Dodaj do ulubionych

Lektury dla 6-latki

31.05.23, 12:07
Prawie 6-latki, ale to już niedługo. Emama już pomogła mi chyba dwa razy w tym zakresie - zakładałam podobny wątek, tylko wiek się zmieniał big_grin Jak Bernie Sanders - po raz kolejny proszę o Wasze wsparcie. Co u Waszych dzieci było w tym czasie chodliwe? Tym razem trzeba działać dwutorowo, bo dziecko już trochę czyta samo, seria Czytam sobie i Książkożercy jest grana. Więc z jednej strony poszukiwane jest coś do samodoskonalenia, a z drugiej - coś bardziej złożonego do czytania na głos przez rodzica (jeszcze).
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:12
      "Księżniczki i smoki"
    • stara-a-naiwna Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:15
      polecam na face grupe aktywne czytanie

i bardzo polecam Magiczne drzewo i Harego Pottera, i Jungowskiej - Razmus i Włuczęga i detektyw Blomkwist (u nas jako audiobooki)
      zdecydowanie nie do samodzielnego czytania dla dziecka w tym wieku

• triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:17
        O, "Magiczne drzewo" cała seria i film, super było.
        • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 13:23
          Magiczne drzewo jest koszmarne.
          • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 13:46
            To dla dzieci, a nie starych bab.
            • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 13:56
              Owszem i dla dzieci jest koszmarne, bo pokazuje patologię w sposób atrakcyjny.
              Dla mnie jest zwyczajnie głupie i szkodliwe, ale dziecko tych niuansów nie wyłapie, dlatego jako lektura dla dzieci jest koszmarnym pomysłem.
              • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:01
                Patologię?!
                • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:47
                  Tia, może to jednak przeczytaj.
                  A nie, w sumie twoje dzieci już za duże na takie lekturki, to możesz sobie darować tongue_out
                  • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:49
                    Czytałam chyba nawet wszystkie części, a na pewno pierwsze trzy i nijakiej patologii się nie dopatrzyłam.
                    • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:06
                      A spełniają chyba wszystkie twoje postalaty "punktów alarmowych" czy jak to tam nazwałaś tongue_out
                  • taje Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:54
                    Ja tez czytałam, wprawdzie dawno temu i średnio mi się podobało, nawet nie pamiętam dlaczego, ale żadnej patologii nie pamiętam.
                    • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:05
                      Dzieciaki kłamią, oszukują, rodzice są niewydolni.
                      To nie patologia w stylu matki i ojczyma Kamila, ale jednak.
                      • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:09
                        Wszystkie dzieci od czasu do czasu kłamią mniej lub bardziej, to absolutna norma.
                        Jeśli dziecko w ogóle nie kłamie to znaczy, że jest skrajnie upośledzone.
                        • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:54
                          I co z tego? Książka nie opisuje etapów rozwoju dziecka, jakbyś nie zauważyła, ani nawet normalnej rzeczywistości.
                      • ichi51e Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:26
                        Rodzice są zaczarowani w pierwszej części wiec faktycznie zachowują się dziwnie ale praktycznie och w tej książce nie ma. Mi się nie podobało ze dzieci były takie… samolubne? Mało empatyczne? Ale zeby od razu patologia?
                      • taje Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:30
                        Przecież to taka współczesna bajka dla dzieci. Jeżeli to Cię oburza czy niepokoi to co z bajkami braci Grim albo Andersena? To dopiero patologia w czystej postaci.

Jeszcze zrozumiałabym obiekcje, gdyby chodziło o powieść czysto obyczajową typu Oto jest Kasia, która moim zdaniem, przekazuje nieakceptowalne współcześnie treści ale książka-bajka?
                        • arthwen Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:58
                          Baśnie Grimm czy Andersena to jest zupełnie inna historia. I inny rodzaj literatury. Do tego tam jednak morał jest jasny - to jest dobre, to jest złe.
                          W Magicznym drzewie cechy negatywne popłacają albo przynajmniej są traktowane jako norma.
              • ichi51e Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:03
                Jaka patologie? Ze trójkę dzieci maja to od razu patologia?
              • taje Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:04
                Jaka tam jest patologia?
      • berdebul Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:35
        Harry Potter dla 6-cioclatki?😨
        • martishia7 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:52
          Też mi się wydaje, że jeszcze nie, a dla mojego dziecka w szczególności. Ona nie jest w stanie emocjonalnie ścierpieć pełnometrażowej bajki Disneya. Nie chodzi o cierpliwość, tylko właśnie o emocje na wysokim "C", podbite rzewną muzyką etc. Czy Psi Patrol da radę ściągnąć kota z drzewa - to na razie dla niej max dramatu do dźwignięcia.
          • stara-a-naiwna Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 19:49
            harry potter pierwsze 3 części jako audiobook a nie film jest ok
            • berdebul Re: Lektury dla 6-latki 02.06.23, 10:24
              Uczeń zabija nauczyciela, trójgłowy pies który prawie odgryza nogę nauczycielowi, trol w łazience, chłopiec żyjący w komórce pod schodami.
              W drugiej części jeszcze lepiej - szkielet Ginny spocznie w komnacie na wieki, krwiożerczy waż uganiającymi się rurami i zabijający spojrzeniem.
              Żeby w trzeciej przejść do wysysania duszy, wilkołaków, egzekucji przez ścięcie i innych przyjemności.
              Dla wrażliwej prawie 6-latki.
    • milva24 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:22
      Emi i tajny klub superdziewczyn, jest tego kilka części, starsza jako 6-7 latka czytała samodzielnie tę serię. I jeszcze Detektyw Pozytywka, tez jest kilka czesci. Do czytania przez rodzica polecam książki Astrid Lindgren jesli jeszcze nie czytaliscie.
    • bruy-ere Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:28
      Seria Lasse i Maja
      Seria Kroniki Archeo
      Wyd. Zakamarki, seria Dunia (każda część nazywa się inaczej) - bardzo fajna
      Piaskowy wilk
      • danaide2.0 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 16:12
        Dunia jest jednak nieco ciężka emocjonalnie. Ale są to krótkie książki, duże litery, polecana do czytania samodzielnie.

Dużo lepiej ze skandi obyczajówek wchodziło "Gofrowe serce".

Moje dziecko w tym wieku siedziało na Mikołajkach, Astrid Lindgren (faza na Pippi), prawdopodobnie chodziły już wtedy komiksy Samojlika oraz dostało całą serię Neli. Po jednym rozdziale Neli stwierdziłam, że ja tego języka nie zmogę, więc dziecko się zaparło i tak nauczyło się czytać.
    • ichi51e Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:36
      łatwe i przyjemne dla dziecka - Pisane psia łapa, Czarna reka na tropie, Domek na drzewie
    • berdebul Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 12:38
      Detektyw Pozytywka.
      Biuro detektywistyczne Lassego i Mai
      Praktycznie wszystko wydawnictwa Dwie siostry dla tej kategorii wiekowej.
      Seria „Już czytam” - z bohaterami Disneya.
    • login.na.raz Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 13:26
      Moja córka lubiła książki z serii "Zaopiekuj się mną"
    • lu_na_be Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 13:53
      U nas hitem jest "Piaskowy wilk" i cała seria "8+2" - pierwsza z nich to "8+2 i ciężarówka"
      • stara-a-naiwna Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 19:47
        o tak
        8+2 bardzo przyjemnie się czyta
        córka (ale ma 7 lat i czyta dosc płynnie) bardzo lubi

jeszcze fajny jest = cnamy jako audiobooki i sami czytali
        David Walliams (babcia rabuś, demoniczna dentystka)
    • taje Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 13:57
      Biuro detektywistyczne Lasse i Maja
    • homohominilupus Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:21
      Nie mam swoich bombelkow ale znajomym 6 latkom kupilam ostatnio Malutką Czarownicę bo sama ja z dzieciństwa pamiętam oraz Matyldę.
      • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 14:26
        Spektakl adaptacja powieści Dahla "Matylda" jest W teatrze Syrena.
    • paszczakowna1 Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 15:35
      Muminki, Hobbit (do samodzielnego czytania komiks), Władca Pierścieni jeśli rodzice mają czas na dłuuuugie, z polskich Tapatiki (jeśli upolujesz, bo to biały kruk). Na Harry'ego Pottera moim zdaniem za wcześnie, moja córka się w tym wieku bała.

Do samodzielnego czytania to, co lubi i co jest niezbyt długie, oraz ma sporą czcionkę (jeśli przypasują jej Muminki, mogą być odpowiednie). Dobrze się sprawdzają komiksy. Moja córka w swoim czasie nauczyła się czytać na książeczkach z serii Scooby Doo (swoją drogą okropnych, ale ona je kochała).
    • asfiksja Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 16:13
      Mój od niedawna 6-latek lubi Lassego i Maję, Harry'ego Pottera początkowe części, serię Przewodnik prawdziwych tropicieli Wajraka, z komiksów najbardziej Kajka i Kokosza, ale Tytusa też toleruje i serię Neli. Dziewczynki w tym wieku lubiły jeszcze "Dzieci z Bullerbyn". Poza tym jeszcze ciągle wiersze (głównie Brzechwa, Wawiłow, Chotomska, Strzałkowska).
    • kasiaabing Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 16:46
      Moja córka jest psychofanką serii o Basi. Mamy wszystkie części.
      Lubi też Detektywa pozytywkę, Przygody skarpetek, Akademię Pana Kleksa
    • semihora Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 19:51
      Seria Tata Oli.
    • woman_in_love Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 20:06
      Ja bardzo chorowałam i miałam 180 dni nieobecności i wtedy czytałam wszystko co było i dawali mi różne książki i gazetki i w którejś pozycji s-f było takie opowiadanie:

Działo się to na innej planecie, dziewczyna mieszkała w internacie dla dziewczynek bo jej mama zmarła przy porodzie, no i któregoś dnia jej przyjaciółka stała się pełnoletnia i się wyprowadziła, ale obiecała że sie odezwie i odwiedzi.
      Ale słuch po niej zaginął no i ta dziewczynka zaczęła drążyć temat i w końcu dowiedziała się, że na tej ich planecie dziewczyny jak osiągną pełnoletniość to są zapładniane, ale płody zabijają potem ciężarną i żerują potem na niej przez czas inkubacji. No i się wystraszyła i uciekła. Ale nic to jej nie dało, bo się okazało że niezapłodnione komórki jajowe wybuchają i tak, więc wykrwawiła się na śmierć.

Polecam!

• ichi51e Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 20:12
        A kto autor? Bo brzmi jak Vonnegut… Znasz to o kosmicie z planety gdzie stworki porozumiewały się za pomocą pierdniec i stepowania? Jeden wylądował na ziemi patrzy - pożar! Wpadł do remizy popierdujac i przytupując i miejscowi go zamordowali…
        • woman_in_love Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 20:17
          nie wiem kto, ale to bylo piekne, pamietam do teraz
    • hanusinamama Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 21:38
      MOja jest w tym wieku. Konczymy pierwszy tom Harego Pottera. Wcześniej były dzieci z Bullerbyn , potem była Ronia córka zbójnika. Potem był Mikołajek i starsza siostra troche jej czytała Cudowną Podróż. Doszłam do wniosku, ze lektury 4 klasy są akurat dla prawie 6 latki smile
    • ga-ti Re: Lektury dla 6-latki 31.05.23, 23:08
      To jeszcze dorzucę Renata Piątkowska Opowiadania i tu kilka części: dla przedszkolaków, z piaskownicy, do chichotania. Bohaterem jest chłopiec, ale moja córka ubiła.
      Może Kasdepkę, choć ja sama nie bardzo lubię (według mnie nierówne są), dzieci lubiły.
      I stareńkie trochę, trzeba objaśniać, Kownacka Plastusiowy pamiętnik, Kajtkowe przygody, Kukuryku na ręczniku.
      • stara-a-naiwna Re: Lektury dla 6-latki 01.06.23, 22:14
        Piątkowska jest super ale moim zdaniem dla ciut młodszych dzieci
      • hanusinamama Re: Lektury dla 6-latki 02.06.23, 10:39
        Piątkowskiej miałam 2 ksiązki bardzo się podobało ale raczej 4latce
    • martishia7 Re: Lektury dla 6-latki 02.06.23, 10:05
      Jak zwykle serdecznie dziękuję za udział w tej burzy mózgów, notatki porobione, idę na zakupy. Mam nadzieję zobaczyć się z Wami mniej więcej za rok o tej samej porze big_grin

Gdyby ktoś szukał inspiracji w tym wątku, to od siebie mogę dodać, że do wspólnego czytania chwilowo bardzo u nas podchodzi: Dlaczego? Dlaczego? Dlaczego? (Prawie) wszystkie sekrety ludzi i zwierząt Doroty Sumińskiej. Książka składa się z pytań i krótkich odpowiedzi - dziecko czyta pytanie, próbuje samo odpowiedzieć, jeśli wie, a potem rodzic czyta odpowiedź.
      • triss_merigold6 Re: Lektury dla 6-latki 02.06.23, 10:46
        Nie wiem dlaczego ale u nas (dla obojga jak mieli po te 6 lat) hiciorem była też księga o chrząszczach🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka