Dodaj do ulubionych

psm a menopauza

18.02.22, 17:30
przyznam ze mimo 49 lat nie mam jeszcze objawow menapauzy.Jedyna zmiane ktora zauwazylam schizy przed miesiaczka .Nigdy nie cierpialam na psm a przynajmniej nie na tyle zeby mi komplikowaly zycie a od jakiegos pol roku mam doslownie jazdy.3/4 dni przed okresem ogromy niepokoj, niemoge spac,wszystko mi sie wydaje beznadziejne ,ja jestem beznadziejna najchetniej bym sie zakopala pod koldra i nie wychodzila.Przechodzi jak reka odjal w dniu kiedy dostaje okres.Czy ktoras miala podobnie.Mysle ze nie jest to typowy psm a bardziej powiazny z wchodzeniem w menopauza
Obserwuj wątek
    • jolie Re: psm a menopauza 18.02.22, 17:36
      Dziwne, bo mi zdarzały się cykle z takimi objawami nawet w wieku 30 lat i wcześniej. To po prostu pms. Ale u mnie jest różnie w różnych cyklach - czasami objawy większe, czasami mniejsze. Zawsze, jak wracał mi cykl po ciąży, to pierwsza miesiączka była z totalnego zaskoczenia - zero objawów przepowiadających.
    • katriel Re: psm a menopauza 18.02.22, 17:47
      Ja mam tak, że od jakiegoś roku czy dwóch miesiączki robią mi się stopniowo coraz skąpsze i rzadsze, a za to objawy pms znacznie bardziej nasilone i dłuższe. Mam 47 lat i też sądzę, że to premenopauza tak się objawia.
      • marianna211272 Re: psm a menopauza 18.02.22, 18:15
        ja te miesiaczki mam niestety dlugie ale mam spirale. A te objawy psm to jakis koszmar ja tak nigdy nie mialam mam takie poczucie beznadziei w tych dniach przed ze wedlug mnie zahacza o depresje. Wiem ze tak nie jest tylko dlatego ze przechodzi jak reka odjal w 1 dniu okresu.Moze ja tak zle odczuwam bo nhe majac wczesniej psm nie zdazylam prxywyknac i za bardzo nie wiem jak sobie radzic
    • annna_maria_1985 Re: psm a menopauza 12.09.23, 11:17
      Podnoszę ten post, bo jakby o mnie był. Różnica taka, że mam 42 lata i opisane objawy były dłuższe (praktycznie 8-10 dni) i nasilone na tyle, że trafiłam do psychiatry. Diagnoza depresja, bo w wywiadzie wyszło, że objawy mam cały cykl, a po owulacji jest kumulacja, łącznie z myślami o śnie wiecznym...
      Leczę się fluoxetyną, wcześniej kilka innych leków, które najpierw działały, a potem znów powrót części objawów w okresie po owulacji. Chodzę na terapię.
      W ostatnich 2 latach przytyłam, z wagi w normie weszłam w BMI wskazujące nadwagę, obwód pasa wzrósł...
      Pytanie-gdzie iść? Psychiatra i inne leki? Zbadać hormony (wiosna tego roku badałam estradiol w 2 dc, wyszedł 26 przy normie 21-251) i ginekolog?
      • taniax Re: psm a menopauza 12.09.23, 11:59
        To jest też o mnie tzn nie mam aż tak nasilonych problemów psychicznych że myślę o śnie wiecznym ale pms koszmarny przy czym całe życie miałam bezproblemowe cykle więc dla mnie to duża zmiana.
        Próbuje w drugiej połowie cyklu brać duże dawki wit B ale jest niewiele lepiej. Cóż jestem nastawiona na przetrwanie i czekam na lepszy czas bo on trwa krócej lub dłużej ale zawsze kiedyś przychodzi. Moim zdaniem wspierające relacje są bardzo istotne, ogólnie wsparcie bliskich osób, ale z drugiej strony trudno się dziwić że ludzie reagują specyficznie , kobiece hormony zrozumie podobno tylko facet który schodzi ze sztucznego testosteronu więc mam też kryzys w relacjach choć pewnie to bardziej złożone i nakłada się na to coś jeszcze.
        • annna_maria_1985 Re: psm a menopauza 12.09.23, 12:15
          Nie umiem nastawić się na przetrwanie gdy 1/3 miesiąca jest co miesiąc wycięta z życia...
          • taniax Re: psm a menopauza 12.09.23, 12:24
            Ale byłaś u psychiatry i ginekologa no więc nie dostałaś żadnej pomocy?przecież zaburzenia psychiczne związane z cyklem nie są rzadkością lekarze wiedzą i raczej powinni współpracować tzn ginekolog i psychiatra
            • annna_maria_1985 Re: psm a menopauza 12.09.23, 13:02
              Ginekolog zasugerował psychiatrę, psychiatra gotów zmienić lek na kolejny, skoro ten nie działa w pełni. A ja już chyba nie mam siły na kolejny, 5 już lek... Przestaje wierzyć że jest w stanie mi pomóc.
      • snakelilith Re: psm a menopauza 12.09.23, 18:26
        Estradiol jest wartością zmienną, w zależności od punktu cyklu. Jeżeli chcesz zbadać, czy wartości generalnie już spadają, to zbadaj wartości estradiolu, progesteronu i FSH w drugiej połowie cyklu. Najlepiej około 7dni przed spodziewaną miesiączką, czyli zwykle około 21 dnia cyklu.
        W początkowej fazie przekwitania spada zwykle progesteron (wartości poniżej 5 µg/l mówią o niedoborze) i to może być odpowiedzalne za spadek nastroju i stany depresyjne. Oraz wiele innych problemów, jak zmieiający się cykl, nadmierne krwawienia, problemy z endometrium, zatrzymywanie wody, także tycie. Progesteron można jednak suplementować w drugiej połowie cyklu, ale hormony są tylko na recepetę, więc przy niskim stanie progesteronu trzeba rozmawiać z ginekologiem.
    • mae224 Re: psm a menopauza 12.09.23, 20:12
      znam to.
      i teraz mój największy lęk jest taki, że po menopauzie to taki permanentny pms. pocieszcie…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka