Dodaj do ulubionych

Wlew zelaza

13.04.22, 22:40
Dziewczyny poradzcie, bo wy w sumie na wszystkim sie znacie. Miałam dzisiaj podane żelazo dożylnie, ze względu na bardzo niski piziom.
Samo podanie bolało okropnie, podczas spływania z kroplówki okropnie rwała mnie ręka. Doktor przychodził 3x, zatrzymywał kroplówkę, sprawdzał i twierdził, ze wszystko w porządku.
Wlew był o 9 rano, do teraz boli mnie ręka. Ramie troche napuchnięta, nie mogę wyprostować, czy tez skręcać na boki. Boli najbardziej nad miejscem wkłucia. Na dodatek porobiły sie plamy na ramieniu .
Lecieć z tym jutro do lekarza, czy mieści sie to w ramach normy, skutki uboczne.
Dodam, ze miałam tez wlew żelaza 9 lat temu podczas ciąży i żadnych takich symptomów nie miałam.
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Wlew zelaza 13.04.22, 22:47
      Wlewkę żelaza miałam wiele razy, na pewno z 4-5, jeżeli nie 6. Nigdy nic mnie nie bolało, nigdy nie miałam podobnych sensacji. Żelazo w butelce jest brązowe, te plamy pokazują, że wkłuto ci się źle w żyłę i żelaza spływało gdzieś do tkanki. Być może, wlewano ci to też za szybko. U mnie każda wlewka trwała co najmniej dwie godziny. Nie wiem, na ile to groźne. Idź do lekarza.
      • leyla76 Re: Wlew zelaza 13.04.22, 22:48
        U mnie to trwało ok pół godziny.
        • gralam.w.familiadzie Re: Wlew zelaza 13.04.22, 23:06
          Idź do lekarza. Jak dla mnie ewidentnie źle Ci się wbito z igłą, i to żelazo gdzieś sobie podskórnie wędruje. Stąd ból i te ślady.
          • gralam.w.familiadzie Re: Wlew zelaza 13.04.22, 23:08
            Takie plamy są długotrwałe, mogą nawet zostać na stałe.
            • majenkir Re: Wlew zelaza 13.04.22, 23:16
              😳
    • bo1 Re: Wlew zelaza 14.04.22, 08:23
      leyla76 napisała:

> Samo podanie bolało okropnie, podczas spływania z kroplówki okropnie rwała mnie
      > ręka. Doktor przychodził 3x, zatrzymywał kroplówkę, sprawdzał i twierdził, ze
      > wszystko w porządku.

Dziwny lekarz. Skoro pacjent zgłasza ogromny ból, to jak można uznać, że wszystko jest OK? Ból to jeden z objawów wynaczynienia. Zamieszczone zdjęcie to potwierdza. Należało natychmiast przerwać zabieg i założyć wenflon w innym miejscu. I oczywiście kontrolować przebieg podawania kroplówki. Długo trwające wynaczynienie może zostawić trwałe skutki. Mam nadzieję, że u Ciebie tak nie będzie. Pokaż tę rękę lekarzowi i zadbaj o dokumentację medyczną (na wszelki wypadek).
      • geez_louise Re: Wlew zelaza 14.04.22, 15:13
        Dokładnie jak pisze bo1!
    • bei Re: Wlew zelaza 14.04.22, 08:38
      Nie miałam kroplówek, miałam iniekcje domięśniowe (pośladek)- i robiły się mi czarne tatuaże- wiele miesięcy siedziały, niektóre spływały w dół, aż do pięty. Miałam tez iniekcje dożylne, bez tatuażu, ale już przy drugiej dostałam zapaści . Później połknięta tabletka z fe powodowała silną reakcję uczuleniową, już o jej efektach nie będę pisać. Myślę, ze u Ciebie to kroplówka poszła poza żyłę sad, lekarz już Ci teraz nic nie pomoze, ale przy kolejnej musisz o tym powiedzieć.
      • aguar Re: Wlew zelaza 14.04.22, 13:15
        Też uważam, że lekarz już teraz nic nie pomoże.
    • mikams75 Re: Wlew zelaza 14.04.22, 10:28
      zle ci sie wbili i plyn wlewal sie nie tam gdzie powinien i bol byl pierwszym wyraznym symptomem, ze cos jest nie tak; poszlabym z reklamacja do lekarza; ja miewalam jeszcze wieksze siniaki od podbrania krwi jak komus tez sie zle wbijalo, ale to byly siniaki i znikaly.
    • dariamax Re: Wlew zelaza 14.04.22, 11:59
      Biorę wlewy raz w miesiącu od 10 lat, nigdy nie miałam takich objawów. moim zdaniem źle wbity wenflon albo za szybko i poszło poza żyłę. Butelka 0,5 litra powinna kapać około 2 godzin jak dobrze tolerujesz to 1,5 godziny. Dobrze jest masować rękę w trakcie. objawy złego przyjmowania to zawroty głowy, nudności które powinny przejęć do następnego dnia. Idź z tym do lekarza .
    • mia_mia Re: Wlew zelaza 14.04.22, 12:09
      Miałam kiedyś podawane żelazo domięśniowo, wielkie ciemne siniaki miałam bardzo długo. Zachęcali mnie do kroplówek, bo nie powinny bolec, ale to wiązało się z pobytem w szpitalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka