Dodaj do ulubionych

Przychodzi weekend, trzeba powiercic

13.03.22, 10:24
Za każdym razem gdy przyjeżdżam do Polski i zatrzymujemy się w bloku, kiedy przychodzi weekend któryś z sąsiadów łapie za wiertarkę. Czy to jest polska narodowa tradycja? Mój chlop ( Anglik) mnie zapytał. Fakt, w Anglii raz mieszkałam w bloku, ale nikt tam nigdy nie wiercił - w każdym razie nie przypominam sobie. Imprez też nie było bo Anglicy imprezują się w pubach.
Obserwuj wątek
    • rb_111222333 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:28
      Nie, u nas nikt nie wierci. Może mieszkacie obok jakiegoś hobbisty albo kogoś kto samodzielnie remontuje mieszkanie
    • mid.week Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:30
      nadmiaru wiertarek nie zauważyłam, ale zwyczaju imprezowania w pubach szczerze zazdroszczę
      • melikles Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 09:42
        A co tu jest do pozazdroszczenia?

mid.week napisała:

> nadmiaru wiertarek nie zauważyłam, ale zwyczaju imprezowania w pubach szczerze
        > zazdroszczę
        • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 09:51
          melikles napisał(a):

> A co tu jest do pozazdroszczenia?
          >
          >
          > mid.week napisała:
          >
          > > nadmiaru wiertarek nie zauważyłam, ale zwyczaju imprezowania w pubach szc
          > zerze
          > > zazdroszczę
          >
          >
          >
          >

Tego ze zamiast zamęczać sąsiadów muzyką śmiechem i darciem ryja do 3 nad ranem. Normalni ludzie robią imprezy w pubie. A nie w domu ,bo taniej.
    • woman_in_love Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:31
      Być może to postsowiecka tradycja.

Faktem jest jednak, że w Irlandii też nie wiercą - chyba że Polacy / Litwini.
      Psy też nie ujadają zostawione w domach - chyba że u Polaków.
      • ga-ti Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:34
        Przynajmniej nie trzeba się wsłuchiwać w język i zgadywać narodowości, wierci, szczeka, stuka i puka - wiadomo, że Polak.
        Jak to dobrze, że w Polsce mieszkam.
        • woman_in_love Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:38
          zapewniam, że w IRL fajniej
        • sueellen Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:40
          Ale to prawda z tymi psami. Zdziwiło mnie, że angielskie psy są takie kulturalne 😅. Nie szczekają, nie skaczą na ludzi... Okazało się że one są po prostu poddawane treningom. Takiego szczeniaka zabiera się do "szkoły dla psów " i pies przechodzi profesjonalny trening. Z resztą, właściciel również ( z zakresu jak kontrolować psa).
          • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:59
            W Anglii jest mnostwo psow, jednak bezdomnych, atakajucych ludzi itp jest niewiele. Podobnie jakudzie nie imprezuja w mieszkaniach a nawet q domach nie czesto a to wynika z powaznego podejscia do zasad wspolzycia spolecznego.
            • panterarei Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:25
              U nas, w krakowskiej dziczy to zdarzyło mi się stado dzików spotkać, ale agresywnych bezpańskich psów nie widziałam, zwłaszcza w stadzie. Jedyne stado dzikich bestii w bloku obejmuje pomeraniana, yorka i samojedna😂
              • arthwen Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:01
                Za to stada agresywnych i zalanych niemalże w trupa Brytyjczyków przed pandemią i Brexitem spotukało się nagminnie. Jest to jakiś plus, bo teraz chociaż pod tym względem jest lepiej.
                • panterarei Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:04
                  To prawda
            • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 09:54
              ritual2019 napisał(a):

> W Anglii jest mnostwo psow, jednak bezdomnych, atakajucych ludzi itp jest niewi
              > ele. Podobnie jakudzie nie imprezuja w mieszkaniach a nawet q domach nie czesto
              > a to wynika z powaznego podejscia do zasad wspolzycia spolecznego.

Chyba do kar pieniężnych z urzędu miasta 😂
              Gdyby nie to miałby w dupie zasady.
              5 tys za puszczanie głośnej muzyki i wizyty komornika.
              • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 10:02
                Patologia mieszkajaca w council estates ma to w nosie, normalni ludzie zachowuja sie kulturalnie i nie trzeba ich straszyc karami
                • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 22:13
                  Ta jasne…
                  • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 05:50
                    Tak, tak wlasnie jest
                    • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 07:46
                      Że nie można pralki w mieszkaniu? Przykro mi.

p.s. mam opisać jak wygląda noc (i blady świt) w pobliżu barów i pubów?wink big_grin
                      • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:01
                        chococaffe napisała:

> Że nie można pralki w mieszkaniu? Przykro mi.
                        >
                        > p.s. mam opisać jak wygląda noc (i blady świt) w pobliżu barów i pubów?wink big_grin
                        >

Wiekszosc ludzi nie mieszka w poblizu pubow i barow. Poza tym zamknieto juz nie jeden pub wlasnie ze wzgledu ma halasy. Bars, pubs sa w skupiskach, w centrach miast, wiec jesli ktos chce zamieszkac w takiej okolicy to jest jego ryzyko. Natomiast pub ktory miesci sie w poblizu domow, nie moze sobie pozwolic na halasy.
                        Pralki nie maja znaczenia, o ile budenk mieszkalny nie jest pietrowy.
                        A ty joa jak zwykle probujesz w ansurdalny sposob odwrocic kota ogonem
                        • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:09
                          ???big_grin

najma, wybacz, ale bajki jak w Anglii jest cichutko i wszyscy się respektują sa bajkami. Rozumiem, że "zamknięto już niejeden bar" ale wiele działa. I to jak. Pół biedy nocna zabawa, gorzej zbieranie szklanej stłuczki o 5 rano.

I to dosyć oczywiste, że na zad..piu jest ciszej ....poza koszeniem, przycinaniem żywopłotów i wrzaskami dzieci sąsiadów "nie chcę mleczka ja chcę soczek" i tak w kółko. A i wiertarkąwink

Zdradzę ci tajemnicę - to nie zależy od kraju wink tylko lokalizacji, szczescia, itp itd
                          • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 09:00
                            chococaffe napisała:

> ???big_grin
                            >
                            > najma, wybacz, ale bajki jak w Anglii jest cichutko i wszyscy się respektują sa
                            > bajkami. Rozumiem, że "zamknięto już niejeden bar" ale wiele działa. I to jak
                            > . Pół biedy nocna zabawa, gorzej zbieranie szklanej stłuczki o 5 rano.

Bajeczki z mchu i paproci. Puby maja licencje na otwatcie do 12-1 rano, jesli dzialaja w poblizu domow to musza dbac zeby nie zaklocano ciszy.
                            Bary itd q miastach sa w centrach, w skupiskach.
                            Ja do najblizszego pubu mam 20 minut pieszo, w residential gdzie mieszkam nie ma pubu.

> Zdradzę ci tajemnicę - to nie zależy od kraju wink tylko lokalizacji, szczescia,
                            > itp itd
                            >

Jak sie mieszka i co slychac w blokiwiskach w pl to ja wiem joa.😃😃😃😚
                      • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:22
                        chococaffe napisała:

> Że nie można pralki w mieszkaniu? Przykro mi.
                        >
                        > p.s. mam opisać jak wygląda noc (i blady świt) w pobliżu barów i pubów?wink big_grin
                        >

Tu puby nie są otwarte do białego świtu. Rzadko który ma licencje dłużej niż 1/2 w nocy.
                        W zeszłym roku pub któremu przedłużył licencje do 3 rano w sylwestra , miał bójkę w sobotę przed i odebrali im pozwolenie o przedłużenie godziny i o 1 było po zabawie.

Nam pub na końcu ulicy i słyszę nic.

Choć pewnie są rejony gdzie trwa dłużej.
                        Pubów jest tyle ze gdyby ludzie mieli tak siedzieć do rana to byłoby faktycznie ciężko.
                        Kilka polskich typowych zamknęli właśnie z powodu bojek hałasu.
                        • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:30
                          To fajnie, że hałasują tylko do 1-2 w nocy. I o 5 rano zbierają szklaną stłuczkę z ulicy.

Nam pub na końcu ulicy i słyszę nic

No i? W PL miliony mieszkają w blokach i nie słyszą wiertarki w każdy weekend, a często nigdy. Barów też nie słyszę
                          • kocynder Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 13:11
                            Ale w UK lepiej nie słyszą. wink
                        • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:31
                          Kilka polskich typowych zamknęli właśnie z powodu bojek hałasu.

a to fakt, słyszałam wiele złego o Polakach w UK - no ale musicie jakoś z najmą ogarnąć, to nie wypada
                          • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 09:01
                            W uk Polcy ktorzy nie potrafia sie zachowac sa szybko tego uczeni. Natomiast w Polsce ekhm...😃😃😃
                            Wystarczy poczytac ten watek😃😃😃😃
    • koko8 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:32
      Tak. U mnie dochodzi jeszcze weekendowe tłuczenie kotletów o świcie.
    • ichi51e Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:33
      wolałabyś żeby ci sąsiad wiercił w czwartek po robocie? 18-20? Anglicy zapewne biorą wolny dzień i wiercą jak wszyscy są w pracy 🥲🥲🥲 zazdroszcze
      • lotka_5 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:56
        Może się mylę, ale patrząc na wygląd angielskich mieszkań śmiem stwierdzić, że oni w ogóle nic nie wiercą. Fakt Polak w takich warunkach mieszkał nie będzie więc i wierci- Anglikowi wszystko jedno, najwyżej się przeprowadzi i już.
        • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:00
          A ile ich widzialas? Typowe dla Polakow krytykowanie wszystkiego i przekonanie ze tylko Polacy wiedza jak jest najlepiej i jak byc powinno.
          • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:12
            big_grin
          • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:06
            Genetyki nie oszukasz, trudno o lepszy opis Ciebie 😆
            • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:19
              g.r.uu napisała:

> Genetyki nie oszukasz, trudno o lepszy opis Ciebie 😆

Jasne, jak Polacy sobie radza to widac 😃😃😃
              Ale najwazniejsze ze dwoch kranow i wykladzin nie maja.
              • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:24
                Przecież połowa Twoich wątków to jest krytykowanie Polski i mówienie jak powinno byc
                • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:30
                  g.r.uu napisała:

> Przecież połowa Twoich wątków to jest krytykowanie Polski i mówienie jak powinn
                  > o byc

Polowa moich watkow? Ja watkow praktycznie nie zakladam, komentuje gdy mam ochote, i tak jak mi sie podoba, tobie podobac sie nie musi. Nie bede piac z zachwytu zeby sie forumkom przypobodac jak to niektore piszace z zagranicy robia.
                  • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:45
                    Cóż, ritual z Polski wyszła ale Polska z Ritual nie big_grin
                    • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:19
                      g.r.uu napisała:

> Cóż, ritual z Polski wyszła ale Polska z Ritual nie big_grin

Nie trafione, brak argumnetow 😃😃😃
                      • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:38
                        Jak nietrafione? Za typowo polska cechę uważasz krytykowanie wszystkiego i przekonanie że wie się jak powinno być. To dokładnie Twoja postawa
                        • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:23
                          😀👍
        • mja-15 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 13:30
          W Ameryce też się nie wierciło, bo co to za idiota przykręca do ściany regał z Ikei, lepiej niech spadnie z dzieciakiem lub na drugiego dzieciaka.
    • iberka Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:34
      U mnie tak właśnie jest. Mieszkam prawie 12 lat i w mieszkaniu nade mną minimum 2 weekendy w mcu jest wiercenie, kucie, stukanie itp. W mieszkaniu obok ciut rzadziej, ale za to tam imprezowo nadrabiają uncertain
    • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:35
      A jaki macie regulamin? U nas nie można robić głośnych prac po 18 i w niedzielę, więc zostaje poświecenie soboty na wiercenie
      • no_name33 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:44
        g.r.uu napisała:

> A jaki macie regulamin? U nas nie można robić głośnych prac po 18 i w niedzielę
        > , więc zostaje poświecenie soboty na wiercenie

U nas w niedzielę też nie można, ale to większość nie przestrzega. I wierci.
        • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:02
          Co jest typowe dla Polakow, lamanie regulaminow.
          • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:06
            Nie to co Brytyjczycy oczywiście. Cały Kraków zamierał w niemym zachwyciła, patrząc jak regulaminowo i kulturalnie bawią się dżentelmeni brytyjscy w Polsce.
            • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:20
              A Polacy patrzyli i wladze, policja nie interweniowaly...czekaj, funty jednak sa porzadane. 😃😃😃
              • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:25
                Interweniowała wielokrotnie. Ale pytanie jak to w ogóle możliwe że była potrzeba interwencja? Przecież tylko Polacy łamią regulaminy
                • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:31
                  Polacy maja sklonnsoci i nie ja o tym pisze a forumki zyjace jak najbardziej w pl. Jak widac halasuja bardziej niz Brytyjczycy na tanich wakacjach.
              • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:36
                ritual2019 napisał(a):

>czekaj, funty jednak s
                > a porzadane. 😃😃😃

Oczywiście, że Polacy kochają funciki
                Zwłaszcza jak opłacają one mandaciki
                Gotówkowe rzecz jasna, specjalnie zachowane w KPW dla obcokrajowców
                Ażeby szlachetny mieszkaniec Albionu
                Nie spitolił do kraju swego przed zapłaceniem owego

Ale jak się szlachetny poddany Królowej nadmiernie rozhula
                To i komisariat swoją obecnością zaszczyci
                Biały Domek, ale najczęściej Pędzichów

Tłumacze języka angielskiego lubią to
                • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:40
                  No widzisz jak pieknie, a szlachetni i wielkoduszni Polacy zamieszkujacy Polske lama regulaminy, obchodza prawo, kombinuja i w doopie maja sasiadow, imprezy, palenie na balkonach, wiercenie itd to standardowe zachowania i nie ma mocnych. 😃😃😃
                  • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:42
                    Polacy i Anglicy tak samo łamią przepisy -cieszę się, że doszłyśmy do konsensusu.
                    • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:20
                      daniela34 napisała:

> Polacy i Anglicy tak samo łamią przepisy -cieszę się, że doszłyśmy do konsensu
                      > su.

Czy tak samo? Raczej nie zaklocaja spokoju sasiadom bo szybko sa sprowadzani do porzadku. Natomiast to ze polskie wladze sobie nie radza z inprezowiczami w miescie to juz ich problem.
                      • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:28
                        A te zdjęcia rozbawionej (=pijanej w sztok) młodzieży angielskiej w angielskich miastach to rozumiem Photoshop? Jednak nie tylko w Polsce stanowią oni problem, także na swojej własnej ojczystej wyspie białych klifów i owiec

www.google.com/amp/s/theconversation.com/amp/international-students-on-british-drinking-habits-people-dont-know-when-to-stop-103621
                        • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:31
                          Ale na Wyspie to nie problem polskich wladz, czyz nie? Jakos imprezuja i nikt nie zakazuje, od pilnowania porzadku jest policja.
                          • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:33
                            A ktoś mówi o problemie władz? Tu nie władza się wypowiada tylko suellen, o ile wiem nie jest ona władzą?
                            • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:36
                              To ty usiłujesz zrobić w wątku problem "wladz" a wątek jest o uciążliwości dla sąsiadów/współobywateli. Otóż nie ma takich cudow, by ów pijany w sztok kwiat młodzieży nie był uciążliwy dla bliźnich. W apolsce i w UK. Skoro problem zauważyli studiujący w UK obcokrajowcy to jednak on istnieje. Dlaczego, skoro twierdzisz, że to taki zdyscyplinowany naród???
                              • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:41
                                daniela, to tylko najma, suellen itd.. wiadomo, że na Wyspach wiercą, tną żywopłoty ( z silniczkami) , upijają się, przeszkadzają sąsiadom itd i niekoniecznie policja lata, zwłaszcza sama z siebie, do każdego kto odpali za głośno muzyke. Jak wszędzie. Mnie bardziej dziwi postawa w/w forumek, które mają tak ograniczone spojrzenie i / lub uważają, że każdemu da się wcisnąć kit.
                                • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:19
                                  chococaffe napisała:

> Jak wszędzie. Mnie bardziej dziwi postawa w/w forumek, które mają tak ogranic
                                  > zone spojrzenie i / lub uważają, że każdemu da się wcisnąć kit.

Ja myślę, że to nie jest kwestia 'ograniczonego spojrzenia', tylko raczej obrony ego.
                                  W dawnych czasach, 60-50 lat temu, zamieszkanie za zachodnią zagranicą to było osiągnięcie samo w sobie. Mimo, że na dobrą pracę (wysoka płaca, prestiż społeczny) były raczej małe szanse. Sam fakt dostania się do raju był wystarczający do dumy z siebie. A że ta duma jednak stała na słomianych nogach, to trzeba było umniejszać krajowi pochodzenia.

Taka postawa została odziedziczona przez młodsze pokolenie. Kompleks wyższości jak niemal zawsze zbudowany na kompleksie mniejszości. Dlatego niektóre osoby, które urządziły sobie życie za granicą tak chętnie plują na swój kraj i jego obywateli.

Kraj, przypomnę, bo może to im jednak umyka, który je wychował, który budowali i w którym mieszkają ich matki, w którego języku myślą i śnią i na którego forum tak chętnie wchodzą big_grin

PS Żeby było jasne: to oczywiście nie dotyczy wszystkich, którzy mieszkają za granicą. Jest cała masa fajnych osób (i między innymi to forum też tego dowodzi), które czują się ze sobą świetnie obojętnie od tego, gdzie mieszkają i co robią i nie muszą ładować sobie ego kalaniem własnego gniazda.
                                  • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:23
                                    Nie użyłabym wyrażenia 'kalanie gniazda' bo czasami trzeba.

Z tym, że to kiedy, jak to robią i "o co im w ogóle chodzi" jest specyficzne, delikatnie mówiąc. Piszesz, że to obrona ego, ale ... przed kim? Chyba przed sobą samym
                                    • kocynder Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 06:30
                                      Wiesz, samo zauważenie, a nawet powiedzenie głośno, że coś jest nie w porządku - jeszcze nie jest "kapaniem". Jest zwykle tylko stwierdzeniem faktu. Natomiast owszem, są osoby, które niemal zawsze, gdzie się da podkreślają, że ich "nową" ojczyzna jest lepsza, że "tam" jest pięknie, kolorowo i jednorożce stępują na tęczy, a w tej goofnianej Polsce to tylko pijaki że sztachetami, wiertarki, syf, ciasnota i ciemnota. I to już JEST dokładnie to, co napisała Bene: pucowanie własnej bylejakośćci i własnych kompleksów pluciem i szczuciem, praw zaklinaniem rzeczywistości, że "jest super", nawet jeśli wiadomo, że jest kijowo.
                                      • kocynder Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 06:31
                                        "kalaniem" a nie kapaniem! Głupi telefon!
                                  • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:27
                                    Bardzo dobrze powiedziane.
    • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:35
      Taaaak, łączę się w bólu 😡 Ja bym ich wszystkich wystrzeliła w kosmos, razem z wiertarkami. Też tego nie rozumiem, jakieś narodowe hobby faktycznie. Nade mną mieszkają dziadki, które mi wierciły od lat, kiedyś mnie zalali i będąc u nich zobaczyłam, ze mają poprzestawiane ściany, pozmieniane co się da. Dopiero jak posunęli się w latach to przestali. Ale zawsze jacyś okoliczni sąsiedzi wiercą, niestety często trudno stwierdzić skąd to dochodzi. Moje małe dziecko się boi 😡 Zdarzyło mi sie wybrać z małą na ręku do takich wiertników. Zwykle zdziwieni ze to tak słychać..🤦.
    • kachaa17 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:37
      To będę jest normalne. Gdyby u mnie tak było to bym interweniowała. W regulaminie spółdzielni jest zapis kiedy można prowadzić głośne prace. Aczkolwiek w ostatni Nowy Rok sąsiedzi na górze zabrali się za wiercenie i byłam szczerze zraniona. To była 10 rano i raczej wiadomo, że w taki dzień sporo ludzi odsypia sylwestra.
      • memphis90 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:34
        Najwyrazniej sylwestrowi imprezowicze nie uznali za stosowne imprezować poza domem i skutecznie utruli noc tym, którym nie w smak były sąsiedzkie wrzaski do bladego swiu, więc dostali wzamian wiercenie w Nowy Rok....
        • kachaa17 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 17:41
          Jezu ale błędów narobiłam. Nie byłam zraniona tylko zdziwiona. Ja wróciłam do domu z Suwlesta o 2 i była cisza jak makiem zasiał więc to raczej nie było w odwecie. A poza tym to raczej jest normalne, że w Sylwestra jest głośno. Ale Nowy Rok to święto więc w zasadzie ni C ich nie usprawiedliwia.
    • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:44
      Poczułam się winna, że nie wiercęwink
    • woman_in_love Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:46
      Dodatkowo, Garda się z nimi nie pierd....

Jak hołota sprawiła sobie pieska i zaczął wyć cały dzień, to Garda im go na drugi dzień zabrała - po moim zgłoszeniu. Najwyraźniej są nauczeni, że piesek to najczęściej gra nie warta świeczki i mało kto go sobie sprawia. A jak już sprawia, to ostro inwestuje w jego wychowanie.

Oczywiście nie dotyczy to patologii z Ballymun, ale nawet tam zaczęła docierać cywilizacja.
    • miss_fahrenheit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:48
      sueellen napisała:

> Imprez też nie było bo Anglicy imprezują się w pubach.

To prawda, w Polsce angielscy turyści mają już nawet wyrobioną markę, jeśli chodzi o imprezowanie... big_grin
      • sueellen Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:02
        Ale wiesz jacy " turyści" przyjeżdżają do Krakowa czy Gdańska? Głównie wieczory kawalerskie on budget.
        • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:07
          Ale przecież nasza najbardziej brytyjska z forumek twierdzi, że tylko Polacy nie przestrzegaja regulaminów
          • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:22
            Jak najbardziej twierdza to forumki jak najbardziej polskie, to one wpisuja komentarze ze Polacy halasuja na potege i w doopie maja sasiadow i regulaminy. Brytyjczycy raczej w tych blokowiskach w pl nie mieszkaja.
            • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:21
              Moj borze, jakie to musi być cudowne wreszcie móc odpocząć od chamskiego kraju własnych rodziców wśród istot podobnych aniołom. Nie mów, że mimo twojego polskiego pochodzenia traktują cię jak równą sobie.
              • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:29
                Na pewno nie traktują tak samo imigrantki, dlatego ritual ma taki ból dudy🙂
          • sueellen Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:49
            Anglicy, jeśli próbują robić głośne imprezy we własnym domu i przeszkadzać sąsiadom, są bardzo szybko sprowadzani do parteru. Oczywiście, zależy to od dzielnicy, ale faktem jest że cena domu rośnie wraz z prestiżem okolicy, a nie metrażem. Jeśli więc mamy dom socjalny otoczony domami prywatnymi i w tym domu socjalnym zakwaterowany zostanie tzw "element", właściciele okolicznych domów doprowadza rozrabiaków do porządku. Sama nie chwaląc się wywaliłem takich sąsiadów w pol roku.

W dzielnicach w których są głównie mieszkania socjalne, sytuacja wygląda odwrotnie.
            • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:52
              I mają kosiarki bezdźwiękowe...

bla, bla....
              • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 22:26
                chococaffe napisała:

> I mają kosiarki bezdźwiękowe...
                >
                > bla, bla....
                >

Od nie maja ale koszenie trawy jak i remonty można robić w wyznaczonych godzinach i dniach.
                Zależy od dzielnicy od 8-9-/14-16 i czy to duża budowa czy małe przydomowe.

Muzyki która przeszkadza sąsiadom nie wolno puszczać nigdy. Tak samo jak szczekający pies.
                Nie przyjmują zgłoszeń zwykłego życia. Ale tez nie wolno odkurzać późno ,w niektórych blokach nie można posiadać pralek choć od tego się odchodzi.
                Jak i wieszać anten na budynku.
                • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 05:14
                  Poza zakazem pralki w mieszkaniu to..."jak wszedzie"

p.s. Pomijam remonty i koszenie trawy w wyznaczone dni i godziny ...hmmm.. cos sie rozjeżdża z rzeczywistoscią. Ale byc może gdzieś zapis jest...tyle, że co z tego, że nie ma dnia kiedy jakiś sąsiad nie kosi (raz nawet ja sama) dodam, nie koszą tej trawy na blokowiskusmile, Szkoda, bo człowiek wstaje , idzie z kuaa d ogródka i po chwili "wrrrrrrr.."
                  • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 05:18
                    z kawą
                    • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:30
                      Wiesz tu gdzie mieszkam nikt nie kosi o 7-8 rano trawy.
                      Natomiast moja osobista teściowa wpadła na genialny pomysł lata temu koszenia o 6 rano, bo potem do pracy i ona nie ma kiedy fakt ,rozkręcali własny interes i faktycznie miała zapierdziel, a mąż był w delegacji. Nie kojarzę żeby dostała jakieś ostrzeżenie czy karę. Myślałam ze ja uduszę. Dobrze ze ten wygłup był jednorazowy.
                      Potem jak nie miała kiedy to po prostu komuś płaciła żeby zrobił to o normalnej porze.
                • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 09:08
                  3-mamuska napisała:

> Muzyki która przeszkadza sąsiadom nie wolno puszczać nigdy. Tak samo jak szcze
                  > kający pies.

A w Polsce cisz nocna od 22-6 a oprocz tego robta co chceta. Pomijam ze imprezowanie w mieszkaniach to norma, palenie na balkonach, grillowanie itp
    • zerlinda Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:52
      Zatrzymujcie się w hotelu to będzie spokój.
      • mid.week Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:55
        zerlinda napisała:

> Zatrzymujcie się w hotelu to będzie spokój.

w hotelu hałasują brytyjscy turyści po powrocie z pubu tongue_out
    • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 10:55
      No a u nas się czasem imprezuje w domu (nie wszystkie narody muszą być takie same) a naprawy często ogarnia we własnym zakresie. Więc jak chcę sobie zrobić galerię obrazków na ścianie to owszem, robię to w sobotę. Nie po pracy, bo i ja jestem zmęczona i sąsiedzi pewnie też i nie w niedzielę, bo w niedzielę się nie hałasuje.
      • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:02
        Ale raczej nie robisz tej galerii obrazków co weekend? Bo ja się zastanawiam czy moi sąsiedzi jeszcze mają kawałek wolnej ściany na wiercenie dziury. U mojej mamy na innym osiedlu jest to samo.
        W soboty u mnie można wiercić do 15, zdarza się ze wiercą wieczorem bo ciemniaki oczywiście nie znają regulaminu. Zgłaszalam owszem do spółdzielni, ona się ogranicza do "upomnienia".
        • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:04
          Nie, nie robię. I oczywiście wszelkie takie rozwleczone remonty są uciążliwe dla sąsiadów. Ale nie wiem czy to jest wypadek autorki, bo ona chyba co weekend do Polski nie przyjeżdża
          • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:13
            Prewnie nie. Ale to jest generalny problem blokowisk w Polsce 🙂
            • kocynder Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 06:39
              No nie wiem... Mieszkałam w sumie na czterech różnych "blokowiskach" i RAZ miałam pecha - staruszka - sąsiadka zmarła i jej syn remontował mieszkanie po matce, własnym sumptem, więc głównie w weekendy... Owszem, było to uciążliwe, blisko pół roku trwało. Ale poza tym jednym przypadkiem jakoś trafiam albo na dziwnych sąsiadów, albo na dziwne blokowiska, bo ani głośnych imprez non-stop nikt nie urządza, ani remontów bezustannych nie wykonuje... Nie mówię, że się nie zdarza, bo i owszem, ale na pewno nie jako reguła!
          • jasnoklarowna Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:36
            Myślę, że autorka pisze o grubszych pracach. Zapewniam że wiertarka z małym, płytkim wiertłem do obrazków nie narobi takiego hałasu by budzić pół bloku. Ją ledwie słychać, niewiele głośniej niż odkurzacz, a i wibracji przenoszonych ścianą nie wytworzy.
            Te hałasy to zapewne wiertarka udarowa lub wydrążarka do bruzd na kable lub coś w ten deseń. Czasem skuwanie płytek. Ja jestem nadwrażliwa dźwiękowo, dodatkowo z bardzo dobrym słuchem, więc wiem o czym piszę. Doświadczałam tego mieszkając 10 lat w bloku.

Zwyczajnie w regulaminie powinny być ustalone godziny takich hałaśliwych prac czy remontów, bo one są uciążliwe, nie powinny się odbywać kiedy komu się "zamani". I wiercący powinni się do nich dostosować, a słuchający w zakreślonych godzinach je znosić. Przekroczenia uciążliwe powinny być zgłaszane, a zarządca reagować. Tak to działa w cywilizowanym świecie, pora by przyjęło się i u nas.
            • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:45
              Zgadzam się. Niemniej niekoniecznie takie ustalenie w regulaminie wykluczy soboty, bo to jest akurat czas, kiedy większość może wykonać takie prace. Wiec problemu autorki może nie rozwiązać.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 13:13
              Jeśli blok jest z wielkiej płyty, to nawet do zawieszenia głupiego obrazka trzeba wytoczyć ciężkie działa.
      • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:28
        Ja jestem za świętym prawem do wiercenia, ale galerię obrazków można sobie zrobić niewielkim kosztem przy pomocy haczyków przyklejanych. Na lekkie rzeczy działa genialnie, w dodatku wszystko można szybko przearanżować, jak się coś znudzi albo jak trzeba będzie coś dodać.
        • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:52
          Znam te haczyki i rzepy i bardzo lubię, używam w domu i w biurze. Jednakowoż słowo-klucz w tym przypadku to "lekkie." smile
        • kocynder Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 06:42
          Ale już półki na książki czy kwietnika nie powiesisz na przyklejanych c haczykach, chyba, że życzysz sobie by ci to wszystko razem z półeczką na łeb zleciało... A niektórzy mają fanaberie i czytają książki albo hodują kwiatki, i wolno im. smile
    • nickbezznaczenia Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:04
      Zwrociłaś im uwagę?
      U mnie ludzie w bloku normalni i jest spokój.
    • 1matka-polka Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:11
      • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:25
        Płyta betonowa i rama H mają swoje wady.
        Budynki są trwałe, ale przeraźliwie akustyczne. Jedno mieszkanie na piętrze otoczone jest bezpośrednio co najmniej czterema mieszkaniami, a pośrednio - kilkunastoma. A dźwięk i wibracje się niosą. Jeden sąsiad poboruje coś raz na dwa miesiące, słyszy go kilkadziesiąt osób.

Ten wątek przypomniał mi zdjęciowy wątek o międzynarodowych lodówkach. Że jakie to zabawne, że w polskich lodówkach zawsze jest jakiś garnek, a w zachodnich w miejscu garnka - schludne opakowania posiłków do mikrofali. No niesamowite po prostu, z czego to niby może wynikać.
        • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:35
          Tylko nie wiem co zdrowsze garnek czy plastik z jedzeniem. I podgrzewanie całego posiłku w mikrofali . Po co myc garnek :gaz woda potem znowu myc pojemnik. Jak można podgrzać cały garnek zupy a uniknąć podgrzewania w mikrofali ble.
    • lot_w_kosmos Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:39
      Po uj przyjeżdżasz jak ci tak polaczkowatosc przeszkadza?
      Siedź tam u siebie gdzie akurat tyłek przykleisz.
      • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:29
        Żeby się poczuć lepiej. Jak pani we futrze wśród tubylców ubranych w perkal i paciorki.
        • lot_w_kosmos Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:33
          big_grin
          Dzięki! Rozbawlas mnie wink
        • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:34
          Która nie zauważyła, że ani ona nie ma futra ani tubylcy paciorków?wink
    • marusiatoja47 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:40
      Nie do końca rozumiem. Wy nie wieszacie półek, obrazków, szafek? Nie zdarza wam się, że coś się zepsuło i trzeba naprawić, jakąś dziurę w ścianie zrobić.?
      Zadziwiające..
      Mnóstwo ludzi pracuje na tygodniu w takich godzinach, że ew. remonty mogliby robić dopiero ok. 19-20. Dopiero wtedy byłyby awantury. Ale w sobotę? Dzień zazwyczaj poświęcony na sprzątanie, drobne naprawy i wieszanie szafek?
      • figa_z_makiem99 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:18
        Obrazy przylepiam do ściany, są duże i nie spadły od kilku lat, zabudowę kuchenną i szafy robił mi stolarz, dwa dni hałasów i spokój, kto normalny w dzisiejszych czasach w weekendy wierci dziurę w ścianie, żeby powiesić obraz, albo szafkę?
        • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:33
          Każdy kto chce powiesic szafkę. Mieliśmy stolarza zamawiac z okazji wymiany mebli w pokoju dzieci?
        • 35wcieniu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:36
          Każdy kto chce je powiesić. Obrazki jak lekkie możesz przyklejać ale innej metody na powieszenie szafki niż wiercenie to chyba nie ma. Czy szafkę też przyklejasz?
          • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:41
            A jak czesto takie prace sie wykonuje? Co tydzien w sobote wieszacie szafki i obrazki?
            • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:46
              W moim bloku jest tyle mieszkań że niemal ciągle gdzieś jest jakiś remont. Nie musi wiercić jedna osoba
              • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:21
                g.r.uu napisała:

> W moim bloku jest tyle mieszkań że niemal ciągle gdzieś jest jakiś remont. Nie
                > musi wiercić jedna osoba

Ale chyba nie slysza tego wszyscy w bloku?
                • g.r.uu Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:40
                  Zależy jaki remont, czasem i przed blokiem słychać. Poza tym w blokach z PRL jest specyficzna akustyka, tu dużo słychać
                  • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:40
                    Domy budowane z płyt betonowych są przeraźliwie akustyczne. Rama H niby jest cichsza, ale to nie znaczy, że cicha. Niesie się.
            • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:47
              A suellen co tydzień bywa w Polsce?

Jeśli bywa raz na dwa miesiące, powiedzmy, to owszem, może się zdarzyć, że w styczniu wierci Kowalski z prawej, w marcu Nowak z lewej, a w maju będzie wiercił Piździkiewicz z góry.
        • leosia-wspaniala Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:42
          To kiedy normalni ludzie wieszają szafki?
          • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:44
            normalni ludzie nie mają szafek. Ani obrazów.
            • kocynder Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 06:45
              Ani kwiatków (wiszące kwietniki), ani książek (półki), a telewizor stoi na szafce od meblościanki, coby go na ścianie nie wieszać... big_grin
        • mika_p Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:13
          > zabudowę kuchenną i szafy robił mi stolarz, dwa dni hałasów i spokój

A, to spoko, dwa dni hałasów od ciebie, godzinka od sąsiada z dołu, godzinka od sąsiada z góry po skosie... Takich sąsiadów przez ścianę, sufit, róg mieszkania jest ośmioro, i tak co 6-7 tygodni ktoś ci wierci, a każdy tylko raz w roku
          • droch Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:20
            Takich sąsiadów przez ścianę, sufit, róg mieszkania jest ośmioro, i tak co 6-7 tygodni ktoś ci wierci, a każdy tylko raz w roku

Mając 50 sąsiadów trudno oczekiwać, że wszyscy zrobią remont w tym samym momencie...
            • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:22
              Slyszysz halas od 50 sasiadow?
              • droch Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:51
                Oczywiście. Znane jest tobie pojęcie 'akustyka'?
                • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:22
                  droch napisał:

> Oczywiście. Znane jest tobie pojęcie 'akustyka'?

OJP wspolczuje. Rozumiem frustracje i ulewanie 😃😃😃
            • mika_p Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:35
              Droch, ja to rozumiem, ale foremka, która uważa, że jej dwa dni hałasów to łaska dla sąsiadów - chyba nie.
              W ciągu ostatnich trzech lat miałam co najmniej dwie wymiany sąsiadów, jedni wili gniazdko przez kilka tygodni i hałasowali, drudzy chyba z raz wiercili. Dwa razy wierciliśmy my. W 2020 r. spółdzielnia wymieniała podłogi na korytarzach i remontowała schody na klatce. Od kilkunastu lat co roku wymienia jeden pion kanalizacyjny, chyba już skończyła. Na dalszych sąsiadów nie zwracam uwagi/nie słyszę
              Gdyby ktoś wpadał z rzadką wizytą akurat w tych momentach, to też miałby wrażenie, że tu ciągle jakieś remonty.
          • figa_z_makiem99 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 17.03.22, 15:33
            Mam sąsiadów, którzy remontują całe mieszkania, tydzień hałasu i latami spokój, a u teściów mam sąsiada, który co tydzień napier...dala wiertarką po kilkanaście minut, tacy jak on są wrzodem na d....pie.
        • samawsnach Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:38
          "kto normalny w dzisiejszych czasach w weekendy wierci dziurę w ścianie, żeby powiesić obraz, albo szafkę?"
          Kto normalny tego NIE robi? Ty się przyznaj, że wynajmujesz mieszkanie, które było jako tako urządzone, jesteś na gotowym i nie masz chęci, by coś zmieniać.
          A te "dwa dni hałasów", twocih hałasów, to może jest to na co Panna Wrażliwa z początku wątku kręci nosem. Wystarczy, że spędza czas w bloku. Tu dwa dni, tam dwa i jeszcze dwa.
          Jezu, wy tak serio?
    • nowyniknik82 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 11:42
      U mojej mamy sąsiedzi z piętra niżej remontują drugi rok. Zaczynają albo w tygodniu po 18.00 albo w niedzielę z samego rana.
    • leosia-wspaniala Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:48
      Na szczęście nie zauważyłam, ludzie wiercą raczej 17-19 w dni powszednie, ale rzadko się to zdarza. Pytanie, gdzie się zatrzymujecie. W nowych blokach, gdzie ludzie dopiero się wprowadzają, to oczywiste, że będzie słychać odgłosy prac. W starych raczej nie nagminnie.

>Imprez też nie było bo Anglicy imprezują się w pubach.

Wiemy aż za dobrze.
      • daniela34 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 12:54
        Z tymi starymi też różnie. Mieszkam teraz w bloku, który ma 15 lat i faktycznie wiercenie zdarza się sporadycznie i na krótko (jakieś tam szafki, obrazki, drobne naprawy). W prawie czterdziestoletnim bloku moich rodziców nastąpiła wymiana pokoleniowa mieszkańców i remonty są duże, ze skuwaniem płytek i podłóg, wyburzaniem ścian itd.
      • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 13:23
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Wiemy aż za dobrze.

Mieszkasz w poblizu pubow to wiesz.
    • szara.myszka.555 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:41
      Gdy robiłam remont w londyńskim mieszkaniu, to odkryłam, dlaczego Anglicy nie wiercą.

Zerwaliśmy w spiżarni stare płytki ze ściany. Pod płytkami - tapeta. No okej, rwiemy dalej. Pod tapetą płyta "a la sklejka". Rwiemy dalej, pod płytą następna tapeta, a pod nią... boazeria (coś w stylu sidingu elewacyjnego), nie żartuję!

W sumie zerwaliśmy ponad 10-12 cm grubości różniego szitu. Po prostu zamiast zrywać, ludzie przez lata kładli jedno na drugie 🤦‍♀️

Do tego w łazienkach wykładzina dywanowa (sic!), pod nią wykładzina pcv, a pod nią stara terakota. I moich znajomych podobnie, ale wszyscy w wynajętych mieszkaniach, więc nic nie można było ruszyć.

W czasach studenckich dorabiałam w hotelu, kiedyś obluzowała się śrubka w klamce i cała klamka "latała". Manager rozłożył ręce: "olaboga, trzeba wzywać handyman'a!". Bardzo był zdziwiony, jak zwykłym nożem dokręciłam śrubę. Ogólnie do każdej roboty wzywało się budowlańca i nikt sam do napraw się nie zabierał. Z czego to wynika - nie wiem.
      • bene_gesserit Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 14:46
        Piękna historia. Jeden remont i przybyło ci pewnie ze dwa metry kwadratowe mieszkania smile

Z tego co wiem, polscy fachowcy są cenieni za granicą z powodu wszechstronności. Ze hydraulik może zamontować żyrandol, niesamowite. (Ja też montuję żyrandole, bo jestem z pokolenia sprzed gimnazjów i miałam ZPT w podstawówce).
        • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:27
          bene_gesserit napisała:

>
          > Z tego co wiem, polscy fachowcy są cenieni za granicą z powodu wszechstronności

Nie, z powodu ceny, beda zapitalac za dwoch a placic im sie bedzie polowe ceny

• chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:28
            współczuję - to stąd ta walka o ego?
            • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:36
              chococaffe napisała:

> współczuję - to stąd ta walka o ego?
              >
              Wspolczuj im joa, ja pracuje w normalnej fimie za stawke taka jaka jest dla wszystkich na moim stanowisku.
              Ego Polakow wlasnie na tym polega ze im sie wydaje ze sa super fachowcami i sa pozadani bo tubylcy nie potrafia polozyc platek czy naprawic kranu, a fakty sa takie ze chodzi o cene.
              • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:40
                Wiem, jesteś wyjątkowasmilebig_grin
                • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:50
                  chococaffe napisała:

> Wiem, jesteś wyjątkowasmilebig_grin

Wyjatkowa to jestes ty joa. Uwielbiasz zaklinac rzeczywistosc, osiagnelas w tym mistrzostwo.
                  • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 17:11
                    a konkretnie? wink
                • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:52
                  U niej na zmywaku mają równe stawki 😀
                  • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 16:39
                    milupaa napisała:

> U niej na zmywaku mają równe stawki 😀

Dla ciebie moge pracowac na zmywaku, wiem ze gdy to piszesz to ci lepiej, wcale sie nie dziwie.😃😃😃
                    • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 15:39
                      Mi jest dobrze, nie narzekam. Po prostu śmieszysz mnie jako antypolska imigrantka w GN piszącą na polskim forum gazety 😁
                      • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 15:39
                        GB
                      • milupaa Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 15:43
                        A podwójnie śmieszy mnie to, ze włazisz na to forum, gdzie naprawdę woekszysc dziewczyn cie nie trawi, czemu dają wyraz. Upor godny politowania 🙂
          • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 08:42
            ritual2019 napisał(a):

> bene_gesserit napisała:
            >
            > >
            > > Z tego co wiem, polscy fachowcy są cenieni za granicą z powodu wszechstro
            > nności
            >
            > Nie, z powodu ceny, beda zapitalac za dwoch a placic im sie bedzie polowe ceny
            >
            >

Chyba ty 🤣🤣🤣 od lat nie widziałam Polska zarabiającego grosze. Zwłaszcza w budowlance.
            • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 09:12
              3-mamuska napisała:

>
              > Chyba ty 🤣🤣🤣 od lat nie widziałam Polska zarabiającego grosze. Zwłaszcza w b
              > udowlance.
              >
              Bo kasujac mniej nadal dla nich to sporo pieniedzy.
              Princesswhitewolf sie to rozpisywala kiedys jak to pan Zenek z Polski u niej mieszkal przez pol roku robiac remonty bo tanio.
              • 3-mamuska Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 15.03.22, 10:16
                ritual2019 napisał(a):

> 3-mamuska napisała:
                >
                >
                > >
                > > Chyba ty 🤣🤣🤣 od lat nie widziałam Polska zarabiającego grosze. Zwłaszc
                > za w b
                > > udowlance.
                > >
                > Bo kasujac mniej nadal dla nich to sporo pieniedzy.
                > Princesswhitewolf sie to rozpisywala kiedys jak to pan Zenek z Polski u niej mi
                > eszkal przez pol roku robiac remonty bo tanio.

Znajdź jakikolwiek Polska grupę budowlana na fb i zobacz jakie są stawki i za jakie kwoty nasi rodacy robić nie chcą.
                Owsze może ktoś ktoś przyjeżdża ( choć teraz już ta opcja odpada) nie znają języka, ale tacy najczęściej pracują dla Polaka bossa który klienta mniej nie kasuje tylko płaci grosze ,a to różnica bo klientowi to różnicy nie robi.
      • sueellen Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:01
        Na wyspach tzw "outsourcing" to podstawa, z resztą napędza to gospodarkę. Ja sama nie myje okien bo co 6 tygodniu mam myte przez firmę w tym się specjalizująca, nie kosimy trawy ani nie podcinam krzewów bo mam też taka stała usługę. Natomiast chłop Anglik normalnie naprawia sam w domu usterki tak samo jak Polak, chyba że czegoś nie potrafi... Sami kładliśmy glazurę szpachlowalusmy, malowaliśmy ściany, skrecalismy meble, ale już elektryke i okna wymieniali fachowcy. Bez przesady. Oczywiście, że są niemoty ale chyba wszędzie się takie znajdą.
        • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:14
          bezdźwiękowo zapomniałaś dodać.wink

p.s. i wg twojej teorii twoja polska rodzina mieszka w jakichś slumsachwink
        • chococaffe Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:15
          I "outsourcing" jest powszechny wszędziewink
        • ritual2019 Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:33
          sueellen napisała:

Ja sama nie myje okien bo co 6 tygodniu mam myte przez firmę

My tez. Usluga stala, myja okna z zewnatrz, wyczyszcza tez rynny co jakis czas.
          Wlasnie wrocilismy tez do pani sprztajacej, wolimy jednak ten czas wykorzystac na przyjemnosci. Zaczela w piatek, nawet niezle posprztala, miejmy nadzieje ze jakosci nie obnizy.

nie kosimy trawy ani nie podcinam krzewów bo mam też taka stała usługę.

U mnie to robi akurat partner, mamy ladny ogrod i na szczescie low maintenance, wlasnie skosil trawe i posprzatal w kwiatach i krzewach.

Nat omiast chłop Anglik normalnie naprawia sam w domu usterki tak samo jak Polak, c
          > hyba że czegoś nie potrafi...

Moj tez. Potrafi sporo zrobic. Nie mieszkamy jednak w ruderze, mamy dom w miare nowy (14 late temu zbudowany) i urzadzony wiec nie ma co naprawiac. Latem pomalujemy science u syna w pokoju ale to bez wiercenia. Zreszta dom jest wolnostojacy jak wszystkie na tym osiedlu wiec wiercenie nikomu nie przeszkadzaloby.
    • gaskama Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 13.03.22, 15:17
      Fakt. Krew mnie zalewa od tego. I jeszcze sąsiadka co weekend kotlety tłucze.
    • piesekpustyni Re: Przychodzi weekend, trzeba powiercic 14.03.22, 12:21
      W tygodniu pewnie nie ma czasu. Jak ktoś wraca z pracy około 18, to sąsiedzi nie byliby zadowoleni z wiercenia o 19 czy 20.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka