mamkotanagoracymdachu 21.08.22, 01:09 Od jutra miało być ochłodzenie, teraz widzę, ze prognoza się zaktualizowała, i cały tydzień ma być znów 26-29 stopni. Nie wytrzymam już dłużej tych upałów, nie daje rady, ledwo żyje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:23 26 to nie tak źle, jak nie ma słońca i trochę wieje, to w sumie da się żyć. Btw, dziwna ta prognoza,z której korzystasz, ja już koło czwartku słyszałam w radiu, że ochłodzenie ma być w weekend, a po weekendzie znowu gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:28 Węgla nie ma, gazu nie ma, drzewa wycięte, chrust wyzbierany, zimna zima przed nami. Trzeba się cieszyć z ciepła ile wlezie i skumulować co nieco na mroźne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:30 zwłaszcza,że 26-29 to nie upały a lato szybko się kończy i przychodzi wielomiesięczna ponura chłodna ciemna i mokra jesieniozima Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Mam dość 🥵 27.08.22, 12:05 bywalec.hoteli napisał: > zwłaszcza,że 26-29 to nie upały Nie, skąd, qwa, można się wręcz przeziębić 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mam dość 🥵 28.08.22, 00:23 upał jak jest ponad 30 stopni, dla mnie powyżej 35 dla mnie 26-29 latem jako najwyższa temperatura dnia to prawie lato Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:36 Skumulować konkretnie jak…? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:37 dogrzać się póki można póki ciepło jak ma piździć Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:43 mamkotanagoracymdachu napisała: > Skumulować konkretnie jak…? Nałapać do termosu, termos wstawić do lodówki, w listopadzie będzie jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
pomozeciepomozemy Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 04:40 Jakiej lodówki? W bety trzeba schować, jak kaszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:44 Żebym to ja wiedziała to bym zimą nie cierpiała. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:36 Koty maja się świetnie, dziękuje. Im upał nie przeszkadza ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:45 Na tym dachu to sobie łapki poparzą na trawkę je Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:13 mamkotanagoracymdachu napisała: > Im upał nie przeszkadza ani trochę. Bo to nie upal. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 01:40 To chyba chłodno . U mnie (Niemcy) w sobotę po 34-stopniowych upałach chwilowo spadło do 26 i sporo ludzi chodziło w kurtkach (cienkich, ale jednak), słońce nie świeciło... Też nie cierpię upałów, współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 02:31 Ja też mam dość, znów nie śpię, miało być ochłodzenie i deszcz, a gdzie tam, powietrze stoi. W innych regionach kraju już przeszedł deszcz i burze, mają chwilę wytchnienia, tylko na cholernymi Mazowszu jak zwykle sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:11 mamkotanagoracymdachu napisała: > cały tydzień ma być znów 26-29 stopni. Nie wytrzymam już dłużej tych upałów, ni > e daje rady, ledwo żyje Zaprawde powiadam Ci, ze grzeszysz! (przez 7 tygodni ciurkiem mialam 36-39 stopni ) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:14 gdzie tak słonecznie? południe Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:16 Cala Francja (na poludniu to bylo 40-45°). Najwieksza susza od 1976 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:50 No bo przeciez od tygodnia sie ochlodzilo (wreszcie!) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 13:27 Taaa, ochłodzenie 26 stopni. Ale mam już małe wymagania, doceniam każdą noc, w której temperatury spadają poniżej 20 stopni. Aż tak wiele tego lata ich nie było. Skrapiam co wieczór sypialnię olejkiem miętowym i udaję, że robi mi się przez to chłodniej. No nic, duński wrzesień będzie mój. Będę chodzić na plaży w lekkiej puchówce szarpanej przez porwisty wiatr i brodzić w lodowatej wodzie. Może nawet czapkę założę. Yeeee..... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 14:48 U mnie sie ochlodzilo bardziej niz 26 (choc teraz znow sie ociepla, grrr). A w nocy 16-18. Opis dunskiej plazy brzmi jak opis raju Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:14 Mam to samo, z 21 prognozowanych teraz już przewiduje się 26, zero ulgi, na którą liczyłam Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:00 miruka napisała: > Mam to samo, z 21 prognozowanych teraz już przewiduje się 26, zero ulgi, na któ > rą liczyłam Aż się popłakałam wczoraj jak zobaczyłam, ze zmienili Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:23 26 stopni to nie upał, to normalna letnia temperatura. Zaraz przyjdzie jesień, potem zima i coś zwanego wiosną, zrobi się zimno, mokro, ciemno i będzie śmierdzieć od smogu przez pół oku. Dasz radę! Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:55 Jak mnie wnerwia takie gadanie. Od tego, że w listopadzie będzie śmierdzieć z kominów nie przyjdzie ulga dla organizmów zmęczonych upałem w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:10 Ale jęczenie, że 26 latem to zbyt gorąco wnerwia osoby cieplolubne. U mnie za oknem od wczoraj ciągła ulewa, teraz 17 stopni.No wprost wspaniale. Najgorsze są ekstremalne temperatury. 25-26 to normalna temperatura latem. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 13:59 Zamień się. Ja lubię zimno i deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 18:55 gaga-sie napisała: > Ale jęczenie, że 26 latem to zbyt gorąco wnerwia osoby cieplolubne. U mnie za o > knem od wczoraj ciągła ulewa, teraz 17 stopni.No wprost wspaniale. Czyżbyś jęczała? Najgorsze są > ekstremalne temperatury. 25-26 to normalna temperatura latem. Ale zauważyłaś może że ona pisze o temperaturze 26-29 a nie 25? Zresztą to 26 inaczej się odczuwa po serii 30+, gdy mieszkania nagrzane, a inaczej w normalnych warunkach, gdzie te temperatury się wahają na niższych poziomach. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 19:04 26 stopni jest fajne, gdy jest mała wilgotność powietrza, przy wilgotności 80% męczy mnie astma. Nad morzem i tak mam nieźle, w zabetonowanych miastach to koszmar dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:24 U mnie w tej chwili jest około 18 stopni i pada (pomorskie). Po południu zapowiadają dalsze ochłodzenie - ma być poniżej 15. Mam nadzieję, że nie potrwa długo, bo szkoda lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:02 18!! Marze o tym, żeby u mnie było 18, idealna temperatura. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:30 Współczuję, i proszę o wzajemność, kiedy za 4 miesiące założś rozpaczliwy wątek, że już nie daję rady z ciemnością, zgnilizną i smogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:01 primula.alpicola napisała: > Współczuję, i proszę o wzajemność, kiedy za 4 miesiące założś rozpaczliwy wątek > , że już nie daję rady z ciemnością, zgnilizną i smogiem. Obiecuje, ze tez będę współczuć!! Zwłaszcza tego smogu, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 13:34 Deal. Widzimy się pod koniec listopada Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 15:26 Co ma smog w listopadzie do upałów latem?? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mam dość 🥵 27.08.22, 23:42 Nic zupełnie hanusinko, nie kłopocz się. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:47 Współczuję. U mnie teraz 17 st. Cały tydzień ma być do 23 i od czasu do czasu padać. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 10:52 U mnie też się zaktualizowała, ale do 36. Też jestem zmęczona i mam dość. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:29 szare_kolory napisała: > U mnie też się zaktualizowała, ale do 36. Też jestem zmęczona i mam dość. Wspolczuje. Moze niedlugo przyjdzie ochlodzenie (zycze). Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:53 Najgorsze są noce, o ile w dzień jakoś funkcjonuje to wieczorem dosłownie nie mogę oddychac. Raz spałam na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:53 Nic nie mów. Według mojej pogodynki od wczoraj miał być chłód, jakieś 23-24 stopnie. W piętek aktualizowali i wyszło że będzie 27-28 Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 11:55 No ja też bardzo źle znoszę upały ale dla mnie poniżej 30 stopni to nie upał. A takie 24-26 stopni to luksus. No i w sierpniu jak już noce nie są takie upalne to bardzo dbam o to żeby właśnie w nocy wychładzać dom. W dzień siedzę jak w norze - zasłaniam rolety, zamykam okna i.... odpalam klimę. Bez klimatyzacji w domu już nie wyobrażam sobie życia. W tym roku jak dla mnie było ok. Tylko 3 noce były koszmarem. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 13:38 Jestem w Portugalii. W środę i czwartek było super. 26 st. Cieplutko i milutko. Od piątku 40 st i smsy od rezydenta z ostrzeżeniami przed upałem i pożarami. Barmani mówią, że dla nich te temperatury też są zaskoczeniem. Za to w moim mieście 18 st. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 18:53 U nas lało i było 12 stopni patrzę do prognoz- 10 dni deszczu, ojp, potnę się chyba Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 19:14 anorektycznazdzira napisała: > U nas lało i było 12 stopni > patrzę do prognoz- 10 dni deszczu, ojp, potnę się chyba > > Zazdroszczę szczerze. Lubię słońce na wakacjach. W mieście zdecydowanie wole max 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 19:18 ja mam zaraz depresję jak jest ciemno a jak leje, to jest nawet z pewną ulgą przyjęłam ochłodzenie, ale nie za taką cenę, że jest oświetlenie jak w listopadzie kiedy ja mam urlop i trochę energii by mi się jeszcze przydało Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 19:01 U mnie we Wrocku od wczoraj wieczór pada i jest zimno (!). Tzn.w dzień ok 20 stopni, ale wieczorem wyszłam sobie na kawkę ,w letniej bluzeczce i spódnicy i zamarzlam. Dziś podobnie. Dostałam smsa o zagrożeniu powodziowym a wcześniej o wichurach. I zimno ma być do środy. Teraz jadę do Saksonii i tam ciepło ale nie gorąco i od czwartku z kolei burze i upał.Ciekawe czy ten deszcz się przeniesie tam ( wolę nie bo tam i tak zawsze pada ...) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 19:30 Ty masz jakieś zaburzenia percepcji rzeczywistości, konsta. Saksonia walczy z suszą, jakiej nie było od lat, w lipcu spadło tylko 1/3 deszczu co zawsze, z tego powodu płonęły lasy, a w tym miesiącu wcale nie było lepiej, a ta pisze, "bo tam i tak zawsze pada". Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 22:22 Z czym chcesz dyskutować snake, z klimatem w Saksonii i Dreźnie? 😆 Nie wiesz nawet że tam jest wilgotny i oceaniczny klimat, prawda? Poczytaj sobie tutaj pl.climate-data.org/europa/niemcy/saksonia-422/ Albo wywrzaskuj to do meteorologów i klimatologów, którzy najwyraźniej są w błędzie, bo snake dostała wścieklizny . Ile można z siebie robić pośmiewisko, snake ? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 23:03 Saksonia leży na wschód od Łaby. To nie jest klimat oceaniczy. Pomyliło ci się z Dolną Saksonią, która jest innym landem i leży w Niemczech zachodnio-północnych. Strefa oceaniczna zaznaczona jest na poniższej mapie na zielono-niebiesko. Umiarkowana- kontynentalna na czerwono. I sprawdź sobie do tego sumy opadów w tym roku, zanim zaczniesz się kompromitować. Faceplam. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 23:25 Konsta, w Saksonii jest susza! www.zeit.de/news/2022-07/15/trockenheit-bauern-in-sachsen-rechnen-mit-magerer-ernte www.proplanta.de/agrar-nachrichten/umwelt/trockenheit-macht-zunehmend-probleme-in-sachsen_article1656121160.html W Dreźnie już w czerwcu Łaba miała niecały metr głębokości zamiast normalnych dwóch metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 11:29 Wy rozumiecie w ogóle pojęcie klimatu ...? Może wam się pomyliło z pogodą ? I wy naprawdę nie wiecie , że susza w tym roku jest nie tylko w Saksonii ? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 15:22 Ja wiem i znam różnicę między pogodą a klimatem, ale skoro w Saksonii "zawsze pada" to skąd susza? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 15:36 A ty czytać potrafisz? Umiarkowany ciepły klimat to nie klimat oceaniczy, jak pierdzieliłaś dwa posty wcześniej. Może pada tam trochę więcej niż w Polsce, ale ciągle sporo mniej niż w Kolonii (989mm), która uchodzi raczej za słoneczne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 22:30 Przyjechałam nad morze z Wrocławia, gdzie było trzydzieści parę stopni. W drodze popsuła nam się klima, na co zareagowałam prawie zawałem Dojechaliśmy w końcu a tu też trzydzieści stopni i jakaś masakryczna wilgotność powietrza, koło 90% i tak trzy dni. Wczoraj wieczorem na szczęście popadało i się ochłodziło. Dzięki bogu, bo bym chyba wróciła do domu przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 22:33 I rozumiem Cię doskonale autorko bo ja latem nie żyję, tylko wegetuję. W takie upały to można nad wodą siedzieć i w cieniu, a nie pracować czy uprawiać jakieś aktywności. Spędzam więcej czasu pod klimą niż na dworze, bez sensu takie lato Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 15:02 Mam tak samo. O ile słońce i upał da się znieść mając wolne, na wakacjach nad wodą czy na wsi, o tyle w nagrzanym mieście to nie jest życie, to wegetacja. Nie piszę o 25 stopniach, które są spoko temperaturą latem, ale już okolice 30 dla mnie ciężkie do zniesienia. Zawsze się zastanawiam, jak słyszę o tych wszystkich wspaniałych letnich aktywnościach w takich temperaturach - jakim cudem ci ludzie znajdują siły na te wszystkie spacery, rowery, latanie po mieście etc., gdy ja tylko zdycham pod klimą i czekam na koniec tej męki Praca w takich okolicznościach to też męka. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Mam dość 🥵 21.08.22, 23:07 Nie grzesz, trzeba się nagrzać przed tą zimą, co nadciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 15:24 Mnie zastanawia co innego. Upał w sierpniu to nic dziwnego (też się męczę) ale te ciepłe noce...Zeby było tak ciepło w nocy pod koniec sierpnia?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 21:19 hanusinamama napisała: > Mnie zastanawia co innego. Upał w sierpniu to nic dziwnego (też się męczę) ale > te ciepłe noce...Zeby było tak ciepło w nocy pod koniec sierpnia?? > Prawda?? 24 stopnie o 22 w sierpniu to JEST anomalia. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Mam dość 🥵 27.08.22, 12:26 Taka temperatura jest również nad Bałtykiem. Jestem w szoku. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Mam dość 🥵 28.08.22, 12:44 no nie wiem, czy te noce takie ciepłe wróciłam przedwczoraj do wawy, i o ile pierwszy wieczór /noc był faktycznie ciepły to już wczoraj zamknęłam wszystkie balkony bo było mi zimno. i klimę na noc miałam włączoną tylko, by ochłdzić sypialnię, jak się ochłodziła to wyłączyłam i było nienajgorzej aż do 9 rano Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Mam dość 🥵 22.08.22, 15:36 Ja nie mam dość, chcę ciepła, słońca, upałów - bo w tym roku było tego tyle co kot napłakał. Odpowiedz Link Zgłoś