Dodaj do ulubionych

Roślina na grób

31.03.24, 18:54
Temat mam taki niezbyt świąteczny, ale w końcu się zebrałam.
Mam taki grób, daleko od mojego miejsca zamieszkania. Bywam tam raz-dwa razy w roku, częściej nie dam rady. Grób jest obramowany, w środku ma ziemię. Chcialabym tam coś posadzić, jakaś roślinę zadarniajacą, która nie wymaga uwagi i troski i rośnie w sumie sama. W tej chwili nie rośnie tam nic, z rzadka jakaś samosiejka lub trawa.
Grob jest w dość ciepłym regionie Polski, ale zacieniony i pod wielką lipą, więc jesienią spada na niego dużo liści.
Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • tymianek21 Re: Roślina na grób 31.03.24, 19:16
      Polecam trzmielinę. Można kupić w wielu kolorach i odcieniach liści. Pięknie rośnie i chyba nie choruje. Nie daj się namówić na rośliny kwitnące bo nie dasz rady usuwać przekwitniętych kwiatów.
    • snakelilith Re: Roślina na grób 31.03.24, 19:27
      U mnie w mieście jest stary zabytkowy cmentarz. Na wielu nie rośnie nic oprócz bluszczu. To ładnie wygląda, bo bluszcz pokrywa wszystko, rośnie szybko i jest wiecznie zielony, ale u mnie klimat tej roślinie też sprzyja.
      Możesz jesienią, np. przy okazji Wszystkich Świętych osadzić pomiędzy też parę krokusów, szafirków (muscari) i mini narcyzów, takich, które same się namnażają, wiosną będą kwiatki.
      • snakelilith Re: Roślina na grób 31.03.24, 19:30
        A tak to może wyglądać:
        • eliszka25 Re: Roślina na grób 31.03.24, 20:07
          Bardzo mi się podobają takie porośnięte bluszczem groby. Wygląda to ładnie przez cały rok. Ja bym właśnie jakiś ładny bluszcz posadziła. Zwłaszcza, że to zacienione miejsce.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Roślina na grób 31.03.24, 20:20
            Bluszcz się bardzo szybko rozrasta i może sprawiać przez to kłopoty. To bardzo duża roślina.
            • eliszka25 Re: Roślina na grób 31.03.24, 20:23
              Bluszcze są różne. Są odmiany, które rosną szybko i takie, które rosną wolno. W donicy mam bluszcz, który przez 3 lata urósł jakieś 15 cm.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Roślina na grób 31.03.24, 21:07
                Nie wiem, co masz w donicy, bo nie istnieje bluszcz, który przez 3 lata urośnie 15 cm.
                Nawet te doniczkowe rosną dużo szybciej, a doniczkowe nie nadają się do sadzenia na zewnątrz, bo nie przetrwają zimy.
                • eliszka25 Re: Roślina na grób 31.03.24, 22:09
                  Najwyraźniej mam bluszcz, który nie istnieje 🤷‍♀️. Nie chodzi mi o bluszcz doniczkowy do domu. Odmian bluszczu jest bardzo dużo. Różnią się nie tylko kolorem czy wielkością liści, ale też tempem wzrostu.
    • kamin Re: Roślina na grób 31.03.24, 19:57
      Trzmielina albo barwinek
      Możesz dodatkowo wsadzić trochę cebulek narcyzów, jakieś hosty, może parę tulipanów.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Roślina na grób 31.03.24, 20:18
      Barwinek pospolity. Są o kwiatach niebieskich, fioletowych i białych. Kwiatów nie trzeba usuwać, same opadną i znikną. Dobrze rośnie w cieniu, nie powinien wyschnąć w razie upałów i suszy. To roślina zadarniająca, jak się rozrośnie, to ograniczy wzrost chwastów. Liście zielone także zimą.
    • mikams75 Re: Roślina na grób 31.03.24, 20:28
      Barwinek. Ale sprawdź, czy masz tam dobra ziemię, na piaszczystej nie będzie rósł.
    • asiairma Re: Roślina na grób 31.03.24, 20:33
      Z tych dwóch wymienionych: barwinek i bluszcz, wybrałabym barwinka. Mam oba, bluszcz w bardzo trudnym miejscu- mur oporowy, północna strona - niedługo stanie się problemem. Bluszcz jest piękny, klimatyczny ale w sprzyjających dla niego warunkach jest trudny do opanowania- nie wiem czy wizyta, za jakiś czas, raz do roku, wystarczy. Barwinka mam w miejscu nie podlewanym, w pełnym słońcu- udaje mu się przeżyć, choć jest to właśnie roślinka do cienia. Teraz jest śliczny- ładne fioletowe kwiaty. W innych porach roku też dość reprezentacyjny dzięki zielonym liściom.
      Inna sprawa- też mam dwa groby daleko, też bywam raz lub dwa razy w roku. Zależy mi na nich więc poprosiłam o pomoc panią z pobliskiej kwiaciarni.
    • pseudo_stokrotka Re: Roślina na grób 31.03.24, 21:55
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Na razie najbardziej podoba mi się pomysł z barwinkiem plus kilka wiosennych cebulek jak krokusy czy szafirki.

Czy barwinek się rozrasta, czy mam kupić tyle sadzonek, żeby pokryć nimi cała powierzchnię?

Bluszcz miałam kiedyś w ogrodzie. Rozrosł się tak, że do dziś mamy w niektórych miejscach zdrewniale pędy po nim, pniaki wlasciwie. Może są inne odmiany, ale ja już mam uraz wink
      • asiairma Re: Roślina na grób 31.03.24, 22:23
        Rozrasta się, zarówno rozrasta w korzeniach (nie wiem jak to ująć) jak i płozy się. Tylko czy ty chcesz mieć te cebulkowe pod czy obok? Nie sądzę aby szafirki się przebiły przez dywan tworzony przez barwinek - za delikatne. Krokusy tez nie. Może hiacynty, ale też jakoś tego kompozycyjnie nie widzę.
        • pseudo_stokrotka Re: Roślina na grób 31.03.24, 22:29
          Myślałam obok, taka mała kępka w samym rogu... Spróbuję, nie mam nic do stracenia. Dzięki!
      • korolla-xxx Re: Roślina na grób 31.03.24, 22:26
        Polecam rojniki.Bezobsługowe, nieagresywne, ładne.
        Nie potrzebują dużo wody.Zimozielone.
        • pseudo_stokrotka Re: Roślina na grób 31.03.24, 22:30
          Rojniki mi sie podobają, ale jakoś nie widzę później stawiania czegokolwiek na nich... W sensie wazonu z kwiatami czy zniczy. Na barwinku/wśród barwinka chyba bardziej się da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka