Dodaj do ulubionych

Ciasto z ksylitolem

31.10.22, 09:52
Pieczecie takie ciasta? Ja dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam kruche z owocami, pół na pół z ksylitolem. Nie jest złe, ale czegoś mi w nim brakuje. Macie sprawdzone tipy, albo może przeciwnie –z jakiś względów unikacie wypieków z ksylitolem?
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:12
      Mam uczulenie na brzozę, stwierdzoną w testach alergię wziewną na pyłek brzozy. Okazało się, że na ksylitolt też reaguję alergicznie.
      • woman_in_love Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:29
        przecież ksylitol robią teraz z kukurydzy

        przestań kupować prawilny ksylitol z brzozy i kupuj podrabiany z kukurydzy
    • bei Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:13
      Na instagramie, i na FB widuję Ketobulkę. W jej przepisach w ciastach zawsze ksylitol, ale jeszcze żadnego nie wypróbowałam
      • bei Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:13
        www.facebook.com/ketobulka-100522868407868/
    • bene_gesserit Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:26
      Wiele nieprzyzwyczajonych osób reaguje na ksylitol dość gwałtownie. Lepiej uważać, ostrożnie zwiększając jego ilość w diecie.
    • alpepe Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:27
      Moja szwagierka piekła, może nadal piecze. Ja kupiłam, częściowo sypałam ksylitol częściowo cukier, nadwagi nikt w mojej rodzinie nie ma, zostaję przy cukrze. Ksylitol to jednak nie to samo.
      • bene_gesserit Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:31
        Wszystkie słodziki zostawiają takie dziwne wrażenie, nieprzyjemny posmak.
    • bene_gesserit Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 10:30
      A najbezpieczniejszym środkiem odchudzajacym ciasta są musy owocowe. Jabłka, gruszki, banany, śliwki, dynia. Owszem, też mają cukier, ale taki mus nie tylko zastępuje cukier, ale i część tłuszczu.

      Kruchego to, rzecz jasna, nie dotyczy, ale do kruchego i tak daje się parę łyżek cukru. Lepiej więc z cukrem w kruchym nie walczyć.
    • kochamruskieileniwe Re: Ciasto z ksylitolem 31.10.22, 11:04
      Ksylitol jest dla mnie nie do przejścia - wyczuwam ingerencję w smak oraz obserwuję skutki uboczne w postaci dyskomfortu żołądkowego.

      Do ciast i przetworów owocowych używam erytrolu. Nie powoduje u mnie ww. efektów. Jest troszkę mniej słodki, ale to można regulowac ilością dodawanego lub po prostu polubić mniej słodkie pożywienie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka