jammer1974 18.06.24, 14:23 Macie jakies ciekawe miejsca do polecenia. Chetnie rowniez namiary na sprawdzone noclegi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajonc_w Re: Slowacja 18.06.24, 14:44 Masz już coś konkretnego na myśli, czy ogólnie Słowację? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Slowacja 18.06.24, 20:53 Ogolnie Slowacje. Jestem otwarta na rozne opcje Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Slowacja 18.06.24, 21:51 jammer1974 napisała: > Ogolnie Slowacje. Jestem otwarta na rozne opcje ogólnie to masz przegląd atrakcji: weekend.gazeta.pl/weekend/7,189130,31061677,woda-tropikalne-temperatury-relaks-i-rowery-morze-przezyc.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Slowacja 18.06.24, 15:54 Janosikowe diery, Mała Fatra. A jeśli chodzi o noclegi, to przecież wszystko zależy czego oczekujemy. My byliśmy w grupie 15-osobowej i wynajęliśmy cały dom. Ale tu wiadomo, posiłki we własnym zakresie. Obiad jeszcze można w restauracji zjeść, ale śniadanie ogarnialiśmy sami Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Slowacja 18.06.24, 17:25 Słowacja? cała jest piękna i w każdej części inaczej urocza może napisz coś więcej, bo tak ogólnie to można by długo pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Slowacja 18.06.24, 20:13 Tak, zwłaszcza romskie osiedla i sypiące się miasteczka są urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Slowacja 18.06.24, 21:00 leosia-wspaniala napisał(a): > Tak, zwłaszcza romskie osiedla i sypiące się miasteczka są urocze. owszem, ujmują nieco uroku, ale nadal uważam, że Słowacja jest pięknym krajem i lubię tam wracać; na jedno z romskich osiedli pojechaliśmy nawet specjalnie, zobaczyć to na własne oczy btw - w polskim miasteczku, w którym mieszkam jest całkiem spora społeczność romska... chyba po prostu przywykłam Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Slowacja 18.06.24, 21:11 Pozwolicie ze sie podczepię z pytaniem? Znajomi nastraszyli mnie, że na niektórych drogach Słowacji można spotkać czeredy romskich dzieci, kiedy samochód zwalnia i zatrzymuje się, dzieci domagają się pieniędzy, inaczej nie chcą się ruszyszyć z drogi. Czy mam się czego obawiać? Czy to jakieś plotki w stylu 'kuzynka z Ząbek mnie ostrzegala'? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Slowacja 18.06.24, 21:49 dwa lata temu spędziliśmy wakacje w kilku miejscach Słowacji - od Tatr po Fatre - właściwie nie przypominam sobie Romów; dwadzieścia lat temu, kiedy objeżdżałam jaskinie i wtedy więcej czasu spędziliśmy we wschodniej części - Preszów, Koszyce to w tamtym czasie w tamtych regionach rzeczywiscie było ich sporo i pewnie nadal tak jest... w międzyczasie wielokrotnie jeździłam też w różnie miejsca Słowacji służbowo; nigdy nie spotkała mnie sytuacja, żeby jakikolwiek Rom mnie napastował Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Slowacja 18.06.24, 17:28 Byłam w tamtym roku w Tatrach Najbardziej zapamiętałam ogromną ilość Romów Dzieci na terenie hotelu grzebały w śmietnikach Pod sklepem krzyczały że nie mają jedzenia W górach za to pełno psów razem z właścicielami Nie nie nie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: Slowacja 18.06.24, 18:25 Byłam w tym roku, zamki Słowacji zaliczałam, polecam, życzliwi ludzie. Poszukaj noclegu w okolicy Bardejowa ( miasto całe wpisane na listę UNESCO) w kościele z 11 ołtarzy - jeden jest naszego Wita Stwosza. Polecam zamek w Lobowli, Zborovie, Kapuszany, Spisski i Szaryski. Hotele sama wybierz w zależności co oczekujesz i życzę smacznego przy zupie czosnkowej, haluszkach i innych pysznościach. Koniecznie trzeba pojechać do Preszowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Slowacja 18.06.24, 18:48 Tak gwoli ścisłości, Wit Stwosz nie był "nasz". Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Slowacja 18.06.24, 18:49 słowacki raj. jaskinia bielańska ale generalnie jaskinie. tatry. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Slowacja 18.06.24, 19:30 kocham jaskinie, odwiedziłam prawie wszystkie; dwa lata temu wróciłam na Słowację, bo brakowało mi jeszcze jaskini lodowej do kolekcji (te są otwarte tylko kilka miesięcy w roku) no i trochę połaziliśmy po różnych takich... i obżarłam się haluszkami na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Slowacja 18.06.24, 20:56 Ja tam parę razy byłam miejscowosci Nova Lesna, ale juz dawno temu, mega widok na Tatry, dosc tanio, kursowała taka kolejka elektryczna co mozna było podjechac blizej szlaków, fajnie wspominam. Tatry słowackie sa znacznie większe niz nasze, mniej turystów/ Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Slowacja 18.06.24, 19:31 Słowacja Niskie Tatry Liptowski Mikulasz, nocleg Apartmany Lea Zwiedziliśmy jaskinie lodową i wolności, byliśmy na Chopoku, pływaliśmy w Liptowskiej Marze, oczywiście Basenova i Tatralandia Samo miasteczko jest mile,okolice piękne Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Slowacja 18.06.24, 20:14 Słowackie Tatry, Bratysławę bym sobie darowała. Odpowiedz Link Zgłoś