taki-sobie-nick 21.04.24, 21:18 kiedy zaczęto otwierać szkoły dla osób z ZA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mak_z_figa Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 21:45 A kiedy zamykano przed nimi szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 21:47 Nie rozumiesz czy udajesz? Kiedy zaczęto otwierać specjalne szkoły specjalizujące się w nauce i wychowaniu uczniów z ZA? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 21:48 przy czym UWAGA!!!! "specjalna szkoła" NIE OZNACZA tego samego co "szkoła specjalna". W tym wypadku decydujący jest szyk zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:22 Oznacza dokładnie to samo 😃 Jedno i drugie to szkoła specjalna, po czym w dalszej części nazwy następuje uszczegółowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:24 Nie, nie oznacza. Mowa o języku polskim jako takim. Specjalna szkoła = szkoła nietypowa. Myślałam, że znasz odpowiedź na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:59 Szkoła specjalna - szkoła dla uczniów z orzeczeniem o kształceniu specjalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:11 Mam ci łopatologicznie vel jak krowie na polu...? W zwrocie "szkoła specjalna" najpierw występuje rzeczownik szkoła, a później przymiotnik specjalna, tak...? A w zwrocie "specjalna szkoła" najpierw przymiotnik, tak? Zatem od tego, CO JEST W TYM ZWROCIE NAJPIERW, zależy znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:24 Nie wiem czemu się upierasz, skoro szkoła dla uczniów ze spektrum autyzmu to szkoła specjalna. Przedstawienie słów (jak mniemam w celu ocieplenia wizerunku) tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:55 Upieram się w kwestii formy, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:55 A nie, nie przestawiałam słów tylko użyłam zwrotu "specjalna szkoła" w sensie "nietypowa szkoła". Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:59 Nietypowa to może być szkoła demokratyczna. Szkoła dla osób ze spektrum to szkoła specjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 21:40 Możliwe, ale wczoraj pisząc to jeszcze tego nie wiedziałam. A poza tym mam prawo pisać "nietypowa" o dowolnej szkole, jeśli uważam, że jest nietypowa. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 21:43 little_fish napisała: > Nietypowa to może być szkoła demokratyczna. Szkoła dla osób ze spektrum to szko > ła specjalna. Szkoła specjalna jest szkołą nietypową, bo nie jest szkołą masową. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 22:00 W tym ujęciu owszem. Ale mam wrażenie że wczoraj chodziło ci jednak o coś innego, gdy pisałaś "specjalna szkoła" i " nie mylić ze szkołą specjalną". Zabrzmiało, jakby ta druga była gorsza/dla gorszych dzieci 😞. Choć może się mylę - jestem w tym temacie trochę przewrażliwiona, przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 22:03 Wczoraj to ja NIE WIEDZIAŁAM, że szkoła dla dzieci ze spektrum jest szkołą specjalną. Dowiedziałam się tego od ciebie, z naszego sporu. A chodziło mi o to, co powyżej - że nie jest masowa. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:22 No chyba że google ma urojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:44 Istnieją szkoły tylko dla dzieci z autyzmem np Przylądek pod Warszawą (w Pruszkowie?, whatever). Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:11 Niestety nie umiem czytać w myślach. W poście startowym nie było mowy o szkołach przeznaczonych i specjalizujacych się w pracy z dziecmi z ZA. Ale o otwieraniu szkół dla osób z ZA. Stąd moje pytanie, kiedy je zamknięto, bo pomyślałam o szkołach gminnych czy tam państwowych. Moje dziecko ma ZA i nikt przed nim szkoły nie zamykał. Zwykła rejonowka. Teraz chodzi do liceum integracyjnego, ale tam są uczniowie z różnymi orzeczeniami, nie tylko ZA. Szkoła działa od 91 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:13 Nie, ja mam na myśli szkoły tylko (specjalnie dla little fish) dla osób z ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:33 Nie wiem czemu specjalnie dla mnie - to nadal są szkoły specjalne 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 17:09 a podaj jakiś przykład w Polsce szkoły tylko dla osób z ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 17:29 Są szkoły dla dzieci ze spektrum, ZA się w tym mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 17:35 przyladek.org.pl/ Ale nie wiem czy chciałaś rzeczywiście tylko dla osób z ZA (bo tak napisała TSN) bo ta jest dla dzieci ze spektrum autyzmu. Bo dla samych dzieci z ZA to myślę, że rzeczywiście nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 17:43 Dla samych pewnie nie ma. Pytanie czy autorce chodziło wyłącznie o ZA czy po prostu o wysoko funkcjonujące osoby ze spektrum. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 21:41 Właściwie to ZA, nie wiem, dlaczego łączyć wszystkich "ze spektrum" do kupy. Za mało ich? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 22:02 Dlatego że po pierwsze ZA już się nie diagnozuje, a po drugie nie wszystkich że spektrum, tylko tych wysoko funkcjonujących, bez sprzężenia i dawny ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 22:05 A dlaczego się nie diagnozuje? Pozostali ze spektrum czuli się dyskryminowani czy jak? A może chodzi o historię Hansa Aspergera? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 22:32 Nie, po prostu uznano, że to część spektrum. Zacierały się granice między ZA a autyzmem u osób wysoko funkcjonujących. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 21:52 Szkoły dla osób ze spektrum znam bardzo dobrze. Nie znam żadnej szkoły dla osób z ZA i dlatego o nie pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:48 Temat autyzmu i ZA jest stosunkowo nowy więc i szkoly ukierunkowane na to zaburzenie powstały całkiem niedawno. Jeszcze z 14 lat temu uczniowie z tym zburzeniem trafiali albo do szkół ogolnych albo integracyjnych czasami specjalnych. Teraz część placówek integracyjnych oraz prywatnych nastawiła się typowo na zaburzenia ze spektrum . To tak jak z PPP jeszcze 14 lat temu tylko niewiele z tych placówek miało przeszkolona kadrę w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 22:59 Dalej ma niewiele. Przy takiej ilości dzieci wszystkie poradnie powinny przyjmować ze spektrum i robić adosa a dzieci w spektrum przyjmuja tylko specjalistyczne i ułamek robi adosa. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A propos szkolnictwa 21.04.24, 23:48 Ułamek robi Adosa bo jest drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 05:56 Dokładnie i dlatego koszt przerzucany jest na opiekunów. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 10:55 ZA nie jest zaburzeniem. Info z pierwszej ręki od psycholożki, która niedawno robiła papiery. Tak jak bycie rudym i bladym nie jest zaburzeniem pigmentacji. Tylko po prostu trzeba zrobić parę dodatkowych rzeczy, żeby się dobrze czuć i wymagać odrobiny tolerancji ze strony społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 11:10 Szkołę psychoterapii, podlega superwizji i jest zatrudniona na etacie psychoterapeuty w instytucji mającej kontakt z NFZ. Chodzi mi o to, że nie jest to domorosła terapeutka, ale też nie sprzed wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 12:36 A i wg tych najnowszych trendów spektrum autyzmu to nie zaburzenie. Bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 18:01 Czy to terapeuci taki kit rodzicom wciskają czy to rodzic słyszy to co chce? Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 17:06 asfiksja napisał: > Szkołę psychoterapii, podlega superwizji i jest zatrudniona na etacie psychoter > apeuty w instytucji mającej kontakt z NFZ. Chodzi mi o to, że nie jest to domor > osła terapeutka, ale też nie sprzed wieków. Diagnozę ASD stawia psychiatra, nie psychoterapeuta. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 16:30 W Poznaniu jest prywatna poradnia pedagogiczna leczącą homoseksualizm, tak więc sam fakt , że ktoś jest psychoterapeuta nie robi z niego autorytetu. Zgodnie z obowiązującą nomenklatura ZA jest zaburzeniem . Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 10:51 Nigdy nie otwarto żadnej osobnej szkoły dla osób z ZA. Jak chcesz znaleźć więcej takich osób w jednym miejscu w systemie szkolnictwa to sugeruję szukać na uczelniach wyższych na kierunku informatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 10:56 Oczywiście, że są szkoły dla osób ze spektrum. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 11:08 Spektrum to bardzo szerokie pojęcie. Ona pyta o bardzo nieduży wycinek spektrum, mianowicie ZA i na to pytanie odpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 11:19 no ale najnowsza klasyfikacja juz nie wydziela ZA jako osobnej jednostki tylko kwalifikuje jako spektrum autyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 17:09 asfiksja napisał: > Spektrum to bardzo szerokie pojęcie. Ona pyta o bardzo nieduży wycinek spektrum > , mianowicie ZA i na to pytanie odpowiadam ZA to według obecnej klasyfikacji spektrum autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A propos szkolnictwa 22.04.24, 10:59 Na pewno już 12 lat temu było państwowe przedszkole wwie specjalizujące się w autyzmie. Szkoły dla dzieci w normie ale sprawiających problemy na pewno były za moich czasów (dobre 30 lat temu) SOS np Odpowiedz Link Zgłoś