extereso 14.05.22, 18:52 Doszłam do wniosku że lody stracciatella ujdą, bo w większości jasne. Ale chcę zapytać czy piliście kawę, herbatę po wybielaniu czy serio nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dvdva Re: Biała dieta 14.05.22, 19:06 Nie, I jadlam wylacznie biały ryż I biale warzywa Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 19:14 Dzięki. I tak nie wierzę że dwa tygodnie wyżyję w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała dieta 14.05.22, 19:28 Auć, to rzeczywiście długo. Ja bym spróbowała, i tak myślę, co ja zjadam białego: Jak ugotuję rosół, to spokojnie zjadam go 4 dni, i mi się nie nudzi ale to dlatego, ze na serio bardzo lubię. Barszcz biały/ zalewajka Owsianka na wodzie, łyżka skyru , migdały i jakiś owoc... może jabłko, lub banan- to i tak 3-4 razy w tygodniu zjadam. jogurt naturalny, maślanka jogurt naturalny i płatki Twarożki, białe pieczywo i serek ryż plus jabłka karmelizowane i kapka śmietany naleśniki z twarożkiem homo waniliowym, albo z uprażonym jabłkiem kluski leniwe z masłem i cukrem Pierogi z serem makaron Alfredo z kurczakiem carbonara kalafior, placuszki (kotlety)z kalafiora, makaron z sosem pieczarkowym na śmietance makaron z cukinią ogórek zielony- na kanapkę i jako mizeria, rzepa, rzodkiewka, kalarepka, jabłka, banany, sernik sernik na zimno pavlova Bagietka i ser pleśniowy, białe wino Nie tak źle, jakoś dałabym radę Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Biała dieta 14.05.22, 19:37 extereso napisała: > 😁 seler i wnętrze rzodkiewki? biala rzodkiew, kalafior, szparagi, pietruszka, pasternak... akurat wiecej sobie nie przypominam, ale bylo tych bialych warzyw sporo Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 19:39 Czyli Ty na serio... Ludzie, to muszę się ogarnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Biała dieta 14.05.22, 19:41 Extereso, nie doradze, ale napisz prosze jaka metoda wybielalas, czy jestes zadowolona i jaki koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 19:46 Laserowa, jestem na razie bardzo zadowolona, koszt 1400 ( plus higienizacja 350, ale to jak zwykle) Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Biała dieta 14.05.22, 20:33 extereso napisała: > Czyli Ty na serio... Ludzie, to muszę się ogarnąć. Musisz, nie musisz...da sie. Papiez Jan ktorystam (z domu Dueze) podobno jadal tylko biale potrawy przez jakies osiemnascie lat swojego pontyfikatu, bo wymyslil sobie, ze jako bialy ojciec powinien sie bialo zywic ja tak serio w kwestii istnienia bialych warzyw, wybielania zebow poki co nie praktykowalam, wiec nie mam zdania co do jedzenia po zabiegu Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 21:09 Cóż może to jakiś pomysł na odchudzanie, wyślę że będę jadła tylko na rubinowo np... Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała dieta 14.05.22, 19:47 jeszcze: biała kapusta- jako podgotowana, słodko kwaśno, lub surówka colesław (np w wersji: kapusta, starte jabłko, cebulka, łycha majonezu, łyżeczka musztardy, ocet jabłkowy i cukier, sól) o, kapuśniak, dawno nie jadłam ziemniaki- purre lubię, ale w zupie kartoflance też fasola biała, np Jaś pieczarki fenkuł RYBY- możesz jeść ryby i krewetki Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała dieta 14.05.22, 20:07 A jeszcze, zapomniałam o kapuście kiszonej. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 20:09 Nie można przez te dwa tygodnie niestety kiszonek. Ale doceniam 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Biała dieta 14.05.22, 20:09 Kalafior😥 biala rzodkiew, parowane biale ziemniaki. Pilam wode. I tak przez 2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biała dieta 14.05.22, 19:44 Czemu akurat biała? Coś mnie ominęło chyba Cukier jest biały Beza jest biała. Mascarpone jest biale i kremy na bazie mascarpone też moga być białe (nawet taki z białą czekoladą ) Jeśli to wszystko można, to taka, hmmm... specyficzna ta dieta Warzywa za to mocno ograniczone, a z mięs to chyba tylko kurczak ujdzie, bo po ugotowaniu prawie biały (jak się go nie doprawi prawie niczym oprócz soli). Woda za to nie jest biała, to można czy nie? Bez kawy i herbaty żyję cały czas, białej czy niebiałej, ale bez wody to by mi bylo ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Biała dieta 14.05.22, 19:45 To nie jest dieta mająca na celu odchudzanie, tylko ochronę zębów przed przebarwieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 19:46 Po wybielaniu. Myślałam że to 3 dni, a to dwa tygodnie niby. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Biała dieta 14.05.22, 19:50 Dzieki. A plomby tez wybiela? Pytam bo mam plombe w dwojce i nie wiem, czy po wybielaniu nie bedzie ciemniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 19:54 Mam jedną plombę na trójce na dole ale specjalnie dla Ciebie byłam popatrzeć nawet latarką oświetliłam i nie mogę jej znaleźć nie widać jej zupełnie. Więc sobie wybieliła albo wcześniej była jaśniejsza, ale nigdy nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biała dieta 14.05.22, 20:01 Aa, ale faktycznie tylko białe można? A nie wiem - ogórek? Jak się obierze, to przecież bardzo jasny, ale jednak nie biały. Papryka, ta taka jasnożółta, też nie? Por? Dla mnie nie byłaby problemem kawa i herbata, bo jak już pisałam i tak nie piję, ale bez kolorowych warzyw to byloby mi ciężko, wiec rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 20:07 Nie chyba aż tak to nie. Nie można buraczków np kawy, herbaty czerwonego wina, kwaśnych soków. Pani dała mi ulotkę, ale przedłużyło się wszystko o45 minut, byłam spóźniona w inne miejsce i nie wzięłam. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała dieta 14.05.22, 20:09 Ogórek można. I cukinię też. One nie farbują na pewno. A skoro kwaśnych soków nie, to wycofuję się z kapusty kiszonej (powyżej napisałam) Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biała dieta 14.05.22, 20:40 Jak ze skórką to całkiem nieźle farbują na zielono Ale akurat oba łatwe do obrania. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Biała dieta 14.05.22, 19:48 Ale tak na serio, to po co? Masz zamiar oszczędzać biel zębów już na zawsze, czy dlaczego akurat po czyszczeniu? Przecież zęby powinny być wypolerowane i czy wypijesz herbatę dziś, czy z 3 dni nie robi żadnej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Biała dieta 14.05.22, 19:55 Gdybym wydała kasę, niemałą, na jakiś zabieg i powiedziano by mi, że po nim mam stosować taką dietę, to raczej nie dyskutowałabym z fachowcem. Tylko szukałabym sposobu by bezboleśnie przejść te 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 19:56 Nie, kazano mi dwa tygodnie tak trzymać. Myślisz że nie ma to uzasadnienia? Ja się nie znam, tylko zalecenie dostałam takie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Biała dieta 14.05.22, 20:04 Ale to nie samo czyszczenie/usuwanie kamienia tylko stricte wybielanie. I może być tak, że przez jakiś czas po zabiegu zęby są wrażliwsze i podatniejsze na przebarwienia. Co prawda to może znaczyć, że jednak szkliwo chyba trochę uszkadza ten zabieg, no ale to juz wybór tego kto sobie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Biała dieta 14.05.22, 21:18 Zaraz po wybielaniu zęby są odwodnione i łatwo łapią jazdy kolor. Nie po to się wybiela by je przebarwić jedzeniem i wyglądać gorzej niż przed. Stabilizacja i przywrócenie zębom odpowiednie nawodnienie trwa ok dwóch tygodni. Po to jest „biała dieta”. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Biała dieta 14.05.22, 20:48 To napiszę co mnie ratowało jak już nie mogłam patrzeć na kurczaka z cukinią czy bakłażanem czy też białe zupy krem. Na słodko to jogurt grecki z bananem, jabłkiem bez skórki i wkruszoną białą princessą kokosową. Obiadowo pyry z gzikiem i pizza bianca. Tzn pizza ze sosem śmietanowym, cebula biała, na to feta i mozzarella, czasami trochę kurczaka i do tego sos czosnkowy. To trudny czas, można go umilić białym winem. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Biała dieta 14.05.22, 20:50 A, i kawę i herbatę odpuść. Nie ryzykowałam nawet przez słomkę. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Biała dieta 14.05.22, 20:50 Dzięki. To ja już dziś zjadłam ziemniaki i miskę sałaty i kotleta mielonego, ale po tym co piszecie, będę bardziej restrykcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Biała dieta 14.05.22, 21:07 No nie, zielonego też nie jadłam, z mięsa tylko kurczak. I rosół odpuściłam. Choć w sumie to ja miałam schizy że zęby się przebarwią i twardo trzymałam się białego. Jajka np tylko pod postacią jajecznicy z przewagą białek (blee). Podziwiam samą siebie, bo u mnie to trwało w sumie 4 tygodnie 😂 robiłam opalescence. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Biała dieta 14.05.22, 21:12 Przez dwa tyg jadłam się na biało/ jasno. Kawę piłam 1 dziennie ale z dużą ilością mleka i przez słomkę. Odpowiedz Link Zgłoś