Dodaj do ulubionych

Żurek dla obcokrajowca

• leosia-wspaniala Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 09:07
      Nie wiem, ale ciekawi mnie, czy hiszpańskie czy włoskie matki, też się martwią, czy polski nastolatek zje cośtam popularnego u nich.
      • melikles Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 09:40
        Np. owcze móżdżki, flaczki w pomidorach, albo młode węgorze....
      • alex_vause35 Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 11:43
        No faktycznie, bardzo trzeba się martwić, czy nastolatek zje pizzę albo spaghetti wink. Albo paellę, z której można chociaż ryż i warzywa, jeśli nie lubi się innych składników...
        • jahelena Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 11:40
          A jeśli zrobi płucka po włosku?
    • gulcia77 Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 10:46
      Prawie trzydzieści lat temu zostałam "opiekunem" grupy Norwegów na praktykach studenckich w Lesznie. Lokalna kuchnia wtedy nie była jeszcze modna i jedynym miejscem, gdzie były typowo polskie przysmaki był bar "Zbyhal" koło dworca. Do dziś pamiętam tekst "flaczki raz", "żurek raz". Całkiem im te polskie zupy smakowały.
      • jahelena Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 11:02
        W drugą stronę też to działa. Śledzik po szwedzku powinien być konsumowany tylko na otwartej przestrzeni.
    • mja-15 Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 11:42
      Bardzo mała, ja też bym nie zjadła.
    • slonko1335 Re: Żurek dla obcokrajowca 11.09.23, 23:07
      Na skutek roznych perturbacji z uczestnikami i zmian w grafikach nieszczęsny żurek został przełożony na jutro a towarzystwo dzisiaj zostało nakarmione drożdżówkami i kielbasa z ogniska, potem dopchalo się fastfoodami na mieście w czasie wolnym. Jutro po zurku nie wylądują już u mnie ale prosiłam z ciekawości córkę żeby dala znac ile mlodziezy i ile dorosłych obcokrajowcow zje ten żurek...
      • mikams75 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 08:30
        obstawiam, ze niewiele, ale napisz, bo jestem ciekawa statystyk zurkowych.
      • mayaalex Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 11:44
        Napisz, jak wyszlo i czy zurek smakowal.
        Moje dzieci lubia, kilku znajomych obcokrajowcow lubi bardzo.
        Natomiast przy nastolatkach dawanie wylacznie opcji miesnej wydaje mi sie troche ryzykowne bo jednak wegetarianie sie zdarzaja dosc czesto w tej grupie wiekowej (ale z drugiej strony, skoro wczoraj dali rade na drozdzowkach i kielbaskach plus fastfoodach, to i na zurku przezyja, najwyzej cos dokupia smile
      • slonko1335 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 16:40
        No więc żurek był podobno niedobry i tak twierdzi moja córka którą żurek lubiła i jadła ale obecnie ogranicza mieso, więc wzięła wersję wegetariańską. Narzekali również polscy nauczyciele na obie wersje. Ci co zjedli to się bardziej przemeczyli niż zjedli ze smakiem aczkolwiek trochę tych osób się przemeczyło bo byli głodni. Od rana mieli sporo zajęc i aktywnosci Wiekszym problemem na chwile obecna jest to, że dziewczynę która jest u nas rozbolał ząb. Zabroniono nam podawać jej jakiekolwiek leki i kazano czekać do jutra. Nie bardzo wiem na co. Mloda ma że sobą jakieś ichniejsze p.bolowe i trochę złagodziły bol ale nie wiem czy na tym tydzień wytrzyma i ile tego ma. Teraz śpi. Reszta wyruszyła do miasta więc pewnie znowu się czymś zapchają. U nas w domu golabki i pierogi z mięsem i malinami do wyboru. Mogę też usmażyć fileta w panierce lub karkowke z grila ale mloda nie ma apetytu przez ten ząb chyba i nic nie chciała jeść tylko poszła spać.
        • ritual2019 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 18:59
          W jakim wieku ta mlodziez?
          • ritual2019 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:00
            Szkoda bo mogli im np golabki podac zamiast zurku. Wiekszosc by pewnie lubila
          • slonko1335 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:04
            15-17 lat
            • ritual2019 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:25
              slonko1335 napisała:

> 15-17 lat
              >
              Ile dni pobytu zostalo?
              • slonko1335 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:29
                Do soboty
                • ritual2019 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:32
                  W ma zadnej formy medycznej czy mozna podac leki i jakie?
        • panna.nasturcja Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:28
          A nie możecie zadzwonić do jej rodziców i zapytać co by chcieli by zrobić? Przecież ta młodzieź musi być ubezpieczona jakoś na okoliczność sytuacji nagłych?
          • slonko1335 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 19:36
            Jest ubezpieczona jak najbardziej. . Tyle ze grupę z poszczegolnych krajow odpowiadają ich nauczyciele którzy z nimi przyjechali a ci najpierw chcieli wykupić jakiś antybiotyk w aptece a jak się okazało, że bez recepty to u nas się antybiotyku nie kupuje to kazali czekać do jutra i ma brać swoje leki. Jak będzie trzeba to skontaktujemy się z rodzicami tylko.oni ani w ząb po angielsku podobno. I mam wrażenie, że oni w nasze leki i lekarzy nie bardzo. Mam w domu Rumunkę, nie wiem jak wygląda leczenie w ich kraju.
            • krolewska.asma Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 20:55
              Słonko powinna najpierw nauczyć się języków obcych żeby się umieć komunikować

nie wierzę że jakikolwiek nauczyciel kazał dziecku isc spać z bolącym zębem i czekać nie wiadomo na co zamiast udać się do najbliższego dentysty
              Nosz kurczę nie jesteście w dżungli gdzie lekarz jest oddalony o tydzień jazdy na słoniu

Mam nadzieję że organizator i rodzice wyciągną konsekwencje wobec Słonka za torturowanie dziecka
            • slonko1335 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 23:04
              Na szczęście leki które ma że sobą zadzialay tym razem....kwestia jak długo będą...
        • krolewska.asma Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 20:53
          Czyli misja Żurek zakończyła się sukcesem bo można dramatyzować

Co do zęba to nie skomentuję tego że „zabroniono i kazano czekać”

Kurde co to ma być dostawa jakąś kwaśno zupę rozbolał ją ząb od tego i Właśnie dziewczyna na wycieczce męczyć bo Słonko nie raczy ją zabrać na dyżur do dentysty?????????????

To już uchodźcy którzy płyną Ponton em do europy mają lepsze warunkisad((((((

Kurczę jakby moje dziecko tak ktoś potraktował to bym osobiście przyjechała 1000 km i zrobiła dżihad
      • krolewska.asma Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 20:49
        Stawiam że córka Miała dobry dzień i nie chciało jej się konfrontować i awanturować
        Dlatego wymyśliła te Perturbacje
    • purchawka2020 Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 11:33
      Włosi nie zjedzą. Jak rownież naszego twarożku. Oni tak jakoś nie lubią kwaśnego.
      • jahelena Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 11:41
        Zjedzą.
      • bene_gesserit Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 12:23
        Zajadali się. Włosi z północy. Przed wyjazdem poszli zjeść na zapas. Zapal im nie minął nawet wtedy, kiedy dowiedzieli się, że to zupa że sfermentowanej mąki.
    • bene_gesserit Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 12:21
      Próbowałam żurku na różnych nacjach, 95 procent było zachwyconych. Dla tych 5 procent pierogi z jakims mało kontrowersyjnym nadzieniem
    • madami Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 12:57
      Gościłam niedawno Amerykanów, w tym nastolatków. WIęc tak: mój żurek bardzo im smakował, potem było zamawianie w różnych knajpach, dyskusje i porównywanie smaków ale finalnie ta potrawa została wybrana na królową polskiego żarcia, obok pierogów. Zabrałam ich do takiej turystycznej pierogarnii ito był strzał w 10, zamówiliśmy wielki półmisek mix różnych - było mnóstwo próbowania i smakowania, każdy miał swojego faworyta, czy to gotowane czy smażone itp. oprócz tego chętnie jedli schabowe, barszcz ukraiński, rosół, golonkę, żeberka - takie typowo polskie knajpy bardzo przypadły im do gustu, polskie ciasta również. I mój chleb pszenno żytni pieczony na zakwasie pożerali. Do tej pory nie mieli wiele wspólnego z Polskością, to rodzina znajomego, który tu wylądował na kontrakcie.
      • jahelena Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 14:47
        Żeberka to arcyamerykańska potrawa. A schabowy w panierce popularny jest w knajpach na całym świecie.
    • mdro Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 21:27
      Piąty raz czytam temat tego wątku jako "żwirek dla obcokrajowca". Za dużo wątków kociarskich na tym forum jest big_grin
      • turbinkamalinka Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 21:45
        mdro napisała:

> Piąty raz czytam temat tego wątku jako "żwirek dla obcokrajowca". Za dużo wątkó
        > w kociarskich na tym forum jest big_grin
        >

Bo może to żwirek dla "Norwega"tongue_out
        • taje Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 21:52
          Tylko kukurydziany!
          • turbinkamalinka Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 21:57
            taje napisała:

> Tylko kukurydziany!
            >
            Ale ja też tak mam czasami. Teraz jest wątek "stołki dla znajomych" a ja czytam "słoiki dla znajomych". Gorzej że jak tak przeczytam raz to później też tak mi się w mózgu mielesmile
            • taje Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 22:07
              Może stołki dla znajomych słoików wink
              • turbinkamalinka Re: Żurek dla obcokrajowca 12.09.23, 23:30
                taje napisała:

> Może stołki dla znajomych słoików wink
                >
                W tyn kontekście to chyba dla znajomych stołkówtongue_out

Mój chłop jak jest na kogoś wkurzony mocno mówi "stołek, parapet, mebel stajenny, rączka od walizki", może o taki stołek chodzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka