longina84 Re: Alkohol w godzinach pracy 10.10.23, 23:09 Siedzę w branży kreatywnej, również szkoleniowej i przy wyjazdach z klientami na szkolenia zamiejscowe po wykonaniu szkolenia, kiedy prowadzę jeszcze jakieś zajęcia interaktywne, integrujące, ale już nie merytoryczne, tak, wtedy już razem z nimi piję. I moi pracownicy, którzy z nami jadą, też już wtedy mogą spokojnie pić. Ale to specyficzna branża. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Alkohol w godzinach pracy 10.10.23, 23:47 W pl na budowie normalnie z rana robotnicy mają badania alkomatem z automatu, mój stary tyłko był obecny przy tych badaniach, jego nikt nie podejrzewał a pewnie nie jednego poniedziałku mógłby coś wydmuchać. Za stawiennictwo z procentami nikt człowieka nie zwalnia, po prostu nie wchodzi na teren budowy. Sprawdza się głównie w poniedziałki, to statystycznie najgorszy moment. Inne dni raczej wyrywkowo i nie wszystkich. Nie słyszałam, żeby ktoś wnosił i drinkowal w trakcie, ale pewnie są i takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 00:44 Volta. Zalezy od kierownika budowy i od tego kto sprawdza. Jeden tylko nie wpuści jeden dzień, drugi powie że tego pana nie chcemy tu więcej widzieć. Jeśli firma jest dość mała to pijący wyleci bo nie będzie dla niego pracy. A jeśli tych poniedziałków jest za dużo to taki pracownik zostanie poproszony o złożenie wymówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 01:14 W pl na budowie normalnie z rana robotnicy mają badania alkomatem z automatu“ Powiem szczerze, Polonia Chicagowska nie jest jeszcze gotowa na alkomaty na budowach To byloby zbyt radykalne Bardziej niz rewolucja sprawdzilaby sie tu ewolucja🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:52 Powiem szczerze...nikogo to nie interesuje co wyprawia polonia w Szikago Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 00:00 Nie. Za picie w pracy można wylecieć dyscyplinarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
juzjesien1992 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 04:13 Oczywiście, że się pije. Kiedy kupuję rano pieczywo w moim sklepie regularnie spotykam całe ekipy na przykład panów budowlańców zakupujących na śniadanie małpki do bułek z kiełbasą. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 05:57 W czasie lunchu? Raczej nigdy, nie spotkałam się z tym, żeby w Polsce ktoś pijał alkohol do lunchu. W PL się raczej mało celebruje lunche, prędzej wpieprza kanapkę albo resztki z kolacji z poprzedniego dnia niż zamawia trzydaniowy obiad z winem. Jedyny przykład picia w pracy, jaki zdarzył mi się w życiu, to zgonienie wszystkich do sali konferencyjnej, poinformowanie o zdobyciu dużego projektu i podanie wina musującego w ilości pół kieliszka na łeba. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 06:57 W PL się raczej mało celebruje lunche, prędzej wpieprza kanapkę albo resztki z kolacji z poprzedniego dnia niż zamawia trzydaniowy obiad z winem. Lunch nie oznacza trzydaniowego dania z winem. Mozna zamowic kanapke albo salatke a do tego kieliszek wina (nie butelke na glowe) lub piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:11 No tego zamawiania piwa/wina to właśnie w pl nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:31 Ale po co to wino do kanapki? I jak później pracować? Ja gdybym wypiła do obiadu całe piwo to bym była pijana. Nie wyobrażam sobie dalszej pracy w takim stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:55 To ty bys nie pila. Wiekszosc doroslych zdrowych ludzi nie jest pijana po wypiciu piwa czy kieliszka wina. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:11 Jak również zdrowi, dorośli ludzi, którzy nie są alkoholikami nie odczuwają potrzeby pocia wina czy piwa akurat w pracy, środku dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:33 triss_merigold6 napisała: > Jak również zdrowi, dorośli ludzi, którzy nie są alkoholikami nie odczuwają pot > rzeby pocia wina czy piwa akurat w pracy, środku dnia. Alez moga odczuwac potrzebe taka sama jak wypicia wody, soku czy herbaty. Napoj jak napoj Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:40 Z procentami. Jeśli odczuwają potrzebę procentów do tego stopnia, że chcą w czasie pracy, powinni udać się do AA. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:50 triss_merigold6 napisała: > Z procentami. > Jeśli odczuwają potrzebę procentów do tego stopnia, że chcą w czasie pracy, pow > inni udać się do AA. No juz dopsze, dopsze...ja wiem ze na tym forum to kazdy kto wypija wiecej niz pol butelki piwa bezalkoholowego w roku jest alkoholikiem. Jednak nie o tym watek. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:16 No nie wiem. Mi z wiekiem się zmieniło i jedno piwo obecnie wprawia mnie w straszna senność. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:58 Nie bardzo widzę sens wina do kanapki o 11 przed południem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:34 triss_merigold6 napisała: > Nie bardzo widzę sens wina do kanapki o 11 przed południem. O 11 rzadko kto jada lunch (dodam u mnie), lunch to zazwyczaj miedzy 12-14.. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:38 W Polsce funkcjonuje koncepcja przerwy śniadaniowej koło 10:00, zwłaszcza tam gdzie pracę zaczyna się mocno przed 8 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:51 triss_merigold6 napisała: > W Polsce funkcjonuje koncepcja przerwy śniadaniowej koło 10:00, zwłaszcza tam g > dzie pracę zaczyna się mocno przed 8 rano. Pytalam o lunch a nie przerwe sniadaniowa o 10 dla osob zaczynajacych o 6 rano prace. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:39 To tez może być roznica - dużo ludzi w pracy je de facto drugie śniadanie a obiad w domu Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:58 Przede wszystkim mało kto uważa zjedzenie lunchu za awans społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:54 Łkam. Serio!! Celebruje. Przypomnij na jakim to stanowisku w UK pracujesz, ze jadasz lunche z winem? Juz pomijam, że jak ktoś się musi napić o 12 to chyba ma srogi problem. Nie macie tam w UK grup AA? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 11:47 Hanusina, wdech- wydech W Es też pija się wino do lunchu, również w tygodniu, a potem ludzie wracają do pracy. I to o zgrozo, o 13, 14. Kraj alkoholików normalnie. To, że w Polsce jest inaczej, inna kultura, obyczaje itp. Ale nie ma co się od razu tak nadymać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 11:54 I się celebruje ten lunch? I zakłada się o tym wątek? Nie?? No to widać u was coś normalnego. Skoro najma celebruje ( w przeciwieństwie do tfu-polskiej kanapki) i tłucze wątek o piciu alko to chyba jednak coś jest nie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 12:01 Może i się zakłada, skąd wiesz o czym dyskutują hiszpańskie ematki? Czy się celebruje? No nie jest to wystawny, trzydniowy obiad, ale trochę się celebruje, co się objawia głównie brakiem pośpiechu, wygodą, wyluzowaniem. Czego nie można powiedzieć o kanapce jedzonej nad biurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 14:02 Tak jest. Pozniej ludzie siedzą dłużej w pracy ale dłuższą przerwa na lunch musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 10:59 W Polsce lunch to drugie śniadanie, przeważnie przy noszone z domu lub kupowane w sklepiku. Poza, oczywiście, biurowa elita, która jadą lunch o innej porze, w lokalu gastronomicznym. Jednak, na szczęście, tych którzy coś produkują jest nieco więcej niż tych, którzy to opisują. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 16:28 Zdajesz sobie sprawę, źe właśnie piszesz postu na forum dzięki ludziom w biurowcach, którzy niczego n8 produkują a jednak to dzięki nim nasz dostęp do ineternetu? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 17:06 Aha, i to wszystko działa tak samo z siebie, bez ingerencji obsługujących , budujący h, naprawiajacych, programujacych a wyłącznie dzięki urzędnikom, analizującym, sprawozdajacym itp. Wiem, dzięki urzędnikom wybudowano w Łodzi zbyt niski wiadukt nad torami, za wąskie torowisko tramwajowe, tory kolejowe które nie "trafiły" na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 02:26 Słowa nie napisałam o urzędnikach, tak samo jak i Ty w wcześniej. Pisałeś o „biurowej elicie”. Większość firmy mojego męża to taka biurowa elita, dzięki nim masz internet i parę innych rzeczy, z których korzystasz, nie chcę wchodzić w szczegóły by nie podać firmy. Mój mąż pracuje zdalnie, nie fizycznie, dzieki niemu tu piszesz. Lub dzięki jego kolegom. Jak zawsze wyszła Twoja pogarda wobec każdego, kto dysponuje większą ilością pieniędzy niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 08:40 Napisałem o "biurowej elicie" ponieważ pracownicy biurowi - urzędnicy często tak właśnie siebie traktują, pisząc, że praca fizyczna ich brzydzi i nigdy by się jej nie podjęli. Zarobków jednak tym fizycznym zazdroszczą, takim np hydraulikom, mechanikom samochodowym, serwisantom, a przecież "to praca której można nauczyć się w godzinę". Pieniądze twojego męża nie interesują mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:04 Nie pije się w godzinach pracy. Wyskoczenie na piwko na lanczyk jak to robią w UK praktycznie się nie zdarza. Za to moim zdaniem w pewnych grupach istnieje szewski poniedziałek i picie na wieczornych spotkaniach firmowych Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:10 Z wypowiedzi w watku mozna wywnioskowac ze w pl wypicie jakiejkolwiek ilosci alkoholu w trakcie przerwy w pracy na lunch (poza biurem) a nastepnie kontynuowania pracy jest niedopuszczalne. To moze tlumaczyc zachowanie pewnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:12 Bez wątpienia jest to jedna z rzeczy która bardzo uderza po przeniesieniu do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:17 W Polsce nieliczne grupy zawodowe, a i wśród nich tylko ci z biur przy konkretnych ulicach praktykują wychodzenie na obiad poza obiekt. Rozumiesz? Nie wychodzi się na lunch, chyba że na stołówkę pracowniczą czy do bufetu/kawiarni na terenie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:25 ???? p.s. a jak ktoś nie ma stołowki ani kantyny? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:00 To zjada kanapkę przy biurku albo w pomieszczeniu socjalnym podczas przerwy. Jeszcze jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 10:19 Albo wychodzi na lunch. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 10:53 Tak, tak, wychodzi, oczywiście. Z przedszkola, szkoły, urzędu gminy, zakładu przemysłowego, osiedlowego Lidla itp. wychodzi na lunch. Ludzie w Polsce wręcz masowo wychodzą z pracy na lunch. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 11:49 Jakby człowiek codziennie lunche jadał to mu 1000 zeta za same lunche wyjdzie… Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 13:42 ichi51e napisała: > Jakby człowiek codziennie lunche jadał to mu 1000 zeta za same lunche wyjdzie… > A to trzeba jadac codziennie, trzeba zamowic ten alkohol codziennie? Zakladajac watek doskonale wiedzialam ze pojawia sie glupio-madre komematrze i nie zawiodlam sie, hanusinamama i kilka innych jak zwykle. Kolejna kwestia to absurdy typu skrajnksci jak picie codziennie, upijanie jednym kieliszkiem wina itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 15:20 Ale ze co drugi dzień jesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 15:47 ichi51e napisała: > Ale ze co drugi dzień jesz? > Lunch w pubie/barze/restauracji itp kazdy je tyle razy w tygodniu ile mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 15:11 Zdradzę ci triss sekret - wiele korpo ma swoje kantyny, gdzie można zjeść obiad i pogadać o dupie Maryni. Nie każdy robi w urzędzie, gdzie trzeba o 10 kanapkę z folii odwijać. Pojedź sobie kiedyś do jakiejś korpodzielni około 12, to zobaczysz, ilu ludzi wychodzi wtedy z budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 15:15 Przecież to napisałam - są aneksy kuchenne ze stolikami, bufety, stołówka. Nie trzeba jeść przy biurku ani biegać na dwór w poszukiwaniu ciepłego posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 15:49 triss_merigold6 napisała: > Przecież to napisałam - są aneksy kuchenne ze stolikami, bufety, stołówka. Nie > trzeba jeść przy biurku ani biegać na dwór w poszukiwaniu ciepłego posiłku. Ale mozna. Nie zawsze tez sa kantyny, zalezy od wielkosci firmy, budynku, usutuowania itp ale takze od indywidualnych potrzeb. Ktos zje kanapke przyniesiona z domu przy biurku a ktos inny zje na miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 16:30 Choco wyjdz Ty może ze swojej bańki na pięć minut. Zdecydowana większość pracujących w Polsce jada w pracy to, co przyniosła sobie z domu. W większości miejsc nie ma gdzie wyjśc i większości ludzi nie stać na to by codziennie jeść na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 18:40 ????? To może zacznij czytać ze zrouzmieniem. Czy ja pisałam coś o wiekszości? Czy ja pisałam, że codziennie chodzę do restauracji "na lunch"? Wyluzuj. Mam ukochany termosik na zupy z IKEI (kupiłam nawet zapasowy) , bo zupy na lunch lubię najbardziej. Przynoszę kanapki, sałatki z domu. Po drodze kupuję jakiegoś gotowca. Czasami nic nie jem. Lubię domowe bo znam składniki. W pracowej lodówce mam nawet lody! I TEŻ, powtorzę TEŻ chodzę na lunch (niektóre miejsca mają fantastyczne oferty na lunch za 25-40 pln z napojem). Raczej bez alkoholu, bo ja malo piję i winnych okolicznosciach. I triss i ty zaprezenotwałyście jakiś schemat maszyny z ograniczonymi, zero-jedynowymi ustawieniami. A wystarczy nie dorabiac teorii i historii do wpisów innych. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 18:49 p.s. i a propos termosu IKEI, specjalne podziekowania dla partnera za barszczyki ukrainskie i chłodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 02:29 Nie, po prostu ńie umiesz ogranąć, że świat nie ogranicza się do Twojej bańki. I że większośc pracujących Polaków nigdy jie wychodzi na lunch z pracy. Tak, jestem świadoma użycia dużego kwantyfikatora. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 05:09 I po o kłamiesz, nasturcjo? Dlatego, że dodałam, że lunch na miescie jest TEŻ jedną z możliwości to ja nie ogarniam, że swiat nie ogranicza się do mojej bańki? Co to za bzdury???? Czy jak ty napiszesz, że byłaś nad morzem to ja mam napisać, że miliony ludzi nie było i siedzisz w swojej bańce? Czy po prostu uznać, że byłaś nad morzem i tyle? Przeczytaj jeszcze raz tę odnogę wątku i się zastanów nad tym jak czytasz i jak piszesz. Bo na razie to są komentarze i od czapy i bardzo niegrzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:38 triss_merigold6 napisała: > W Polsce nieliczne grupy zawodowe, a i wśród nich tylko ci z biur przy konkretn > ych ulicach praktykują wychodzenie na obiad poza obiekt. > Rozumiesz? Nie wychodzi się na lunch, chyba że na stołówkę pracowniczą czy do b > ufetu/kawiarni na terenie Ale rozumiem, nie martw sie. U mnie jest inaczej. Lunch minimum to 30 minut, wiekszosc pracownikow biurowych ma 45-60 minut. Ja mam miedzy 30-60 minut, ile zrobie to moja sprawa. W pl jest 15 minut dla osoby pracujacej minimum 6h. Tak, te 15 minut wlicza sie do czasu pracy ale tez wg statystyk rzadko ktory pracodawca daje dluzsza przerwe niz te 15 minut dla osoby pracujacej 8h. Tak wiec w ciagu 15 minut to faktycznie czasu wystarczy na zjedzenie kanapki przyniesionej z domu. Mozna wziac cos ze stolowki i zjesc z predkoscia swiatla albo dokonczyc przy biurku. Ja wole jednak nieplatny lunch bo to moj czas i pracodawcy nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:55 U mnie jest inaczej. Żodyn by tego nie przewidział. Żodyn! Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:08 Ja wolałabym o tą godzinę być krócej w pracy. System Polski - płatne przerwy wliczone do czasu pracy, wydaje mi się bardziej propracowniczy. Ps. Z mojego doświadczenia z pracy biurowej w Polsce - nikt nie sprawdzał z minutnikiem, czy nie przekroczyło się tych 15 minut. Poza tym były pokoje socjalne, nie trzeba było jeść kanapki czy posiłku przy biurku. Z tym że tutaj pewnie zależy od firmy/organizacji (bo niekiedy to jest tylko kącik socjalny 😃). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 10:00 A to niespodzianka!!!! Nikt by nie pomyślał...u najmy inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 13:48 W moim otoczeniu w korporacjach wychodzenie na lunch jest normą, ale nikt na takich wyjsciach nie pije alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 20:15 W wielu polskich firmach jest godzinna niepłatna przerwa na lunch, wiele osób tego nienawidzi (ja też). Wolę szybciej iść do domu, a zjedzenie czegoś nie zajmuje mi godziny. Nie jara mnie jedzenie lunchu w jakimś barze czy pubie, wyrosłam z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 23:46 U mbie w pracy jest kantyna, mini bar ze sklepem i w pobliżu kawiarnie i restauracja. Większość współpracowników do żadnego z tych punktów nie chodzi. Na przerwie wolą spokojnie posiedzieć w pokoju socjalnym i zjeść przyniesiony prowiant. Mamy lodówkę, mikrofalę, kawę, herbatę, mleko, słodycze, nawet chleb i dodatki. Dla mnie pub, kantyna czy restauracją są świetną opcją od czasu do czasu. Na codzień czy 3-4 razy w tygodniu - zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 07:03 yuka12 napisała: > U mbie w pracy jest kantyna, mini bar ze sklepem i w pobliżu kawiarnie i restau > racja. Większość współpracowników do żadnego z tych punktów nie chodzi. Na prze > rwie wolą spokojnie posiedzieć w pokoju socjalnym i zjeść przyniesiony prowiant U ciebie tradycyjnie inaczej niz u mnie. U mnie tez jest kantyna i pracownicy z niej korzystaja. Nie wiem czy wiekszosc korzysta ale sporoa ilosc na pewno, inaczej by sie nie oplacala. Wielu wychodzi tez do okolicznych pabow i barow, czesc je lunch przyniesiony z domu. Ja robie tak jak wiekszosc czyli czasem zjem lunch z kantyny, czasem ide do baru, pubu, a czasem zjem to co przyniose z domu. Lubie wyjsc na lunch, czesto wychodzimy w kilka osob wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 12:24 W moim miejscu pracy pracuje kilka setek czy więcej ludzi, kolejne - set przewija się, z kantyny więc ma kto korzystać. Podejrzewam zresztą, że obecna kantyna (poprzednia przed remontem była chyba ze 2x większa) nie pomieściłaby tych wszystkich pracowników, którzy zrezygnowaliby ze swoich wiktuałów na rzecz kantyny. Bardzo dużo rozbija się jeszcze o charakter pracy, droga najmo. Dlatego u mnie jest inaczej niż u ciebie 🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:58 Ona wie...ponieważ od dawna nie napisała niczego z serii "bo u nas w UK to..." to teraz porównuje polską kanapkę w kanapkowniku do...celebrowania lunchu w UK. Podejrzewam, ze 3/4 jedzących lunche na miejscie nie widzi w tym nic specjalnego, najma nadal uważą to za awans społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:48 Mozna za to poleciec dyscyplinarnie, jesli pracodawca przeprowadzilby test (a ma prawo). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:55 Ja np. nie mam przerwy na lunch. Mam przerwę na kawę i kanapkę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:21 Nie, w szkole w żadnych okolicznościach. Co do innych miejsc pracy, jest to oczywiście zabronione, co nie znaczy, że się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 07:41 U nas taka opcja jest nie do pomyślenia, dla mnie i dla reszty współpracowników, w pracy się pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 08:07 U nas czasem tak. Czasem oznacza 2-3 razy do roku. Gdy ktoś z szefostwa obchodzi jakieś okrągłe urodziny, gdy ktoś odchodzi na emeryturę, gdy firma odniosła jakiś duży sukces. Wtedy jest symboliczna lampka wina czy kieluszek szampana i wracamy do pracy. (moja branża nie jest branża typu medycyna, kontrola lotów, służby mundurowe itp, można sobie pozwolić na tą symboliczną ilosc alkoholu w czasie pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:05 No to ja się wyłamię, bo u mnie wolno (IT). Piwo jest w lodówce w kuchni, zakupił pracodawca. Raz w miesiącu mamy jakiś event dla chętnych typu pizza, piwo i film albo gry video, wtedy firma uzupełnia to piwo, zwykle całe nie schodzi, więc kto ma ochotę, może sobie potem w dowolnym momencie wziąć i wypić. Nikt tego nie nadużywa, odkąd pracuję może 2 razy widziałam kogoś pijącego, nie wiem też czy było to w godzinach pracy, czy już po, bo u nas są nienormowane. Był też szampan dla wszystkich z okazji otwarcia nowego biura, wtedy to w godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 16:33 A jak ktoś w pracy nogę złamie i zaraportuje jako wypadek przy pracy to prokurator będzie mial co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 16:52 To ani mój problem ani twój. Myślę, że szansa że to się zdarzy to jakiś ułamek procenta, u nas większość jest pozatrudniana na B2B. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 09:46 Pracuje od 19 lat i nigdy nie pilam alkoolu w pracy- nie bylo u nas zwyczaju picia nawet lampki wina z jakichs okazji typu imieniny/ awans ani do lunchu. Jesli juz to po pracy- np Wigilia czy impreza karnawalowa (ale to tez nie kazdy pil no i bylo to poza praca). W PL pracodawca ma prawo sprawdzac trzezwosc pracownika (narkotesty chyba tez). Zdaje sie, ze mozna poleciec za to dyscyplinarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 13:43 W ogóle się nie pije w trakcie pracy, tylko na impezach po pracy lub na wyjazdach integracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 15:04 Ostatnio jak byłam w swojej, skądinąd dość sensownej administracji wspólnoty, przeszkodziłam w świętowaniu urodzin panikierowniczki. Torty, kanapeczki, alko spod stołu - totalny oldschool, jak w latach 80. Teraz zmienił się naczelnik i podobno ukrocił. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Alkohol w godzinach pracy 11.10.23, 22:10 W dwóch moich pracach - jedna w Polsce jedna w UK się piło. W Londynie normalnie w biurze w piatki po 17 otwierano piwka, panowie zdejmowali marynarki, potem przenoszono się do lokalnego pubu z którego panie w garsonkach wychodziły na czworakach i podartych rajstopach często boso wracały do domu taksówkami ewentualnie riksza. Od czasu do czasu ktoś popełniał samobójstwo. Zwialam po pół roku. To była dobrze płatną ale niezwykle stresująca praca. Nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 08:42 Nie, nic mi o tym nie wiadomo. Za patolskie miejsca pracy nie odpowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Alkohol w godzinach pracy 12.10.23, 11:21 Alkohol w pracy piło sie w Polsce powszechnie za komuny (choć Kolega Kokosowy w stosownym wątku twierdził inaczej, bo u niego w robocie akurat nie). Również lata 90-te, zwłaszcza wczesne, wspominam jako równe chlanie w godzinach pracy - u różnych pracodawców. Ostatni raz piłem codziennie wódkę w pracy pracując na pół etatu w biurze zarządu m.st. Warszawy na przełomie tysiącleci. Od 20 lat w Polsce kultury picia alkoholu w robocie NIE MA, za wyjątkiem części branży budowlanej. A i tam bardziej można zaobserwować przychodzenie na kacu lub ubzdryngolonym do pracy niż literalne popijanie w trakcie jej wykonywania. Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś