Dodaj do ulubionych

Fiord mi zamarzł

06.12.21, 16:50
Po dzisiejsze nocy z -12 mam taki widok z okna.
Kolejne noce z podobną lub niższą temperaturą.
Jeszcze trochę i wyciągam łyżwy 😉

Jezdziłyście kiedyś po zamarźnietej wodzie typu jezioro, morze?
Tu gdzie mieszkam gmina wyznacza odpowiedni,bezpieczny rejon gdzie można jeździć na łyżwach po zamarźnietej powierzchni.
Przyznam się,że trochę mnie to przeraża. Ta ciemna,lodowata woda pod taflą lodu.
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 16:51
      No kurde, wszędzie zima, tylko nie u mnie 🙄
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:00
        mashcaron napisała:

> No kurde, wszędzie zima, tylko nie u mnie 🙄

Mów,gdzie jesteś?
        Australia?
        Gran Canaria?
        • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:16
          A gdzie tam, Holandia 😂
          • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:29
            Nie narzekaj.
            Pięknie tam u was w Niderlandii 😊
            • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:45
              Piękno to pojęcie względne 😂 mieszkam od 3 lat w miejscu może i pięknym, ale totalnie płaskim. I ta płaskość mnie tak zmęczyła, że aż kupiliśmy dom po zupełnie drugiej stronie kraju, gdzie są przynajmniej jakieś pagórki 😅
              • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:48
                Od 4 lat, kurde, jak ten czas leci :p
                • marta.graca Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:11
                  Niesamowite, ja pamiętam jak rodziła się twoja córka. Byłam w szoku, jak ostatnio napisałaś, że ma już 4 lata.
                  • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:13
                    No, szybko zleciało, nie wiadomo kiedy...
      • snakelilith Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:12
        Boże uchowaj. Zima w tym regionie Europy w grudniu oznaczałaby małą epokę lodowcową. wink U mnie dziś rano była cieniutka tafla lodu na wodzie dla wiewiórki na balkonie. Przez godzinę mieliśmy w nocy minus 1. Krótko, bo krótko, ale oznaka wyjątkowego ja na tą porę roku ziąbu U ciebie nie jest chyba o wiele cieplej?
        W połowie grudnia się jednak ociepli. Nie wiem jak a w Skandynawii, ale na Wyspych Brytysjkich i Europie Zachodniej będzie normalnie czyli 5-10 stopni.
        • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:15
          U mnie w dzień jest 5-7 stopni i drobniutki, zimniutki deszczyk zacinający prosto w twarz 🙄
          W nocy koło 3 stopni.
          • snakelilith Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:22
            No to praktycznie jak u mnie. Wyobraź sobie, że w latach 90 tych wyglądała tu tak cała zima i to każdego dnia, więc nie marudź, bo teraz mamy przynajmniej do czasu do czasu trochę słońca. Zapomniałam już w jakiej części Holandii teraz mieszkasz, ale zdaje się, że jutro zapowiada się ładny dzień i padać zacznie dopiero późnym wieczorem.
            • mashcaron Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:41
              Zeeland, na granicy z Belgią. Ale tylko do połowy lutego, potem się przeprowadzamy do Limburgii, na granicy z Niemcami 😂
              Jutro i po jutrze faktycznie ma nie padać, ale za to ma mocno wiać:p a potem znów będzie padać:p
        • skat_0 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:27
          U mnie mega zimno, przy czym polskie minus 20 jakoś tak mocno mnie nie boli jak tutejsze -1 😂
      • massinga Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:27
        Nie martw aie. U mnie pelnia lata. Dzis bylo 37 i duza wilgotnosc.
    • joanna266 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 16:59
      Nie wiem co ci mam doradzić napisze tylko ze widok masz zajebisty. No dobra ,jak gmina to bierze na siebie a ty lubisz jeździć to zakładaj łyżwy i suń. Co ci zależy wink
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:02
        Uwielbiam łyżwy.
        Moja córka też urodziła się z łyżkami na nogach.
        Poczekam jeszcze, zawsze mam jeszcze sztuczne lodowisko w mieście.
        • marta.graca Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:12
          Niezłe te łyżki na nogach smile
          • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 20:01
            marta.graca napisała:

> Niezłe te łyżki na nogach smile
            >
            Aaa....😁😁😁
    • skat_0 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:08
      Fajnie, u nas w Dk rzadko az tak mrozi, zeby jeździc za pozwoleniem.
      KOPENHAGA ubiegłej zimy 😀
      youtu.be/jzzCGotEBzQ
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:18
        Podobnie było zeszłej zimy w Oslo.

Jest coś magicznego w zimie,śniegu,mrozie.
        Nie potrafię tego określić ale ta magia sprawia,że nie odczuwam aż tak zimna.
        Może to świadomość,że światło dzienne jest tak krótkie i trzeba korzystać,nie wiem.
    • fragile_f Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:10
      Widok super, ale zrobilo mi sie lodowato we wszystko!!! Tesknie trochę za sniegiem i zimnem, ale kurka blaszka - zeby to trwalo miesiac, a nie od grudnia do marca...

Ps. U nas dzis nawet psy chodza w kurtkach i butach, bo jest TYLKO 12 stopnibig_grin
      • mysiulek08 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:18
        dla snieg moze nie istniec 😊

dzisiaj piekne slonce, 24stp, lazur nieba i pizga wiatrem 🤣 jutro ma popadac, to ja lubie
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:21
        No trwa czasem i do kwietnia a potem BUM i wiosna.

Ja na początku patrzyłam ba Norwegowie ze zdziwieniem. Wystarczy że napada śnieg oni od razu narty.
        Jak nie ma śniegu to chodzą na spacery,biegają. Pełno ich w lasach,nad wodą. I to w jakim wieku 70-80 lat. Narty biegówki,kijki lub buty do biegania z kolcami by biegając po śniegu nie upaść.

To zaraźliwe 😁
        Jeszcze nart nie mam ale biegam po śniegu gdy tylko mam czas.
    • morekac Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:17
      Słona woda ma trochę niższą temperaturę zamarzania.
    • ingryd Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 17:52
      no i chyba wygrywasz zimowy ranking z eliszka szwajcarska, nawet ona nie ma fiordow, w dodatku zamarzajacych
      ps.
      tak, jako dziecie zima prawie z nog lyzew nie zdejmowalam, weekendy nad zalewem zegrzynskim, ferie na mazurach, a nawet wiejskie rowy melioracyjne zamarzniete zaliczalam z wiatrem we wlosach, drac ryja z tym niesamowitym uczuciem wolnosci. nie powiem zeby bylo to zawsze rozsadne, ale na szczescie jedyna kapiel jaka zaliczylam to "jeziorko" w olszynce (taki maly lasek przy sadach zoliborskich).
      teraz mam #podblokiem piekne olimpijskie lodowisko, ale jezdzenie w kolko juz mnie nie bawi sad

jednym slowem, z calego serca zazdroszcze wink
      • marta.graca Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:13
        Poczekaj, aż przyjdzie Magdalennac, chyba w ostatnią zimę pisała, że oni zimą na jeziora wjeżdżają samochodami, bo jest tak gruba warstwą lodu.
        • chicarica Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:31
          W Finlandii jest zimowa droga na lodzie w okolicach Oulu.
    • berber_rock Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:02
      Nie wiem czy otworzycie ale łyżwy na jeziorze to tutaj są najpiękniejsze.
      fb.watch/9J_IhzK8PN/

Tylko że tam to z minus 20
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:14
        To jezioro Bajkał?
        • berber_rock Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 20:54
          Nie, zalew Kapczagi pod Almaty.
          Kazachstan.
    • maly_fiolek Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:31
      Ależ ponuro to wygląda. Co do głębokiej wody - ta stojąca jest niegroźna, do tego nie ma różnicy między 3 a 33 metry.
      • taki-sobie-nick Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 22:22
        PSYCHICZNA jest!
        1
    • faustine Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:44
      Jazda po zamarznìętym jeziorze otoczonym lasem to jedno z najpiękniejszych doznań w życiu. Porównywalne z widokiem z Preikestolen🙂
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:11
        faustine napisała:

> Jazda po zamarznìętym jeziorze otoczonym lasem to jedno z najpiękniejszych dozn
        > ań w życiu. Porównywalne z widokiem z Preikestolen🙂

Kusicielko, po twoich słowach o niczym innym nie będę myśleć 😊❤
    • majenkir Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:54
      Widok masz piękny, ale wszystkie naturalne zbiorniki wodne sa imo przerażajace 😱
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:13
        majenkir napisała:

> Widok masz piękny, ale wszystkie naturalne zbiorniki wodne sa imo przerażajace
        > 😱
        >

Staram się o tym nie myśleć,gdy pływam. Bo jak pomyślę o tej głębi pode mną,ciemności i niewiadomoczym co czai się w toni...
        😁
        • alicia033 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:19
          iziula11 napisała:

< i niewiadomoczym co czai się w toni... 😁

Mnie toń nie przeraża, natomiast ten lód z wierzchu... (polecam prolog z ostatniego Bonda).
          Bez młotka z ostrą końcówką więcej na takie coś nie wejdę!
          • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:28
            O też to pamiętam 😱
          • chicarica Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:33
            Warto mieć haki jeśli się chodzi po lodzie.
            U mnie zimowe chodzenie po lodzie to coroczna rozrywka. Plaża po szwedzku: w styczniu przy -20 w słoneczny dzień ludzie idą z leżakami i grillem na lód. Produkcja wit. D aż furczy.
    • mid.week Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 18:57
      Jak bylam mała i zima długo utrzymywały sie minusowe temeratury, to pol miasta jezdzilo na fosie miejskiej smile po szkole lecialam po lyzwy i śmigałam
    • alicia033 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:13
      po jeziorze, stawie, rzece...
      Jestem tak starawink, że pamiętam prawie wszystkie zimy z lat 80tych ubiegłego stuleciasmile) oraz coroczne komunikaty z frontu walki o utrzymanie zagrożonego z powodu naporu kry drewnianego mostu na Wiśle w Wyszogrodzie.
      Pamiętam też kilka osobiście mi znanych śmiertelnych ofiar takich rozrywek na otwartych akwenach wodnych więc aktualnie stosunek do nich mam ambiwalentny. Sama bym pewnie skorzystała i dziś, natomiast dzieciom za takie pomysły urwała uszy i zagroziła wydziedziczeniem. Na serio.
      • niemaznaczenia Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:15
        Mieszkać w takim miejscu to horror. Ciemno, zimno, brak ludzi.
        • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:29
          niemaznaczenia napisał(a):

> Mieszkać w takim miejscu to horror. Ciemno, zimno, brak ludzi.

Dla ciebie.
          Ja czuję się tu cudownie.
          • niemaznaczenia Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:49
            Jak pasujesz osobowością, to czemu nie smile
            • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:59
              niemaznaczenia napisał(a):

> Jak pasujesz osobowością, to czemu nie smile

Nie myślałam o tym w ten sposób. Ale to miłe odkrycie 😊
              • taki-sobie-nick Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 22:24
                A jakie tam są temperatury?

Czytałam, że fiordy są bardzo głębokie. Dużo wody = zimno i wilgotno.
                • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 22:45
                  Wiesz,musi być bardzo głęboko bo w maju tego roku przypłynął do portu olbrzymi statek. Nawet w głównym wydaniu NRK Nyheter mówiono o tym. Nie licząc lokalnych portali.

Temperatury w moim rejonie są znoszę,bo otaczają nas góry i one zatrzymują trochę wiatru czy napływ zimnego powietrza.
                  Choć doświadczyłam już - 23.
                  Zwyczajowo, w styczniu bywa -15 lub -18.
                  Teraz listopad był rekordowo ciepły,jeden dzień, akurat przewozilismy rzeczy i meble do nowego domu,było +15 w słońcu. Ciepłą kurtkę,buty i spodnie śniegowe noszę od grudnia.
                  • taki-sobie-nick Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 22:52
                    Hmmmm. Dla mnie za zimno.
                    • chicarica Re: Fiord mi zamarzł 07.12.21, 00:02
                      Norwegia zdaje się, poza kompletną północą, nie jest aż tak zimna. Golfsztrom.
                      Gorzej z wilgocią. Wilgoć zwiększa też odczucie zimna.
                      W zeszłym roku byłam w górach w pobliżu norwesko-szwedzkiej granicy, -20 było prawie cały czas, któregoś dnia spadło poniżej -30 w biały dzień. Akurat musiałam wtedy (robota) ruszyć trochę w interior, nie było źle, bardzo słonecznie, nie szczypało aż tak bardzo jak w cieplejszych ale wilgotniejszych regionach przy -10. Tyle że czuć było że organizm się wychładza dość szybko i bez naprawdę ciepłych ciuchów i butów byłoby słabo.
    • cruella_demon Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:20
      Nigdy, pod moją koleżanką z dzieciństwa lód się załamał. Na szczęście było na tyle płytko, że skończyło się na przemarznięciu i na strachu.
    • cruella_demon Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:26
      Piękne widoki, ale w takich klimatach z przyjemnością spędziłabym święta, mieszkać bym nie chciała.
      Za to marzę o mieszkaniu w tropikach. Planuję na emeryturze kupić sobie chałupę w jakimś bardzo ciepłym i biednym kraju tongue_out
    • lot_w_kosmos Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:42
      Myślałam że to Islandia.
      Pięknie mieszasz.
      • lot_w_kosmos Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:42
        *mieszkasz
      • iziula11 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 20:00
        lot_w_kosmos napisała:

> Myślałam że to Islandia.
        > Pięknie mieszasz.

Dzięki 😊
    • potworia116 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 19:48
      Ach.
    • srubokretka Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 20:08
      Pieknie. Dobrze, ze u was ta zima.

Ja w tym roku jej nie chce. Przezywam wewnetrzny bunt. Nie chce mrozu, sniegu, ubran zimowych. Chyba pierwszy raz tak mam zanim wogole zimno sie zrobilo. Narazie 18 stopni +. Ale na srode zapowiadaja minusowe temp.
    • berdebul Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 20:34
      Dla mnie No way, ale ja nie lubię nawet zamarzniętych kałuż. tongue_out
    • eliszka25 Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 21:04
      Ooo, pięknie tam masz!

Po zamarzniętym jeziorze jeździłam jako dziecko nie raz, a i później w dorosłości parę razy się zdarzyło. Ale to w Polsce. W Szwajcarii na łyżwach nigdy nie byłam. Tutaj też zimą, gdy jest wystarczający mróz, można pojeździć na niektórych jeziorach, a czasem i rzekach. Tylko aż tak mroźne zimy mamy teraz coraz rzadziej.
    • morekac Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 21:11
      Biedny fiord! Przecież one są stworzone do jedzenia z ręki, a nie zamarzania...
    • unaluna Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 22:11
      Ale masz piękniesmile Będąc dzieckiem jeździłam po zamarzniętych stawach na łyżwach ( wtedy to były zimy)...teraz nawet przy srogiej zimie ta wizja mnie przeraża wink
    • jasnoklarowna Re: Fiord mi zamarzł 06.12.21, 22:17
      Na stawy w dzieciństwie z tatą chodziłam, ale wtedy to były takie zimy że nieco odkorbieni maluchem po tym lodzie jeździli i się nie załamał.
      Po morzu bym się bała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka