wirlan 12.05.24, 20:48 u lewej ręki. U prawej też średnio. A paznokcie są krótkie i chciałam je nieco ożywić rozbielonym różem.. 3 próby i zmyłam wszystko. Jak wy to robicie?? I jaki kolor obecnie w modzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 20:57 Malutko lakieru, b. cienka warstwa. Lepiej dać dwie cienkie, niz jedną grubą. I nie używaj emalii, bo zawsze, ale to zawsze „smuży”. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:36 No właśnie, co to emalia? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:37 chyba najzwyklejszy lakier, jak to drzewiej bywalo 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:38 a przepraszam, lakier to staroc 😜 cosycottage.pl/czym-sie-rozni-emalia-od-lakieru-do-paznokci/ Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:10 Wydaje mi się, że memphis może chodzić o to, czy lakier przejrzysty (lakier), czy kryjący (wtedy emalia). Zwłaszcza w jasnych kolorach te kryjące zostawiają smugi na paznokciach, jeśli te nie są idealnie gładkie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 20:58 Ja też nie umiem i dlatego nie robię tego sama. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:02 Przeciągnęłam wszystkie bezbarwnym. Mnie na manikiurzystkę na razie nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:03 A musisz mieć pomalowane? Ja też nie mam zdolności manualnych, a zarazem na paznokciach umieram z nudów, więc nie chodzę i nie maluję. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:18 Może mogłabyś poprosić którąś z koleżanek, by Ci pomalowała? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Nie potrafię pomalować paznokci 13.05.24, 15:09 Nie musisz? Nikt nie musi. Mnie cieszą pomalowane paznokcie więc czasem po prostu akceptuję, że jak sama maluję to mam wrażenie, że doskonale tego nie robię i już. Jak małżonek mi maluje - to samo. Czasem gorzej wręcz niż gdy sama. W salonie jestem zadowolona. Ale czasami nie mam czasu czy kasy czy chęci odpalenia auta lub autobusuni jechania gdzieś do salonu. W lesie gdzie mieszkam nie ma. Samo siedzenie w salonie mnie nie nudzi. Rozkoszuję się idealnie pomalowanymi paznokciami. A wcześniej relaksuję z przyjemnością całym procesem malowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:49 Wiesz co, to nie jest tylko kwestia "nie stać". Obecnie za Chiny Ludowe z Koreą na dodatek nie znajdziesz "normalnej" manikiurzystki. Czyli babeczki, która by naturalną własną płytkę ładnie wypiłowała, nadała kształt, uporządkowała skórki i pomalowała równo zwyczajnym lakierem - pal już licho czy nazwie się to lakierem czy emalią. Nie! Nie ma opcji. Hybryda, żel, akryl - to tak. Ale żeby "wydziwiać" na zwyczajnych paznokciach...? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:13 Oczywiście, że jest. Nazywa się to manicure klasyczny z malowaniem ( można też wziąć bez malowania lub z malowaniem tylko odżywką). Bardzo często z niego korzystam. Nie we wszystkich salonach i mniej kolorów do wyboru, ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:18 Jeszcze jest manicure japoński, to też o ile się orientuję naturalny look. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:19 U mnie faktycznie jest tak jak pisze Koncynder, tylko hybrydy i hybrydy, prawie już nikt nie chce robić klasycznego, a jak robi to nie umie. Najbardziej mnie irytuje jak manikiurzystka nie ma żelu do odsuwania skórek bo tylko wycinają albo szlifierką chcą usuwać. A pedikiur robią na sucho... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:25 Może można znaleźć. Ale jak sama piszesz: nie wszystkie salony robią, wybór kolorów jest co najwyżej ograniczony, a do tego jeszcze masz "w pakiecie" ryzyko, że "pani specjalistka" uprze się "szlifować" płytkę frezarką "bo tak lepiej" (bzdura!), do skórek podchodzi "na sucho" itd, bo wszak ona jest specjalistką, ale od hybrydy... Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:39 A to prawda. Mani/pedi niby na każdym rogu, ale taki, w którym robią porządnie klasycznie, znalazłam po długich poszukiwaniach, obchodząc po kolei różne salony i prosząc o pokazanie mi ich wyboru lakierów. Te, w których nie było żadnych klasycznych albo te, w których były to 1 czerwony i 2 nudziaki z trudem wygrzebane z dna szufladki od razu eliminowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nie potrafię pomalować paznokci 13.05.24, 06:21 Domyślam się, że nie ma po prostu dużego zapotrzebowania na te klasyczne, tylko na hybrydy. Wśród koleżanek nie mam chyba żadnej, co chodzi na klasyczny manicure. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Nie potrafię pomalować paznokci 13.05.24, 07:10 Ja znam takie manikiurzystki, byłam nawet świadkiem rozmowy, jak manikiurzystka odradziła hybrydę, namówiła na klasyczny manicure i odżywkę. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Nie potrafię pomalować paznokci 13.05.24, 15:03 Ja na pewno nie umiem tak dobrze tego zrobić jak pani w salonie. Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:36 tez nie umiem 😉 i w koncu sie poddalam, zreszta i tak nie lubie lakieru na paznokciach, za nic hybrydy nie naloze, lubie krotko spilowane za to regularnie poleruje i nakladam odzywki, jest duzy wybor lekko kolorowanych -roze- mleczne a odzywki wiele wybaczaja Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:44 Nie od razu Rzym zbudowano, to kwestia wprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 21:49 Też nie potrafię. Mam odżywkę. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:06 Ostatnio męża szkołę i przyuczam Uwielbiam sobie na niego patrzeć jak mega stara się dobrze pomalować) Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 22:16 Zacznij od jasnych, najpierw bezbarwne, później z lekkim kolorkiem, odżywki na przykład, aż nabierzesz wprawy Moja córka maluje bezstresowo, a później patyczkiem delikatnie zmywa wszelkie przeciągnięcia. Ja się na jaśniutkich zatrzymałam, bo mam zaniedbane skórki, nienawidzę ich wycinać, więc tylko lekko odsuwam, a że mam suchą skórę to i skórki są suche i kiepsko wyglądają z ciemnym lakierem. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 12.05.24, 23:16 Też kiedyś miałam problem. 2 warstwy, ruch pędzelkiem raczej szybki, podeprzyj sobie wygodnie łokieć. Spróbuj na początek jakiegoś brokatowego, np. Inglot nr 145, nawet trzęsącą się reką Ci wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nie potrafię pomalować paznokci 13.05.24, 07:33 I przy prawej ręce można spróbować trzymać lewą rękę, tę z pędzelkiem na sztwno, podpartą, a przesuwać prawą pod pędzelkiem. Niektórym łatwiej jest też nie kłaść ręki na płasko i ciągnąć pędzelkiem od siebie, tylko odwrócić całą dłoń z ugietymi palcami do siebie - tak, że widzisz paznokcie jakby z punktu widzenia kosmetyczki i malujesz z góry na dół. Odpowiedz Link Zgłoś