Dodaj do ulubionych

Wątek tylko dla śledzi

• joana.mz Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:42
      uwielbam śledzie, zwłaszcza te nr 2, ale zauważyłam, że w same święta nie cieszą się popularnością. Jemy potrawy na ciepło a śledzie przed świetami.
    • afro.ninja Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:46
      Wprowadzam śledzie po kaszubsku. Jedyne śledzie jakie lubię.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 14:29
      U mnie:

1. W oleju z żurawina;
      2. W śmietanie z cebulką i jabłkiem;
      3. Po kaszubsku;
      4. Eksperyment, co roku inne. Jeszcze nie zdecydowałam, co w tym roku, dzięki za ten wątek, może mnie natchnie!
    • panna.z.wilka Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 14:42
      W oleju - śledzie posmarowane musztardą, posypane cukrem, pieprzem i curry, przekładane cebulą zakwaszoną octem jabłkowym i plasterkami kiszonego ogórka. I zalane olejem. Mega!
    • hanusinamama Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 16:07
      U mnie w tym roku nowość (tzn na Wigilii nowość) śledzie z buraczkami i ogórkiem kiszonym
      • chlodne_dlonie Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:25
        Brzmi dobrze!
        Kiedyś jadłam takie - buraczki kiszone ofc..?
    • bakis1 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 18:53
      Ja podobnie jak autorka wątku:
      - śledzie w śmietanie, z kwaśnym jabłkiem, cebulą, śmietaną, cukrem pudrem i pieprzem cytrynowym
      - śledzie pod pierzynką - lubię je w musztardowe zamarynować
      - dodatkowo mogą być po kaszubsku.

Ale dwie pierwsze pozycje zawsze ulubione.
    • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:11
      Mam takie może trochę głupie pytanie (po lekturze przepisów z internetu). To śledzie się moczy w zalewie octowej? Nigdy tego nie robiłam, przyznam. Kupowałam solone, moczyłam trochę w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone, i wkładałam do oleju bądź śmietany, i już. A tu w przepisach czytam o tej zalewie. Oświećcie mnie.
      • mysiulek08 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:57
        jesli chodzi ci o przepis Eliszki, to tam nie ma solonych sledzi a swieze, stad moczenie w occie

ale solone, po odmoczeniu i dalsza obrobka, dobrze jest skropic lekko octem i zostawic na np 1h ale to juz osobiste preferencje bardziej sa, ja lubie
        • mysiulek08 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:57
          a i jak najbardziej mozesz zrobic solone w octowej zalewie z dodatkami
    • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 13:11
      Moje już są smile
      • mdro Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 13:23
        Jakie śliczne! Takich to nawet nie trzeba na półmisek wyjmować, można słoiki postawić na stole.
        • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 14:02
          Dzięki smile
      • migafka357 Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 23:04
        A jakie to są, opowiedz, proszę, bo wyglądają pysznie.
        • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 22.12.23, 23:17
          migafka357 napisała:

> A jakie to są, opowiedz, proszę, bo wyglądają pysznie.

Dziękuję. Te po lewej są z cebulą, pomidorami marynowanymi i rodzynkami; te w środku - z cebulą i w sosie miodowo-musztardowym; te po prawej - z cebulą, ostrymi papryczkami i wędzonymi śliwkami.
    • afro.ninja Re: Wątek tylko dla śledzi 02.01.24, 14:24
      Podrzucam wątek, bo zrobiłam śledzie korzenne według przepisu white plate i były doskonałe! Tylko nie rozcierałam liścia laurowego, po prostu włożyłam do zalewy. Korzenne wygrały z kaszubskimi.
      whiteplate.com/2012/03/sledzie-korzenne/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka