 0,5 % raz na tydzień, dopiero jak skora się przyzwyczai to można zwiększać stężenie. .Wit c ,jak ktoś wyżej napisał, najlepiej rano o ile nie będzie podrażnień.
      • hanusinamama Re: Nacomi... hmmm 18.11.21, 08:17
        Mozna razem. Bakuchiol nie daje takich efektów jak retnol ( nie podraznia i nie przesusza). mozna na noc bakuchio w te dni kiedy nie nakłada sie retinolu. Ale zaczełabym od jednego z tych preparatów. Ja od bakuchiolu. Po 2 tygodniach wprowadzić raz w tygodniu retinol, jak bedzie ok zwiekszyć do 2 razy. Jak bedzie ok dopiero witamina C
    • kurt.wallander Re: Nacomi... hmmm 18.11.21, 00:09
      Jesli wcześniej żadnego z nich nie stosowałaś, to wprowadzaj po jednym, bo jak cie coś podrażni, to nie będziesz wiedziała, czy wit C czy retinol. Bakuchiol nie powinien podrażnić, ale to jakby odpowiednik retinolu, więc oba na raz chyba też nie bardzo.

Później retinol na noc, ze 30 minut po oczyszczeniu twarzy i jakies 30 minut później krem odżywczy. Wit C możesz stosowac rano. Później koniecznie krem z wysokim SPF.
      • alfa36 Re: Nacomi... hmmm 18.11.21, 07:56
        Dzięki. Na razie odpuszczę retinol (posmarowałam wczoraj dół policzka, czekając na reakcję).
      • snakelilith Re: Nacomi... hmmm 18.11.21, 10:36
        Retinolu lepiej nie stosować od razu codziennie, więc w inne dni można bakuchiol. Teoretycznie, bo mnie bakuchiol Nacomi uczula. Budzę się z napuchniętymymi oczami i twarzą jakby walnęła sobie wieczorem dwie setki. Do tego skóra trochę mnie ściąga, jakby zapomniała na noc kremu. Po prysznicu przechodzi, ale ponieważ korzystnego efektu po 2 tygodniach i tak nie widzę, to chyba sobie daruję.
        Serum z bakuchiolem Bielendy za to powoduje podrażenienia i swędzenie skóry, ale oni tam wpakowali chyba wszystko co się dało, trudno nawet powiedzić, co mi w składzie szkodzi.
        Witaminy C od Nacomi trochę się boję, bo korzystałam do tej pory z dużo niższego stężenia, a i tak nie codziennie. Ale po witaminie C przynajmniej widać efekt, więc się opłaca. Nie polecałaybm jednak nikomu bez doświadczeń z witaminą C zastosować to rano.
        Peptydy i ceramidy od Nacomi są w porządku. Nie wiem czy coś dają, ale przynajmniej mi nie szkodzą.
        Całkiem dobry jest ich krem na noc shea 50+. Fajny tłuścioch i łagodzi podrażnienia, tylko niepotrzebnie go perfumowali. Wielu te zapach nie będzie przeszkadzał, bo to taki mydlany, ale jak po przebudzeniu ciągle czuje się zapach kremu, to dla mnie jest zdecydowanie to much.
    • scarlett74 Re: Nacomi... hmmm 18.11.21, 09:16
      Podepnę się z pytaniem, może ma któraś z was zapisany wątek z tymi kremami. Pięknie proszę o link, bo tak jak alfa chciałabym się upiększyć http://emots.yetihehe.com/2/slonko.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka