Dodaj do ulubionych

Zapachy z dzieciństwa

• heca7 Re: Zapachy z dzieciństwa 22.01.24, 00:08
      Mój ojciec dość krótko palił. Postanowił rzucić palenie zastępując papierosy fajką. I zapach tej fajki pamiętam. Po kilku miesiącach odstawił tą fajkę i przestał palić w ogóle.
    • blokersowa Re: Zapachy z dzieciństwa 22.01.24, 00:38
      Zapachy szkolne, ktorych nie znosilam wtedy: przepoconej szatni wf i stołówki, zwłaszcza dania z sosem chrzanowym i kiełbaska. Zapach gnijacych jabłek opadłych z drzewa - mam wrazenie ze to wspomnienie z wakacji u dziadkow na podkarpaciu, kiedy mialam 3-4 lata. Bardzo go lubie. I zapach perfum mamy, dostala jakis flakoniczek z Francji i potem przez lata tak pachniala smile.
    • kochamruskieileniwe Re: Zapachy z dzieciństwa 22.01.24, 08:11
      Zapach smogu we Wrocławiu. Zimą, calke Zalesie i Zacisze pachniało bardzo charakterystycznie. Długo nie mogłam zidentyfikowac tego zapachu. Dopiero jak wyniosłam się na przedmieścia Warszawy, gdzie wciąż palono węglem - zidentyfikowałam ten zapach big_grin/ Ale zawsze mi isę będzie on kojarzył z dzieciństwem, Wrocławiem i koksem (opałem)

zapach swiąt BN - mieszanina pasty do podłogi, świeżo wypranych firanek, pomarańczy, kawy i swierka (choinki). Niepowtarzalna mieszanka, budząca ciepłe uczucia.

z zapachów nieco późniejszych
      zapach Pewexu
      zapach tytoniu fajkowego czerwona Amphora

zapach funkconujący do dzisiaj (nie wiem co to za zapach!) ale bardzo kojarzy mi sie z latami 80. (końcówką) i wczesnymi latami 90. Dostawałam wtedy z zagranicy oryginalne płyty CD. One pachniały tak specyficznie. Obecnie nadal tak pachną, ale ten zapach przenosi mnie w przeszłość. Wtedy to było mocno niespotykane.
      Moze ktoś wie o czym piszę i wie skąd ten zapach w płytach cd?
    • bei Re: Zapachy z dzieciństwa 22.01.24, 09:15
      Zapach wód zalewu, zapachy ogrodu kwietnego mamy, i zapach pomidorów rosnących w słońcu.
    • maniga1 Re: Zapachy z dzieciństwa 22.01.24, 11:20
      Zapach pasty do podłóg- sobota wolna, ale szkoła była i pędziło się do domu, bo Studio2 leciało i na następny odcinek Kosmos 1999 trzeba było zdążyć.
      Zapach Pewexu
      Zapach gumy Donald
      Skoszonego trawnika i polnych róż, których ogromne krzaki rosły na podwórku - znak, że wakacje już za chwilę
      Chłodna woń górskiego potoku i żywicy ściętych jodeł
      Zapach ogrodu babci- niezmiennie zachwycający, niezależnie od pory roku
      Zapach kiosku Ruchu- mieszanina zapachu farby drukarskiej z jakimiś dodatkami wszystkiego co w tym kiosku było
      Zapachy Evasion - hit tamtych lat, choć nic oryginalnego w sumie ( mój) i Monsieur Rochas - absolutnie piękny i niespotykany (mój pierwszy chłopak, jak o się wtedy mówiło)
      Mydełka o owocowych zapachach
      Zapach tytoniu Amphora z fajki ( jak poczułam na ulicy, to potrafiłam zmienić kierunek i iść chwilę za zapachem)

I mnóstwo innych zapachów pamiętam, widocznie zmysły inaczej pracowały.
    • szarmszejk123 Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 07:59
      Dezodorant I "perfumy" Być może.
      • kubek0802 Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 08:10
        Piórniki i gumki chińskie zdobyte gdzieś przez mamę w latach 80-tych.
    • magia Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 08:11
      U mnie to zapach swiezego prania rozwieszonego na sznurku na dworze, zapach zupy pieczarkowej mamy i klusek na mleku od krowy u babci.
      • magia Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 08:12
        a ze szkoly zapach chińskiej dumki do scierania i gumy Turbo.
    • aadrianka Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 08:15
      Zapach Pewexu.
      Zapach hangaru w klubie żeglarskim.
      Zapach wody w jeziorze.
    • aagnes Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 08:31
      Bardzo zazdroszcze tych zapachów wiejskich, na prawdziwej wsi byłam doslownie kilka razy, nic nie pamietam, zadnego spania na sianie, kartofli z parnika, no nic. jedyne zapachy dziecinstwa to kosmetyki mojej babci, lepsze perfumy ktorych nazwy nie pamietam, potem Blase, Limara, a tak to nic.
      • danka88 Re: Zapachy z dzieciństwa 23.01.24, 12:45
        A ja nic nie napiszę bo wszystko zostało już wymienione . Widzę że większość ludzi ma podobne skojarzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka