Dodaj do ulubionych

Zachowanie matki co robić

16.05.24, 14:01
Jak scharakteryzować takie zachowanie matki i jak się zachować?
Mimo moich próśb, aby nie przekazała pewnych informacji ciotce ona to jednak robi podczas ich spotkania. Od razu napiszę, że nie ma takiej możliwości, aby akurat te informacje przed nią zataić.
Trochę się zdenerwowałam, taki pierwszy mój odruch, za co jestem na siebie zła.
W efekcie skwitowała, że więcej już do mnie nie przyjedzie, nie będzie uczestniczyła w organizowanych przeze mnie i męża przyjęciach oraz że jestem nienormalna i powinnam się udać do psychiatry. Czekam na rady. rodzina mała, w sumie z najbliższych mama mi została.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:03
      więcej już do mnie nie przyjedzie, nie będzie uczestniczyła w organizowanych przeze mnie i męża przyjęciach

Where problem?
      • stokrotka00000 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:06
        Bo chodzi też o spotkania, gdzie jest jej pokolenie połączone z moimi kuzynami. Jej nieobecność rozwali takie spotkanie
        • krypteia Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:08
          Dlaczego nieobecność jednej osoby może rozwalić całe spotkanie?
        • gryzelda71 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:12
          Naprawdę przeceniasz matke. No chyba, że te spotkania są finansowane przez nią, to faktycznie brak jej wkłady rozwali imprezę.
        • aqua48 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:13
          Cóż jest dorosła i może robić co zechce oraz mówić każdemu co jej ślina na język przyniesie. Ale dopóki nie nauczy się szanować Twoich granic, to może rzeczywiście lepiej jej nie zapraszać? Bo wiesz, że takie groźby że nie przyjedzie to zachowanie agresywno-pasywne z jej strony.
          I nie, nie masz możliwości zmiany JEJ zachowania, możesz jedynie zmienić swoje postępowanie i oczekiwania wobec niej.
          • alpepe Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:15
            Jak to trudno zrozumieć, prawda? A to takie oczywiste, że można zmienić tylko siebie i swoje reakcje, a nie otoczenie.
            • aqua48 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:22
              alpepe napisała:

> Jak to trudno zrozumieć, prawda?

Bo to jest bardzo trudne, gdy bliska Ci, dorosła osoba do której żywisz jakieś uczucia postępuje wbrew/na przekór, głupio, niesprawiedliwie, robiąc krzywdę sobie albo komu innemu, itp. Podświadomie wręcz chcesz i oczekujesz, by to ta osoba "zrozumiała" i zmieniła swoje postępowanie. A to niemożliwe.
        • cranberries1983 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:16
          a jaie to informacje przekazała cioci?
        • panna.nasturcja Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:18
          Dlaczego miałaby rozwalić? Zapraszasz kuzynów i dobrze się bawicie.
          • marta.graca Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 15:46
            Plus osoby z pokolenia matki. Jakoś mam podejrzenia, że towarzystwo odetchnie, jak nie będzie tej osoby.
            • panna.nasturcja Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:26
              Też tak podejrzewam.
            • ixiq111 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 17:01
              Dokładnie.
              A matce może da do myślenia, jak zostanie pominięta.
        • eliszka25 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 17:46
          stokrotka00000 napisała:

> Bo chodzi też o spotkania, gdzie jest jej pokolenie połączone z moimi kuzynami.
          > Jej nieobecność rozwali takie spotkanie

O ile zakład, że foch mamusi szybciutko minie, kiedy dowie się, że odbyła się impreza rodzinna bez jej udziału i NIC się nie stało, świat się nie zawalił, a obecni dobrze się bawili 😄
      • homohominilupus Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 15:15
        35wcieniu napisał(a):

> więcej już do mnie nie przyjedzie, nie będzie uczestniczyła w organizowanych
        > przeze mnie i męża przyjęciach

>
        > Where problem?
        >
        Maybe here?

rodzina mała, w sumie z najbliższych mama mi została.
        • turbinkamalinka Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 15:34
          homohominilupus napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
          >
          > > więcej już do mnie nie przyjedzie, nie będzie uczestniczyła w organizo
          > wanych
          > > przeze mnie i męża przyjęciach

> >
          > > Where problem?
          > >
          > Maybe here?
          >
          > rodzina mała, w sumie z najbliższych mama mi została.
          >

Moja znajoma mówi że nie ma takiego wagonika którego nie da się odczepić.

Mnie bardziej zastanawia jaka to onformacja której nie da się zataić. Jeśli jest to coś co widać od razu. Operacja nosa, remont (skoro matka przychodzi), nowy samochód to olewam. Sama takiej matce nic na swój temat nie mówię bo i po co?

• panna.nasturcja Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:28
            To może być info z przeszłości.
            Moja matka opowiadała po prostu o moich sprawach intymnych sprzed lat, niekoniecznie prawdę.
            • turbinkamalinka Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 17:24
              panna.nasturcja napisała:

> To może być info z przeszłości.
              > Moja matka opowiadała po prostu o moich sprawach intymnych sprzed lat, niekonie
              > cznie prawdę.

Zazałożyłam że informacje z przeszłości piekielne siostrzyczki mają przemaglowane na wszystkie strony.
          • marta.graca Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:30
            Skoro są mąż, kuzyni i inni członkowie rodziny, z którymi się spotyka na przyjęciach, to chyba nie można twierdzić, że jest całkiem sama?
        • netlii Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:58
          homohominilupus napisała:

> >
          > > Where problem?
          > >
          > Maybe here?
          >
          > rodzina mała, w sumie z najbliższych mama mi została.
          >
          >
          >

No właśnie, pomimo faktu, że rodzina niewielka (być może te kobiety mogą wyłącznie liczyć na siebie) matka stale testuje granice cierpliwości córki, zachowuje się jakby jej nie zależało na tej relacji, robi wszystko by ją zepsuć.
          Nic na siłe.
    • cranberries1983 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:11
      pytanie z kim jest problem, z nia czy Tobą

jednak bym sie nie spinała, predzej czy pozniej sie unormalizuje
    • mondaymorning1987 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:11
      Zadzwoń za jakiś czas, załagodzisz sytuacje i sie pogodzicie. Nie m co kruszyć kopii o takie drobiazgi
      • panna.nasturcja Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:20
        Po co? I dlaczego ona ma łagodzić sytuację, której zawiniła inna dorosla osoba? By ta osoba mogła zrobić jej świństwo kolejny raz? Trochę szacunku do samych siebie.
    • ikonieckropka Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:12
      Może powiedz, że nie będzie uczestniczyła w przyjęciach, bo przyjęć więcej nie będzie.
    • panna.nasturcja Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:16
      Jeżeli z matką nie mieszkasz (a tak zrozumiałam, skoro grozi, że do Ciebie nie przyjedzie) to możesz przed nią zataić dokładnie każdą informację.
      Natomiast „została Ci” cała ludzkość. Buduj świadome dobre relacje z ludźmi, z którymi chcesz, więzy krwi nie czynią relacji bardziej wartościową.
    • alexandra1984 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:20
      rozumiem ze jest Tobie przykro i powiedzialabym to mamie, ze czujesz do niej zal ze sie wygadala coci mimo Twoich prosb. Z drugiej strony nie mozesz narzucac innym ludziom co i komu maja prawo mowic. Zostawilabym to tak jest jest i z pewnoscia nie zwierzalabym sie mamie (tutaj napisalas ze tych informacji nie moglas przed nia zataic, ale chociaz wiesz ze jej ufac nie mozna). A to straszenie ze nie przyjedzie juz do Ciebie itd. to szantaz. Moja tez tak robi smile
      • 71tosia Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 15:25
        Najprościej - nie chcesz by ktoś wiedział nie mów. Jezeli informacja dotyczy mnie - nie muszę się nią dzielić z nikim, jezeli dotyczy mamy - może ja przekazac komu chce.
        • panna.nasturcja Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:29
          Matka może znać informacje, które dotyczą córki, bo na przykład są to sprawy spadkowe lub sprawy z czasów, gdy córka mieszkała w domu rodzinnym, sprawy zdrowotne, które zna, bo zaczęły się, gdy córka była nieletnia. Nie zawsze jest tak, że dorosła córka dziś powiedziała.
    • kaki11 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 14:23
      Że matka nie szanuje Twoich granic. Moja też tak ma więc, rzeczy których nie chcę żeby o mnie wiedzieli inni ludzie, często jeszcze w przekoloryzowanej wersji jej nie mówię. Tylko ja akurat mam taką możliwość. A ten foch, to po prostu próba wywarcia presji i postawienia na swoim. Moja rada to zignorować, nawet jeśli nie przyjedzie na to spotkanie, no to nie przyjedzie. Jeśli to nie jej urodziny, to naprawdę nie musi na nim być. A możliwe, że po prostu za parę dni do ciebie zadzwoni, i będzie się zachowywać jakby nigdy nic.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 15:13
      Co tu radzić, chyba już ci chyba nie została.
    • 71tosia Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 15:20
      Wyrazić swoje zdanie, informacje na przyszłość mocno ograniczyć i przestać się przejmować, za kilka dni i tobie i mamie złość przejdzie.
    • abecadlowa1 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:36
      Przestałaś być wyłącznym dysponentem informacji, w momencie, gdy ją puściłaś w świat. Jeżeli chcesz coś zachować w tajemnicy, to zachowaj to w tajemnicy.
    • snakelilith Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 16:40
      1. Jeżeli chcesz coś zachować tylko dla siebie, nie opowiadaj o tym nikomu, kto najwyraźniej tego nie potrafi. Nawet matce. Co ty chcesz więc tu charakteryzować?
      2. Jeżeli matka nie chce do ciebie przyjść, to jej problem, ona jest dorosła i może o sobie decydować, tak jak ty. Możesz ją więc zaprosić, siłą do siebie nie przyciągniesz.
      Problem solved. Pinć złoty się należy.
    • netlii Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 17:03
      Nie pomogę, jestem prawdopodobnie wredna i wyrodna córka zarazem stąd gdybym usłyszała mniej więcej takie "groźby":

> W efekcie skwitowała, że więcej już do mnie nie przyjedzie, nie będzie uczestni
      > czyła w organizowanych przeze mnie i męża przyjęciach oraz że jestem nienormaln
      > a i powinnam się udać do psychiatry. Czekam na rady. rodzina mała, w sumie z n
      > ajbliższych mama mi została.

To bym skwitowała: to nie przychodź, nie to nie.
      Znając życie i tak by się pierwsza najprawdopodobniej odezwała i starała się unormalizować sytuacje.

Z tymże u mnie jest tak, że mojej osobie matka od lat, że tak powiem nie sypie piachem w szprychy. Nauczyła się, że lont u mnie króciutki.
    • stokrotka00000 Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 17:55
      Ja już informacji, które nie mogą być przekazane dalej od dawna jej nie ujawniam. Zresztą wciąż ma o to pretensje, że nic o mnie nie wie..Tu chodziło o imprezę w pewnym gronie, nie chciałam, żeby ciotka i jej dzieci o tym wiedziały. To dłuższa historia nie na forum. Ale przy pierwszej sposobności się dowiedziały...
      • turbinkamalinka Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 21:27
        stokrotka00000 napisała:

> Ja już informacji, które nie mogą być przekazane dalej od dawna jej nie ujawnia
        > m. Zresztą wciąż ma o to pretensje, że nic o mnie nie wie..Tu chodziło o imprez
        > ę w pewnym gronie, nie chciałam, żeby ciotka i jej dzieci o tym wiedziały. To d
        > łuższa historia nie na forum. Ale przy pierwszej sposobności się dowiedziały...

No to zostaje co wykluczać mamusię z imprez na których nie chcesz ciotki. Po jakiejś imprezie mamusi powiedzieć że jej już nic nie będziesz mówić bo ma jęzor za długi. Nie bardzo wierzę że jakaś impreza może się nie udać bo seniorki nie ma. Chyba że to jej jakieś święto.
    • taki-sobie-nick Re: Zachowanie matki co robić 16.05.24, 21:14
      oraz że jestem nienormalna i powinnam się udać do psychiatry

Urocze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka