arim28 19.12.22, 18:48 Dlaczego to slowo ulega zapomnieniu a jego miejsce powoli zastepuje "czemu"? Czy to jest uzywane regionalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiaapysia Re: Dlaczego 19.12.22, 20:33 Nie ma różnicy w zakresie poprawności obu tych wyrazów. sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/czemu-czy-dlaczego;3473.html Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Dlaczego 21.12.22, 16:56 Uwierz mi jest roznica Pytanie, np. Dlaczego tam poszlas, bylas? I czemu tam poszlas czemu tam bylas Nie przecze istnieniu slowa "czemu" Tylko niepowinno sie je uzywac zamiast slowa "dlaczego" Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Dlaczego 21.12.22, 18:25 Napisz do twórców tego portalu, który cytowałam, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dlaczego 19.12.22, 20:39 "Czemu" jest rusycyzmem. Ale jest poprawne. I krótsze. Aczkolwiek zapomnienia "dlaczego" nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Dlaczego 19.12.22, 21:15 Oba są poprawne. W moim otoczeniu czemu jest używane bardzo rzadko, wszyscy używają dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Dlaczego 19.12.22, 21:19 U mnie większość używa "dlaczego" Kiedyś mieszkałam w pewnej miejscowości na północy Polski i tam się mówiło Dlaczego z silnym akcentem na pierwszą sylabę. Fajny taki regionalizm, szkoda, że mało popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Dlaczego 19.12.22, 21:25 Na pd też dlaczego ...czemu raczej proletariat używa 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Dlaczego 19.12.22, 21:29 Czemu powiedz czemu świat twój milczy cały blady od wzruszeń - czy jak to tam leciało, ta pieśń niezwykle wzniosła... Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Dlaczego 19.12.22, 21:33 Jak go widzę to pytam " po czemu"🤣🤣🤣🤣czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Dlaczego 21.12.22, 18:17 O, to ciekawe. Nie zauważyłam ani zaniku "dlaczego", ani akcentu na pierwszą sylabę. Za to kiedyś byłam na spotkaniu z językoznawcą i on twierdził, że na północy Polski jest tendencja do zmiękczania pewnych wyrazów. Na początku myślałam, że mnie to nie dotyczy, ale potem przyłapałam się na tym zmiękczaniu Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Dlaczego 19.12.22, 23:31 W realu używam tylko dlaczego a na forum częściej czemu. Dlaczego spytasz? Bo tak 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Dlaczego 21.12.22, 16:51 Bo w moim otoczeniu w ogole przestano uzywac slowa "dlaczego" Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Dlaczego 21.12.22, 19:32 Odkąd zobaczyłam jak ktoś napisał "dla czego", rozumiem, że w piśmie niektórzy chętniej używają "czemu". Jeden dylemat z głowy 😀 Odpowiedz Link Zgłoś