Dodaj do ulubionych

5k netto dla niani

01.02.22, 20:30
szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,28062771,pracujaca-mama-dala-ogloszenie-ze-poszukuje-niani-3-2-tys.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR2Bs3Wu6ELDSzRmLdo0AjTzRwoyALHH4bEUAyFgOY6_tnEStWt18jqBuxg
Oferta dla niani: 3,2 netto, umowa o prace, 8h dziennie.
Internet: ochłapy, wyzysk, należy się co najmniej 5k!

Naprawdę?
Ile teraz płaci się niani?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 20:34
      Poyebawszy te Karyny coraz bardziej.
      • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:37
        Ale mają od razu wytłumaczenie - nie mogę iść do pracy, bo nie mam 5 tysi na nianię 😂
    • rozwiane_marzenie Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 20:42
      Przy takich warunkach zatrudnienia niani to musiałabym oddać jej całą swoją wypłatę i jeszcze dopłacić. Nie mówiąc o kosztach związanych z zatrudnieniem. Więc bardziej opłacałoby mi się nie wracać do pracy i zostać w domu z dzieckiem.
      • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 20:44
        Daj spokój, to wyjątkowo dobre warunki, wręcz podejrzanie dobre.
      • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:06
        Dobrze kombinujesz. Tylko czy wyciągniesz z tego odpowiednie wnioski? smile
    • stasi1 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 20:48
      Niania mojego dziecka 10 lat temu brała mniej niż minimum w kraju. Na rękę. Sama tyle chciała.
      • georgia.guidestones Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:05
        Moze miala emeryture.
        • stasi1 Re: 5k netto dla niani 08.02.22, 19:06
          Nie. Innej pracy nie miała a lubiła opiekować się dziećmi. Później była zapraszana na różne dziecięce uroczystości
    • bezsenna_pani Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:02
      Obserwuję grupę "nianiową" w Warszawie.
      Na moje oko oferty oscylują wokół 3500 zł za samą opiekę, bez gotowania dla dziecka, czy drobnych prac domowych.
      Najwyższą stawkę godzinowa jaka widziałam (2 lata temu i nadal jest nr 1 na podium), to 50 zl/h.
      Pani miała odpowiednie wykształcenie i cv z prawdziwego zdarzenia.
      Nie wiem, czy to stawki na umowę, czy do ręki, bo zazwyczaj i tym w ogłoszeniach cisza.
      • ichi51e Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:30
        ale tu babce 20 proponowali
      • marta.graca Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:00
        Warszawa ma chyba inne stawki, niż Szczecin.
    • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:04
      Zależy gdzie, zależy jakie dziecko i zależy jaki zakres obowiązków. Jeśli ta niania, jak to w polandzie bywa, ma jeszcze wysprzątywać chałupę, myć okna, wstawiać i rozwieszać pranie, gotować obiady dla familii, to zdecydowanie raczej okolice 5 a nie 3.
      Pytanie tylko, po co komu wtedy coś takiego jak żona? smile
      • szpil1 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:07
        mamdomek napisał:

> Jeśli ta ni
        > ania, jak to w polandzie bywa, ma jeszcze wysprzątywać chałupę, myć okna, wstaw
        > iać i rozwieszać pranie, gotować obiady dla familii, to zdecydowanie raczej oko
        > lice 5 a nie 3.
        > Pytanie tylko, po co komu wtedy coś takiego jak żona? smile

A dlaczego nie mąż?
        • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:09
          Nie znam warunków dokładnie, ale tam było, ze mąż zabiera dziecko na 2h spacer w ciągu dnia. To co niania w tym czasie miałaby robić? Z moich obserwacji wynika, ze zazwyczaj w czasie drzemki nianie ogarniały pokój dziecka, pranie, prasowanie. Raczej nie myły okien.
          • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:00
            mamkotanagoracymdachu napisała:

> Nie znam warunków dokładnie, ale tam było, ze mąż zabiera dziecko na 2h spacer
            > w ciągu dnia. To co niania w tym czasie miałaby robić? Z moich obserwacji wynik
            > a, ze zazwyczaj w czasie drzemki nianie ogarniały pokój dziecka, pranie, prasow
            > anie. Raczej nie myły okien.

Nie znasz warunków dokładnie, bo wrzuciłaś płatny tekst
            Nie przeczytałaś nawet tego co jest widoczne
            A jasno jest napisane, że niania miałaby jeszcze "zająć się ogarnięciem łazienki i kuchni"-praca 10-18, prawo jazdy dodatkowy atut bo planowana jest przeprowadzka na obrzeża i drugie dziecko

I nie ma napisane że jest to 3,2 tys NETTO
            • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:04
              Jest napisane, ze 3,2 „na rękę”.
              Zarzucasz mi, ze nie doczytałam, kiedy to Ty nie doczytalas do końca wink

I owszem, ogarnięcie domu podczas drzemki / spaceru dziecka z ojcem to raczej standard, co innego niania miałaby robić przez 2h? Praca 10-18 to chyba normalny etat?
              • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:08
                Nie doczytałam do końca, bo tekst jest płatny
                w tej części, która jest widoczna- nie ma nic o tym, że jest to kwota "na rękę"

Praca niani-to nie praca sprzątaczki
                I nie, nie jest to standard.
                Niania w tym czasie może mieć przerwę na 2 śniadanie czy kawę , tudzież posprzątać zabawki
                a nie ogarniać kibel
                • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:13
                  Skoro nie doczytalas, to może nie zarzucaj tego innym?
                  Ja doczytałam do końca akurat.

Tak, w 8h dniu pracy 2h przerwy to standard. Jasne.
                • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:17
                  no dokładnie. Poza tym te dwie prace nie do końca się ze sobą zgadzaja. Niania która sprząta będzie bardziej skłonna nakłaniać dzieciaka żeby nie brudził...
                  do tego wszystko takie nie do końca dogadane "dogadamy się" "nie chodzi żeby dom błyszczał" albo zasady są jasne albo niejasne - bo potem się okazuje ze babka z dwoma kotami ma inne standardy niż opiekunka.
                  Ojciec codziennie zabiera na 2 godzinne spacery niezależnie od pogody czy robi z dzieckiem czasem wypad w tych godzinach? codziennie te dwie godziny sprzątania czy czasem trzeba się uwinąć w 30 min... mina po prostu a ze naiwny się znalazł to nie watpie
                  • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:35
                    Miko wszystko, wydaje mi się, ze ten zakres obowiązków dla osoby bez kwalifikacji jest uczciwie wyciemniony na 3,2k „na rękę” (to będzie jakieś 5k brutto?). 8h pracy, bez wymaganego wykształcenia, języków - wątpię, żeby poza zawodem niani / pomocy domowej dało się zarobić dużo więcej.

Ale zawsze się komuś „nie będzie opłacać”. Życie.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:37
                      *wyceniony
                    • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:46

> Miko wszystko, wydaje mi się, ze ten zakres obowiązków dla osoby bez kwalifikac
                      > ji

Jak bez kwalifikacji? Powierzyłabys dziecko komuś bez kwalifikacji?? Na 1/3 doby? Bez umiejętności, wiedzy??
                      • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:08
                        wapaha napisała:

> mamkotanagoracymdachu napisała:
                        >
                        > > Miko wszystko, wydaje mi się, ze ten zakres obowiązków dla osoby bez kwal
                        > ifikac
                        > > ji
                        >
                        >
                        > Jak bez kwalifikacji? Powierzyłabys dziecko komuś bez kwalifikacji?? Na 1/3 dob
                        > y? Bez umiejętności, wiedzy??

No normalnie, raczej nianie nie robią wszystkie doktoratów z pedagogiki małego dziecka, zejdź na ziemię.
                        • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:15

> wapaha napisała:
                          >
                          > > mamkotanagoracymdachu napisała:
                          > >

>
                          > No normalnie, raczej nianie nie robią wszystkie doktoratów z pedagogiki małego
                          > dziecka, zejdź na ziemię.

Ja nie pytam o wszystkie nianie tylko ciebie konkretnie. Wzięłabyś pierwsza lepsza osobę bez kompetencji i doświadczenia?
                          Bo ja nie.
                          Jeśli już bym musiała - raz miałam taka sytuację - to zatrudniłam studentkę pedagogiki, z doświadczeniem (z polecenia), miała przeszkolenie z pierwszej pomocy
                          • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:17
                            pierwsza lepsza bez kometencji i doświadczenia =/= bez kwalifikacji

Spokojnie zatrudniłabym poleconą osobę, która wychowała własne dzieci, jest ciepła i kocha dzieci, nawet jeśli nie miałaby wykształcenia średniego. Niemowlak nie potrzebuje nic więcej.
                            • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:23
                              >
                              > Spokojnie zatrudniłabym poleconą osobę, która wychowała własne dzieci, jest cie
                              > pła i kocha dzieci, nawet jeśli nie miałaby wykształcenia średniego. Niemowlak
                              > nie potrzebuje nic więcej.

Czyli ma kwalifikacje - jest doświadczona i miała do czynienia z wychowywaniem i opieka nad dzieckiem
                              • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:28
                                Ale rozróżniasz kwalifikacje od doświadczenia, czy nie za bardzo?
                                • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:43

> Ale rozróżniasz kwalifikacje od doświadczenia, czy nie za bardzo?

za sjp
                                  wykształcenie i uzdolnienia potrzebne do pełnienia jakiejś funkcji lub wykonywania jakiegoś zawodu»
                                  • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 16:08
                                    wapaha napisała:

>
                                    > > Ale rozróżniasz kwalifikacje od doświadczenia, czy nie za bardzo?
                                    >
                                    >
                                    > za sjp
                                    > wykształcenie i uzdolnienia potrzebne do pełnienia jakiejś funkcji lub wykon
                                    > ywania jakiegoś zawodu»

Czyli właśnie potwierdziłaś moją tezę, tak? wink
                                    Niania nie potrzebuje kwalifikacji, wystarczy doświadczenie i predyspozycje.
                                    • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 16:16

> Czyli właśnie potwierdziłaś moją tezę, tak? wink
                                      > Niania nie potrzebuje kwalifikacji, wystarczy doświadczenie i predyspozy
                                      > cje.

tak-
                                      i to nie niania- ale ty zatrudniłabyś taką osobę
                                      • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 17:45
                                        Wapaha coś logika Ci nie styka
                                      • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 06.02.22, 16:56
                                        wapaha napisała:

>
                                        >
                                        > > Czyli właśnie potwierdziłaś moją tezę, tak? wink
                                        > > Niania nie potrzebuje kwalifikacji, wystarczy doświadczenie i pred
                                        > yspozy
                                        > > cje.
                                        >
                                        > tak-
                                        > i to nie niania- ale ty zatrudniłabyś taką osobę

Nie bardzo wiem, czemu się tak uczepilas tego braku kwalifikacji.
                                        Pewnie, ze bym zatrudniła, nie uważam, ze do opieki nad niemowlakiem potrzebne są kwalifikacje.
                              • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:42
                                Kwalifikacje to udokumentowane umiejętności. Słowo kluczowe - udokumentowane: kurs, szkolenie, studia, zdane egzaminy z konkretnych kwalifikacji zawodowych.
                            • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 13:30
                              Niemowlak nie..ale juz roczniak czy półtoraroczne dziecko tak. Ja wolałam zapąłcic wiecej za młodą energiczna dziewczynę niz mniej wiekowej babci, ktora by tylko patrzyła czy sobie krzywdy nie robi.
                          • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:26
                            Ma mieć wyobraźnię, minimum mózgu, być ciepła i miła, tyle wystarczy przy małym dziecku. To minimum mózgu i wyobraźnia zwykle wystarczą, żeby udzielanie pierwszej pomocy nie było potrzebne.
                            • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:31
                              ty tak uważasz a ktoś inny może uwazac inaczej - kto bogatemu zabroni?
                              Jak w wątku z autem "mieszkam na zadupiu gdzie bez auta się nie da wróg każdy powinien mieć auto" tyle ze "mojemu dziecku wystarczyła babka co miała minimum mózgu i ciepła wiec reszta to fanaberie"
                            • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:45
                              triss_merigold6 napisała:

> Ma mieć wyobraźnię, minimum mózgu, być ciepła i miła, tyle wystarczy przy małym
                              > dziecku. To minimum mózgu i wyobraźnia zwykle wystarczą, żeby udzielanie pierw
                              > szej pomocy nie było potrzebne.

ciekawe na jakiej podstawie określisz, ze pani ma w/w

btw w życiu nie powierzyłabym opieki nad małym dzieckiem osobie miłej i z wyobraźnią. Lol
                        • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:20
                          Doktorat to w wiekszosci zawodów zadna kwalifikacja smile Ja mam i nijak mi sie do pracy nie przydaje, nie zwieksza moich możliwosci zarobkowych
                    • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:02
                      Proszę cię, dzisiaj z dobrym zawodem i znajomością języków (prawdziwą znajomością a nie znam angielki bo sie uczyłam kilka lat prywatnie) nie zarabiasz 3-4 tysiace, tylko grubo więcej
        • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:21
          NIech będzie.
      • podaje_haslo_okon Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:10
        Żona ma jeszcze inne funkcje. A czasem, to ma tylko te inne tongue_out
        • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:11
          Tamta żona akurat pracuje w tych samych godzinach co niania.
          Nagle zlecanie sprzątania jest niepoprawne politycznie?
          • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:22
            Jest poprawne, ale to nie jest dla "niani" zadanie.
            • laluna82 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:05
              mamdomek napisał:

> Jest poprawne, ale to nie jest dla "niani" zadanie.
              Niania to może gwiazdorzyć i mieć wymagania, jak ma skończone odpowiednie studia (pedagogika, pielęgniarstwo itp.) i dodatkowe kursy kierunkowe. Jak jest panią Zosią z sąsiedniego osiedla , to jak najbardziej może w wolnej chwili ogarnąć chatę.
              • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:08
                Albo możesz ją pocałować.
                • laluna82 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:27
                  No moje i moich znajomych doswiadczenia pokazują inaczej.
                  Ze sprzątaniem podobnie zresztą, zawsze jest sporo chętnych.
            • georgia.guidestones Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:07
              Zrobienie jedzenia dziecku otaz nakarmienie jest jak najbardziej w zskresie obowiazkow. nie wiemy w jakim ono jest wieku, zebys sie nie zapienil(a), ze je za kazdym razem to samo, co rodzice.
      • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:15
        I ja wiem, ze tutaj wszystkie są gotowe płacić niani 10k na rękę, bo nie ma nic cenniejszego niż bombelek, ale to jest jednak pracownik niewykwalifikowany, a praca w dość komfortowych warunkach. To od czego jest pensja minimalna?
        • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:17
          Dokładnie. Za sprzątanie czy pilnowanie jednego małego dziecka jest minimalna, bez przesady.
          • amast Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:33
            Ja 20 lat temu płaciłam niani 1600 zł (na rękę, bez UOP, wtedy nawet nianiom z agencji nie proponowało się etatu). To zdecydowanie nie była pensja minimalna. A nasza niania zdecydowanie nie była niewykwalifikowana. Za to do dziś dla obojga dzieci jest najważniejszą babcią, mają z nią do dziś dużo lepszy kontakt niż z biologicznymi (formalnie miała zajmować się tylko młodszym, z własnej inicjatywy zajmowała się też od czasu do czasu starszym) - choć ciężko będzie ematkom uwierzyć, pokochała i traktowała moje dzieci jak własne wnuki. To była jedna z najlepszych inwestycji w przyszłość moich dzieci.
          • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:25
            Podobnie za pierdzenie w urzędowy stołek i picie kawy na koszt podatnika smile
            To już niania prędzej się napracuje.
            • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:26
              Też tak sądzę.
            • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:27
              Tak, niestety tak ludzie zarabiają w różnych inspektoratach na prowincji, pracownicy cywilni policji, w sekretariatach sądów.
              • sylwianna2018 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:51

> Tak, niestety tak ludzie zarabiają w różnych inspektoratach na prowincji, praco
                > wnicy cywilni policji, w sekretariatach sądów.

3200 na rękę jest np. w ZUS uważane za bardzo dobrą pensję przy 15, 20 latach stażu.
              • niemaznaczenia Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:48
                Zarabiają tyle samo w inspektoratach na prowincji i w warszawie, bo stawki zaszeregowania są jednakowe. Ty Zarabiasz tyle samo co pani Jadzia w urzędzie w Zielonej Górze.
        • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:28
          A od czego jest wolny rynek? Jeśli nianie nie chcą pracować za minimalną to najwyraźniej należy zapłacić więcej. Pracownik niewykwalifikowany to rozkłada towar w magazynie a nie zajmuje się dziećmi
          • gronostajka Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:34
            parafrazując pewnego mema: "wolny rynek jest dla zarządu, dla ciebie Grażynko jest minimalna i możesz się mojej Sagi napić"
          • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:38
            No ale niania się znalazła.
            A paniom narzekającym nadal nie opłaca się pracować.
          • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:26
            Dokładnie.
        • konsta-is-me Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:12
          Opieka nad dzieckiem, szczególnie małym to "praca w komfortowych warunkach"??
          W porównaniu z czym , z pracą w kopalni?
          "Niewykwalifikowany" -hmmm- według mnie trzeba mieć b. duże kwalifikacje osobiste, że tak to ujmę, żeby przez parę h dziennie chcieć zajmowac się cudzym dzieckiem.
          • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:16
            W porównaniu z Amazonem, na przykład. W porównaniu ze żłobkiem i przedszkolem również.
            • konsta-is-me Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:37
              Nie jestem przekonana, że Amazon gorszy, szczególnie jeśli matka danego dziecka prezentuje podobnie pogardliwy ton jak mamkota...
        • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:23
          Pensja minimalna jest od tego, że mniej już nie mozna zaoferować.
      • 152kk Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:24
        Ja bym reflektowala na żonę! Niania mi niepotrzebna ale wysprzatac chałupę myć okna, wstawiać i rozwieszać pranie, gotować obiady dla familii to zrobic trzeba. Tylko ile taka żona berze- nie wiem czy sie oplaci bo moze jednak maz taniej wyjdzie?
        • igge Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 00:34
          Mąż tańszy bo za darmo dom ogarnie, pranie wstawi, poprasuje. Jak robotny to i dołoży się do budżetu.
    • strumien_swiadomosci Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:20
      W Krakowie spotkałam się ze stawkami 20-25 zł/h, czyli 3500-4000 netto. Nie mam pojęcia jak z umowami, ale przy UOP to wychodzi ponad 5.5k kosztów pracodawcy.
      Mało komu się to chyba opłaca.
      • ichi51e Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:31
        na aktywacyjna umowę nie masz kosztów. Chyba ze się zmieniło. 2 lata bez mało kto nianie dłużej trzyma
    • mama-ola Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:23
      Cieszę się, że nie mam małego dziecka. Gdy mój syn był mały, płaciło się u nas dużo mniej, poniżej tysiąca na czarno.
      • ichi51e Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:32
        za 8 godzin pon-pt?
        • mama-ola Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:09
          Za 10-11 godzin 4 dni w tygodniu (bez środy).
      • naturella Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:21
        Ech, ja 15 lat temu w Warszawie płaciłam 1600-2000 zł. 10 lat temu za 3 godziny dziennie pod Warszawą 1200 zł. Bez sprzątania i innych takich, wyłącznie opieka nad dzieckiem i prace wokół, tj. umycie miseczki po dziecku, czy wstawienie do zmywarki. W praktyce ja wracałam po 11 godzinach do domu i zaczynałam od sprzątania po niani i dzieciach - lepiący się stół i blaty, obryzgana w środku mikrofala, brudna podłoga itp. Dzięki Bogu że już małych dzieci mieć nie będę, bo ten czas do ich 10 roku życia był najtrudniejszy organizacyjnie.
    • ichi51e Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:29
      ile się płaci to jedno ale umawianie się ze ktoś "w ramach rozsądku ogarnie troszkę kiedy tata jest na spacerze" (w godzinę?) to potencjalnie niezły kanał. Do tego w mieszkaniu z kotami.
      • kandyzowana3x Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:45
        O ile przez ogarnianie kuchni rozumiem wlozenie naczyn do zmywarki czy przetarcie blatow, to po ogarnianiu łaienki widze raczej posprzata .
        No co tu duzo mowic, rynek sie zmienil.
      • marta.graca Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:03
        Koty i ogarnięcie mieszkania lepsze, niż ogarnianie cudzych dzieci przez pozostałą część dnia.
        • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:06
          Panie, szukające pracy jako nianie chyba wiedzą, że będą zajmowały się dziećmi?
          • wapaha Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:01

> Panie, szukające pracy jako nianie chyba wiedzą, że będą zajmowały się dziećmi?
            >
            ale może niekoniecznie sprzątaniem kuchni i łazienki wink
          • marta.graca Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 20:06
            A widzisz w drzewku, na co odpisałam?
      • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:01
        Moja koleżanka była oburzona, ze niania mojego dziecka sobie czyta czy tam sie uczy/ogląda TV jak dzieciak ma drzemkę. Jej mama w tym czasie jej sprzątneła łazienkę i ugotowała obiad...ona za to nie płaciła. Nie mogła zrozumiec, ze ja pąłce za opiekę nad dzieckiem a nie sprzatanie/gotowanie...oraz, ze jak niania odpocznie te pół godziny czy godzinę to ma potem siłę np. jechać tramwajem z 2 przesiadkami do zoo smile
        • sophia.87 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:51
          Tyle właśnie płaci się niani.
          Nasza jest pielęgniarką z wykształcenia, zajmuje się dziećmi, niczego innego nie wymagam, choć czasem z własnej woli gotuje. Zresztą teraz to ona i jej syn są praktycznie członkami rodziny.
          Teraz jestem w końcówce ciąży, ze względu na to i covid niania z nami mieszka na stałe. Czasem gotuje, czasem wrzuci rzeczy do pralki, nie sprząta, od tego mamy inna osobę.
          A i nasza ma świetną opinię, jej poprzedni pracodawcy wyjezdzali , polecili mi ją, więc zgarnelam ja "z rynku" jeszcze będąc w pierwszej ciąży 😀
    • gaskama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:31
      Są nianie i nianie. Ja przejęłam 19 lat temu nianię, która zarabiała wtedy 4 tyś zł. To było wtedy masakrycznie dużo. Pracowała jako niania u ... pewnego prawnika z pierwszych stron gazet. Opiekowała się 2 dzieci, często zostawała na noc. Jeździła z nimi na wczasy (za które jej oczywiście płacili). Pani miała wyższe wyksztalcenie. znała języki. do mnie przyszła za połowę tej ceny (to też było wtedy dużo). Ale powiedziała, że ma dość tzw. dobrych domów z dużą forsą. Chciała pracować od do, mieć wolny urlop i móc o 16.30 rzucić wszystko i pójść na kawę z koleżankami czy do filharmonii. Bardzo dobrze się dogadywałayśmy, była codowną nianią. A i nic nie robiła w domu, poza zajmowaniem się synem.
      • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 21:56
        #Nianiamaty wink
        • gaskama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:03
          Mata nie ma rodzeństwa.
          • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:17
            Geeez, totalnie mnie to nie obchodzi. Emotka wyraźnie sugeruje żart.
            • gaskama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:33
              A ok. Mam cie ignorować. Masz to jak w banku.
    • india-mia21 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:12
      Tak, tak-tyle zarabia/chce zarobić niania. W mieście gdzie mieszkam-miasto wojewódzkie-panie chcą zarabiać 25-30zł/h netto. Proszę policzyć ile to jest miesięcznie za 8h dziennie. W sumie niania mojego dziecka zawsze zarabiała więcej niż ja (szpital uniwersytecki, od czasu posiadania potomstwa nie dyżuruję). Dobrze, że są umowy dla niań, gdzie całość lub część składki zdrowotnej finansuje budżet państwa.
    • zurekgirl Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:18
      Mialam przyjemnosc pracowac jako niania w UK. Jeden z pracodawcow powiedzial mi wazna rzecz: niania to towar luksusowy, nie kazdego na nia stac, nie kazde dziecko i rodzina maja taka wygode. Nie kazda niania to niewykwalifikowana nastolatka lub dorabiajaca emerytka. Istnieja szkoly i kursy dla nian. Teraz zarabiam mniej jako nauczyciel niz wtedy jako niania. Nie mylam okien. Zajmowalam sie dzieckiem. Czytalam ksiazeczki, zmienialam pieluchy, zabieralam na koncerty muzyki klasycznej dla niemowlakow, uczylam jesc nozem i widelcem itp. Nijak sie to ma do polskiego rynku nian, niestety. Licze, ze to sie zmieni. Dobre nianie i sprzataczki sa na wage zlota. A niby kwalifikacji nie potrzeba.
      • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:21
        Niemowlaka uczylas jeść nożem i widelcem? Po co, że tak zapytam wprost?
        Opiekunka czy pani do sprzątania to nie jest towar luksusowy, a jeśli za taki się uważa, to rozwiązaniem jest żłobek samorządowy.
        • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:23
          A tam nie ma miejsca!

'rozwiązaniem jest żłobek samorządowy.'
          • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:29
            Moja młodsza się dostała, mieliśmy dużo szczęścia, zapisywana tuż po urodzeniu. Do przedszkola samorządowego chodzili oboje.
            • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:31
              No właśnie. Dużo szczęścia.
              • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:33
                Szczęściu trzeba czasem pomóc zamiast zwisać bezwładnie i jęczeć, że się nie da.
                • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:35
                  No cóż. Mie każdy ma znajomości.
                  • jedn0raz0w0 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:14
                    Szczęście polegało na tym, że Triss posłała paromiesięczną młodą do żłobka kilka miesięcy przed planowanym debiutem żłobkowym, pisała tu o tym bo miała dylemat że to za wcześnie ale jak nie pośle kiedy się zrobiło wolne miejsce to potem się nie załapie, bo miejsce w żłobku samorządowym to coś w rodzaju gry w muzyczne krzesła i ona się akurat na krzesło załapała (co automatycznie oznacza, że nie załapał się ktoś inny), I z wyżyn tej pozycji poucza innych, w tym tych, którzy się nie załapali, że przecież są żłobki.
                • iwoniaw Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:03

> Szczęściu trzeba czasem pomóc zamiast zwisać bezwładnie i jęczeć, że się nie da
                  > .

No sorry, jeśli jest w tym żłobku x miejsc, to x+1 osoba może sie skichać, a skutecznie szczęściu nie pomoże.
                  • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:18
                    Najpierw trzeba pracować i przy składaniu dokumentacji dostarczyć zaświadczenie o zatrudnieniu.
                    Nie wiem jak jest teraz, ale 10 lat temu żadne umowy o dzieło czy inne prace dorywcze nie miały szans, podobnie jak bezrobotne.

Wprawdzie na starej Pradze gmina miała kiedyś pomysł aktywizacyjny i przydzieliła miejsca w żłobku (za darmo!) lokalnym mopsiarskim Karynom, ale szybko dano sobie spokój. Panny po to dostały darmową opiekę nad dziećmi od 7 do 17:30, żeby iść do pracy, ale cóż... po kilku tygodniach okazywały się zbyt głupie i leniwe nawet na punktualne przyprowadzanie dzieci, umytych i w czystych ubrankach.
                    • iwoniaw Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:27

> Najpierw trzeba pracować i przy składaniu dokumentacji dostarczyć zaświadczenie
                      > o zatrudnieniu.
                      > Nie wiem jak jest teraz, ale 10 lat temu żadne umowy o dzieło czy inne prace do
                      > rywcze nie miały szans, podobnie jak bezrobotne.

No i już to wyklucza(ło) znaczna grupę matek jak najbardziej pracujacych/ chcacych pracować.

>
                      > Wprawdzie na starej Pradze gmina miała kiedyś pomysł aktywizacyjny i przydzieli
                      > ła miejsca w żłobku (za darmo!) lokalnym mopsiarskim Karynom, ale szybko dano s
                      > obie spokój. Panny po to dostały darmową opiekę nad dziećmi od 7 do 17:30, żeby
                      > iść do pracy, ale cóż... po kilku tygodniach okazywały się zbyt głupie i leniw
                      > e nawet na punktualne przyprowadzanie dzieci, umytych i w czystych ubrankach.

Wiekszość gmin w Polsce jednakże nie ma aż takiej kumulacji patologii jak stara Praga, za to często matki są w takiej sytuacji, jak opisałaś wyżej - zdaniem systemu "nie potrzebują" opieki nad dzieckiem, bo "nie pracują".
                      • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:32
                        i tu zaznaczę ze badania pokazują ze dzieci patologii najbardziej potrzebują wrzątku normalności jaka jest żłobek i przedszkole. Dla normalnych dzieci jest to wygodna wesoła przechowalnia podczas gdy rodzice są w pracy.
                        • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:32
                          erzatzu*
                        • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:38
                          Dzieci patoli i tak są uprzywilejowane, w Łodzi w centrum są przedszkola, w których w grupach na 25 dzieci, dwudziestka jest pod opieką MOPS i MOPS pokrywa wszystkie koszty.
                      • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:35
                        Przy niedoborze żłobków trzeba selekcjonować chętnych, logiczne, że pierwszeństwo mają dzieci rodziców zatrudnionych w pełnym wymiarze.
                        Prace dorywcze, to nie praca, skoro rodziców stać na niepracowanie normalnie, to żłobek im niepotrzebny. Bezrobotnej też żłobek niepotrzebny, bo niby po co.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:36
                          Żeby mogła zacząć szukać pracy?
                          • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:40
                            Najpierw mogła znaleźć pracę, a potem rodzić.
                            Na marginesie, jeśli oboje rodzice uczą się w trybie dziennym, mogą starać się o miejsce w żłobku, mają tyle punktów, co pracujący.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:41
                              No mogła. Ale nie znalazła. I co teraz?
                              • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:48
                                Nic, dostaje kosiniakowe 1000 zł przez rok, 500+, becikowe i albo mąż ją utrzymuje, albo ma świadczenie z FA, też 500 zł. Potem dziecko idzie do przedszkola, gmina musi zapewnić miejsce.
                        • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:39
                          po to żeby ktoś się zajął dzieckiem jak mama pije? po to żeby ktoś się zajął dzieckiem jak mama ogląda tv?
                          Badania wśród matek z lekkim upośledzeniem pokazują ze nie postrzegają dzieci jako kłopotu - bo się nimi zwyczajnie nie zajmują - co sama zauważyłaś wyżej zreszta.
                          • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:42
                            Dokładnie. Społeczeństwu opłaca się wyciągnąć te dzieci z patologii, pokazać im jak wyglada świat poza melina.
                            • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:52
                              Jeśli dzieci mieszkają w melinie, rolą MOPS i sądu rodzinnego jest zapewnienie im bezpieczeństwa i skierowanie do pieczy zastępczej. Żłobek tu nie ma nic do rzeczy, pani z nawykiem życia z socjalu nawet nie wstanie rano, żeby dziecko odprowadzić.
                          • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:13
                            Jak matka pije zajmując się dzieckiem to nie jest potrzebny żłobek tylko rodzina zastępcza j odebranie patologii praw do dziecka zanim dojdzie do tragedii
                            • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:16
                              a co jak ogląda tv?
                              • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:20
                                To jej ematki nie zarzucą że biedne dziecko będzie zapóźnione technologicznie big_grin
                        • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:11
                          Pod jakim kloszem siedzisz? Nie wiesz, że w Polsce masa ludzi pracuje na umowę zlecenie w pełnym wymiarze czasu? Twoim zdaniem to nie praca?
                          • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:17
                            Nie wiem jak teraz, kiedyś żłobki uwzględniały umowę zlecenie na pełny wymiar godzin, z zaświadczeniem od pracodawcy.
                            • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:20
                              No to ma jeszcze jakiś sens. Choć swoją drogą pracę w pełnym wymiarze na dzieło też przerabiałam
                    • strumien_swiadomosci Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:58
                      Składałam papiery do żłobka samorządowego jak tylko dostał PESEL, czyli jak miał 2 tygodnie. Jak miał rok i skończył mi się macierzyński to był 77 na liście oczekujących. Jak miał 2.5 roku i dzwoniłam go wykreślić z listy to był na 34 miejscu.
                      Już abstrahując od tego, że znam całe powiaty mające po 30-40 tys mieszkańców (nie żadna Polska C, tylko np Wieliczka pod Krakowem), gdzie nie ma ANI JEDNEGO żłobka samorządowego.
                      Więc z łaski swojej się nie wymadrzaj.
                      • strumien_swiadomosci Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:00
                        A, dodam tylko, że u mnie w gminie samorządowego żłobka też nie ma, a do miasta nie mogłam składać papierów, bo trzeba mieć meldunek w mieście (pomimo, że mieszkam w tym samym powiecie i pracuję w mieście).
                        • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:05
                          Tak, w Warszawie też tak jest, że musisz mieć meldunek, nie tylko w mieście ale w danej dzielnicy.
                        • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:48
                          Szwagierkę mieszkającą pod miastem znajomi w mieście zameldowali u siebie. Z dwójką małych dzieci. Inaczej na żłobek nie było szans, bo na wsi nie bylo, a w mieście nie przysługiwał.
                      • nimaletko Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 16:14
                        O, przepraszam, w Wieliczce jest już żłobek samorządowy, cały jeden.
                        Chyba w 2018 ruszył.
        • kandyzowana3x Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:39
          Ależ oczywiście, że odpowiednia niania to luksus. Jeśli kogoś nie stać, żeby zatrudnić pracownika, pozostaje żłobek samorządowy. Można też szukać, kogoś komu rzeczywiście płacą minimalna wystarcza, pytanie czy jest to najlepsze kryterium w wyborze osoby, która ma zajmować się naszym dzieckiem.
          • laluna82 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:20
            kandyzowana3x napisała:

Można też szukać, kogoś komu
            > rzeczywiście płacą minimalna wystarcza, pytanie czy jest to najlepsze kryterium
            > w wyborze osoby, która ma zajmować się naszym dzieckiem.

No wiesz, Polacy niewiele więcej chcą płacić nauczycielom, za wykształcenie ich dzieci, to wybacz żeby niania zarabiała więcej niż nauczyciel. Zwłaszcza jak nie ma specjalnych kwalifikacji.
            • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:23
              Jacy Polacy? Pensje nauczycieli są ustalane w referendum? Polacy to bardzo chętnie i 190 zł za godzinę płacą nauczycielom, co widać na rynku korepetycji
        • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:49
          Oczywiście, że indywidualna opieka dla dziecka to jest luksus. I jak najbardziej dla tych, których na taki wydatek nie stać są żłobki samorządowe
      • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:24
        W golfa z niemowlakiem też grałas?
        • zurekgirl Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:44
          Zajmowalam sie dziecmi od 3 mies do 3 roku zycia. W miedzyczasie ogarnelam i etap pieluch, i noze z widelcami, a pod koniec to i mini golfa.
      • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:34
        W polsce ematka ma przekonanie, że niezależne ile ona zarabia, to niania MUSI zarabiac mniej a najlepiej znaczne mniej od niej samej. Więc jeśli ematka zarabia np 3 tysiące, to niania musi po tym niańczeniu chyba się na drugą zmianę sprzedawać na rogu, zeby przeżyć smile
        • ichi51e Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:35
          10/10
        • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:47
          Absolutna bzdura. Wynagrodzenie najczęściej, niektórymi wyjątkami typu pielęgniarka, opiekunka w dps, jest wypadkową wykształcenia, zapotrzebowania na otwartym rynku, umiejętności i doświadczenia. Z całym szacunkiem do niań, ale kwalifikacje w tym kierunku nie są wygórowane, praca nie wymaga umiejętności skupienia się, należy za to być xierppiaym i opiekuńczym. Zdrowego rozsądku opiekunki nie jesteś w stanie zweryfikować na podstawie standardowej rozmowy przy zatrudnieniu. Naprawdę ten zestaw kwalifikacji nie łapie się w obecnych warunkach dużego miasta na więcej niż 3 k.
          • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:47
            Poza*
            Cierpliwym *
          • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:53
            W dużym mieście wiecej niż 3k to zarabia kasjerka w supermarkecie. A co do umiejętności to zależy od wymagań - niektórzy oczekują żeby niania umiała coś więcej niż upilnować dziecko, żeby sobie nie zrobiło krzywdy i dać mu jeść.
            • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:58
              Dokładnie. Pamietam jak sie znajomy pukał w głowe ze te lata temu płaciłam niani 2400 za 5 godzin. On za 8 emerytce płacił 1600. No tylko ze tam pani z dzieckiem praktycznie nic nie robiła, było czyste, nakarmione i nie zrobiło sobie krzywdy i tyle.
            • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:06
              Tak, wiem, angielski, francuski i plener malarski.
              Rzeczywistość Jest taka, że jest to praca łatwodostępna o ile ktoś nie ma wyglądu patusiary I nie chleje, zapotrzebowanie nie jest oszałamiające, bo ludzie angażują babcie, zostają dłużej na wychowawczym, dziecko posyłają do żłobka, więc praca nie jest wyceniana na więcej.
              • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:10
                Po prostu da dwie grupy ludzi. U tych, którzy potrzebują niewykwalifikowanej pilnowaczki i podawaczki jedzenia praca jest łatwo dostępna. U tych, którzy oczekują więcej już nie i oni płacą więcej
                • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:19
                  Śmiem twierdzić, że na etapie wymagań te dwie grupy są w jednym zbiorze, a i ogłoszeń o nianię z doktoratem nie widziałam.
                  • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:25
                    Doktora jest zbędny, za to wykształcenie pedagogiczne, kurs pierwszej pomocy, znajomość nvc... Sporo rzeczy wymagają ci którzy szukają kogoś więcej niż pilnowaczki
                    • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:33
                      Jaki to jest promil wszystkich niań? Wymagać można wszystkiego, w tym katalońskiego i stepowania, a prawda jest taka, że to zajęcie gdzie przeważnie są młode dziewczyny bez doświadczenia, emerytki lub ukrainki co przy okazji sprzątają dom. Nie wiem co próbujesz udowodnić.
                      • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:42
                        Ok, powiem tak. Pisanie, że praca niani nie wymaga ani kwalifikacji ani doświadczenia to jak pisanie, że praca dziennikarza jest dla każdego, bo przecież każdy głupi wyskrobie tekst na Pudelka. Widocznie jestem typową ematką z bańki, bo w moim otoczeniu nikt nie powierza dziecka Ukraince co przy okazji posprząta. Aczkolwiek widuję i takie nianie, więc nie twierdzę, że ich nie ma.
                        • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:50
                          Ale zauważ, że ja nie pytałam o ciebie. O pracy dziennikarza się nie wypowiem, bo wystarczy zobaczyć jak pisze berga czy co mówi na antenie Anna popek by przyznać słuszność temu zadaniu.
                          Ale niech będzie, prawdziwe dziennikarstwo śledzcze to taka babka z Wawy co była na kursie nvc, a ukrainka na placu zabaw to wierszówki na pudełku lub berga. Stosunek procentowy 15 vs. 85.
                      • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:50
                        Próbuje udowodnić, że jak nie zapłacisz niani jak za mokre zboże, to współczuję twoim dziecią.
                        • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 17:42
                          Tak właśnie przypuszczam.
                    • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:44
                      Ludzie nie rozumieją w czym rzecz. Pewnie sami byli tak "chowani".
                      Dziecko na każdym etapie, szczególnie w pierwszych latach życia, potrzebuje odpowiednich bodźców pobudzających do rozwoju. Poza kwestiami genetycznymi, w tym momencie decyduje sie jego przyszłość - czy wyrośnie na przeciętnego standardowego głąba, czy dostanie szansę na coś więcej.
                      Oczywiście zadbanie, nakarmienie to podstawa. Ale to mało. Niania powinna być oczytana w kwestii wychowania. I ma zajmować się dzieckiem na 100%. A kiedy ono śpi, lepiej niż ładuje akumulatory niż zapier..la na zmywaku. Żeby miała energię, kiedy malec się obudzi.
                      W kwestii wynagrodzenia, to musi być ono SATYSFAKCJONUJĄCE bo bez tego żaden pracownik długo swojej pracy z zaangażowaniem wykonywał nie będzie.
                      • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 00:49
                        Dokładnie. Moja mi nie sprzątała (tzn z dzieckiem zabawki czy schować nacyznia do zmywarki po jedzeniu). Ja już pominę, ze normalnie jadła obiad z moim dzieckiem czy tam owoce czy deser...
                      • kurt.wallander Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:05
                        mamdomek napisał:

> Ludzie nie rozumieją w czym rzecz. Pewnie sami byli tak "chowani".
                        > Dziecko na każdym etapie, szczególnie w pierwszych latach życia, potrzebuje odp
                        > owiednich bodźców pobudzających do rozwoju.

Dokładnie! Dla mnie priorytetem była osoba zyczliwa dzieciom, bawiąca się z nimi aktywnie, i podążająca za dziećmi (chciały czytania, to było czytanie, chciały aktywnej zabawy - była zabawa, chciały sie pobawić w ogródku, to pani się ubierała i szła do ogródka). Nie chciałam kogoś, kto będzie tylko pilnowaczem. Znajomości obcych języków nie wymagałam, ani nie oczekiwałam, ale ważne było, by ta osoba poprawnie się wysławiała po polsku, była zadbana i czysta (jednej pani nie zatrudniłam, bo czuć było od niej potem).
                        • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:25
                          Ciekawe niesamowicie. Serio ktokolwiek uważa że za bycie życzliwym, podążającym za dzieckiem i bawiąca się należy się więcej niż c.a. 3k PLN? Do tego nie należy mieć studiów, ukończonych kursów, certyfikatow językowych i branżowych. Przypominam, że nauczyciel dyplomowany otrzymuje coś ok. 4k pln.
                          • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:36
                            Po prostu nauczyciele dostają za mało.
                          • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:38
                            Nie...ale opieka nad dzieckiem 8 godzin to harówka. nie masz dzieci? Ja bym za zadna kase cudzych dzieci nie pilnowała
                            • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:38
                              Tak jak w tym przysłowiu: nie chciało się nosić teczki to trzeba nosić woreczki.
                              Pracę niani zaliczam bezsprzecznie do tej kategorii.
                              • amast Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:46
                                Powiedz to Marii Borrallo smile
                                • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 16:17
                                  Fajnie, jeszcze jakiś skrajny przykład z czapy?
                                  • amast Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 19:59
                                    Inny skrajny przykład to zostawianie własnego dziecka z osobą, której "nie chciało się nosić teczki". Ale co mnie to w sumie smile
                                    • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 20:55
                                      Chciałaś dopiec, wyszło głupio I nie na temat.
                                      Proponuję na przyszłość w ogóle się nie wypowiadać w takim wypadku.
                                      • amast Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 21:38
                                        To, że nie wyobrażasz sobie, że niania może być osobą wykształconą i że ludzie chętnie takiej niani zapłacą, to nie mój problem.
                                        To, że wydaje ci się, że możesz mi cokolwiek proponować, to też jakby nie mój problem.
                              • komorka25 Re: 5k netto dla niani 06.02.22, 17:32
                                Bo jesteś, bywalczyni, nieżyciowym tłukiem. W życiu są różne sytuacje, znam panią, już w wieku okołoemerytalnym, która swego czasu skończyła niezłe studia, trochę popracowała, a później (z tzw. dobrego serca) pracę przerwała, bo chciała pomóc matce w opiece nad ojcem i babcią leżącymi po wypadku. Trwało to kilka lat, babcia jej umarła, ojciec z leżenia wyszedł, chociaż poważna niesprawność mu została, wtedy rozchorowała się matka pani. Kolejne kilka lat minęło, matka pani zmarła. Pani zaczęła szukać pracy, ale z rynku już wypadła, doświadczenia w zawodzie nie miała, wzięła, co się trafiło, bo z czegoś trzeba żyć. W pandemii tę pracę straciła. Widuję ją czasem w jednej instytucji jak sprząta, jesienią widziałam jak myła okna w sąsiednim bloku.
                          • irma223 Re: 5k netto dla niani 04.02.22, 16:35
                            No tak, jakby studia, kursy i certyfikaty automatycznie zapewniały zatrudnienie wraz z wynagrodzeniem w okolicach co najmniej kilkunastu tysięcy złotych.

Znałam ludzi po kilku kierunkach, technicznych, branżowych, z doktoratami nawet, z doświadczeniem i językami, uprawnieniami etc. odrzucanych wszędzie i zajmujących się pracą fizyczną w końcu.

Zazwyczaj management nie posiadając tak dużego wykształcenia nie akceptuje "zbyt wykształconego" kandydata. Są ludzie, którym trudno utrafić w ten przedział pod tytułem "wykształcenie w sam raz", a potem już mają tylko problemy.

I owszem, pani po wielu studiach, z uprawnieniami i ze zbyt wieloma certyfikatami może skończyć myjąc klatki schodowe lub ucierając noski dzieciom.
                      • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 19:33
                        Ematka odpływa jak zwykle.
                        Otóż byłam na wychowawczym. Chodziłam na wiele zajęć, na spacery, do parku, do znajomych, czytałam, rozwijałam, migałam, marzłam, gdy była sroga zima, a dziecko w zaspach błądziło, wyjazdy w dowolnym terminie etc. I robiłam zakupy, gotowałam, prałam, ogarniałam, czasem spałam z dzieckiem. Przecież dziecko czasem coś samo porobi, czasem "pomoże" w kuchni. Gdy np. piłam kawę, dziecko mi ją robiło, tzn. wciskało guzik w ekspresie, a samo piło kakao z pianką. Do zoo nie chodzi się codziennie, bez przesady.
                        Czytałam książki o rozwoju, co tam kiedy się dzieje, co w danym momencie może być dla malucha interesujące.
                        Czasem było monotonnie, szczególnie jak pogoda kijowa, wcześniej się ciemno robiło czy jakiś karar się przyplątał. Ale miałam niesamowity luz psychiczny, zapoer*ol, jaki mam w pracy, stres, nerwy, wieczna gonitwa - no nijak nie da się tego porównać do opieki nad małym dzieckiem.
                        • mamdomek Re: 5k netto dla niani 04.02.22, 18:29
                          To twoje doświadczenie. Są kobiety, które odpoczywają w domu i są kobiety, które odpoczywają (w pewnym sensie) w pracy.
              • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 00:41
                Kiedy ostatnio szukałaś niani? Jak ja szukałam dla starszej córki - dałam ogłoszenie miesiac przed, zeby sie wyrobic. Ogłoszenie o 22, na drugi dzien rano o 9 chyba z 40 odpowiedzi...ale tez to było centrum Łodzi (łatwo dojechać), i jednak te 9 lat temu inny był rynek pracy
                Jak potem szukałam dla młodszej to byłam przerazona, nie było chętnych. A jak przychodziły to takie, ze miałam ochote wygonić. Juz był inny rynek pracy ale tez ja nie chciałam emerytki do dopilnowania dziecka.
                Na szczęscie niania mojego starszego dziecka akurat oddawała dziecko ( miała sie opiekowac jeszcze ponad rok ale sie ludzie do Wawy wyprowadzali) wiec z piesnia na ustach ją przyjełam
                Sąsiadka od roku szuka kogoś sensownego. Nie chodzi o 3 jezyki i nauke gry na harfie ale o kogoś komu oddasz dziecko....i dupa.
          • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:56
            A to zalezy. Mozesz brać emerytke ktora dorabia sobie do emrytury i weźmie mało..ale bedzie tylko pilnować czy sie dzieciak nie zabije i zeby był najedzony.
            Ja płąciłam duzo wiecej młodej energicznej dziewczynie, która z moim dzieckiem chodziła na zajecia plastyczne, muzyczne, zjeździła tramwajami całą Łódź, robiła cuda wianki z plasteliny, palowała palcami.
            8 godzin (a czesto wiecej, bo rodzic musi do pracy dojechac i wrócic), z małym dzieckiem za 3tysiace do ręki??
            • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 01:34
              To samo się robi w przedszkolu samorządowym plus rytmika, wstępy, wyjścia do teatru, wycieczki etc. Za jakiejś 300 zł.
              • mamdomek Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 04:37
                Wszystie moje dzieci nienajlepiej albo źle wspominaja przedszkola. Przwerobiłem łącznie 3 placówki w tym jedna prywatną. Najmłodsze przedszkole wspomina źle, ale okres z nianią wspomina dobrze. To znaczy neutralnie. Nic złego mu się nie kojarzy. Ale za to jeśli wspomnieć przedskole samorządowe, to do tej pory ma "miłe wspomnienia" a juz łaaadnych parę latek minęło smile
              • mamdomek Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 04:37
                I wszy gratis.
                • aamarzena Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:56
                  Ojoj, może kiepskie przedszkola wybrałeś. Moje szły do przedszkola jako 2,5 latki, wspominają z sentymentem do dziś zarowno przedszkole, jak i szkolna zerówkę.
                  Niani nie miały, ale z tego co zdążyłam się przyjrzeć nianiom znajomych dzieci to różnie bywało. Były i takie co im się chciało i takie co tylko wyrzuciły dzieci na plac zabaw I same zajmowały się plotkami, na zadem spacer nie poszły, jeszcze inne pouczaly, żeby nie chodziły, bo się dzieci przyzwyczają do łażenia i nie będą potem mogły siąść na dupie. Hitem była niania ci dziecka z placu zapomniała. Wziela wózek i poszła 🙄
                  Co ciekawe nie raz fajna niania, która się dzieckiem zajęła porządnie chciala mniej pieniędzy niż te "pilnowaczki-plotkary".
                  • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:39
                    No ale ktos ci te dzieci pilnował do 2,5 lat....tak? Albo mogłas sobie na wychowawczy pozwolić. Ja nianie zatrudniłam do roczniaka...jest róznica w puszczeniu do przedszkola 2,5 latka a roczniaka do żłobka
                    Swoja drogą skoro nie miałaś niani skąd wiesz ile panie pilnujące chciały?
                    • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:57
                      Ja bylam na wychowawczym. Gdy urodziłam pierwsze dziecko, macierzyński trwał 16 tygodni, przy drugim 2 albo 4 tygodnie dłużej. Nie chciałam rozstawać się z tak małymi dziećmi. Poza tym wtedy pracowałam dość daleko od domu, mąż nie wychodził każdego dnia o 17.00, niania musiałaby być ok. 9 godzin. Do żłobka też nie chciałam oddawać. Najlepszym rozwiązaniem był więc wychowawczy. Bardzo dobrze wspominam re czasy.
                • kropkaa Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:51
                  Wszy może złapać na placu zabaw czy potem na obozie.
              • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:22
                Tak i moje dziecko w wieku lat 3 poszło do przedszkola. Jak miało rok wolałam ją zostawić z nianią. Raz, ze moje dziecko w wieku roku potrzebowało bardziej opieki niani niz przebywania w grupie rówiesniczej ( z dziecmi widziała się w parku, na zjeciach plastycznych)....dwa, ze oddanie rocnziaka do żłobka konczy sie bardzo czesto tym, ze dzieciak ciągle choruje....i rodzic i tak nie moze pracować. Ja nie mam babci chętnej do opieki nad chorym dzieckiem. I dla mnie i dla dziecka niania była lepszym wyjściem.
                • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:26
                  Jak nie choruje w żłobku, to choruje w przedszkolu, czasowo wychodzi tak samo.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:40
                    Niekoniecznie, moje dziecko nie chorowało w przedszkolu (do 2,5 roku życia było w domu). W ogóle nie chorowało, jakaś anomalia.
                  • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:21
                    No możliwe ale ja np z chorującym 3-4 latkiem cos w pracy zrobię, z roczniakiem już nie.
        • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:54
          Ja tak nie uwazam. Moje dzieci miały jedną nianię- nalepszą na świecie. Ja uwazam, ze to cholernie odpowiedzialna praca i bardzo męcząca (jakos matki wracajace do pracy po rocznym macierzyńkim chwalą sobie prace...)
          • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:11
            Praca owszem, odpowiedzialna i ciężka psychicznie i fizycznie, ale nie wymagająca dodatkowych kwalifikacji ani wykształcenia. Do tego można ją wykonywać bez doświadczenia.

Proszę bez anegdotycznych przykładów, bo to niczego nie wnosi.
            • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:19
              Zostawiłabyś swojej dziecko pod opieką osoby bez doświadczenia z dziećmi i np. po zawodówce krawieckiej?
              • bywalczyni.hosteli Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:25
                Ja nie, ale nie widzę sensu w tym pytaniu. Nie piszę ani nie pisałam kogo ja bym zatrudniła ani kogo bym nie zatrudniła.
                Na rynku jest wiele takich ofert składanych bez kobiet bez doświadczenia i z zawodowym wykształceniem. Są chętni na ich usługi, nie zarabiają dwóch średnich krajowych.
                • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 00:45
                  bywalczyni kiedy ostatnio niani szukałaś??
            • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 00:43
              NO ja akurat wziełam nianie z polecenia. Tak mogłam panią 70+..jakoś miałam opory aby takiej zostawić roczniaka. Poza tym szukałam studentki na zaocznych...zeby mi nie zwiała do kogoś kto zatrudni na 8 godzin.
              I rozumiem, ze ludzie mają mniej kasy...ale uwazanie, ze mozna dziecko zostawić z byle kim byle było tanio...no to juz jednak lepszy żlobek
      • ritual2019 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:54
        zurekgirl napisała:

> Mialam przyjemnosc pracowac jako niania w UK. Jeden z pracodawcow powiedzial mi
        > wazna rzecz: niania to towar luksusowy, nie kazdego na nia stac, nie kazde dzi
        > ecko i rodzina maja taka wygode. Nie kazda niania to niewykwalifikowana nastola
        > tka lub dorabiajaca emerytka. Istnieja szkoly i kursy dla nian. Teraz zarabiam
        > mniej jako nauczyciel niz wtedy jako niania.

Tyle ze to bardzo dobrze sytuowane rodziny stac na to. Srednio sytuowane a takich jest najwiecej nie stac wiec istnieja childminders ktore sa najpopularniejsze.
    • nena20 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:22
      Jeszcze nie oszalałam. Całe szczęście za żłobek płaciłam 250 zł, teraz przez nowy ład i jakieś zmiany place aż 1000 zł. Spokojnie mogłabym zmienić na żłobek z dopłatą UE ale już nie opłaca się zmieniać na 5 miesięcy.
      Widziałam sporo niań, nigdy w życiu opiekunki do dziecka. Żłobek to najbezpieczniejsze rozwiązanie.
      • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:32
        Też uważam żłobek samorządowy za najbezpieczniejsze rozwiązanie. W "moim" była pielęgniarka na stałe, dietetyczka, rehabilitantka i wystarczająco dużo pań do opieki, warunki lokalowe super, bo żłobek był nowiusienki.
      • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:48
        Ja niani moich dzieci bym nie zamieniła na nic. Rozumiem, ze jak nie miedzi to sie na dupie siedzi...dajesz do złobka. Ja sobie nie wyobrazam oddania roczniaka do żłobka...I zapominamy o czyms takim jak choroby w złobku. Jak dzieciak sporo choruje to rodzice sobie długo nie popracują.
        • nena20 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 07:43
          Koleżanka po "wspaniałej niani" dziecko u psychologa leczyła. Mam sporo czasu i moje dziecko zamiast w żłobku często zostawało ze mną, napatrzyłam się na opiekunki aż nadto. Dziękuję, opiekunki nie polecam. Za to mam wspaniały żłobek, fajne panie, kreatywne zabawy.
          • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 07:51
            U nas najlepszą opieką awaryjna była babcia, przychodziła z jedzeniem i jeszcze ogarniała kuchnię. 😀
            Co do opiekunek za milion monet, wynajmowanych przez agencje i rzekomo z kwalifikacjami - testowałam przy ojcu, każda była beznadziejna. Albo nieuważne, albo leniwe, albo podbierające rzeczy. Finalnie są dwie panie Ukrainki na zmianę, jest ok, ale uważam że i tak za dużo kasy dostają.
            • nickbezznaczenia Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:48
              Najlepiej by było gdyby jeszcze dopłacały za swoją pracę.
              • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:55
                Mają pełne utrzymanie, bo to opieka z zamieszkaniem, są zatrudnione legalnie, z pozwoleniami na pracę.
            • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:24
              No to gratulujemy ze miałas darmową nianie, sprzataczke i kucharkę.
              • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:29
                Okazyjnie, owszem, nie ukrywam, że gotowe pożywienie od babci było ogromnym ułatwieniem.
                • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:04
                  Ale rozumiesz ze jak ktoś nie ma takiej możliwości to żlobek z wizją chorującego dziecka nie jest najlepszym wyjsciem??
          • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:24
            MOja niania była bardzo dobra. Do tej pory jest zapraszana na urodziny moich dzieci, wpada do nas czasami na ciacho i kawę. Rozumiem, ze twoje dziecko w żlobku nie chorowało?? A moze była babcia do opieki nad chorym dzieckiem...wiec nie było to dla ciebie probleme.
            • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:34
              Chorowało, naturalnie. Nie jakoś strasznie, ale chorowało i kombinowaliśmy - ja pracowałam wtedy 4 dni w tygodniu (1 dzień tzw. praca w domu), partner pracował na zmiany więc przynajmniej 2-3 dni w tygodniu był w ciągu dnia w domu, 1 dzień babcia. Z półtora roku było takiej jazdy, a potem spokój.
            • g.r.uu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:44
              Bo widzisz, szczęściu trzeba umieć pomóc 😆 To trochę jak z mieszkaniami - jednej umie pomoc szczęściu i dziedziczy po rodzinie i się dziwi, że drugi taki durny i kredyt bierze.
            • nena20 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:27
              Owszem moje dziecko choruje. Starszak poszedł do przedszkola i chorował dokładnie tak samo jak młodsza w żłobku.
              Moja koleżanka też miała super opiekunkę, dziecko nawet zostało u niej na noc, trauma wyszła w przedszkolu i u psychologa. Wielokrotnie widziałam różne akcje z opiekunkami. Zdecydowanie wolę żłobek, są kamery, wiem co moje dziecko robi, jakie zabawy panie wymyślają. Sama nie byłam przekonana, starszak nie chodził do żłobka, poszedł do przedszkola, miałam opiekunkę, niby wszystko ok ale ja nie wiem co tak naprawdę robili. Z relacji dziecka wiem że czasem zabierała go w różne miejsca bez mojej zgody. Żadna krzywa mu się nie działa to nie robiłam afery.
              • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:40
                No to ty wolałaś żłobek. Dla mnie oddanie do złobka roczniaka to z serii "po moim trupie"
    • kryzys_wieku_sredniego Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:25
      Nie zapłaciłabym nawet 2 tysie.
      Za trochę ponad 1000 jest żłobek, a teraz dziubusie mają ponad rok jak idą nie 3 miesiace jak kiedyś.
      • mamdomek Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:36
        I to jest słuszna uwaga. Nie stać cię na paliwo, to zapier..sz rowerem. Takie są prawa natury.
      • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:47
        NO jak cie nie stać to tak...Mnie było stać i płaciłam za nianie, dziecko miało jedną osobę która sie opiekowała tylko nią.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:22
          Ile to bylo temu, 10 lat, ile płacilaś 1600 zł?
          Ile miałaś macierzyń skiego? Z urlopem 6 miesięcy?
          Nie pierdolta, bo nie znam nikogo kto by płacił 3-5 tysi za nianie miesiąc w miesiąc.
          Znam i sama nawet korzystałam z opiekunek na godziny, ale litosci to że braly 25-30 zł albo za 3h stówkę to nie znaczy że tę kwotę przemnażam przez 40h tygodniowo i mówię dumnie że place za nianię średnią krajową.
          • ichi51e Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:45
            no wlasnie.
          • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:07
            Pisałam, ze moja niania przychodziła na 5-6 godzin, płaciłam 4 lata temu 2200-2400 (razem z wakacjami, a wyjezdzalismy w wakcje sporo), niania pilnowała kazde moje dziecko 2 lata .
            Oczywiscie, ze jak ktos zarabia sam 4 tysiace to tyle nie zapłaci niani..ale znam osoby które zarabiają 8-10 i płacą niani te 4-4,5 tysiąca
          • mamdomek Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:20
            Jakieś 17 lat temu płaciłem 1200 za prywatne przedszkole. Kilka lat później była niania. Nie na "cały etat" więc szczegółów nie pamiętam ale przeliczeniowo było to dużo więcej niż tamto przedszkole wcześniej.
            • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:28
              1200 zł za prywatne żłobkoprzedszkole dla niespełna dwulatka płaciłam ponad 15 lat temu. Na szczęście dostał się do wybranego publicznego, z o wiele lepszymi warunkami, normalną kadrą, własnym placem zabaw.
    • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 22:45
      Ja 2 lata temu za 5-6 godzin (samo zajmowanie sie dzieckiem bez gotowania) płaciłam 2200-2400 - zalezy ile niania siedziała. Łódź
      • lemonka5 Re: 5k netto dla niani 01.02.22, 23:07
        My płacimy niani 25 zł netto za godzinę. 5 dni po 5 godzin dziennie,, zajmuje się tylko i wyłącznie dzieckiem, z zajęć dodatkowych czasem rzuci kotu piłeczkę. Jedzenie dla dziecka ma gotowe, o prasowaniu to nawet nie śmialabym wspomnieć, mieszkanie sama ogarniam nerwowo przed jej przyjściem. Jak jeszcze córka sypiała w dzień, to był to czas niani na czytanie książki.
        • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 00:46
          Ja powiem ze wolałam zeby niania sie mi dzieckiem zajmowała. Wiem jak babcia zajmuje sie dzieckiem koleżanki. Chate wypucuje, obiad ugotuje...ale nie bawi sie nie rysuje, klocków nie układa. No nie dziekuje. To sobie sami po pracy zrobiliśmy. Niania ma sie zajmowac dzieckiem...
    • piesekpustyni Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 07:18
      Płace 200 zł tyg za odbiór dziecka z przedszkola 2-3 razy w tygodniu i czasem zrobienie czegoś szybkiego typu naleśniki czy gzik. Czyli generalnie ok 8 godzin w tygodniu licząc dojazd. Wychodzi 25 zł /h.
    • palacinka2020 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 08:04
      Opiekunki sa strasznie drogie moim zdaniem, dlatego nigdy nie zatrudniam. Za opieke nad dzieckiem, nawet spiacym, placi sie tyle co za sprzatanie (a to moim zdaniem znacznie ciezsza praca). Poza tym niania moze chorowac, moze miec kwarantanne, musi miec urlop, moze zrezygnowac z dnia na dzien...
      Dlatego u mnie zawsze w gre wchodzily jedynie zlobki.
      A 3.2knetto to chyba powyzej sredniej dla niani.
      • kurt.wallander Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:11
        palacinka2020 napisała:

> Opiekunki sa strasznie drogie moim zdaniem, dlatego nigdy nie zatrudniam. Za op
        > ieke nad dzieckiem, nawet spiacym, placi sie tyle co za sprzatanie (a to moim z
        > daniem znacznie ciezsza praca).

Może cięższa fizycznie (choć to tez różnie bywa, jesli z dzieckiem dużo czasu spędza się aktywnie), ale odpowiedzialność dużo mniejsza przy sprzątaniu. I zdecydowanie mniej angażuje intelektualnie wink
      • mamdomek Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 14:22
        Kupujesz część czyjegos życia. Choćby miał nic nie robić w tym kupionym czasie, to ten czas kosztuje.
    • anorektycznazdzira Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 09:59
      Gdyby mnie było stać i gdybym miała opinię, że ta konkretna niania jest tego warta, to dałabym i więcej.
      ALE
      około połowie niań, z jakimi miałam do czynienia najchętniej nie zapłaciłabym w ogóle, a reszta zazwyczaj pracowała na marnym poziomie, więc czemu miałabym im oferować tyle, co niejedna firma na kierowniczym stanowisku??? Miałam jedną nianię, która była na prawdę dobra, jej bym dobrze płaciła, reszta może na drzewo.
      • triss_merigold6 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:10
        Znam jedną babkę, która była świetna. Ukrainka, moja znajoma te 10 lat temu płaciła jej 2000 zł, dziecko było zaopiekowane idealnie plus miała posprzątany dom i od czasu do czasu ugotowane.
    • vivi86 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:44
      Zawsze mi się wydawało, że więcej niż 8 h bo 8 godzin to rodzic pracuje, a do pracy musi jeszcze zwykle dojechać (wtedy zmienia go niania) i z niej wrócić (wtedy niania kończy dniówkę). I e to może być 9,10,11, a bywa i 12 h.
      • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:45
        vivi86 napisał(a):

> Zawsze mi się wydawało, że więcej niż 8 h bo 8 godzin to rodzic pracuje, a do p
        > racy musi jeszcze zwykle dojechać (wtedy zmienia go niania) i z niej wrócić (wt
        > edy niania kończy dniówkę). I e to może być 9,10,11, a bywa i 12 h.

Ale czasem rodziców jest dwoje wink
        • vivi86 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 10:57
          Niewątpliwie, ale bywa i tak, że pracują tak, że to co wcześniej zaczyna i wcześniej kończy ma dalej do pracy smile
          • anorektycznazdzira Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:00
            raczej chodzi o to, że jedno pracuje 9-17 (albo 9-19, nie ma znaczenia), a drugie np. 7-15 albo 6-14, wtedy niania jest potrzebna 9-15 (albo 14) + dojazdy.
            • vivi86 Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 17:12
              A jak się da w takiej opcji to o owszem.
          • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:05
            Zazwyczaj rodzice niemowlaka starają się byc jako tako elstyczni, i ułożyć sobie pracę tak, żeby nakłdało im się max 6-7h nieobecności w domu. Ale wiadomo, nie zawsze się da.
      • hanusinamama Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 11:09
        No nie. Znajoma liczyła niani stawke co 10 minut smile czyli jak niania była 8h, 50 minut to dostawała za tyle...nie za 9 godzin, po pomyśle liczenia za drzemkę 1,3 stawki bo przeciez dziecko śpi...zdziwiła się, ze niania się ulotniła smile
      • aamarzena Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 12:00
        Jeśli mamy dwoje rodziców, a tak jest częściej, to niekoniecznie oni pracuja dokładnie q tych samych godzinach. Więc niania jak najbardziej pracuje 8h, czasem nawet krócej.
    • umi Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 13:14
      Moim zdaniem przy takich warunkach, malo. 2h sprzatania chaty platne osobno, chyba ze to ma byc przetarcie blatu po posilku albo schowanie klockow. Ale ona pisze o "ogarnieciu mieszkanai". czyli chce regularnego sprzatania chaty w cenie.

Poza tym nie wiem, czy zauwazylyscie, ale kobieta wymaga prawa jazdy - a wiec i wozenia dzieciaka.

No i domu sia zwierzeta, mozliwe, ze tam by doszlo wyjscie z psem - tez dodatkowo platne. Moim zdaniem kobieta przyjanuszowala.
      • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 13:31
        Nie wymaga wożenia, ale mieszkają pod miastem.
        • umi Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 13:42
          no to trzeba dojechac, jesli ktos ma pracowac w takich godzinach i wymiarze czasu, musi go byc stac na paliwo z jednej pensji. nadal slabo.
      • mamkotanagoracymdachu Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 13:31
        A w domu są koty.

Naprawdę tak boli czytanie?
        • umi Re: 5k netto dla niani 02.02.22, 13:44
          nie zauwazylam tongue_out no to chca tylko nianie plus pania sprzatajaca, plus maja hooyowy dojazd. bez petsitterki. chyba, ze koty tez trzeba bedzie ogarniac (typu pani nakarmi, pomyje miseczki, podprzata kuwety). nadal mysle, ze oferta slaba i zglosi sie osoba ktora ma noz na gardle.
          • auksencja15 Re: 5k netto dla niani 06.02.22, 16:27
            Sama z siebie posprząta, bo jak kot narobi to się nie da wytrzymać przecież 🤢

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka