Dodaj do ulubionych

Pogoda a jazda na rowerze

18.11.23, 14:49
Od kilku miesięcy systematycznie jeżdżę na rowerze, jest to moja główna aktywność fizyczna. Dotychczas starałam się wychodzić na rower kilka razy w tygodniu na półtora do dwóch godzin. Ostatnio już jeździłam po ciemku, bo dzień tak się skrócił, ale twardo jeździłam, bo nie chce utyc przez zimę. Ale dzis mam sporo czasu, a jest naprawdę obleśnie, pada drobny śnieg, który od razu się topi. Czy są tu osoby które jeżdżą przy takiej pogodzie?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 14:57
      Tak, ja jeżdżę
      Korzystam z roweru MTB, ktory dobrze trzyma się drogi, nawet jak jest ślisko Mam też rowerowe ubrania odpowiednie na taką pogodę, specjalne ocieplane ochroniacze na buty spd, czapkę pod kask, rękawiczki i oczywiście światła Nie ma złej pogody na rower, może być tylko złe ubranie!
      • szmytka1 Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 15:11
        Polecam rękawiczki. Ja nie jeżdżę i nie zamierzam, ale mój syn jeździ i dla niego chciałabym dobre rekawiczki
        • szmytka1 Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 15:11
          Przepraszam, poleć a nie polecam
          • jusytka Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 19:51
            Najlepsze są takie dedykowane dla kolarzy, ale jak takich nie miałam to zakładałam narciarskie. Chodzi o to, by dobrze chroniły od wiatru (oporu powietrza) podczas jazdy na rowerze.
    • wapaha Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 15:08
      nie jeździłam- mam zamiar zacząć
      zaliczyłam dwie dłuższe listopadowe jazdy PO deszczu a nie w trakcie i wróciłam usyfiona bo nie mam błotników, muszę zainstalowac
      nie jeżdzę gdy jest ciemno, boję się
    • leosia-wspaniala Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 15:44
      Tak, ale nie dla przyjemności, to moj środek transportu w miescie zakorkowanym i rozkopanym. Nie jeżdżę tylko jak mocno leje albo ścieżki są oblodzone.
      • atoness Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 17:52
        Ja dokładnie tak samo. Dla przyjemności dzisiaj bym na rower nie wsiadła.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 15:47

Ja jeżdżę przy każdej pogodzie.
    • thank_you Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 15:48
      Tak, mój syn. tongue_out
    • heca7 Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 16:02
      Ja nie, nie lubię. Jest za wilgotno dla mnie i potem boli mnie głowa. Do tego jak jest niski pułap chmur to też i smog jest większy. Jeździ się w oparach dymu z kominków, spalin i smrodu gnijących liści. Przynajmniej u mnie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 16:06
      Ja kiedyś jeździłam cały rok do pracy, jak nie mieliśmy drugiego auta, a droga rowerem zajmowała 20 minut, zaś komunikacją godzinę.
      Da się w każdą pogodę, jak się dobrze ubierzesz (spodnie przeciwdeszczowe, dobre rękawiczki i czapka przede wszystkim) i nie masz roweru na cienkich oponach, bo na moim obecnym miejskim rowerku, to bym po takiej deszczowo-śnieżnej brei nie pojeździła.
    • turzyca Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 16:26
      Ja jeżdżę, w sumie odstrasza mnie tylko silny wiatr, szczególnie porywisty, ale to tak powyżej 6 w skali Beauforta.
      Przy kiepskiej pogodzie podstawą jest krem ochronny na twarz. Do tego dobre rękawiczki, czapka pod kask, ewentualnie pokrowiec na kask. Porządne buty, mocno za kostkę, mokre skarpetki mogą zniszczyć każdą radość życia. Jeśli chodzi o tułów, to ja wolę kurtkę plus ochraniacz ma dół (jest kilka rozwiązań), bo nie cierpię tych pelerynek rowerowych.
    • krolewska.asma Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 17:24
      ja nie jezdze ale za granica jazda na rowerze to nie jakas fanaberia pan w srednim wieku ale sposob zycia, czy dziadek czy niemowlak w nosidelku czy przyczepce nie lamentuje ze spadl platek sniegu

kup sobie ciuchy nieprzemakalne i nie smec
    • kanna Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 18:04
      Jeden mój znajomy w-fista jeździ smile

Narzeka mi raz, ze się zaniedbał, maratonów nie robi, chyba depresja czy coś...
      - Nie martw się - pocieszam go (zima akurat była) - Niedługo śnieg stopnieje, to chodzić do roweru wrócisz.
      - E, na rowerze to cały czas jeżdżę.
    • m_incubo Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 20:02
      Ja jeżdżę, ale nie mogę powiedzieć, żeby to była wielka przyjemność.
    • lilia_tygrysia Re: Pogoda a jazda na rowerze 18.11.23, 21:52
      Ja jeżdżę cały rok, ale nie rekreacyjnie tylko do pracy. Tylko w największy śnieg odstawiam rower, zeszłej zimy to był może tydzień.
      Generalnie, jeśli chodzi o aktywność na świeżym powietrzu, to przy takiej pogodzie na rower, spacer, czy pobiegać, może się podobnie nie chcieć wyjść. Grunt to ubrać się adekwatnie do pogody.
    • sandy_cheeks Re: Pogoda a jazda na rowerze 19.11.23, 10:48
      Rower to dla mnie rekreacja, wiec ten sezon już zamknęłam, ale jak jest pogoda to lubię i często jeżdżę.
    • primula.alpicola Re: Pogoda a jazda na rowerze 19.11.23, 10:53
      W życiu.
    • czarna_kita Re: Pogoda a jazda na rowerze 19.11.23, 12:29
      Mój mąż jeździ. Codziennie do pracy. Jak spadnie snieg po kolana to przestanie, bo u nas ciężko autem wyjechać a co dopiero rowerem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka