Dodaj do ulubionych

Farsz do papryki

18.12.21, 00:50
Jestem (nie)szczęśliwą posiadaczką zamrożonego farszu do papryki. Farsz jest jarski, składa się z ryżu, pieczarek, cebuli, tartych warzyw korzeniowych i pomidorów.
Muszę go zużyć, gdyż w okresie przedświątecznym miejsce w zamrażalniku jest na wagę złota. A papryki nie mogę zrobić z przyczyn technicznych.
Co mogę zrobić z tym farszem, do czego go zużyć?
Pomóżcie, dobre kobiety!
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Farsz do papryki 18.12.21, 03:07
      dopuszczasz jajko? jesli tak to wymieszaj z farszem i usmaz kotlety albo zrob pulpety w sosie

bez jajka tez sie pewnie da

zamiast papryki, cukinie lub baklazan nadziac
      • panna.nasturcja Re: Farsz do papryki 18.12.21, 16:11
        Jajko tak, jak najbardziej. Ja nie jestem wegetarianką tylko mało jemy miesiąc i dlatego ten farsz jest jarski. Nie mogę natomiast zjeść papryki, zaczęła mi szkodzić.
        Ale na kotlety nie wpadłam, super pomysł, dzięki!
        • panna.nasturcja Re: Farsz do papryki 18.12.21, 16:11
          mięsa, mięsa mało jemy a nie miesiąc, do cholery, słowniku!
    • fragile_f Re: Farsz do papryki 18.12.21, 04:37
      Krokiety? Albo zapiekankę z tartym serem, miedzy ser a farsz moze jakis sos pomidorowy.
      • panna.nasturcja Re: Farsz do papryki 18.12.21, 16:12
        Myślisz? Znaczy o zapiekankę pytam, bo krokietów nigdy nie robiłam. Jadalne to będzie? Jajko dodać?
        • fragile_f Re: Farsz do papryki 18.12.21, 16:20
          Nie mam pojecia, czy bedzie jadalne, mysle ze tak smile jajko bym dodala, może chilli tez i np. fasole?
    • kotejka Re: Farsz do papryki 18.12.21, 04:58
      Gołąbki, zapiekankę, coś typu klopsy, pulpety zapieczone pod lekkim sosem
      Jeśli bez jajka to półprodukt na zupę - wrzucić pod koniec gotowania do pomidorowej czy innej krupnikowej, spotkałam się nawet z ogórkowa z ryżem
      Nie będzie to wykwintne danie, ale przy zajętym wtorku czemu nie
      Nadziać w dowolne ciasto - na sposób rosyjski drożdżówki, pierogi pieczone, czebureki
      Gruziński chaczapuri
      Meksykański empanadas, czy jak tam jeszcze
      Jako ryż smażony do chińszczyzny
      • panna.nasturcja Re: Farsz do papryki 18.12.21, 16:14
        Dziękuje, kilka pomysłów kupuje, zwłaszcza ten z zupa. Na ryż smażony to tam są chyba nie te proporcje, mało ryżu jest. Ale zapiekanka, klopsy, coś wymyślę już na pewno. Nie ma to jak inspiracja.
    • mia_mia Re: Farsz do papryki 18.12.21, 05:34
      Zjedz z z sosem czosnkowym i bułką czy naleśnikami
    • ykke Re: Farsz do papryki 18.12.21, 16:38
      Odgrzalabym na patelni, nałożyła na talerz , obok surówka i po prostu zjadła traktując jako normalny posiłek. Po co kombinować, tracić energię i przetwarzać kolejny raz już przetworzone żarcie?
      Prościej znaczy zdrowiej plus więcej czasu dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka