joana.mz Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:42 uwielbam śledzie, zwłaszcza te nr 2, ale zauważyłam, że w same święta nie cieszą się popularnością. Jemy potrawy na ciepło a śledzie przed świetami. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:46 Wprowadzam śledzie po kaszubsku. Jedyne śledzie jakie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 14:29 U mnie: 1. W oleju z żurawina; 2. W śmietanie z cebulką i jabłkiem; 3. Po kaszubsku; 4. Eksperyment, co roku inne. Jeszcze nie zdecydowałam, co w tym roku, dzięki za ten wątek, może mnie natchnie! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 14:42 W oleju - śledzie posmarowane musztardą, posypane cukrem, pieprzem i curry, przekładane cebulą zakwaszoną octem jabłkowym i plasterkami kiszonego ogórka. I zalane olejem. Mega! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 16:07 U mnie w tym roku nowość (tzn na Wigilii nowość) śledzie z buraczkami i ogórkiem kiszonym Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:25 Brzmi dobrze! Kiedyś jadłam takie - buraczki kiszone ofc..? Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 18:53 Ja podobnie jak autorka wątku: - śledzie w śmietanie, z kwaśnym jabłkiem, cebulą, śmietaną, cukrem pudrem i pieprzem cytrynowym - śledzie pod pierzynką - lubię je w musztardowe zamarynować - dodatkowo mogą być po kaszubsku. Ale dwie pierwsze pozycje zawsze ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:11 Mam takie może trochę głupie pytanie (po lekturze przepisów z internetu). To śledzie się moczy w zalewie octowej? Nigdy tego nie robiłam, przyznam. Kupowałam solone, moczyłam trochę w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone, i wkładałam do oleju bądź śmietany, i już. A tu w przepisach czytam o tej zalewie. Oświećcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:57 jesli chodzi ci o przepis Eliszki, to tam nie ma solonych sledzi a swieze, stad moczenie w occie ale solone, po odmoczeniu i dalsza obrobka, dobrze jest skropic lekko octem i zostawic na np 1h ale to juz osobiste preferencje bardziej sa, ja lubie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:57 a i jak najbardziej mozesz zrobic solone w octowej zalewie z dodatkami Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 13:23 Jakie śliczne! Takich to nawet nie trzeba na półmisek wyjmować, można słoiki postawić na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 23:04 A jakie to są, opowiedz, proszę, bo wyglądają pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 23:17 migafka357 napisała: > A jakie to są, opowiedz, proszę, bo wyglądają pysznie. Dziękuję. Te po lewej są z cebulą, pomidorami marynowanymi i rodzynkami; te w środku - z cebulą i w sosie miodowo-musztardowym; te po prawej - z cebulą, ostrymi papryczkami i wędzonymi śliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Wątek tylko dla śledzi 02.01.24, 14:24 Podrzucam wątek, bo zrobiłam śledzie korzenne według przepisu white plate i były doskonałe! Tylko nie rozcierałam liścia laurowego, po prostu włożyłam do zalewy. Korzenne wygrały z kaszubskimi. whiteplate.com/2012/03/sledzie-korzenne/ Odpowiedz Link Zgłoś