Dodaj do ulubionych

moje córka bierze narkotyki

27.02.22, 17:33
Dziewczyny, moja 15-letnia córka bierze narkotyki, nie mam co do tego wątpliwości. Miałam wcześniejsze podejrzenia, testy wyszły jednak negatywnie i to mnie zwiodło... Niestety teraz jest już pewność. Umówilam się na rozmowę z terapeutą, ale bardzo proszę Was o radę, co mogę zrobić już teraz? Stawiać zakazy i nakazy, sprawdzać, kontrolować? Trudno córce teraz zaufać, więc nie bardzo wierzę w cokolwiek mówi. Miałyśmy problemy już wcześniej, ale nie tego typu.
Obserwuj wątek
    • paniadmin Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 17:36
      Ale co bierze bo to dość istotne?
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:12
        mefedron, metaamfetaminę, benzodiazepiny, marihuanę...
        • paniadmin Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 20:24
          Konkret widzę. Rozmawiaj - kiedy, ile, z kim, czy były ciągi. Doczytaj sobie o tym jak te narkotyki działają z jakiś merytorycznych portali typy hyperreal, żeby raz- córka czuła, że nie może jakoś okrutnie robić cię w konia, dwa - że jeśli uzyskasz informację o dawce i będzie znacząco wyższa niż rekomendowana na pierwszy raz to będzie oznaczać, że cię okłamuje.
          15 lat to taki głupi wiek, że wszelkie apele do instynktu samozachowawczego mogą nie odnieść skutku.
          Meth i mefedron to syf, ale to takie narkotyki imprezowe, bierze się z ludźmi (na początku). Martwią mnie benzo - jeśli zażywała żeby złagodzić skutki zejścia po meth/mefedronie to dobrze, jeśli sama, żeby się odstresować przed szkołą to gorzej, ale może jej rzeczywiście czegoś potrzeba(nie kojarze twoich wcześniejszych wątków - był grany psychiatra?), jeśli były to dawki mocno dawki terapeutyczne to słabo.
          Odetnij od środowiska. Teraz jest szok, więc więc jest szansa, że córka będzie współpracować chwilowo.
          Trzymaj się - nie każdy kto robił głupie rzeczy w wieku 15 lat skończył źle.
          • paniadmin Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 20:25
            * jeśli były to dawki mocno ponad dawki terapeutyczne to słabo.
          • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 07:56
            Bardzo Ci dziękuję za to ostatnie zdanie...

Wiem, że syf i znam działanie, a jakkolwiek nawinie to brzmi, nie spodziewałam się takiej bomby.
    • triss_merigold6 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 17:38
      A konkretnie co bierze, z kim, od kogo kupuje...
      • joana012 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 17:53
        I skąd ma na to pieniądze?
        • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:13
          jakoś najwyraźniej uciułała, pewnie też ukradła, nie kontroluję każdej złotówki
          • rainbow_dash Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 10:13
            lol. Nie kontrolujesz każdej złotówki. 15-latce. Aha.
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:12
        mefedron, metaamfetaminę, benzodiazepiny, marihuanę... Z koleżankami, głównie jedną, a od kogo nie jestem w stanie dociec, póki co
        • triss_merigold6 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:20
          Dziewczynka w tym wieku i mefedron?
          • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:26
            Nie ona jedna, jak wynika z moich aktualnych informacji. Mnie bardziej przestraszyla metaamfetamina
            • 35wcieniu Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:37
              Jedno A.
              • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 07:56
                No jedno, ale to mimo wszystko nie clue
            • 71tosia Re: moje córka bierze narkotyki 01.03.22, 01:40
              skad ona ma na to pieniadze - meta jest droga (z tego co zdolalam sprawdzic 200zl za gram)?
              • paniadmin Re: moje córka bierze narkotyki 01.03.22, 20:48
                Meth się bierze 50mg na raz na początku więc wychodzi ekonomicznie.
                To jest dziewczyna więc bywa, że koledzy stawiają nie oczekując natychmiastowej wdzięczności.
    • aqua48 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:09
      Przede wszystkim warto z córką ROZMAWIAĆ. Zamiast stawiać zakazy i nakazy do których zapewne i tak się nie zastosuje. Piszesz, że miałyście problemy wcześniej - warto od nich zacząć, a raczej do nich wrócić i chodzić wspólnie z nią na terapię rodzinną.
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:15
        Ja z nią rozmawiam i ona brzmi rozsądnie, nawet odnosząc się do swoich problemów. Na wspólną terapię nie chce chodzić absolutnie, a na własnej nie podejmuje rozmów z psychologiem (terapeutka stwierdziła, że spotkania nie sa koneicznie i uznała je za bezcelowe)...
        Może masz pomysł, jak znaleźć takiego, który ją do rozmowy przekona?
        • berdebul Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:23
          Zgłoś się po pomoc do MONARu.
          • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 18:36
            Racja, tak zrobię, dziękuję.
            • lot_w_kosmos Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:26
              Taaak. Córka na terapii od dawna, twarde narkotyki a ta o monarze pierwszy raz słyszy.
              Karmienie trolla.
              • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:04
                Nie pierwsze słyszę, tylko w popłochu nie wpadłam na tę myśl.
                • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:44
                  Nie odpowiadaj na takie zaczepki .Admini wyjątkowo są łaskawi dla takich osób.Co za forum .Nie interesuje mnie nie wracam się .Tu admina nie zobaczysz .
                  • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:46
                    taniarada napisał:

> Nie odpowiadaj na takie zaczepki .Admini wyjątkowo są łaskawi dla takich osób.C
                    > o za forum .Nie interesuje mnie nie wracam się .Tu admina nie zobaczysz .
                    >

Nie wtrącam się .Sorry .
    • makurokurosek Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 20:51
      Teraz to jak najszybciej skontaktowałabym się z monarem, umówiła z psychologiem od uzależnień, a córce zabrała telefon, dostęp do kompa pod kontrolą, w trybie pilnym zmieniła szkołę, odwoziłabym i odbierała ze szkoły, całkowicie odseparowałabym od obecnych znajomych.
      • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:16
        Monar prowadzi terapię krótkotrwałą .A tu potrzebne dłuższe leczenie .Są poradnie od uzależnień .
        • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:04
          Liczę, że w Monarze pokierują mnie dalej i dadzą jakieś wskazówki na początek. Szukam terapeuty, ale to nie jest proste, szczególnie, że wcześniejsze próby spaliły na panewce.
          • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:19
            Prywatne wizyty uzależnień są drogie .Dobrze koleżanka radzi .Dałem Ci niżej spis telefonów .
            • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:43
              Tak, już skorzystałam, dziękuję! Zadzwonilam do monaru i przedstawieniu szczegółów udało mi się umówić wizytę na dziś. Jestem Wam bardzo wdzięczna
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 07:59
        Paradoksalnie szkoła pomogła jej wyjść z wcześniejszych problemów... Ale bardzo Ci dziękuję, potrzebuję szerokiego spojrzenia i wlaśnie perpsektywy "ja na Twoim miejscu", bo jakoś zablokowało mi myślenie.
    • lot_w_kosmos Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 20:59
      Coś dużo wątków nie na temat wojny od nicków które widać pierwszy raz.
      • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:08
        Ty byś tylko tym gadała .O wojnie i szukała wrogów .To da się leczyć.W zeszłym roku pomylilem Cię z gościem z forum kraj pod nickiem ktoś z kosmosu .Przeprosiłem .A dziś rano po balandze się wpisałem u jednej wampirzycy i poszedłem spać .Budzę się a tam stado os i Ty na czele w sądzie kapturowym A mój wpis usunięty .Choć nie był niezgodny z nietykietą .Wyluzuj z tym szukaniem trolli .Każdy tu może pisać.Dłużej jestem na forach GW niż Ty.
        • lot_w_kosmos Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:12
          Mniej alkoholu. Więcej seksu.
          Taka tam niedroga rada.
      • makurokurosek Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:12
        Wojna nie sprawia, że stare problemy znikają, wręcz odwrotnie jeszcze bardziej te problemy pogłębia.
        • lot_w_kosmos Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:13
          I naprawdę wierzysz w ten post?
          Glupoty takie wyssane z palca.
          Zadnych konkretów, a twarde narkotyki.
          Tiiaaaa.
          • makurokurosek Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:31
            Moja córka za kilka miesięcy będzie miała siedemnaście lat, pamiętam jakie jazy nam zafundowała gdy poszła do klasy siódmej. Ponieważ po powrocie ze szkoły telefon trafiał do nas więc doskonale widzieliśmy co dzieje się na messengerze. Byliśmy w szoku, szkoła mała, dwie klasy w roczniku w tym jedna dwujęzyczna stworzona w dużej mierze z nowych osób, a ogromny problem z młodzieżą, narkotykami. Co ciekawe, " panienki z dobrych domów" zabiegały o zainteresowanie chłopców z dużym doświadczeniem, te które były mniej kontrolowane miały już pozaliczane swoje pierwsze przygody z narkotykami, alkoholem i grą wstępną.
            • lot_w_kosmos Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:34
              Nie chodzi mi o to co mogą robić nastolatki. Litości! Ten wątek nie ma ładu i składu. Komuś się nudzi lub pracuje.
              • makurokurosek Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:38
                Czy mogłabyś tak konkretnie napisać co ci się tu nie klej?
                • lot_w_kosmos Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:40
                  Nie big_grin
          • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:07
            Jakie konkrety chciałabyś, abym podała? Rozmiar buta, pesel? Nie chcę pisać o wcześniejszych problemach, bo próbuję zachować anonimowość dziecka. Chciałabym, aby to były głupoty...
            • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:30
              Daj spokój .Niektóre oszalały .Szukają trolli i myśłą że wszyscy są .Ja mam jakąś stalkerkę ,która za mną lata już od zeszłego roku i wszystko neguje .Nawet moją pomoc dla innych osób .Zwłaszcza nocami .Nie mogę się od niej uwolnić .Jakaś panna nasturcja czy coś .To już trwa prawie rok .I co ciekawe .Gdy jej odpowiem to admin usuwa mój post nie jej .Życzę powodzenia .Masz w linku moim wszystkie kontakty i numery telefonów .Życzę powodzenia .
              • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:46
                Czytam forum od 15 lat, pierwszy raz piszę...
                Mogę być trollem, wczoraj nie wiedziałam jak ruszyć, nawet minimalne wsparcie mnei zbudowało
    • taniarada Re: moje córka bierze narkotyki 27.02.22, 21:24
      Tu masz wszystkie telefony kontaktowe pomocowe w jednym linku .To uzależnienie długo się leczy . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.uzaleznienia.org.pl/telefony-zaufania&ved=2ahUKEwiU5PnK2qD2AhWH-ioKHXeICZgQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw1Yzp-dUKHAOgPcFV1AGKzd
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:07
        Dziękuję
    • ukulelerege Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 08:49
      Z mojego doświadczenia, jako mega niepokornej nastolatki, której rodzice załamali ręce i nie mieli już instrumentów - powinnaś koniecznie zmienić jej środowisko. Tylko to spowodowało u mnie zmianę o 180 stopni.

Obyło się bez terapii etc., ale ja nie brałam takich piguł.

Kary, nakazy i zakazy do dupy, no chyba, że ją przywiążesz do kaloryfera.

Współczuję i szukaj pomocy, szkoda dzieciaka.

Marihuana to nie narkotyk - tak na marginesie.
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:09
        Też byłam trudnym dzieciakiem, ale też ominęłam te chemiczne dziadostwa , tym bardziej się stresuję. Jakoś opracuję zmianę środowiska, choć w tej chwili nie widzę alternatywy.
        • ukulelerege Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:43
          armyoflove69 napisał(a):

> Też byłam trudnym dzieciakiem, ale też ominęłam te chemiczne dziadostwa , tym b
          > ardziej się stresuję. Jakoś opracuję zmianę środowiska, choć w tej chwili nie w
          > idzę alternatywy.

Rozumiem. Ja zmieniłam szkołę, to był akurat czas pójścia do liceum. I to był przełom. Nie wiem, może warto się przeprowadzić, to radykalne rozwiązanie, ale w końcu chodzi o życie córki.
    • bulzemba Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:05
      Jesteś pewna czy to twoje przypuszczenia? Wynikające z tego że dziecko nagle krnąbrne się zrobiło? Z mojej obserwacji (zarówno jako nastolatki jak i dorosłej) wynika że duża część rodziców absolutnie źle odczytuje własne dzieci: dzieci absolutnie czyste są podejrzewane o najgorsze natomiast osobniki do cna zepsute potrafią grać przed rodzicami słodkie aniołki (podczas gdy rówieśnicy wiedzą, że ta osoba za kołnierz nie wylewa).
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:12
        Niestety jestem pewna, dostałam rozmaite dowody... Dziecko nie zrobiło się krnąbrne, wręcz przeciwnie, ustąpiły wcześniejsze problemy (choć słodkim aniołkiem też nie była)
    • nutella_fan Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:20
      Nie wiem co zrobić, ale bardzo ci współczuję. Mam nadzieję, że nie najadą tu na ciebie zaraz...
      • armyoflove69 Re: moje córka bierze narkotyki 28.02.22, 09:49
        Dziś już mam bardziej klarowne myśli i jestem nastawiona na działanie. Czasem najeżdżanie pomaga, szczególnie, że zależało mi na perspektywie innych. Dziękuję za dobre slowo
    • 71tosia Re: moje córka bierze narkotyki 01.03.22, 01:32
      dlaczego bierze? Ma towarzystwo ktore jej imponuje czy moze rozladowuje tym jakies napiecia? Odetnij ja od ludzi z ktorymi bierze (wyjazd?) i od pieniedzy na narkotyki. Zadzialaj by odciac ja od zrodla (nawet jezeli mialoby to skutkowac wizyta na policji) tych srodkow. Skontaktowałabym sie ze specjalistami od uzaleznien, ona ma dopiero 15 lat a lista srodkow jakie bierze jest juz dosc imponujaca, a ze sa to srodki wcale nie tak latwo dostepne to wydaje sie ze mloda musi miec juz spora wprawe w ich zdobywaniu.
      ps dziwna mieszanke bierze mefedron dziala pobudzjaco, benzodiazepiny odwrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka