by 13.05.23, 10:34 Jakie jest prawdopodobieństwo, że mając dodatnie IgM, rozwinie się choroba ( i IgG będzie też dodatnie) ? Czy jest taka możliwość, że przy dodatnim IgM nie rozwinie się borelioza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Pytanie do medyków - borelioza cz.2 13.05.23, 11:11 Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o rozwinięciu się. Jak masz dodatnie IgM to znaczy rzecz jest świeża, powinnaś dostać antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
by Re: Pytanie do medyków - borelioza cz.2 13.05.23, 11:32 Lekarz nie dał mi antybiotyku bo nie miałam objawów choroby. A dodatnie IgM podobno świadczy o zakażeniu boreliozą, a nie o trwającej chorobie. A jeśli nie ma choroby, to nie ma leczenia. To było rok temu. Teraz już może mam dodatnie IgG, muszę wykonać test. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Pytanie do medyków - borelioza cz.2 13.05.23, 11:35 Przecież już założyłaś watek na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Pytanie do medyków - borelioza cz.2 13.05.23, 11:39 Objawy plus dodatni wynik wskazuje na konieczność leczenia. Z tym, że Twój objaw jest bardzo niespecyficzny. Zacznij od pójścia do ortopedy z tymi kolanami, niech Cię zbada, zleci badania obrazowe (rtg, usg, może MRI), może też w kierunku reumatologicznym (zależy, co stwierdzi badając). Jeśli zmiany w kolanach będą takie, że jest możliwość, iż odpowiada za nie borelioza, można rozważyć przeleczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
by Re: Pytanie do medyków - borelioza cz.2 13.05.23, 13:01 Robiłam cały panel w kierunku chorób reumatycznych - jest ok. A rumień występuje tylko w 30% przypadkach. Mam bóle kolan, głowy, ogólnie zero energii. Ale może to być równie dobrze migrena ( anemii nie mam). Zastanawiam się co musi się wydarzyć aby zacząć leczenie? Może połowiczy paraliż twarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Pytanie do medyków - borelioza cz.2 13.05.23, 13:39 tak, jak już pisałam w sąsiednim wątku; problem z boreliozą jest taki, że nie ma jednej i jednoznacznej drogi diagnostycznej a interpretacja wyników i decyzja o leczeniu jest zależna od lekarza, na jakiego trafisz co do pytania głównego: z każdego wyniku dodatniego może się rozwinąc pełnoobjawowa choroba ale może się zdarzyć również scenariusz, że mocny organizm sam pokona krętki; może byc tez tak, że bakteria przyczai się w organizmie w formie nieaktywnej i rozwinie objawy po jakimś czasie od pierwotnego zakażenie (zazwyczaj w czasie osłabienia organizmu) /nie jestem medykiem/ doświadczenie nabyte z perspektywy pacjenta Odpowiedz Link Zgłoś