Dodaj do ulubionych

Barbara Nowacka - lektury szkolne

14.02.24, 21:45
www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,30700211,nowacka-chce-zmian-listy-lektur-szkolnych-jakie-ksiazki-wykresli.html
Komentarz: Ja poproszę o motywy usunięcia akurat tych lektur. I co zamiast?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 21:49
      No masz komentarz, że chcą dodać literaturę XXI wieku np Tokarczuk.
      • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 21:52
        No dobrze, ale co Tokarczuk, dlaczego akurat to, dlaczego akurat Tokarczuk i przecież nie wyłącznie Tokarczuk!
        • reinadelafiesta Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 21:57
          Dlaczego Tokarczuk? Może dlatego, że to Polska, która Nobla dostała? To może być jakieś uzasadnienie, prawda?
          • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:03
            A tak poza tym? Bo na liście lektur mamy nie samych noblistów.
          • kk345 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:35
            No weź, argument "bo noblista" działa przecież wyłącznie w przypadku Chłopów, nie jakiejś tam Tokarczuk, na litość... big_grin
          • gorzkie.nic Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:13
            No Sienkiewicz za Quo vadis też dostał Nobla, tytanko intelektu...
            • mdro Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:28
              "Sienkiewicz za Quo vadis też dostał Nobla"

Radziłabym jednak sprawdzić tę informację...
            • zolza79 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:51
              No raczej niesmile
            • szara.myszka.555 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 23:06
              "No Sienkiewicz za Quo vadis też dostał Nobla, tytanko intelektu..."

Nie do końca. Sienkiewicz otrzymał literackiego nobla za całokształt twórczości.
        • borsuczyca.klusek Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:01
          taki-sobie-nick napisała:

> No dobrze, ale co Tokarczuk, dlaczego akurat to, dlaczego akurat Tokarczuk

Hmm literacka nagroda Nobla... coś ci już może świta?
        • semihora Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:03
          Czekaj, pomyślmy, czemu akurat Tokarczuk? Hmm, skomplikowana sprawa, naprawdę trudno znaleźć powód...

Szukałaś w google?
          • 35wcieniu Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:08
            Ona akurat nie obsługuje googli więc...
          • dreg13 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:29
            Ja szukałam. I znalazłam, że uczniowie na pewno nie powinni czytać Tokarczuk, bo ona dla nich nie pisze. I raczej nie chce, żeby jakiś uczeń niewykształcony jej książki kalał. Bo i tak nie zrozumie.
            Literatura nie jest dla idiotów, tak to było? Och, liczne obrończynie były tutaj na tym forum smile
            • borsuczyca.klusek Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:30
              Przeciętny licealista jednak powinien ogarnąć
              • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:34
                Z rozmowy z ówczesnym licealistą, obecnie studentem - "Prawiek" w liceum się spodobał.
                • ga-ti Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:37
                  W technikum też smile
            • lauren6 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 10:55
              > Literatura nie jest dla idiotów, tak to było? Och, liczne obrończynie były tutaj na tym forum

Zakładam, że do liceum czy technikum idioci nie trafiają.
    • ichi51e Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:15
      Ciekawe dlaczego ktoś chce usuwać Romea i Julię? (Losowy fragment)

„ SAMSON
      Dalipan, Grzegorzu, nie będziem darli pierza.
      GRZEGORZ
      Ma się rozumieć, bobyśmy byli zdziercami.
      SAMSON
      Ale będziemy darli koty, jak z nami zadrą.
      GRZEGORZ
      Kto zechce zadrzeć z nami, będzie musiał zadrżeć.
      SAMSON
      Mam zwyczaj drapać zaraz, jak mię kto rozrucha.
      GRZEGORZ
      Tak, ale nie zaraz zwykłeś się dać rozruchać.
      SAMSON
      Te psy z domu Montekich rozruchać mię mogą bardzo łatwo.
      GRZEGORZ
      Rozruchać się tyle znaczy co ruszyć się z miejsca; być walecznym jest to stać nieporuszenie: pojmuję więc, że skutkiem rozruchania się twego będzie - drapnięcie.
      SAMSON
      Te psy z domu Montekich rozruchać mię mogą tylko do stania na miejscu. Będę jak mur dla każdego mężczyzny i każdej kobiety z tego domu.”
      • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:29
        Zawsze można wybrać przekład autorstwa kogoś innego.
      • jottka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:32
        nie żebym broniła tej akurat pozycji lekturowej, ale polskich tłumaczeń Szekspira trochę jest, nie ma obowiązku katowania dziatek Paszkowskimsmile
        • ichi51e Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 23:09
          Przepraszam ściągnęłam ze strony „otwarte lektury” myślałam E mają obowiązujące tlumaczenie
        • me-lissa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:46
          Tylko Barańczak!
      • berdebul Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:34
        Może żeby w końcu wpadła jakaś komedia? I to najlepiej w wersji do obejrzenia, zamiast czytani. I bez samobojstwa głównych bohaterów.
        • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:38
          "Zemsta o mur graniczny"?
            [ironia]
          • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:41
            Uch. "Zemsta" Fredry.

• ga-ti Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:35
        Nie czytałam Romea i Julii, przyznaję bez bicia. Ale ten fragment jest dobry, świadczy o inteligencji Autora, potrafił wybiec myślą w przód i przewidzieć, że po latach czytelnik nie zrozumie znaczenia słowa "ruchać", więc bohater zgrabnie tłumaczy, co autor miał na myśli. Genialne!

Można by tak inne dzieła potłumaczyć, może zamiast cenzury, po prostu dopisać jakiś dialog, krótką scenkę wyjaśniającą czytelnikowi tak między wierszami o co chodzi big_grin
          ga-ti napisała:

> Nie czytałam Romea i Julii, przyznaję bez bicia. Ale ten fragment jest dobry, ś
          > wiadczy o inteligencji Autora

Jakiego znowu autora? Autor pisał po angielsku, skąd wiesz, co tam było?
          • kk345 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:44
            > Autor pisał po angielsku, skąd wiesz, co tam było?
            Jak po angielsku, to umarł w butach, żadna ludzka siła nie zdoła już tego odszyfrować...
            • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:46
              GMTA, kk345 (uwaga, ten skrót też jest z angielskiego)
              • kk345 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:24
                No i klops, do końca życia się nie dowiem, co chciałaś mi przekazaćbig_grin
          • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:45
            No rzeczywiście. Skąd można wiedzieć, co autor pisał po angielsku...tego się przecież w ogóle nie da ustalić 🤣🤣🤣

"To move is to stir; and to be valiant is to stand:
            therefore, if thou art moved, thou runn'st away."
            • jottka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:56
              niezależnie przypomniał mi się kolega na studiach - no nie, jeśli przełożymy Paszkowskiego z powrotem na angielski, to nie znaczy, że wyjdzie nam Szekspir!

to jest głęboka prawdasmile
              • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:58
                A to inna sprawa 😁 Paszkowski to Paszkowski
          • annaboleyn Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:04
            taki-sobie-nick napisała:

> ga-ti napisała:
            >
            > > Nie czytałam Romea i Julii, przyznaję bez bicia. Ale ten fragment jest do
            > bry, ś
            > > wiadczy o inteligencji Autora
            >
            > Jakiego znowu autora? Autor pisał po angielsku, skąd wiesz, co tam było?

big_grin big_grin big_grin
            Znajduję ten wątek strasznie niedocenianym big_grin
            • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:12
              Jezu, dopiero teraz zauważyłam tę wymianę zdań. Wyborna! big_grin
            • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:18
              annaboleyn napisała:

> Znajduję ten wątek strasznie niedocenianym big_grin

Uwaga, będzie po angielsku: hidden gem.
              • annaboleyn Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:37
                Coooooo Ty do mnie móóóówisz??
                • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:40
                  annaboleyn napisała:

móóóówisz??

🤣
                  A ja móóóówię muuuuu (a na Podlasiu "dla nieeeego")

Przepraszam, muuuusialam 🤷‍♀️
                  • annaboleyn Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:54
                    Nie szkodzi, mnie to nieustannie bawi big_grin
                  • 35wcieniu Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:34
                    Wiem że lubicie a nie wiem czy tam byłyście i nie chce mi się sprawdzać. Linkuję własną wypowiedź, bo mi wyszła, ale największa beka jest powyżej mojego skromnego streszczenia.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,168813880,168813880,Kto_nie_czytal_Tokarczuk_.html?p=168814766
                    • annaboleyn Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:18
                      Matko kochana...
                      Niby wiadomo, jak jest, ale zawsze jednak takie HYYYY.
                      • daniela34 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:33
                        Nic dodać
                        • 35wcieniu Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:45
                          Nie wiem czy to nie jest mój ulubiony wątek z księżniczką.
                          • rosapulchra-0 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 23:50
                            I po co szczujesz? Tego nie zrozumiem nigdy. Dodam, że nie chodzi o osobę, ale robisz to przy każdej okazji, byle jatkę wywołać.
      • mdro Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:36
        Dramaty (w znaczeniu sztuki teatralne) w ogóle powinny być w postaci dla siebie właściwej, czyli scenicznej. Jaki problem przygotować zestaw nagrań, do obejrzenia w domu, nawet z komentarzami po każdym akcie? Koszt jednorazowy, można by nawet sięgnąć do archiwum Teatru Telewizji i wykupić prawa do rozpowszechniania. Nawet serwery niepotrzebne, można na YT wrzucić.
        • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:44
          O właśnie, mam taki sam pogląd. To o wiele ciekawsze niż czytanie dramatu.
        • heca7 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:48
          W sumie masz rację... Czy aby czytanie takiej lektury nie przypomina czasem czytania scenariusza do serialu?
        • ichi51e Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:02
          Akurat Szekspir jest świetnie sfilmowany, mogłyby oglądać z napisami.
        • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:45
          A ja akurat zawsze bardzo lubiłam czytać sztuki, sama sobie wyobrażałam scenografię, ton głosu, sama próbowałam odgrywac role etc.
    • hell-raiser1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 14.02.24, 22:59
      A nic. Trzeba dzieci uczyć w domu. Kiedyś były zakazane lektury i wartości. Jak dla mnie to kupuję dziecku te książki co Nowacka zakazuje. Coraz bardziej się chce się wybić pod niebiosa.
      • mdro Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:40
        Tak, taniusza, każ temu dziecku, co go nie masz, czytać "Żonę modną", "Śmierć pułkownika" i "Rozdziobią nas kruki, wrony", na pewno będzie zachwycone big_grin
        • ga-ti Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 10:02
          Rozdziobią nas kruki i wrony było świetne. Do tej pory mam ciarki gdy widzę stadko kruków złowieszczo kraczące wink
        • annaboleyn Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:39
          mdro napisała:

> Tak, taniusza, każ temu dziecku, co go nie masz, czytać "Żonę modną", "Śmierć p
          > ułkownika" i "Rozdziobią nas kruki, wrony", na pewno będzie zachwycone big_grin

Zaraz tam nie ma, może dostał jakieś, odchodząc z zakonu big_grin Taka wyprawka.
    • matka-ateistka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:01
      Kto nie tłumaczył znudzonemu 12-latkowi dlaczego 35-letni poeta zarywał 13-latke na "jestę wielkim poetom", to nie zrozumie...(Z pamiętnika Zofii Bobrowny, jakby kto nie wiedział).
      Jestem wręcz niewymownie wdzięczna tym, którzy biorą się za usuwanie zakurzonych ramot z listy lektur, bo choćbyśmy wyszli z siebie, to oni już Antka czy nieszczęsnego Janka Muzykanta nie zrozumieją.
      Nowe pokolenia żyjące od urodzenia w cyfrowym świecie potrzebują literatury, która będzie dotyczyła problemów, z którymi mierzą się oni sami, i próby przekonania ich, że literatura może być fajna, a czytanie nie jest karą.
      Przykład z własnego podworka: dzieci siedzące non stop z nosem w telefonie i grach wciągnęły się w czytanie dzięki lekturze Feliks, Net i Nika - I nie skończyły na jednym tomie, ale całej serii, ku mojemu zdumieniu.
      I chyba o to chodzi.
      • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:18
        matka-ateistka napisała:

> Kto nie tłumaczył znudzonemu 12-latkowi dlaczego 35-letni poeta zarywał 13-latk
        > e

On jej nie zarywał.
        • la_mujer75 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 07:16
          Pewn, że nie zarywał. Wlał chłopaków wink
          • pampelune Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:36
            la_mujer75 napisała:

> Pewn, że nie zarywał. Wlał chłopaków wink

W tym akurat przypadku zarywał jej mamę, Joannę Bobrową. Początkowo wielbił ją platonicznie, ale jak się dowiedział, że sypia ona z Krasińskim, to jednak też zapragnął (może coś mieszam, pamiętam to z jakiejś plotkarskiej notki gazetowej sprzed lat).
          • eglantine Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:12
            la_mujer75 napisała:

> Pewn, że nie zarywał. Wlał chłopaków wink
            >

Nieszczęsna Eglantyna!
      • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:20
        z którymi mierzą się oni sami

A właściwie dlaczego akurat ich mamy tak traktować? Moje pokolenie, pokolenie , nie było tak traktowane, a problem Tadeusza Soplicy też nie były naszymi problemami.
        • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:21
          pokolenie x
        • nieeznaajoomaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 04:13
          Niektóre ludzkie problemy są uniwersalne oraz ponadczasowe i to należałoby uwypuklać podczas omawiania lektur, ale do tego potrzeba dobrego polonisty
      • mdro Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:22
        Hmm, ów poeta nie ową Zosią był zainteresowany, a co najwyżej jej mamusią...
        • taki-sobie-nick Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:23
          A skąd ty masz takie wieści? Ja tam w ogóle nie wiem, kim był zainteresowany poeta.
          • mdro Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:39
            Zainteresuj się, poczytaj, to może się dowiesz.
          • asia_i_p1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:56
            Zwierzył się wszem i wobec
            wolnelektury.pl/katalog/lektura/do-pani-joanny-bobrowej.html
      • asia_i_p1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 00:55
        On zarywał jej matkę.
        • la_mujer75 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 07:17
          On wolał chłopaków.
        • heca7 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:57
          A to nie było tak, że ten dzieciak (Zosia) po prostu napraszał się o wierszyk do sztambucha od znanego pisarza?
          • turzyca Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:13
            Ja to tak odbieram. I w sumie można to świetnie połączyć z dwoma tematami - kult gwiazd, np. omdlewającące fanki Presleya czy Beatlesomania, ale też współczesny handel merchandisem.
            A z drugiej poważniej, o emigracji, o więźniach politycznych, o uchodźcach. Dorzucić wiersze współczesne poetki syryjskie kurdyjskie, tamilskie, etiopskie, ukraińskie (wybór oczywiście, nie całość). Albo coś z teksów Malali. Coś z polskiej współczesnej emigracji.
            • anglofillka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:57
              Noooo...szczególnie w 5-6 klasie, na pewno zapatrzone w telefon 11-12 latki to pokochają! big_grin
      • volta2 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 06:15
        No i to jest piękny przykład jak rodzic się bierze za edukację. Zarywał do 12 latki, powiadasz...
        • anglofillka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:01
          Teraz nie wiadomo dokładnie, czy do matki, czy może jednak do Krasińskiego. A i tak podobno wolał swoją matkę wink
          A wiek młodej panny Bobrówny jest wątpliwy, daty i dokumenty pomieszane.
      • nellamari Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 06:30
        Janko muzykant jest nieaktualny ? Dobre sobie.
        Wystarczy mieć minimum pojęcia o sytuacji na świecie, nie tylko o własnym grajdole, żeby wiedzieć jak bardzo jest aktualny.
        • kandyzowana3x Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 07:27
          Bardzo słuszna uwaga
        • leosia-wspaniala Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 12:37
          I skąd pomysł, że powinno się mówić tylko o problemach aktualnych? Może warto wiedzieć, jakie problemy były kiedyś i mieć świadomość, że szkoła dla każdego to nie zawsze była taka oczywistość?
      • nellamari Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 06:32
        Antek to oczywiście evergreen.
        • dreg13 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:41
          Oczywiście, że tak

Rozalka na trzy zdrowaśki do pieca = aktualna epidemia odry, bo nie szczepią
          • turzyca Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:15
            Mnie w tym temacie bardziej ruszała Ania z Zielonego wzgórza i opis krupu.
            • 35wcieniu Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:47
              Ale opis krupu tam chyba nie był jakiś szczególny? Chorowała siostra Diany a Ania miała lekarstwo, którego w domu Diany nie było i uratowała nim dziecku życie - tyle pamiętam. Było coś pokroju zdrowasiek?
      • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:41
        Gorzej. Oni zrozumieją o treść Janka M, ale będzie to kolejna cegła do poglądu "nienawidzę czytać"
    • turkusowozlota Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 06:40
      Zbyt dużo literatury XXI wieku nie dodadzą, bo program j.polskiego w szkole średniej jest omawiany epokami. Wyrzuca lektury z epoki i nic nie dadzą? Czy dadzą inne dzieła z epoki? Przecież na czymś trzeba się oprzeć, żeby przekazać główne założenia np pozytywizmu.
      No chyba, że tak zmienią program, że już się nie będzie omawiało epokami na polskim.
      • hell-raiser1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:31
        Każdy minister w rządzie Tuska stara się przebić innych, ale Nowacka przebija wszystkich, nawet Czarnka. Nie ma pieniędzy na laptopy, podwyżki dla nauczycieli cienkie, więc trzeba jeszcze odchudzić lektury i pewne wartości zmienić.
        • borsuczyca.klusek Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 09:36
          No właśnie a mogła dać więcej papieża! 🙄
          • anglofillka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:54
            Kocham! big_grin
        • ga-ti Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 10:00
          Bezkosztowe zmiany, zniesienie prac domowych,. redukcja lektur, usunięcie godziny religii, koszty zerowe, a społeczeństwo zadowolone.
          Nowe lektury to kasa dla bibliotek na ich zakup!
          • little_fish Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 10:47
            Tej godziny religii to chyba w końcu nie usunęli...
            Na razie są zapowiedzi wywalenia oceny ze średniej. Co moje niechodzace dziecko ani ziębi, ani grzeje...
      • lauren6 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 10:54
        Akurat lektur np z XIX wieku jest po prostu za dużo.
        • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 10:57
          I większość z nich, umówmy się, porywająca nie jest. Po latach mogę się przyznać, że czytałam je metodą "początek, środek i koniec" big_grin
    • szafkanocna Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:07
      to jest jakas masakra. tokarczuk jest nieczytalna, nie wroze zbyt wielu uczniow zachwyconych koniecznoscia czytania jej wypocin. nobel nie usprawiedliwia takiego belkotu, zreszta nigdy nie zrozumiem wyboru jej na noblistke.

a uczniowie- niedlugo nie beda miec swiadomosci, ze kiedys istnial inny swiat niz 21. wiek, swiat bez komputerow, telefonow i internetu, strasznie sie na to patrzy.
      • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:16
        Dlaczego nieczytalna? "Prowadź swój pług przez kości umarłych" to zasadniczo kryminał jest.
      • borsuczyca.klusek Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:35
        szafkanocna napisała:

> to jest jakas masakra. tokarczuk jest nieczytalna, nie wroze zbyt wielu uczniow
        > zachwyconych koniecznoscia czytania jej wypocin.

Piernicznie. Jak nam w szkole polonistka poleciła Prawieka to pół klasy z przyjemnością przeczytało.

nobel nie usprawiedliwia taki
        > ego belkotu

To się nazywa realizm magiczny i rzeczywiście nie każdemu pasuje tak jak nie każdemu przypasuje fantastyka, ale nie znaczy że to gniot i bełkot.
      • srubokretka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:19
        >zreszta nigdy nie zrozumiem wyboru jej na noblistke.

bo tu trzeba wiedziec kto przyznaje nobla i za co. Tu akurat za tanczenie, jak jej zagrali. Lektura bedzie, bo w PL to 'niepolak' decyduje. Propagandy ciag dalszy.

• leosia-wspaniala Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 12:39
          No to kto przyznał Nobla Tokarczuk i za co? I kto dostał Nobla w tym samym roku co ona i czym się od niej różni? Jaką nagroda literacka jest bardziej prestiżowa?
    • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:09
      Baśka nie ma pojęcia o edukacji, nie ma też wykształcenia humanistycznego, więc niewykluczone, że tak generalnie z lekturami nigdy nie było jej szczególnie po drodze. Nie po to siedzi na tym stołku, żeby zrobić faktycznie coś sensownego, tylko po to, żeby zasiewać w szkole ideolo.
      • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:22
        A to trzeba mieć wykształcenie humanistyczne, żeby mieć pojęcie o literaturze?
        Co do drugiego zdania, to tak, z pewnością zaproponuje, by na liście lektur pojawiło się "Lubiewo" big_grin
        • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:55
          Jakieś tam "pojęcie o literaturze" to ma każdy, ale to, imo, trochę za mało, żeby ustalać obowiązujące listy lektur. A do szerzenia ideolo to, przynajmniej na razie i na tym etapie, na lektury jeszcze nie pora.
          • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 11:58
            Ale szerzenia jakiego ideolo? Odpowiedz.

I serio myślisz, że Barbara Nowacka sama sobie te listy lektur ustala, bez sztabu doradców z kierunkowym wykształceniem?...
            • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:39
              pursuedbyabear napisała:

> Ale szerzenia jakiego ideolo? Odpowiedz.

Tzw. postępowych, wszelkiej maści.

>
              > I serio myślisz, że Barbara Nowacka sama sobie te listy lektur ustala, bez szta
              > bu doradców z kierunkowym wykształceniem?...

Sama pewnie nie, ale jakich ona ma tych doradców, to wuj raczy wiedzieć. Poza tym, doradcy doradcami, ale na pewno nie zaszkodziłoby samemu znać specyfikę resortu, którym się kieruje.
              • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:43
                Ale nie nie nie, konkretnie jakich postępowych?
                • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:12
                  A poczytaj sobie może na temat tej pani, to będziesz wiedziała, co jest jej bliskie.
                  • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:36
                    No ale rozmowa nie dotyczy tego, co komu jest bliskie, tylko twojego twierdzenia "siedzi na tym stołku żeby zasiewać w szkole ideolo.". No więc konkretnie co takiego ona zasiewa?
                    • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:28
                      Ideologiczne chwasty.
                  • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 16:24
                    Ale ja przeczytałam wszystkie jej książki i dlatego nie muszę czytać na jej temat (LOL), tylko pytam ciebie.
                    • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:30
                      "Wszystkie jej książki"? To ile tych książek i jakie napisała, bo zupełnie nie kojarzę jej jako autorki. A skoro tyle o niej wiesz, to po co mnie pytasz.
                      • pursuedbyabear Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:46
                        To po co pierdzielisz, jeśli nie masz pojęcia, o czym?
                        Jesteś (byłą) kurator Nowak, która oprorestowała spektakl, którego nie widziała?...
                        • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:01
                          Chyba raczej o kim? I owszem, mam pojęcie, bo znam ją z wielu wypowiedzi, znam też jej życiorys i dotychczasową działalność. Twierdzisz, że to za mało? No to dawaj, zapodaj te tytuły książek, które mnie oświecą.
                          • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:14
                            majaa napisała:

> No to
                            > dawaj, zapodaj te tytuły książek, które mnie oświecą.

Ale po co? Przecież i tak ich nie przeczytasz.
                            • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:24
                              O, masz szklaną kulę? A może ty mi grozisz, co?
                              • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:31
                                majaa napisała:

> O, masz szklaną kulę? A może ty mi grozisz, co?

Nie potrzeba szklanej kuli.

Jeśli nie potrafisz znaleźć samodzielnie w Internecie informacji, jakie książki napisała Olga Tokarczuk, to znaczy, że nie będziesz umiała ich przeczytać.
                                • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:39
                                  ??? A możesz wyjaśnić, skąd ci nagle Tokarczuk wyskoczyła? Bo ja o Nowackiej rozmawiam...
      • suki-z-godzin Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 12:41
        majaa napisała:

> Nie po to siedzi na tym stołku, żeby zrobić faktycznie coś sensownego,
        > tylko po to, żeby zasiewać w szkole ideolo.

srydeolo.
        jesteś w stanie wskazać jakiś sensowny powód, dla którego w lekturach ciągle powinny egzystować niezrozumiałe ramoty? bo ja ci mogę podać powód dla współczesnych książek - rozbudzenie w ogóle chęci czytania, ciekawości. zagłebianie się w średniowieczne, niezrozumiałe teksty zostawić należy tym, którzy zdecydują się na studiowanie polonistyki.
        • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:06
          Cóż, pewnie największy entuzjazm wśród młodzieży wzbudziłaby lista współczesnych powieści awanturniczo-przygodowych tudzież fantasy, tyle że omawianie ich w szkole byłoby stratą czasu. To że się czegoś nie rozumie nie oznacza od razu, że to musi być ramota. Czasem wystarczy po prostu uruchomić nieco bardziej skomplikowany proces myślowy. I po to właśnie tego typu lektury omawia się w szkole, żeby odkryć i dowiedzieć się treści, których nawet przy najszczerszych chęciach nie doszukasz się w literaturze współczesnej. Daje ci to jakiś ogólny obraz rozwoju społecznego i pomaga trochę lepiej rozumieć świat. Do porównania tego ze studiowaniem polonistyki jest naprawdę bardzo daleko.
          • iwoniaw Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:24
            No tak, najlepiej rozumie świat ten, który w literaturze wspólczesnej "nawet przy najlepszych chęciach" nie potrafi znaleźć niczego wartego uwagi. 🤣
            • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:51
              Obawiam się, że dyskutujesz sama ze sobą, bo ja niczego takiego nie napisałam i nie przyszłoby mi to nawet do głowy. Literatura jako odbicie czasów, w których powstaje, niesie po prostu różne treści w różnych epokach. Czytając literaturę współczesną nie zrozumiesz np. romantyzmu, ale to przecież nie znaczy, że nie ma w niej niczego wartościowego i godnego uwagi.
              • iwoniaw Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 11:31
                Nie jestem zaskoczona, że się wycofujesz rakiem ze swych śmiałych twierdzeń 😄

Tymczasem wracając do meritum - czasu na lekcjach w cyklu kształcenia jest wciąż tyle samo, treści wartościowych w każdej dziedzinie przybywa - można oczywiście pozostać przy curriculum z 19 wieku, a z resztą niech się uczniowie zapoznają (albo i nie) na własną rekę), można jednak wprowadzić podstawę współczesną zamiast historycznej.
                • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 12:05
                  iwoniaw napisała:

> Nie jestem zaskoczona, że się wycofujesz rakiem ze swych śmiałych twierdzeń 😄

A ja nie jestem zaskoczona, że próbujesz odwrócić kota ogonem. Głupio ci przyznać, że nie załapałaś oczywistości i musiałam ci tłumaczyć, jak chłop krowie na rowie smile

>
                  > Tymczasem wracając do meritum - czasu na lekcjach w cyklu kształcenia jest wcią
                  > ż tyle samo, treści wartościowych w każdej dziedzinie przybywa - można oczywiśc
                  > ie pozostać przy curriculum z 19 wieku, a z resztą niech się uczniowie zapoznaj
                  > ą (albo i nie) na własną rekę), można jednak wprowadzić podstawę współczesną za
                  > miast historycznej.

Nie martw się, ministry już mają w planach odchudzenie programu, więc wartościowych treści będzie ubywać, a i lektur też będzie mniej, powinnaś być zadowolona.
          • turzyca Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:34
            >odkryć i dowiedzieć się treści, których nawet przy najszczerszych chęciach nie doszukasz się w literaturze współczesnej.

To brzmi ciekawie. Mogłabyś napisać trochę bardziej szczegółowo, jakie treści masz na myśli?
            • ichi51e Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:54
              No gloryfikacja „słodko jest umierać za ojczyznę” w współczesnej książce dla dzieci nikt normalny takiego światopoglądu nie pcha.
              • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:33
                ichi51e napisała:

> No gloryfikacja „słodko jest umierać za ojczyznę” w współczesnej książce dla dz
                > ieci nikt normalny takiego światopoglądu nie pcha.
                >

A w której książce dla dzieci były takie teksty, możesz dać przykład?
                • suki-z-godzin Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 22:34
                  majaa napisała:

> ichi51e napisała:
                  >
                  > > No gloryfikacja „słodko jest umierać za ojczyznę” w współczesnej książce
                  > dla dz
                  > > ieci nikt normalny takiego światopoglądu nie pcha.
                  > >
                  >
                  > A w której książce dla dzieci były takie teksty, możesz dać przykład?

Podręcznik do języka polskiego, klasa między 5-8, Pieśń o żołnierzach z Westerplatte, badum tsss.
                  • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 10:38
                    No, tak po prawdzie, to umierać wcale im tak do końca słodko nie było, bo rany jednak bolały, no ale jak się potem idzie "na niebiańskie polany", to co innego... A tak poważniej, to to nie jest jakaś tam książka dla dzieci, tylko podręcznik, już dla nastolatków. Sugerujesz, że w takich podręcznikach też powinien być zakaz wspominania o wojnie i o twórczości związanej z tematyką wojenną? Udajemy, że tego nie było? Czy może postulujesz nie uznawać wolności ojczyzny za wartość, za którą autentycznie można chcieć walczyć, chociaż wiadomo, czym to grozi? Jeśli tak, to dobrze, że nasi przodkowie tak nie myśleli, bo teraz szwargotalibyśmy po niemiecku albo po rusku, przerzucając gnój u bauera czy stawiając kapliczki Putinowi.
                    • suki-z-godzin Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 10:58
                      majaa napisała:

> Sugerujesz, że w takich podręcznikach też powinien b
                      > yć zakaz wspominania o wojnie i o twórczości związanej z tematyką wojenną?

często ci zwracano uwagę że nadinterpretujesz? padło pytanie, jest odpowiedź, gdzie tu miejsce na notakALE?
                      • majaa Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 16.02.24, 12:24
                        Taka trochę naciągana ta odpowiedź i stąd moje "ale".
            • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:00
              Nie doszukasz się, bo problemy nieaktualne albo zmieniło sie spojrzenie na niektóre kwestie. Im mniej wciskania dzieciom Polski jako Chrystusa narodów, tym lepiej.
        • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:56
          O toto!
    • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:53
      Trudno dociec według jakiego klucza wyrzuca się te lektury.
      • ichi51e Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 14:58
        Wydaje mi się że po prostu wyrzuca się starocie. Pamiętajmy że dzisiejsze dziecko ma do przerobienia to plus poezję współczesna Wawilow Ratajczaka itd. Zbiór rzeczy które przerabiają ciągle się zwiększa - i tak jak mu czytaliśmy ramoty plus człowiek dla przyjemności czytał literaturę młodzieżową, oni mają ramoty, literaturę młodzieżową z lat prl która przecież taka fajna, wszyscy lubili! Plus książki współczesne. Ten zbiór się zwiększa a czytanie o gogu Alcybiadesie jest wspolczenemu dziecku równie dalekie jak o 14 latku co ze sztucerem ucieka przed Mahdystami.
        • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:02
          ichi51e napisała:

> Wydaje mi się że po prostu wyrzuca się starocie.

Tak może być. Ale że wyrzuca się wybitny wiersz Reduta Ordona dlatego, że jest stary?

Czy może w jego miejsce wejdzie równie wybitny wiersz nowy?
          • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:37
            Wybitny wiersz o mało nie doprowadził biednego Ordona do samobójstwa. A skubany Adam nawet nie przeprosił.
            • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:40
              langsam napisała:

> Wybitny wiersz o mało nie doprowadził biednego Ordona do samobójstwa. A skubany
              > Adam nawet nie przeprosił.

Ale za co miał przepraszać? Za to, że napisał wybitny wiersz?
              • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 15:58
                Za to, że postawił Ordona w idiotycznej sytuacji, kogoś, kto powinien być martwym bohaterem, ale nim nie jest.

Gdyby Adaś nie napisał Reduty Ordon miałby spokojne życie. Tak musiał przez ponad pół wieku tłumaczyć się Polakom, dlaczego żyje.
                • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 16:45
                  No proszę, jaka jest siła tego wiersza smile
                  • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:20
                    A była. Była wśród współczesnych martwym dziś dramatom powstańczo-emigracyjnym. Byli okropnie rozczarowani, kiedy do salonu wchodził martwy bohater. I te podejrzenia, obawiam się.
                    Pewnie "Ordon" mu się lepiej rymował niż "Nowosielski". A może przeważyła chęć napisania podniosłych wersów? Okazała się ważniejsza niż fakty i poniekąd je unieważniła?

W sumie jest to ładna alegoria tego, czego u nas nie znoszę: nadzwyczaj trwałej kłamliwej opowieści o bohaterstwie, odrzucania niekoniecznie pięknych faktów (być może wybuch był przypadkiem? A w każdym razie w eksplozji zginęło kilkuset polskich żołnierzy. I w ogóle: Rosjanom nie brakowało chyba wówczas prochów. Więc za co zginęli ci żołnierze? W ramach konkursu sikania na odległość? Przez niechlujstwo?).
                    • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:52
                      Hm, to jest wiersz, poezja, nie reportaż z miejsca bitwy.
                      • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:43
                        Powiedz to Ordonowi i innym XIX wiecznym żołnierzom, czytelnikom, uczestnikom, krytykom. WTEDY to było traktowane jak reportaż.
                        Adaś nawalił - i nie tylko Ordonowi w życiorys. Stworzył mit kryjący - cholera wie co? Taka religia smoleńska mniej więcej.
                        • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:47
                          langsam napisała:

> Stworzył mit kryjący - cholera
                          > wie co?

Stworzył dzieło literackie, wiersz - swoją wizję wielkiej bitwy, gdzie opisuje wyobrażony przebieg bitwy i towarzyszące temu emocje.

No i dodam - za czasów Gałczyńskiego to tak naprawdę nie było w Krakowie żadnej zaczarowanej dorożki. Gałczyński nakłamał.
                          • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:55
                            Nie bzdurz. Bajki to jedno, nieprawdziwa relacja z nazwiskiem i jednoznaczną identyfikacją - drugie.
                            • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:08
                              langsam napisała:

> Nie bzdurz. Bajki to jedno, nieprawdziwa relacja z nazwiskiem i jednoznaczną id
                              > entyfikacją - drugie.

No co ty. Przecież w wierszu o zaczarowanej dorożce przywołany jest, jako żywo Artur Swinarski, Stanisław Mścichowski czy Jerzy Bujański, wszyscy prawdziwi ludzie.

A dorożka zaczarowana.

No nakłamał i tyle.
                              • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:25
                                Brniesz. I sugerujesz grubą nieprawdę: Gałczyński poza (wymyślonym) Onoszką nie walił nazwiskami pisząc swoją poetycką bajkę. Która nie nadawała się na żadną religię smoleńską, nie była żadnym dulce et decorum.
                                • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:36
                                  langsam napisała:

> Brniesz. I sugerujesz grubą nieprawdę: Gałczyński poza (wymyślonym) Onoszką ni
                                  > e walił nazwiskami pisząc swoją poetycką bajkę. Która nie nadawała się na żadną
                                  > religię smoleńską, nie była żadnym dulce et decorum.

'Zapytajcie Artura
                                  — Serwus, to pan Ben Ali
                                  prowadził mnie Artur i Ronard'

- to wszystko są konkretni ludzie, których nazwiska wymieniłam.
                                  Prócz tego przywołane są konkretne miejsca w Krakowie.

No i to nie jest bajka, nie spełnia kryteriów bajki.
                                  To wiersz, liryka. Tak, jak liryką jest Reduta.
                                  • langsam Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 22:50
                                    >konkretni ludzie, których nazwiska<
                                    a) jedna z wersji, b) ty wymieniłaś, nie twórca

>Tak, jak liryką jest R<
                                    Bzdura. W latach 30 XIX wieku nie była to żadna luźna liryka, tylko nieprawdziwy opis konkretnego czynu konkretnego człowieka o konkretnym nazwisku, w konkretnym miejscu, czasie, okolicznościach. I właśnie dlatego ten biedny człowiek musiał się przez kolejne półwiecze tłumaczyć z tego, że żyje, że nie przywłaszczył cudzych honorów etc. A żadni towarzysze pijacko-lirycznych wędrówek Gałczyńskiego nie musieli.
          • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:55
            Wybitne literacko wiersze docenią z pewnością studenci polonistyki, ale niekoniecznie uczniowie klasy 7.
            • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:21
              taje napisała:

> Wybitne literacko wiersze docenią z pewnością studenci polonistyki, ale niekoni
              > ecznie uczniowie klasy 7.
              >

Nie wiem dlaczego nastolatki nie miałyby czytać dobrych wierszy.
              • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:32
                Jeżeli i forma, i treść niewspółczesne to zainteresują promil czternastolatków, a resztę zniechęcą do czytania. Ja byłam dzieckim bardzo dużo czytającym, brałam udział w olimpiadach polonistycznych, a Mickiewicza i Słowackiego naprawde doceniłam dopiero dwadzieścia lat później. Nie mówię, żeby wszystko wyrzucać, ale ograniczenia mają sens.
                • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:40
                  taje napisała:

> Jeżeli i forma, i treść niewspółczesne to zainteresują promil czternastolatków,
                  > a resztę zniechęcą do czytania.

Co to znaczy niewspółczesne?
                  Taki Tuwim, na przykład. Nie jest odpowiedni dla nastolatków? Za dobry dla nich?

A Jasnorzewska?
                  • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:44
                    Tuwim jak najbardziej współczesny. Jasnorzewska też, ale może nie w siódmej klasie.
                    • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 18:50
                      taje napisała:

> Tuwim jak najbardziej współczesny. Jasnorzewska też, ale może nie w siódmej kla
                      > sie.
                      >

Aha, jeśli międzywojnie liczymy jako współczesność, to ok.

Jasnorzewska? Ależ jak najbardziej dla młodzieży

Wy­ciąg z bła­wat­ków, to zna­ne col­ly­rium
                      Na prze­krwie­nie spo­jó­wek, z któ­rych łza się to­czy.
                      (Nie­jed­ne­mu sam wi­dok pol­skie­go bła­wat­ka
                      Ule­czył­by na­tych­miast prze­pła­ka­ne oczy...)
                      • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:17
                        Współczesny w sensie tematyki i sposóbu pisania o niej. Tuwim to wręcz idealny kandydat na teksty do piosenek, a mam wrażenie że poezja tym bardziej trafia "pod strzechy", im bardziej da się ją wykorzystać w muzyce. Zresztą jak dla mnie polska poezja (nie tylko ta XX wieku) jest wspaniała, tylko trzeba wiedzieć, kiedy i jak ją wprowadzać w szkole, żeby do czytania poezji zachęcić, a nie zniechęcić.

Bławatek Jasnorzewskiej moim zdaniem jednak nie.
                        • po_godzinach_1 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 19:20
                          taje napisała:

> Zresztą jak dla mnie
                          > polska poezja (nie tylko ta XX wieku) jest wspaniała, tylko trzeba wiedzieć, ki
                          > edy i jak ją wprowadzać w szkole, żeby do czytania poezji zachęcić, a nie zniec
                          > hęcić.

No i tu trudno sie nie zgodzić. Dobra literatura nigdy nie będzie zła.

>
                          > Bławatek Jasnorzewskiej moim zdaniem jednak nie.
                          >

A dlaczego? W epoce tak wielkich migracji, jakie mają miejsce, wojen, uchodźców wszelkiej maści wiersz o tęsknocie do ojczyzny jest jak najbardziej na miejscu dla nastolatków.
                  • ichi51e Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 22:54
                    Tuwim i jego „bujać to my panowie szlachta” wyjątkowo na czasie…
                    • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 23:32
                      Też o tym wierszu pomyślałam.
                • pyza-wedrowniczka Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 23:27
                  Patrząc na to, że Tuwima śpiewa Sannah czy Pustki, to chyba nie jest tak źle z docenianiem tej poezji.
            • laluna82 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 22:08
              dokładnie!!!
    • taje Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 17:48
      I bardzo dobrze. Polski kanon lektur jest zupełnie nieżyciowy i zniechęca uczniów do czytania i prawdziwej analizy tekstu. Lektur jest za dużo więc nie ma czasu na analizę i dyskusję, jest odbębnianie tematu i podejście X zachwyca bo zachwyca i napisz dlaczego zachwyca.
      • piesfafik Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 22:59
        Cos w koncu musieli wyciac bo tych lektur bylo za duzo. Zeromskiego mi nie zal no go nie znosze. Ale troche zal Kabaretu Starszych Panow bo to przyklad naprawde slicznego jezyka i poczucia humoru. Szkoda wyrzucac cos co jest znakomite a rownoczesnie mile I zabawne .
    • laluna82 Re: Barbara Nowacka - lektury szkolne 15.02.24, 22:14
      Jenyyy nareszcie. Przecież tego i tak nikt nie czytał.
      Młodzież jest tak zniechęcona do czytelnictwa, szkoła nie ma czym zachęcić, pokazać że to może być fajne, ciekawe. No jakies światełko w tunelu, że coś się zmieni w tych szkolnych, skostniałych murach. I to już nie tylko lektury mam na myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka