Dodaj do ulubionych

Verdana a podręcznik do HiTu

• olkka_99 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:10
      No ale co brawo... Czyli jestem w radzie, przyglądam się, uczestniczę latami, a jak już szkodzi to mojemu wizerunkowi, to odchodzę. za co te peany?
      • dorota_g1972 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:13
        Nie rozumiesz. trzeba mieć jaja, zeby odejść. Ilu członków Rady stać było na taki gest? Przeczytaj kto w niej zasiada. Chylę czoła przed Verdaną i nisko się kłaniam.
        • alicia033 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 19:42
          dorota_g1972 napisała:

> Nie rozumiesz. trzeba mieć jaja, zeby odejść.

rili?
          A cóż strasznego grozi za odejście z niej?

> Przeczytaj kto w niej zasiada.

No właśnie. Do dziś zasiadała tam i verdana. I "jakoś" wcześniej jej nie przeszkadzało, że siedzi tam obok roszkowskiego, który naprawdę nie błysnął takimi pogladami wczoraj.
          • bene_gesserit Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 20:15
            Cudownie jak anonimowe myszki-podgryzaczki atakują z idiotycznymi zarzutami osobę znaną z imienia i nazwiska big_grin
            • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 20:32
              bene_gesserit napisała:

> Cudownie jak anonimowe myszki-podgryzaczki atakują z idiotycznymi zarzutami oso
              > bę znaną z imienia i nazwiska big_grin

Nie atakuję verdany, tylko krytykuję jej motywy. Odróżniasz krytykę osoby od krytykę jej zachowania?
        • boogiecat Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 22:16
          dorota_g1972 napisała:

> Ilu członków Rady stać było na ta
          > ki gest? Przeczytaj kto w niej zasiada.

Mozesz pokrotce wytlumaczyc kto jest w Radzie (nie znam ludzi)?
      • angazetka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:45
        Jakie "szkodzi wizerunkowi, to odchodzi"? Raczej "gdy poziom bzdur w wykonaniu przewodniczącego przekracza poziom graniczny, to odchodzę".
        • alicia033 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 19:43
          angazetka napisała:

> Raczej "gdy poziom bzdur w wykonaniu przewodniczącego przekracza poziom graniczny, to odchodzę".
          >

ale roszkowski ten poziom osiągnął lata świetlne temu, nie wczoraj.
      • extereso Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:54
        A Ty jakie zachowanie uznałabyś za ok?
        • olkka_99 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 20:10
          odwołanie rady i zwolnienie wszystkich członków. w końcu nie od wczoraj przewodniczący rady ma poglądy, jakie ma, a pozostali szanowni członkowie w niej uczestniczą, zapewne dostając za to jakieś wynagrodzenie z naszych podatków. Czyż nie?
          • extereso Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 21:50
            Ale myślisz że verdana jest wladna radę rozwiązać?
      • umi Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:57
        Reszta nadal szkodzi swojemu wizerunkowi, tak, ze tego...
    • bei Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:10
      Poryczałam się. Piękna postawa! Piękna! Tylko to ktoś inny powinien z rady odejść!
    • milva24 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:11
      Brawa dla tej pani!
    • rb_111222333 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:23
      Przyłączam się do gratulacji. Ciekawe czy Verdana zajrzy do tego wątku.
    • wapaha Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:28
      kiss
    • semoa Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:36
      Brawo! 👏👏👏
    • mallard Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 18:58
      Chylę czoła Pani profesor! 👍👍👍
    • heca7 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 19:02
      Dobra decyzja. Popieram smile
    • tt-tka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 19:45
      Szapoba dla Verdany i prosba do dyskutantek - nie nazywajcie tego goowna made in roszkowski podrecznikiem.
    • livia.kalina Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 19:45
      A verdana oczywiście z klasą smile
      • annaboleyn Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 16:19
        big_grin Temat poważny, ale zobaczyłam Twoj post w zestawieniu z Twoją sygnaturką i zawyłam big_grin
        • livia.kalina Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:08
          A co tam, śmiech zawsze w ceniesmile
          • annaboleyn Re: Verdana a podręcznik do HiTu 15.08.22, 17:54
            Ostatnio szczególnie, ech.
    • nothingelsemattersnow Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 20:39
      😂😂
    • chococaffe Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 21:33
      off top - dlaczego ktoś w ogóle rozmawia z dramatisiem? Na co liczy?
    • zosia_1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 21:38
      Jestem dumna, że są tacy ludzie jak Verdana. Brawo i szacunek
    • anorektycznazdzira Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 22:44
      <3 !
    • melisananosferatu Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 22:47
      A tak na marginesie to ktos, kto w 2022 kwestionuje (i to w tak prostacki i odrazajacy sposob) jedno z najwiekszych odkryc medycyny jest tepakiem, niezaleznie od tytulow naukowych i 'zaslug'.
      • bene_gesserit Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 22:53
        Ten 'podręcznik' to biblia obskurantyzmu. No przecież.
    • areyoubetter Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 23:29
      Verdana to zawsze była klasa.
    • disco-ball Re: Verdana a podręcznik do HiTu 12.08.22, 23:41
      Czapki z głów!
    • aandzia43 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 02:19
      Dziękujemy Verdano.
    • la_mujer75 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 09:34
      Brawo dla Verdany.
      Ale jakoś sie nie dziwię, że akurat Ona umiala się tak zachować.
      Chciałabym, aby i inni poszli taką drogą.
    • mhanutka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 09:41
      Kłaniam się nisko. Jesteś wielka
    • aguha Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 10:46
      Verdana❤️, szacunek!

Żałuję, że verdana przestała udzielać się na ematce. Bardzo lubiłam czytać jej posty na forum.
    • ariathedevil Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 11:13
      Bardzo dziękuję, wielki szacunek Verdano. Bardzo lubiłam czytać Twoje posty. Szmatławca nie kupię, jeśli nie zatwierdzą tego WiSP, będziemy z większością rodziców pisać do dyrektora wnioski, o to by nauka tego hitu odbywała się bez "podręcznika".
    • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 11:38
      A co to znaczy, że pani profesor jest "przedstawicielką Drugiego Pokolenia"?
      • katriel Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 12:20
        > A co to znaczy, że pani profesor jest "przedstawicielką Drugiego Pokolenia"?

Jest dzieckiem ocalałych z Holocaustu.
        • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:23
          > Jest dzieckiem ocalałych z Holocaustu.

Dzięki za wyjaśnienie.

Bo w kontekście dyskusji wokół invitro zrozumiałam, że jest dzieckiem ludzi spłodzonych metodą invitro i jakoś mi to do zdjęcia pani profesor nie pasowało.

A Holocaust co tu ma do rzeczy?
          • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:38
            demodee napisała:

> A Holocaust co tu ma do rzeczy?

Zejdź z tego tematu. Cenzura.
          • angazetka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:48
            Segregowanie ludzi na lepszych i gorszych.
          • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:49
            Nie drąż bo i tak jesteś za głupia żeby pojąć.
          • langsam Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 15:01
            To, że dla niektórych potomków ocalalych jest zobowiązaniem, żeby przeciwstawiać się próbom segregowania ludzi na lepszych, dlatego że urodzili się komuś, gdzieś, jakoś i gorszych, dlatego że urodzili się komuś innemu, gdzieś indziej i inaczej.
            • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 21:04
              > żeby przeciwstawiać się próbom segregowania ludzi na lepszych, dlatego że urodzili się komuś, gdzieś, jakoś i gorszych, dlatego że urodzili się komuś innemu, gdzieś indziej i inaczej.

Ale żeby ludzi segregować, to trzeba przede wszystkim ludzi podzielić na grupy kierując się jakimiś wyznacznikami. I im bardziej widoczne te wyznaczniki tym łatwiej o segregację. Na przykład segregacja rasowa w Ameryce - łatwo Murzyna rozpoznać, bo ma ciemną skórę, pokazać palcem i powiedzieć, że jest gorszy. A potem dyskryminować.

Jak ten mechanizm miałby funkcjonować w przypadku ludzi z invitro? Gdzie jest ten wyznacznik w rodzaju ciemnej skóry? Czy pani profesor wierzy, że ludzie z invitro maja jakąś bruzdę na czole? A może w akcie urodzenia jest jakaś adnotacja i na jej podstawie dzieci z invitro będą zapisywane do oddzielnych grup w żłobku, przedszkolu czy szkole? Grup o niższym poziomie nauczania, oczywiście...
              • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 23:11
                Skończ już i oszczędź sobie wstydu
              • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 23:15
                "Ale żeby ludzi segregować, to trzeba przede wszystkim ludzi podzielić na grupy kierując się jakimiś wyznacznikami. I im bardziej widoczne te wyznaczniki tym łatwiej o segregację"

No toż jest: BRUZDA na twarzy.
                • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 15.08.22, 07:56
                  >No toż jest: BRUZDA na twarzy.

I pani profesor wierzy w tę bruzdę? Czy wierzy w jakieś inne cechy wyglądu ludzi z invitro? Bo tego nie wyczytałam w tym wątku, a jest długi...
                  • demodee [...] 15.08.22, 08:25
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • demodee Treść usuniętej wypowiedzi 15.08.22, 09:40
                      To może ja napiszę innymi słowami to, co zostało usunięte, chociaż nie wiem, co w usuniętej wypowiedzi łamało netykietę.

Moim zdaniem, pani profesor nie jest obiektywna, jeśli chodzi o kwestie segregacji ludzi, gdyż obciążona jest traumą rodzinną (jej rodzice przeżyli Holocaust), co sama przyznaje.

Jeśli dojdzie do sporu sądowego w kwestii tego podręcznika, to jestem ciekawa wypowiedzi ematek.

To tak w skrócie napisałam w usuniętym poście, co referuje dla ematek ciekawych, jak funkcjonuje moderacja tego forum.
                      • paskudek1 Re: Treść usuniętej wypowiedzi 15.08.22, 09:43
                        Do ciebie nadal nie dociera, że w tym pseudo podręczniku gość nazwał in vitro wynaturzeniem? Że stygmatyzuje całą metodę oraz LUDZI dzięki niej urodzonym? I to się dzieje nie pierwszy raz i Roszkowski nie jest pierwszym skurwysynem który to robi. Tyle że teraz to weszło do OFICJALNEGO PODRĘCZNIKA dla liceum. Przestań więc dziwić się światu bo albo ściemniasz albo jesteś bezdennie durna że tego nie rozumiesz.
    • kicifura Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 12:29
      Szacunek!
      • kicifura Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 12:31
        A wątek też piękny, pokazuje że ludzi dobrej woli jest więcej niż te kilka szczurów które wyszło z nory.
        • 2elka26 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:42
          Jeżeli twoim zdaniem wspólną cechą ludzi dobrej woli jest bezpardonowy atak na człowieka któremu nie daje się nawet szansy na ustosunkowanie się do tych wydumanych zarzutów zarzutów to gratuluję.
          • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:45
            Ale do czego on się ma ustosunkować? Wielkie odkrycie medycyny, które pozwala ludziom zostać rodzicami nazwał WYNATURZENIEM i stwierdził że tych dzieci nikt kochać nie może. A, i jeszcze sugeruje tam że on vitro generalnie wykorzystywane jest przez pary jednopłciowe. A to nie jedyne brednie i obrzydlistwa jakie w swoim pseudo podręczniku napisał
            • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:04
              paskudek1 napisała:

> Wielkie odkrycie medycyny, które pozwala
              > ludziom zostać rodzicami nazwał WYNATURZENIEM

Są podstawy etyczne i filozoficznie, aby mieć taki pogląd. A że ty o etyce i filozofii wiesz tyle, ile ja o balecie mongolskim, to zrozumiałe, że coś ci się w główce nie mieści.
              • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:06
                Za to ty o etyce wiesz wiele. Dla ciebie gwałt jest lepszym poczęcie dziecka niż in vitro.
                • dramatika [...] 13.08.22, 14:08
                  • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:15
                    No to mu wyjaśnij o krynico mądrości wszelakiej co jest nieetycznego w in vitro? Wg mnie NIC. Ale religijne świry na pewno myślą inaczej.
                    • dramatika [...] 13.08.22, 14:21
                      • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:49
                        Co jest nieetycznego w in vitro? Poproszę o wyjaśnienie. Nie możesz wyjaśnić bo NIC. Chyba że podeprzesz się religijnym bełkotem który na mnie nie działa.
                        • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:56
                          paskudek1 napisała:

> Co jest nieetycznego w in vitro? Poproszę o wyjaśnienie.

I tak nie mogę. Cenzura smile
                          • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 15:06
                            No jasne, biedactwo cenzura zabrania. Jeśli in vitro jest nieetyczne to kotku CAŁA MEDYCYNA jest nieetyczna jako "zabawa w Boga".
                            • asia.sthm Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 15:17
                              > CAŁA MEDYCYNA jest nieetyczna jako "zabawa w Boga".

Przymusowe zapłodnienie 13-latki duchem swietym oraz zmuszenie jej do powicia syna przeznaczonego na meczenska smierc w celu przebłagania samego siebie, byłoby rozpatrzone jako etyczne.
                              • melisananosferatu Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 15:24
                                Etyczne, wedlug tych zjebow, jest zeby 10latka rodzila. Nieetyczne jest to, ze ludzie, ktorzy pragna dziecka korzystaja z dobrodziejstw medycyny. Nieetyczne jest znieczulenie przy porodzie i cc ale etyczne zeby stare dziady pakowaly w siebie viagre. Czego tu nie rozumiec?
                          • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 19:15
                            > I tak nie mogę. Cenzura

To ja spróbuję wyjaśnić.

Chodzi, moim zdaniem, o to, że invitro w niektórych przypadkach łamie pewne prawa. Na przykład osobnik ma bardzo poharatane geny i w naturalnych warunkach, bez pomocy naukowców by się nie rozmnożył. A dzięki procedurze invtro ma potomstwo.

I o ile takim niedoskonałym genetycznie osobnikiem jest nicień albo mysz to mnie to specjalnie nie rusza, chociaż powinnam przejmować się losem takiej myszy, która żyje w cierpieniu. Ale jeśli to obejście praw natury, czyli invitro, stosowane jest na osobnikach mojego gatunku i rodzi się dziecko, bo bezpłodni rodzice nie potrafili się pogodzić ze swoją bezpłodnością, to opinię/ocenę takich rodziców mam jednoznaczną.

I oczywiście, część dzieci z invitro jest zdrowa, jeśli materiał genetyczny rodziców jest OK, a niemożność spłodzenia potomstwa wynika z niedrożności czegoś. Natomiast co do części, to okazuje się, że, niestety, rodzą się one chore. I, w przeciwieństwie do myszy, nie możemy zapobiec, żeby te dzieci nie miały swoich dzieci.

Jaki to będzie miało wpływ na nas, jako ludzkość? Nie wiemy, bo pierwsze "dziecko z probówki" urodziło się w latach 70. Może ci ludzie spłodzeni wbrew prawom natury będą lepszymi homo sapiens niż ci spłodzeni w sposób naturalny? Może będą dla ewolucji balastem i wyginą? Teraz tego nie wiemy, to się okaże dopiero po wiekach.
                            • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 19:26
                              İn vitro pomaga na zajście w ciążę w sytuacji kiedy to nie jest możliwe drogą naturalną. Dodatkowe właśnie można wyeliminować zarodki chore, obciążone wadami genetycznymi. Co pozwoli na urodzenie ZDROWEGO dziecka tam, gdzie naturalnie być może byliby to trudne.
                              Elka wklejała tutaj jakieś linki w którym niby mowa że in vitro to nie nauka tylko biznes. Cóż, medycyna estetyczna czy stomatologia to w sumie TEŻ biznes. Jakoś przeciwko tym się nie oburza. Jedyne co wkurza fundamentalistów to fakt że przy in vitro zapłodnienie nie następuje za pomocą penisa w pochwie. Ot i wszystko. Oni mają na tym punkcie pierdolca.
                            • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:22

Co to znaczy "poharatane geny"?
                              • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:26
                                > Co to znaczy "poharatane geny"?

To takie absolutnie nieprofesjonalne określenie na zestaw genów, które powodują deformacje i dysfunkcje u obdarzonych nimi osobników.
                                • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:41

I te deformacje i dysfunkcje dyskwalifikują ich, jako rodziców?
                                  • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:44
                                    Z dysfunkcjami ciężko się żyje. Albo umiera się młodo i w cierpieniach...

Nie znasz takich smutnych historii?
                                    • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:49

Ja pytałam, czy to dyskwalifikuje ich, jako rodziców.
                                      • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 10:33
                                        > Ja pytałam, czy to dyskwalifikuje ich, jako rodziców.

To już każdy powinien odpowiedzieć sam sobie.

Przykład:

Kowalscy starają się o dziecko, parę poronień, dziecka nie ma. Po badaniach okazuje się, że jedno z rodziców ma zestaw genów, które powodują ciężką chorobę. Dlatego natura nie pozwala na zapłodnienie/donoszenie ciąży.

Lekarze z pewnej kliniki dają nadzieję, że przy dużych nakładach sił i środków możliwe jest zapłodnienie, donoszenie ciąży i poród i ta para zostanie rodzicami.

Kowalscy decydują się na invitro, rodzi się dziecko. Bardzo chore i bardzo kochane. Dożywa dorosłości, ale wiadomo, że umrze młodo. Kowalscy postanawiają pobrać komórki rozrodcze potomka, by coś po nim zostało, gdy odejdzie. Następnie poprzez procedurę invitro dochodzi do kolejnych narodzin ich wnuka. Rodzi się następne dziecko, które też cierpi na tę ciężką chorobę.

Mija kilka lat. Kowalscy pochowali już swoje dziecko, teraz opiekują się chorym wnukiem. Są już starzy i zmęczeni. Wkrótce umrą. Kto zajmie się ich chorym wnukiem?
                                        • sumire Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 10:41
                                          Boże.
                                          Zyeby naprawdę myślą, że in vitro to taśmowa produkcja dzieci jak w "Seksmisji".
                                          • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 11:24
                                            sumire napisała:

> Boże.
                                            > Zyeby naprawdę myślą, że in vitro to taśmowa produkcja dzieci jak w "Seksmisji"
                                            > .
                                            Tak, tak dokładnie myślą. Że jest sobie para, para chce dziecko. To para idzie do lekarza i mówi "chcemy dziecko" i pyk, to dziecko dostają. Taśmowo.
                                            • sumire Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 11:27
                                              I potem z tego dziecka produkują mu wnuka.
                                              Niesamowite.
                                        • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 10:44

A jaki to gen powoduje trudności z donoszeniem ciąży i jednocześnie w 100% spowoduje taką chorobę u dziecka, że ono umrze młodo i w cierpieniach?
                                        • aqua48 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 11:33
                                          demodee napisała:

> rodzi się dziecko. Bardzo chore i bardzo koch
                                          > ane. Dożywa dorosłości, ale wiadomo, że umrze młodo. Kowalscy postanawiają pobr
                                          > ać komórki rozrodcze potomka, by coś po nim zostało, gdy odejdzie. Następnie po
                                          > przez procedurę invitro dochodzi do kolejnych narodzin ich wnuka.

Choć pomysł i nomen omen koncepcja podjęte ze sporym rozmachem i równie mocno absurdalnye, ale tak to nie działa...
                                          • dramatika [...] 14.08.22, 12:12
                                            • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 14:51
                                              No właśnie dramatika, skąd wiemy że możemy ingerować w naturę. Mam nadzieję że przy najbliższej chorobie, ba, najmniejszej niedyspozycji NIE SKORZYSTASZ Z ŻADNEJ medycyny. Nawet najgłupszej tabletki nie weźmiesz. W końcu skąd wiesz, że masz prawo ingerować w naturę boski plan wobec ciebie?
                                            • ingryd Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 15:58
                                              Nie tak żebym się nie brzydziła odpowiadać na ściek dramatycznie bzdurny ALE muszę bo się uduszę sprostować te paskudne kłamstwa i manipulacje :
                                              Zapłodnienie IV jest najbezpieczniejszym poczęciem gdyż albowiem KAŻDY uzyskany zarodek jest przemaglowany przez wszystkie dostępne w nauce testy wykrywające anomalie genetyczne.
                                              Tak więc, ciemnokredytowy dramatycznie gnomie, prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z anomaliami genetycznymi jest niewspółmiernie wyższe przy naturalnym poczęciu vs IV.
                                              (ufff, przepraszam wszystkie małe kotki)
                                              (pozdrawiam Gabi, Antka, Zośkę - moje rodzinne invitraki)
                                              Verdano trzymaj się ramy, bo jak nie ty to kto !
                                              • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 18:19
                                                Ingryd masz rację, tylko widzisz, piewców penisa w pochwie takie sprawdzanie zarodków też "obrzydza" gdyż albowiem to jest "ingerencja w boski plan". Dla nich po prostu MUSI być penis w pochwie inaczej jest nieetycznie. Nawet jeśli był to gwałt.
                                                • 7katipo Re: Verdana a podręcznik do HiTu 16.08.22, 13:40
                                                  Albo przypadkowy seks po pijaku w dyskotekowym kiblu.
                                        • extereso Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 20:13
                                          Fantazjujesz na całego.
                                • angazetka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:45
                                  No, i właśnie in vitro pozwala ludziom z takimi genami być rodzicami i nie przekazać tego cierpienia dalej.
                                  • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:58
                                    > No, i właśnie in vitro pozwala ludziom z takimi genami być rodzicami i nie przekazać tego cierpienia dalej.

Właśnie odwrotnie!

Wiesz, co to jest procedura invitro?

To jest procedura pozwalająca na spłodzenie potomstwa osobnikom, które bez tej procedury byłyby bezpłodne.

Wyjaśnię prostymi słowami: Matka-Natura nie pozwala samicy i samcowi myszy noszącym wadliwe geny na spłodzenie potomstwa. Gdyby te myszy mieszkały w polu, to by dzieci nie miały. A ponieważ mieszkają w laboratorium, to naukowcy postanowili, że jednak z tej dwójki potomstwo będzie.

No i rodzą się myszki z defektami, cierpiące. Naukowcy nie pozwalają im jednak zdechnąć bezpotomnie, tylko dalej te myszki rozmnażają. Itd.

Gdyby rzecz pozostawić naturze, to myszy z wadliwymi genami albo wcale nie zostałyby rodzicami, albo miałyby potomstwo z innym osobnikiem (być może zdrowe). Matka-Natura postawiłaby szlaban na ich rozmnażanie.
                                    • langsam Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 23:04
                                      Gdyby rzecz pozostawić naturze, to potomstwa nie pozostawiliby po sobie durnie (na ogół gorzej przystosowują się do warunków zewnętrznych - peszek) ani ludzie z takimi ułomnościami jak krótkowidztwo (nie znaleźliby korzonków ani jaskini). Nie zostawiłyby go również baby o wąskiej figurze modelek (coraz więcej CC przez nie!), ani cała reszta, która zamiast przykładnie zdechnąć w dzieciństwie na szkarlatynę/odrę/ospę prawdziwą oszukuje los szczepionkami i antybiotykami, a zamiast z godnością zejść na białaczkę w wieku 3 lat ratuje się bezwstydnie przeszczepem szpiku,.
                                      Słowem - wsadzamy kij w szprychy naturze albo bóstwu na bardzo wielu obszarach za pomocą medycyny albo układu społecznego. Aż aż dziw iż Roszkowscy i Rydzyki i demody jeszcze nie podniosły strasznego larum, nie sądzisz?
                                      • melisananosferatu Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 00:01
                                        Ciekawe czemu stare dziadygi z limp dickami nie pozostwia rzeczy naturze tylko lykaja viagre zamiast pogodzic sie,ze ich czas sie skonczyl? To jakos zjebow nie boli tylko walka ludzi, ktorzy NAPRAWDE chca miec dzieci.
                                        • figa_z_makiem99 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 10:29
                                          Viagrę kupisz na stacji benzynowej, prezerwatywy również, żeby dostać antykoncepcję hormonalną, albo htz, musisz zapłacić z własnej kieszeni za ginekologa, badania, a i tak jakiś lekarz powie " a może lepiej leki na depresję? ". Jakby mężczyźni rodzili, byłoby znieczulenie i bezpłatna diagnostyka.
                                    • paskudek1 Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 09:01
                                      Gwoli ścisłości, in vitro pozwala na to żeby potomstwo mogli mieć ludzie NIEplodni. Na BEZpłodność nie ma póki co ratunku. Doucz się. Chociaż wątpię bi ty z tych wiecznie zadających pytania tylko odpowiedzi przyswoić nie potrafisz.
                                    • ichi51e Re: Verdana a podręcznik do HiTu 16.08.22, 22:57
                                      Tak to jest jak się spało na biologii uncertain
                            • bene_gesserit Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:27
                              demodee napisała:

> Chodzi, moim zdaniem, o to, że invitro w niektórych przypadkach łamie pewne pra
                              > wa. Na przykład osobnik ma bardzo poharatane geny i w naturalnych warunkach, be
                              > z pomocy naukowców by się nie rozmnożył. A dzięki procedurze invtro ma potomstw
                              > o.

> Jaki to będzie miało wpływ na nas, jako ludzkość? Nie wiemy, bo pierwsze "dziec
                              > ko z probówki" urodziło się w latach 70. Może ci ludzie spłodzeni wbrew prawom
                              > natury będą lepszymi homo sapiens niż ci spłodzeni w sposób naturalny? Może będ
                              > ą dla ewolucji balastem i wyginą? Teraz tego nie wiemy, to się okaże dopiero po
                              > wiekach.

Hm, zastanawiam się, co będzie, kiedy okaże się, że ty masz poharatane geny, które możesz (albo już to zrobiłaś) przekazać dalej w sztafecie pokoleń i generalnie ty i twoja progenitura jesteście dla ludzkości balastem.
                              • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 20:35
                                > zastanawiam się, co będzie, kiedy okaże się, że ty masz poharatane geny, które możesz (albo już to zrobiłaś) przekazać dalej w sztafecie pokoleń i generalnie ty i twoja progenitura jesteście dla ludzkości balastem.

Nic nie będzie. Ja jestem bezdzietna z wyboru. I raczej mi się nie odmieni...
                                • livia.kalina Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 22:10
                                  >
                                  Nic nie będzie. Ja jestem bezdzietna z wyboru. I raczej mi się nie odmieni...

a Fundacja Kornice wydaje ponad 100 mln miesięcznie na plakaty zachęcające do rozmnażania. No nie mów, ze cie nie przekonały?!
                                  • demodee Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 10:38
                                    > a Fundacja Kornice wydaje ponad 100 mln miesięcznie na plakaty zachęcające do rozmnażania. No nie mów, ze cie nie przekonały?!

Producent rolls-royce'ów też wydaje mnóstwo pieniędzy, by zachęcić do kupna ich samochodów. Też mnie nie przekonali, bo nie mam ani jednego rolls-royce'a.
                                    • livia.kalina Re: Verdana a podręcznik do HiTu 16.08.22, 23:32
                                      Ale kogoś przekonali do kupna swoich samochodów, prawda?

A wierzysz, ze "Fundacja" Kornice kogokolwiek przekonała do posiadania dzieci? A może przekonała Putina do zakończenia wojny w Ukrainie swoimi plakatami "Pokój, Pokój, Pokój"? A może matkę Boską do zakończenia tej wojny?

A może te plakaty nie mają nikogo do niczego przekonywać? Może w nich chodzi o coś innego, jak myślisz?
                        • melisananosferatu Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 15:04
                          Wklei ci zaraz jakiegos idiote bo sam nie potrafi uzasadnic. To samo bylo z rzekomym zagrozeniem ze strony lgbtq+. Dlatego uwazam, ze dyskusja z tym idiota jest bezcelowa.
                    • melisananosferatu Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:23
                      Jak co? Te krzyczace zamrozone zarodki plus 'pambu chcial zebysta byly bezplodne to byccie'.
            • 2elka26 [...] 13.08.22, 14:08
            • nothingelsemattersnow Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:41
              Jakieś cytaty z książki mozna prosić?
          • kicifura Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:47
            O, uderz w stół a nożyce się odezwą smile witamy poza norką
          • 7katipo Re: Verdana a podręcznik do HiTu 16.08.22, 13:36
            All hands on deck.
            Grubo jest, znaczy.
        • angazetka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 13:49
          A mnie się i tak chce płakać, że te kilka szczurów nawet ten wątek zepsuło.
          • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:00
            angazetka napisała:

> A mnie się i tak chce płakać, że te kilka szczurów nawet ten wątek zepsuło.

To jest otwarte forum dyskusyjne. Chcesz samych serduszek, to idź na fejsbuka.
            • angazetka Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:15
              Dyskusyjne. Tyle że z niektórymi ludźmi się nie dyskutuje.
              • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 14:23
                angazetka napisała:

> Dyskusyjne. Tyle że z niektórymi ludźmi się nie dyskutuje.

Bardzo znamienne, że nie napisałaś, że z niektórymi poglądami się nie dyskutuje. Tylko że z ludźmi smile
                Bo to tak jest - mentalność plemienna nie ocenia poglądów, tylko kwalifikuje racje na podstawie przynależności plemiennej.
              • evening.vibes Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 16:51
                angazetka napisała:
                > Dyskusyjne. Tyle że z niektórymi ludźmi się nie dyskutuje.

Przecież właśnie weszłaś z "niektórą" w dyskusję odpowiadając na jej posta - jak z resztą inne forumki w tym wątku. Co wątek to samo - najpierw im odpowiadacie a potem płacz, że dyskusja sprowadzona do parteru.
                • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 16:59

Bo za każdym razem kiełkuje nadzieja, a nuż zmądrzało?
                  • evening.vibes Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:03
                    iwles napisała:
                    > Bo za każdym razem kiełkuje nadzieja, a nuż zmądrzało?

Eeee... ja wiem, że nadzieja umiera ostatnia a kobiety często wchodzą w tryb 'i will save him' ale bez przesady wink
          • chococaffe Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 16:00
            Odpowiedzią jest moderacja.
            • chococaffe Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 16:38
              Dodam. Wolność słowa polega na tym, że nie ma państwowej cenzury i kar, w tym kar więzienia, za to co się mówi/pisze, w ramach prawa.

Wolność słowa nie polega na tym, że wpuszcza się do domu byle kogo i dyskutuje z nim tylko dlatego, że on ma na to ochotę. Nikt nie postuluje zamknięcia forów prawicowych jezlei nie łamią prawa. Postuluję tylko, żeby na platformie, która w założeniu ma szanować człowieka i jego wolność, nie 'zapraszać do domu" faszystów, przemocowców, wulgarnych zboczeńców itd.
              • evening.vibes Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:02
                chococaffe napisała:
                > Postuluję tylko, żeby na platformie, która
                > w założeniu ma szanować człowieka i jego wolność, nie 'zapraszać do domu" fasz
                > ystów, przemocowców, wulgarnych zboczeńców itd.

To jest otwarte forum - tu się nikogo nie zaprasza. Można natomiast podejmować z kimś dyskusję albo nie ale to już zależy od samych uczestniczek.

Wczoraj byłam na mieście, po deptaku krążył pijaczek zaczepiając ludzi. Jak ludzie go ignorowali to szedł dalej - jak zwracali mu uwagę to robiło się głośniejszy i agresywniejszy. Wniosek? Ignor.
                • iwles Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:04

Całe życie ignorować kłamstwa i plucie w twarz?
                  To byśmy do dziś siedzieli w głębokiej komunie.
                  • evening.vibes Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:10
                    iwles napisała:
                    > Całe życie ignorować kłamstwa i plucie w twarz?

W jaki sposób wdanie się w jatkę z internetowym trollem polepszy świat? Tracisz czas, energię a oni robią się coraz bardziej agresywni.
                    • asia.sthm Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:32
                      > Tracisz czas, energię a oni robią się coraz bardziej agresywni.

I dostaja bana. Wtedy musza wziac break time lub sklecic nowe konto. Wtedy ich sie rozpoznaje i znow daje po łapach.
                      Serio uwazasz ze nalezy oddac ematke swirom, antyszczepom, rasistom, nazistom, putinowskim slugom i podobnej zarazie? Nie maja gdzies swoich przytulnych kacikow w internecie
                      • evening.vibes Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:49
                        asia.sthm napisała:
                        > I dostaja bana.

Nie dostają. No może CZASEM na 2 dni. I co z tego?

> Wtedy musza wziac break time lub sklecic nowe konto. Wtedy

Wtedy znów pakujecie się w zapasy w błocie z nimi.

> Serio uwazasz ze nalezy oddac ematke

Nie odpowiadając niczego nie oddajesz. Wręcz przeciwnie - ignorowany agresywny pijaczek idzie dalej. To odpowiadając dajesz im SCENĘ.
                      • bene_gesserit Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 00:20
                        Skumaj, że zagłodzone brakiem uwagi trolle znikają. One przychodzą tu, żeby sobie do ekranu trzepać konia. Rozmowa z nimi im to właśnie zapewnia. Dyskutując z tymi świrami psujesz forum, a nie nie bronisz.

I, tak poza wszystkim, nie szkoda ci czasu? To tak, jabyś bawiła się kupą.
                        • melisananosferatu Re: Verdana a podręcznik do HiTu 14.08.22, 00:22
                          Masz racje.
              • dramatika Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:04
                chococaffe napisała:

> Postuluję tylko, żeby na platformie, która
                > w założeniu ma szanować człowieka i jego wolność

😂 😂 😂
              • asia.sthm Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 17:05
                chococaffe:
                Nikt nie postuluje zamknięcia forów prawicowych jezlei nie łamią prawa. Postuluję tylko, żeby na platformie, która w założeniu ma szanować człowieka i jego wolność, nie 'zapraszać do domu" faszystów, przemocowców, wulgarnych zboczeńców itd.

I trolli z trollowni, niech ida w cholere glosic gdzie indziej. Tu sie im daje wirtualnie torebkom bez łeb zeby im sie we łbie zakotlowało. I tyle.
    • sasha_m Re: Verdana a podręcznik do HiTu 13.08.22, 12:37
      Dziękuję ❤️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka