Dodaj do ulubionych

Polki górą !

12.03.22, 10:27
Tak na osłodę, dziewczyny polskie robią furorę w świecie dyrygenckim.

Konkurs MAESTRA 2022 w filharmonii paryskiej, 220 dossiers z 48 krajów, 14 laureatek, w tym 2 polki. Rezultat konkursu :

1 miejsce Anna Sułkowska-Migoń 24 lata. jest niesamowita, pełna ekspresyjności, śmieszna, intuicyjna, odważna a czasami wręcz zuchwała, wielką karierę jej wróżę

2 miejsce Joanna Natalia Ślusarczyk 36 lat, o wiele bardziej doświadczona, spokojna, technicznie doskonała i… wyważona, mam wrażenie ze byłaby w stanie wyciągnąć wirtuozerię z umęczonej narodowej orkiestry ukraińskiej w oblężonym Kijowie
(reszty rankingu już nie wymieniam, albowiem nas on nie interesuje ze względu na brak polskich laureatek 🙈)
Poniżej wklejam link do koncertu finałowego, ktory rozpoczął się hymnem ukraińskim granym przez orkiestrę filharmonii na stojąco :
www.arte.tv/fr/videos/107593-006-A/la-maestra-concours-de-cheffes-d-orchestre/
Oraz art z Le Monde o dominacji polskiej żeńskiej szkoły dyrygenckiej we świecie (kilka polek zajmuje miejsca de chef d’orchestre w operach duzych miast francuskich jak Toulon czy Lorraine
www.lemonde.fr/culture/article/2022/03/07/musique-au-concours-la-maestra-le-renouveau-arrive-de-pologne_6116503_3246.html
O, tak więc uzbrojone tym optymistyczno-szowinistycznym i seksistowskim wątkiem spróbujmy zmierzyć się z hoojową rzeczywistością tego weekendu
Je vous salue bien bas mes dames 😌
Obserwuj wątek
    • janja11 Re: Polki górą ! 12.03.22, 10:32
      Dobre wiadomości. Tego potrzebujemy teraz jak tlenu.

Dziewczyny -super.
      • kloi0505 Re: Polki górą ! 12.03.22, 18:15
        🤦‍♀️
    • bei Re: Polki górą ! 12.03.22, 10:42
      Dziękuję za dobrą wiadomość!
    • lily_evans011 Re: Polki górą ! 12.03.22, 10:45
      <3
    • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 11:42
      Mesdames
      • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 12:44
        beaucouptrop napisała:

> Mesdames

Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy mesdames et mes dames, znaczy ze do damy ci daleko 🤷‍♀️,
        A coś do adremu ? Bo mam wrażenie że pas beaucoup trop 🤦‍♀️
        Polecam koncert na arte, serio warto poświęcić chwilkę.
        • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 12:53
          Dziękuję za cenną uwagę, ale w tym kontekście raczej nasuwa się mesdames. I sugeruje mniej emotikonek, bo prawdziwej damie nie wypada tak się emocjonowac wpisami na forum.
        • beneficia Re: Polki górą ! 12.03.22, 20:09
          A jaka jest różnica, bo tylko spację tu widzę?
          (Nie znam francuskiego)
          • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 22:42
            W vocatwve liczby mnogiej to jedno słowo. Panie, moje panie to mesdames. Tak samo jak monsieur w liczbie pojedynczej i messieurs w liczbie mnogiej, a nie mes sieurs oddzielnie. Tak język ewoluował i poprawnie mówi się messieurs, mesdames lub messieurs, dames ale nigdy mes dames. To błąd.
            Przyczepilam się, bo uważam, że jeśli ktoś wtrąca obcojęzyczne zwroty to niech robi to poprawnie zważywszy na to że osoba która to napisała mieszka we Francji.
            • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 22:42
              Vocativie.
            • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 22:51
              Dziubuś, wyjmij kijka i jak już nauczysz się bawić językiem w języku obcym to zrozumiesz co autor miał na myśli…
              (może cię olśni jak obejrzysz koncert, słowo humoru ci daję)
              • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:00
                Kijek to ty masz i próbujesz brylowac nie do końca mając środki ku temu. Ze stylu twojej odpowiedzi widać, że zabolało.
                To nie zabawa językiem, zresztą po co tutaj na polskim forum gdzie rzadko kto by ją zrozumiał, ale nieznajomość języka.
                • ingryd Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:27
                  beaucouptrop napisała:

> Kijek to ty masz i próbujesz brylowac nie do końca mając środki ku temu. Ze sty
                  > lu twojej odpowiedzi widać, że zabolało.
                  > To nie zabawa językiem, zresztą po co tutaj na polskim forum gdzie rzadko kto b
                  > y ją zrozumiał, ale nieznajomość

Ostatni raz : pojęcie „gra słów” jest ci obce.

poza tym masz rację, absolutną rację, nie powinnam była reagować na twój post, wątek miał być miły i optymistyczny, i przyszłaś ty, puściłaś bąka a ja niepotrzebnie wdaję się z tobą w pyskówkę. Mea culpa, mea maxima culpa.
                  Tak więc EOT
          • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 22:56
            beneficia napisała:

> A jaka jest różnica, bo tylko spację tu widzę?
            > (Nie znam francuskiego)
            Tak w skrócie i wielkim uproszczeniu :
            Mesdames - Panie
            mes dames - moje damy (z bardzo niskim ukłonem)
            • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:01
              Chyba w starofrancuskim 🤣
              • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:12
                Ponieważ « je vous salue bien bas » jest językiem potocznym, n’est ce pas.
                gdybym zwracała się w ten sposób do rikiego i bywalca zapewne potraktowalabym ich per messires (nigdywzyciu 😱)
            • beneficia Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:03
              Merci beaucoup mesdames/mes dames smile
              • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:07
                De rien 😀 I będę się upierać przy mesdames.
            • beaucouptrop Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:05
              Je vous salue bien bas mesdames lub je vous salue bien bas les dames.
              Tak to leci z kijem lub bez.
    • klaramara33 Re: Polki górą ! 12.03.22, 11:46
      Ja bardzo lubię Polki. Mam wiele dobrych koleżanek i kilka przyjaciółek, jesteśmy silne i dobre.
    • chococaffe Re: Polki górą ! 12.03.22, 11:51
      Czuję się stara. Pamiętam jak Duczmal była objawieniem
      • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 12:45
        Ciiiiiiiicho 🙊
      • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 12.03.22, 18:18
        O to to big_grin
      • beneficia Re: Polki górą ! 12.03.22, 20:11
        Duczmalowa jest i była absolutnie żałosna. Każdy grający muzyk Ci to powie.
        • chococaffe Re: Polki górą ! 12.03.22, 20:57
          Nie wypowiem się, nigdy nie słuchałam niczego poza przypadkowymi fragmentami.
    • rzepicha-piastowa Re: Polki górą ! 12.03.22, 12:08
      Cudowna wiadomosc! Czy mozna gdzies je zobaczyc w Paryzu?
      Ide szukac koncertow smile
      • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 13:00
        Patrzaj w philharmonie de paris, opera de paris, théâtre des champs-elysées, maison de radio france, auditorium de l’UNESCO.
        Ale nie wiem czy w najbliższym czasie po konkursie dziewczyny będą koncertowały w paryżu, sułkowska-migoń to jeszcze studiuje (w Krakowie)
        • rzepicha-piastowa Re: Polki górą ! 12.03.22, 15:26
          Merci dobra kobieto! smile Ide szukac. A jak znajde, to moze sie przylaczysz do koncertu jesli jestes w Paryzu? smile
          • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:21
            A daj znać na priva jak znajdziesz.
            wspomnę tylko ze w kwietniu i maju boski jjorliński będzie gościł w paryżu (w kwietniu ze swoją najnowszą płytą anima aeterna a w maju recital z michałem bielem). a aktualnie w opera garnier wystawia warlikowski (idę w przyszłym tygodniu 💃💃💃)
            • rzepicha-piastowa Re: Polki górą ! 15.03.22, 12:20
              Tak! Juz sie zaczajam na JJ. W maju przyjezdza z polskim repertuarem, wiec tym bardziej. smile

Zaraz uruchomie poczte gazetowa, bo przy zakladaniu konta nie wlaczylam.

Co do Warlikowskiego
              • ingryd Re: Polki górą ! 15.03.22, 12:43
                O pacz, ja ostatni raz widziałam go w Chaillot w on s’on va w 2019 i byłam totalnie zachwycona (choć ostatni Lupa w Odeonie z kafką bardziej mnie konweniowal)
                Przy czym nigdy nie zapomnę krzewienia miłości do Szekspira moim dzieciom, które zainicjowałam, prowadząc je (miały ok 10 lat) na sen nocy letniej w rez mistrza w teatrze Boulogne Billancourt : światła gasną, kurtyna w górę i… główny bohater wylatuje nagusieńki z majtającym się pokaźnym pindolem na wolności 🙈. Córka, lelyjka niewinna zmieniła wyraz twarzy na bardziej zainteresowany (z pozy cojatumarnujęczas) za to ingrydowy myślałam ze mnie zabije wzrokiem…
                Tak że ten tego, mam nadzieję ze mnie mistrzu nie zawiedzie i tym razem (dzieci urosły i są pełnoletnie).
                JJO z Bielem w maju w TCE.
                • rzepicha-piastowa Re: Polki górą ! 15.03.22, 14:40
                  Wyobrazilam sobie te scene! Cudowne! smile
                  Problemem nie jest Warlikowski - on jest genialny. Ja po prostu potrzebuje czegos lzejszego w obecnych okolicznosciach. Przejdzie mi niedlugo i mam nadzieje, ze W. jeszcze bedzie tworzyl i ze bedzie w Paryzu.
                  JJO z Bielem w maju w TCE. Tak jest! smile

• ingryd Re: Polki górą ! 15.03.22, 17:22
                    Rozumiem całkowicie, na odmóżdzenie polecam :

www.cinematheque.fr/film/33168.html

Mężczyźni wolą blondynki w Cinémathèque, bilety niedrogie, film się świetnie zestarzał, bawiłam się przednie (retrospektywa howarda hawksa jest chyba do końca marca)
                    • rzepicha-piastowa Re: Polki górą ! 15.03.22, 20:34
                      Dzieki! smile
    • kloi0505 Re: Polki górą ! 12.03.22, 18:14
      A mi to lotto.
      • latarnia_umarlych Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:04
        Aha, i weszłaś tu specjalnie po to, żeby napisać, jak bardzo cię to nie interesuje, na dodatek to już drugi twój wpis w wątku.
        Masz jakieś deficyty?
    • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 12.03.22, 18:20
      Bardzo, bardzo się cieszę i gratuluję Paniom, może zajrzą do Wrocka?
    • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 12.03.22, 18:31
      Słucham sobie i oglądam - Sułkowska jest zachwycająca smile
      • ingryd Re: Polki górą ! 12.03.22, 23:23
        Nieprawdaż, jest też greczynka totalnie zjawiskowa, która odpadła w ćwierćfinałach, poszukam jutro linka
        • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:05
          Widziałam profil, Zoe ma na imię i jest przepiękna. Ale jak masz ją dyrygującą, to będę wdzieczna.
      • ingryd Re: Polki górą ! 13.03.22, 08:38
        Mam, znalazłam, ZOE ZENIODI, doszła do półfinału, i wg mnie jest o niebo lepsza od hiszpanki
        Link z yt
        m.youtube.com/watch?v=crin1wturVY

Link z półfinału konkursu
        philharmoniedeparis.fr/fr/live/concert/1136235-la-maestra-2022
        • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:09
          Jednak nie. Jak na nią patrzę mam wrażenie, że jest zablokowana, coś sztucznego - no tak to czuję.
          Swoją drogą na jakiż repertuar oni pozwalają! Strawiński, Tańce węgierskie - zgroza (sorki, nie mogłam się powstrzymać).
          Jak na nią nie patrzę (ZOE), mam wrażenie, ze orkiestra gra absolutnie przepięknie. W sumie nie wiem smile
          • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:10
            A, Tańce węgierskie się nie liczą, teraz dopiero się połapałam, że to nie tn koncert.
          • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:13
            A popatrz na nią tutaj - nie widzę daty nagrania, ale wydaje się jeszcze wcześniejsze - tu jest inna, jakby w międzyczasie jakaś wielka zmiana zaszła, ciekawe, w którą stronę ostatecznie.
            • nangaparbat3 Re: Polki górą ! 13.03.22, 09:13
              www.youtube.com/watch?v=bMp1I5A_2CQ

jeszcze link

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka