kasiaakasiaa 26.05.22, 11:47 czy szkoła ma prawo odmówic przyjecia ucznia z rejonu motywując brakiem miejsc? Nie chodzi o klasę pierwszą a 5. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lifecolor Re: zmiana szkoły 26.05.22, 12:11 Nie może. Tu odpowiedź, pytanie padło o dziecko również z 5 klasy Dzieci zamieszkałe na terenie obwodu publicznej szkoły podstawowej są przyjmowane do szkoły z urzędu na podstawie wniosku rodziców i nie można odmówić przyjęcia dziecka ze wskazaniem na możliwość nauki w innej szkole znajdującej się na tym samym terenie (art. 130 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, Dz. U. z 2019 r., poz. 1148 ze zm.) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaakasiaa Re: zmiana szkoły 31.05.22, 18:54 a to nie tak ze są przyjmowane z urzędu do I klasy? co jesli w klaach jest komplet?przeciez nie otowrzą nowego oddziału dla 1 nowego ucznia. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: zmiana szkoły 31.05.22, 19:20 Dopisują ponad limit, przecież są dzieci, które się przeprowadzają w trakcie nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: zmiana szkoły 26.05.22, 12:16 To zalezy- jesli to jest dziecko z obwodu, to musza przyjac. Jesli nie- nie musza. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: zmiana szkoły 26.05.22, 12:33 Pisala, że z rejonu, więc muszą przyjąć Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: zmiana szkoły 26.05.22, 12:28 Z tego co wiem to nie mogą odmówić przyjęcia dziecka z rejonu. Upewniłabym się w wydziale edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: zmiana szkoły 26.05.22, 12:38 Klasa nie ma znaczenia, jeśli dziecko jest z rejonu, to muszą je przyjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: zmiana szkoły 26.05.22, 14:27 Może być tak, że przyjmą do klasy na danym poziomie, ale np. do b, a nie do a czy c. O tym akurat decyduje dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: zmiana szkoły 26.05.22, 15:30 A to to już oczywiście, nie można sobie wybrać, że chcemy do a, bo tam fajny nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: zmiana szkoły 26.05.22, 14:38 Pierwsze to upewniamy się czy szkola jest rejonowa, bo moja jest prowadzona przez stowarzyszenie i jest darmowa, jedyna w miejscowosci i zdziwieni są rodzice, że im odmówiono, bo nie ma miejsc a przecież klasa tylko liczy 20 osób. No nie da się, nasza rejonówka jest 7 km dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaakasiaa Re: zmiana szkoły 31.05.22, 18:56 dopiszę jeszcze ze chce przeniesc dziecko od wrzesnia. Byłąm w trejonowej szkole i pani z sekretariatu usilnie mnie namawiała na przeniesienie w trakcie roku szkolnego-obecnego, bo mają miesjce wolne. Jestesmy z rejonu. Pomijam kwestię którą pruszyła czyli duzego naboru dzieci z Ukrainy, nie wiemdskąd ma dane ze od nowego roku bedzie dużo zapisów. Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: zmiana szkoły 31.05.22, 19:03 Pieprzy jak potłuczona. Sprawdz czy to napewno twój rejon i z wnioskiem idz, że od września przenosisz, nikt Ci łaski nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: zmiana szkoły 31.05.22, 19:25 Normalnie szkoły zbierają takie informacje, tak jak Ty ludzie, w tym ci z Ukrainy już się pozgłaszali, szukali miejsc, wiadomo mniej więcej ile jest podań. Nie wiem czy tych deklaracji nie składa się w marcu/kwietniu Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zmiana szkoły 31.05.22, 18:59 Rejonowa nie ma prawa. Niemniej, czasem rodzice są stanowczo proszeni, żeby zmienili dziecku środowisko szkolne i ci próbują w szkołach w okolicy. Jeśli dzieciątko to jeden wielki problem, to przepływ informacji nieoficjalnych jest szybki i dyrekcje bronią się przed takim skarbem. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: zmiana szkoły 31.05.22, 19:19 A chcesz mieć dziecko w klasie gdzie jest tak dużo dzieci? Mi powiedzieli jak sprawdzałam klasę pierwszą, że przyjmą, ale o limitach, żeby zapomnieć i jeszcze podobno mogą robić problemy jeśli to rejon wynikający z zamieszkania, a nie zameldowania i rzeczywiście sprawdzać, chcieć dowodów itd. Dla mnie sama informacja, że nie ma miejsc i dopisują ponad limity była mocnym sygnałem na nie, ale ja sprawdzałam tak na wszelki wypadek i z ciekawości, więc też nie wiem jak to się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: zmiana szkoły 31.05.22, 19:49 A jaki sposób chcą sprawdzić czy rzeczywiście ktoś mieszka w rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: zmiana szkoły 01.06.22, 07:05 Przyjdą pod wskazany adres?! Przecież rejon jest zawsze z zamieszkania. Skladasz oświadczenie, że mieszkasz właśnie w rejonie tej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zmiana szkoły 01.06.22, 08:10 nijak składasz oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności , czasami słyszę, ze chcą umowy najmu do wglądu na przykład do czego nie bardzo mają prawo.... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: zmiana szkoły 01.06.22, 08:29 To może wyjść stosunkowo szybko przy różnych okazjach, odpowiedzialność jest dość poważna, sama bym nie ryzykowała, ale ludzie są różni. Mniejszy kłopot jak mieszka w rejonie jakaś bliska rodzina i jej adres się wskaże, ale jakiś przypadkowy czy koleżanki, bo przecież w tym oświadczeniu trzeba podać, to już duże ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zmiana szkoły 01.06.22, 08:34 oczywiście, że może wyjść, zwłaszcza jak poda się adres z choinki kwestia co może/chce zrobić z tym szkoła jak już wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaakasiaa Re: zmiana szkoły 01.06.22, 08:57 zawsze moze podac adres z choinki a za tydzien nowy...bo sie przeprowadziła Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zmiana szkoły 01.06.22, 08:05 Nie może chyba, że jak ta klasa jako 1 zaczynała tam naukę to był to wtedy inny rejon szkoły , wtedy tak może odmowić. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: zmiana szkoły 01.06.22, 08:18 U nas w szkole w poziomie jest jedna klasa sportowa i 3 integracyjne. W integracyjnych są limity - 20 dzieci? Mam syna w sportowej (kl.3), ponieważ trenuje poza szkołą (to co lubi) chciałam go przenieść do zwykłej klasy. Niestety okazało się się, że przenieść nie mogę. Dziecko jest z rejonu. Wf w szkole jakoś średnio mu podchodzi (a to 10 godzin tygodniowo). Jeśli dodamy do tego 3 treningi 1,5 godzinne + weekendowe granie robi się tego po prostu za dużo. Tak motywowałam prośbę o przeniesienie. Teraz się zastanawiam czy jak zabiorę go na rok (w mieście powstaje klasa piłkarska), to gdyby okazała się niewypałem, czy dyr. może odmówić mi przyjęcia dziecka do rejonówki z powrotem w klasie 5? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: zmiana szkoły 01.06.22, 11:26 nie może. Dziecko z rejonu musi przyjąć Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: zmiana szkoły 01.06.22, 11:41 Ale może chcieć przyjąć tylko do sportowej z powrotem? I powiedziec, że w integracyjnej nie ma miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: zmiana szkoły 01.06.22, 11:48 Tak właśnie sugerował jak pytałam co zrobi jak mu się jakieś dziecko "do rejonu" przeprowadzi. Powiedział, że do sportowej przyjmie. W sportowej znowu tak dużo miejsc też nie ma. Ten sam dyrektor mówi mi, że od 2 lat trzyma miejsce w klasie (integracyjnej) dla dziecka, które wyjechało do Anglii... Odpowiedz Link Zgłoś