emma.sto 20.05.24, 22:54 co lepsze, garnek z sitkiem czy parowar? Co z mięsem, jak smakuje? Czy trwa to dłuzej od tradycyjnego gotowania? Poszukuje metody na beztłuszczowe posiłki, mięsa nie mogą być pieczone ani smazone... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 00:07 mialam parowar i koszyczek do parowania ( zestaw tefal companion), wczesniej parowar ostera - plastikowy, mycie tego to byl horor paruje : ziemniaki, w ' mundurkach' wychodza super, obrane rowniez i inne warzywa, ryz choc ostatnio przerzucilam sie na gotowanie w stylu babci, bo mam cudny rondelek 😉), lubie parowana piers z kurczka ( marynowana w przyprawach i lekko rozbita) i ryby, innych mies nie jem wiec nie probowalam ale o ile kawalek wolowiny bylabym sklonna ugotowac na parze tak np zeberka wieprzowe bym wolala nie tyle upiec, co udusic w zeliwnej bryftance czy trwa dluzej, to nie wiem, nie mierze czasu w kuchni 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:25 Nawet jeśli trwa troszkę dłużej, to i tak masz więcej wolnego czasu, bo wstawiasz i możesz sobie iść - nie trzeba stać nad garem i mieszać bo przecież nic się nie przypali. I to bardzo lubię w parowarze. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 16:08 To wtedy parowar się sam wyłącza Ale ja zwykle nalewam tyle wody, że nie zdąży wyparowac przed czasem Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 01:26 emma.sto napisała: > dłuzej od tradycyjnego gotowania? Poszukuje metody na beztłuszczowe posiłki, mi > ęsa nie mogą być pieczone ani smazone... W ogóle nie powinno być w nich mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 02:15 Ja mam coś takiego. Z 15 lat temu naczytałem się jakie to pyszne i zdrowe jest jedzenie gotowane na parze ale okazało się że takie jedzenie mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 09:21 Ja takie samo coś ale dwupietrowe Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 10:03 Ja mam trzypiętrowe 🤣. Ale jedno piętro na stałe stacjonuje w przyczepie kempingowej. Wracając do tematu - bardzo lubię warzywa gotowane na parze - por, marchew, buraczki, brokuły, szparagi. Z mięsa filety i polędwiczki z kurczaka, klopsiki (wieprzowe, drobiowe lub mieszane). I ryby - najchętniej łosoś. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:28 Na początku wielu osobom nie smakuje, ale po jakimś czasie można to polubić. Jak ktos całe życie je typowe tradycyjne polskie dania - zawiesiste sosy, zasmażki, wszystko zrumienione i napchane masłem i śmietaną - to nie od razu będą mu smakowały lekkie, chude potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 16:22 Pomiędzy jedzeniem gotowanym na parze, a tłustymi sosami na maśle, śmietanie i zasmażce są oceany możliwości. Ja też nie lubię jedzenia na parze, zdecydowanie wolę upiec w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 02:45 Czesto gotuje na parze warzywa ale ze względu na czas używam mrożonych. Zazwyczaj zanim ugotują się ziemniaki to nad nimi mam uparowane we wkładce te warzywa i mrozone parują mi się w jednym czasie. W parowarze robiłam obiady dla wnuka z normalnych warzyw ale po wypróbowaniu wkładałam je kolejno w zależności od rodzaju bo marchew nawet pocieta w słupki czy ziemniak paruje się dłużej niż brokuł czy fasolka szparagowa. Miesa parowała w nieduzych kawałkach dla wnuka lub kotow ale nie dla siebie.bo nie lubię. Te byly ze zrozumiałych względów nie przyprawione wiec owszem byly nawet soczyste ale nie z mojej bajki. Parowałam mniej więcej tak długo jak marchewkę, rybę i pulpeciki z ryby krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 04:20 O tak, bardzo często W zasadzie już tylko tak Głównie warzywa wszystkie,.zarówno mrożone, jak o świeże Buraki, ziemniaki, fasolki, szparagi, mieszanki warzywne Ryże, kaszę, ryby (choć oczywiście smazone też), pulpeciki, golabki Mięsa częściej griluje, jej ma być beztltuszczowo Mam wrażenie, że jest troszkę smaczniej, a i tłuszczyk się wytapia Ja gotuję w termomiksie, również że względu na te funkcję go kupowalam Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 07:33 dla mnie to był sposób na oszczędzania, bo cały obiad gotował się albo podgrzewał na jednym palniku Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 07:42 Gotuję na parze w szybkowarze. Ostatnio np. gotowałam całe ziemniaki (5 min.), potem kroiłam na ćwiartki i przypiekałam w pierarniku. Czasem na dole, w wodzie gotuję ziemniaki, a u góry, na wkładce, warzywa. Mięso sporadycznie, jeśli już, to kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 10:29 Problem z gotowaniem na pzarze jest taki, ze osoby przyzwyczajone do dobrze przyprawionych mies/ posilkow w ogole, beda je odbieraly jako dania bez smaku, 'jalowe'. Ja nauczylam sie na jednej potrawie tego, ze na parze nie musi byc bez smaku. Marynuje mieso/warzywa w misce/na talerzu i w tejze nisce wsatqiwiam do parowara. Mieso wychodzi soczyste, ma smak marynaty i nie jest typowym bezsnakowym daniem "na parze" Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 10:50 No żartujesz, ja lubię doprawione i nikt mi nie zabronił doprawiać dania na parze jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:21 Para cudownie podkreśla smak własny potrawy i faktycznie ja nie doprawiam jakoś szczególnie Zwłaszcza warzyw Sole pod koniec polewam oliwa lub masłem Czegoz chcieć więcej Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:22 A jak para dociera do tego twojego mięsa, skoro wstawiasz je w misce? Wydawało mi się, że dziurki w tackach są niezbędne do ugotowania czegoś na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:37 Wystarczy ze miska zanurzona w wodzie wystaje ponad poziom gotującej się wody i praktycznie to para gotuje zawartość, szegolnie gdy miska plywa po powierzchni. Para dociera od góry Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 19:55 Miska nie plywa po powierzchni, jest wstawiona do koszyka. Musi byc jednak przeplyw pary wokol brzegow miski. Ja mam taki bambusowy koszyk, trzypoziomowy, ktory stawiam na woku, ma sczelna pokrywke i wszystko wychodzi super. niestety, dla woka to nienajlepsze, bo schodzi ta tluszczowa powloczka i trzeba "sezonowac" Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 10:47 Na parze dosyć często gotuję, zestaw 3 piętrowy mam na kuchenkę, że cały obiad na jednym ogniu mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 11:56 ja mialam parowar TEFAL CONVENIENT INOX VC1451 i bylam bardzo zadowolona - mi smakowalo wszystko z niego a uzywalam ok. 3 lata, ale potem kupilam frytkownice z opcja grilla i jakos mi bylo latwiej i szybciej gotowac posilki we frytkownicy (nie mam piekarnika) i przestalam uzywac parowaru. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:19 Mam parowar, bardzo prosty, tani model, z plastikowymi tackami. Mięso wychodzi pyszne - delikatne, soczyste, nie ma obawy, że się przypali. Nacieram je przyprawami co najmniej dwie godziny przed gotowaniem. Pulpety z mielonego mięsa też wychodzą fajne, delikatne, potem je można poddusić w jakimś aromatycznym sosie, też bez tłuszczu. Ziemniaki - zwykle w mundurkach -zabierają ok 20 min, a potem je wrzucam na pół minuty do mikrofalówki, żeby odparować Warzywa są super. Ryby nie próbowałam, bo się boję, ze zasmrodziłaby mi dom. Łososia piekę w air fryerze, a inne ryby gotuję w bulionie warzywnym, to też bez tłuszczu Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:30 W parowarze robię warzywa. Mam też ryżowar z funcją robienia warzyw na parze (ale to bardziej dla 1-2 sób nić dla 4). Mieso najczęsciej w potrawce (rózne curry czy inne butterchickeny) albo w airfryerze. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 14:55 Czasem gotuję na parze. Mam parowar, i garnek z sitkiem, chyba częściej używam tego pierwszego, bo jest warstwowy, i robię tam jedzenie na zasadzie na raz ziemniaki, warzywa i mięso. Jak coś gotuję w garnku to zwykle inne rzeczy które chce z tym zjeść nie są parowane. Z mięs zdarzało mi się tam chyba robić tylko albo pierś z kurczaka albo rybę, ja mięs w domu najczęściej nie jadam, mąż twierdził, że są okej w smaku, tylko wiadomo, to jedzenie się marynuje, doprawia moim zdaniem warto nawet ciut mocniej niż tradycyjnie przygotowywane. . Co do czasu ja nie uważam, ze to przyspiesza, pewnie część rzeczy robi się dłużej (np. pierś z kurczaka chyba szybciej usmażyć) ale dla mnie parowar tak samo jak piekarnik, bardziej niż do zrobienia błyskawicznego dania kiedy chcę coś zjeść szybko, służy trochę do tego, żeby tam robiło się coś czego nie muszę pilnować kiedy pracuję czy się bawię i po x czasu mam gotowy obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 16:19 Ja mam garnek. Używam jedynie do podgrzewania już ugotowanych wcześniej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Gotujecie na parze? 21.05.24, 20:43 gotuje glownie warzywa, czasem rybe, miesa nie. Mam dwupietrowy garnej z dziurkami i mam tez sitko. Odpowiedz Link Zgłoś