Dodaj do ulubionych

Bylo ale się zmylo

25.06.24, 08:38
Czyli fajne produkty które były ale zniknęły.
Dawno temu w latach 90 kiedy always pojawiło się w PL przez krótki czas mieli kompletny idealny produkt - zestaw okresowy. Pamiętam go był w kartonowym pudełku miał miks różnych podpasek i jednym zestawem człowiek mógł ogarnąć cały okres. Cienkie normalne i na noc.
Za każdym razem przy półce wkurzam się że tego produktu już nie ma.

Macie takie?
Obserwuj wątek
    • zajonc_w Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 08:47
      Pamiętam zestaw i pamietam, że mojego (nadmiernego) okresu nie ogarniał.

Zapewne jeszcze wpiszę sie w wątek, bo sobie coś przypomnęsmile
      Na początek: żałuję pewnego bistro w pewnym małym miasteczku prowadzonego przez pewne, starsze małżeństwo. Jedzenie PYCHA! Restauracje sprzedali najpierw jednym młodziakom, małżeństwo zatrudniło się i pomagało z doskoku. Młodzi jednak sprzedali kolejnym młodym, którzy pierwszych właścicieli pogonili, bo tacy starzy (+70), zatrudnili młodzież na kuchni i koncertowo położyli interes.
      Jak ja ... żalujęwink
      • ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:08
        mi się w tym podobało że tam były różne… nigdy przy półce nie wiem co brać i ten produkt dawał mi poczucie że “wzięłam po kawałku z 🥲
        • ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:08
          Każdego” (nie nie każdego ale najlepiej jak można było)
        • szarmszejk123 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:11
          No i to właśnie była motywacja mojego dziadka - nie wiedział co wziąć i ten pakiecik go jakby wybawił z opresji:p pewnie mu jakaś kobieta w sklepie pomogła wink
        • husky_cat Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:37
          Normalnie, biorę wszystkie; cienkie, normalne, na noc i trzy rodzaje tamponów.
          Trzymam w szufladzie i biorę to czego akurat potrzebuję
          • ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:42
            Czyli musisz kupić 3 paczki zamiast 1
            • little_fish Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:52
              Ale raz na 3 miesiące, a nie co miesiąc 😉
            • husky_cat Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:52
              Nawet 6 licząc z tamponami ☺
              Ale przecież i tak to wszystko zuzyje, jeśli nie w tym miesiącu to w kolejnych ☺
            • ginger.ale Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:00
              ichi51e napisała:

> Czyli musisz kupić 3 paczki zamiast 1
              >

Ale nie musi kupować co miesiąc, bo starcza na dużo dłużej…
              • ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:09
                To prawda pewnie też wychodzi taniej w ogólnym rozrachunku.
                No ale lubiłam i nie rozumie dlaczego żadna firma nie robi miksu. Chociażby po to żeby człowiek sprawdził czy taka czy siała mu odpowiada a nie musiał kupować całą paczkę żeby się dowiedzieć że mu nie pasuje bo np zapach nie taki
                • husky_cat Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:46
                  Rozumiem przyzwyczajenie.
                  Ja kupuje bezzapachowe, organiczne, więc ten temat odpada ☺
                • little_fish Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:53
                  Pewnie nie robią miksów, bo im się nie opłaca. Bo myślę, że byłoby zapotrzebowanie na różne miksy - każda ma inne upodobania i potrzeby
                  • husky_cat Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:04
                    Dokładnie. Nie wspominając już o tym, że co miesiąc te potrzeby mogą być różne
                    • little_fish Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:11
                      Otóż to. Dużo praktyczniej jednak jest robić zestaw samemu.
              • asia_i_p Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:13
                No tak, ale zajęcie przestrzeni też się liczy.
            • nick_z_desperacji2 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:14
              Alej jeśli potrzebujesz więcej grubych, a mniej cienkich, to Ci się cienkie odkładają i nie wiadomo, co z tym robić.
              • tania.dorada Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:54
                nick_z_desperacji2 napisała:

> Alej jeśli potrzebujesz więcej grubych, a mniej cienkich, to Ci się cienkie odk
                > ładają i nie wiadomo, co z tym robić.

Nie, bo nie musisz zawsze miksu kupować. Jak potrzebujesz więcej grubych to powiedzmy kupując miks i paczkę grubych masz załatwione dwa miesiące, a jak kupisz paczkę grubych i paczkę cienkich to za miesiąc zostaniesz z tymi cienkimi jak Himilsbach z angielskim i musisz kupić trzecią paczkę, grubych. A bierz tez pod uwagę że istnieje zjawisko biedy menstruacyjnej (No nie na ematce oczywiście) i są laski których nie stać na zakup trzech różnych paczek naraz.
                • little_fish Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 01:03
                  Taki mieszany pakiet raczej wyjdzie drożej niż pojedyncze paczki.
                  • ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:37
                    Ostatecznie drożej ale na cito taniej uncertain
                    • little_fish Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 10:56
                      Na cito taniej, pod warunkiem że się wstrzelił w potrzeby kobiety i miał wystarczającą liczbę podpasek, w tym odpowiednią z każdego rodzaju.
      • black_magic_women Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:25
        zajonc_w napisała:

> Pamiętam zestaw i pamietam, że mojego (nadmiernego) okresu nie ogarniał.
        >
        >

On był tak skonstruowany, że przez pierwsze dni miało być słabe krwawienie, potem mocniejsze i znów słabe. A u mnie zawsze mocniej, a potem na koniec ze 2 dni słabe, więc kompletnie mi nie pasowało. Nie mówiąc już o tym, że potrzebowałam że 2 razy więcej wszystkich podpasek.
      • sueellen Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:21
        Chyba jestem "mamą pakiecik". Zawsze kupuję trzy - czasem 4 różne paczki z różnymi podpaskami i wkładkami na różne okazje i rozpercelowuje je do koszyczków po łazienkach. Każda bierze to co jej w danym momencie potrzebne.
    • kochamruskieileniwe Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 08:59
      Jak nie jadam cukierków, to tesknię do jednych, które kiedys lubilam. Alamico (wcześniej amico) Wawela. No nie ma.
      I tęsknię za zapachem amfory czerwonej (możecie mnie zjeśc, ale ten zapach to jedyny tytoniowy, który mi się podobał.

To tak na szybko, pewnie jest jeszcze mnóstwo innych, które sobie zaraz przypomnę.
      • kochamruskieileniwe Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:00
        aaa... juz wiem. Starozytne lody od Bliklego, z czasów gdy były dwa smaki i gałke wkładano między dwa okragłe wafelki.
        • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:07
          Batonik Teatralny Wedla. Pawełki są boskie, ale dawno temu najbardziej lubiłam Teatralne. Nawet nie pamiętam, jak smakowały.
          • la_felicja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:42
            Naprawdę nie ma Teatralnych? Wydaje mi się, że w zeszłym roku jeszcze były
            • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:05
              Serio? Nie widziałam od trzydziestu lat pewnie.
              • babsee Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:07
                Teatralne są w Kauflandzie.
                • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:33
                  Masz na myśli wafle Teatralne? Firmy Kopernik?
            • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:06
              Są Teatralne, ja uwielbiam te bez czekolady i czasem kupuję. Ale za komuny nie jadałam ich, więc nie wiem, jak smakowały, i czy teraz są takie same.
              • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:35
                Na pewno wedlowskie?
                • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:36
                  Te, o których mówię, nie mogły być bez czekolady. Były czekoladowymi batonami z nadzieniem, jak Pawełki.
                  • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:55
                    A, to nie. Moje Teatralne to wafelki.
                    Jestem pewna swojej nazwy? Bo na szybko wyguglowalam, że wafelki Teatralne produkowane są od 60 lat, a mało prawdopodobne, że w PRLu był i wafel, i baton o tej samej nazwie...
                    • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:04
                      Na pewno. Mam jeden papierek, robił za zakładkę i się zachował.
                      • ib_k Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:12
                        Daj zdjęcie
                      • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:13
                        Pokażesz? Zaciekawiło mnie. Spytałabym mamy, czy kojarzy. Ona miała słodycze dobrze obczajone!
                        • atoness Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 21:33
                          Cholera, nie wiem, w której książce. Spróbuję.
                          • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 21:43
                            Postaraj się. Ciągle zaglądam do tego wątku w nadziei na zdjęcie.
                            • atoness Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:43
                              Czuję się zmotywowana. Dzisiaj się porządnie przyłożę do poszukiwań.
                              • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 21:17
                                "Dzisiaj" już się kończy, tak delikatnie przypominam wink
                                • atoness Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 10:11
                                  Przeszukałam mnóstwo książek. Naprawdę mnóstwo. Tylko tych starych, tylko w nich może być. I nic. Ale w końcu znajdę i założę triumfalny wątek. Przysięgam!
                                  • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 17:11
                                    Trzymam za słowo i czekam z utęsknieniem!
                • elenelda Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:50
                  atoness napisała:

> Na pewno wedlowskie?

Wafla Teatralnego nigdy nie produkował Wedel.
                  • elenelda Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:58
                    W wafelku tylko nazwa pozostała. Skład zupełnie inny.
                    • atoness Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:42
                      To oczywiście możliwe. Ale ja nie wzdycham do wafla.
                    • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 17:13
                      To na pewno. Kiedyś widziałam skład Ptasiego Mleczka stary i obecny. Płakać się chce sad
                      Obecnie jadalne jest dla mnie tylko ptasie z Aldiego, a i to nie to samo.
    • dvdva Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:02
      Perfumy Prowl z Avonu. Jak one mi się dobrze kojarzyły... fajny, cytrynowy zapach.
      • la_felicja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:43
        Sunny Skies, pachnące świeżo skoszoną trawą - to było piękne
        • black_magic_women Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:29
          Avon miał taka limitkę wakacyjną "bazylia i cytryna", piękne to było. I ampułki z białą herbatą do twarzy, świetnie utrzymywało mi makijaż przy szalejących hormonach. (To hity sprzed 20 paru lat)
      • summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:23
        A ktoś miał perfumy Lace? Śliczny zapach, no mi najbardziej się podobał ze wszystkich perfum jakie mialam
    • szarmszejk123 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:04
      Było takie coś faktycznie, dziadek mi to przyniósł ze sklepu jak dostałam pierwszy okres. Czyli rok '98.
    • bruy-ere Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:13
      Ja niedawno trafiłam na taki zestaw tamponów, przez przypadek, dopiero w domu odkryłam, że pudełeczko zawiera 3 różne wielkości tamponów.
    • arthwen Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:25
      Always miał fajne nieperfumowane podpaski, jak je wycofali, to zrezygnowałam w ogóle z tej marki, bo po tych zwykłych, perfumowanych mam taką reakcję alergiczną, że wolałabym używać bawełnianych gałganków z epoki naszych prababek niż tych podpasek.
      • 35wcieniu Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:33
        Ja tych zestawów nie kojarzę ale always to dla mnie zawsze było "never", wydawały mi się totalnie plastikowe i okropne, chyba tylko raz w życiu kupiłam, też jakoś w okolicach 2000, czyli przy początkach zainteresowania tematem wink
        Z rzeczy, które lubiłam, to Avon miał kiedyś super antyperspirant w kremie. Ale możliwe że wtedy wydawał mi się super bo nie było tylu alternatyw.
        • zajonc_w Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:55
          W moim środowisku szkolnym always był synonimem lepszego świata 🤣 W naszym wiejskim sklepie stało dumne Always i tylko jakieś Belle (nie daję głowy), które wchłaniały kiepsko i miały taki beznaczejny klej, że do majtek się nie przyklejały, ale wrednie przyklejały się, obrócone, do tyłka. Jedyną ich zaletą była cena.

Żeby pokazać, że jest się z lepszego świata, należało ostentacyjnie wyjąć podpaskę z plecaka, albo równie ostentacyjnie ratować koleżankę.
          Kij z tym, że plastik odparzał dudęwink To był czas, kiedy na okrągło leciała reklama "z pewną taką nieśmialością"
        • apallosa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:01
          Poznanianki zapewne pamiętają cukiernię Arezzo na rynku , niedaleko szpitala Strusia. Jakie tam były przepyszne trójkąciki makaronikowe.... to były moje najpyszniejsze guilty pleasures.
          No i perfumy życia, czyli Le Feu d'Issey Isseya Miyake... już ponad 20 lat, jak ich nie ma. Bywały jeszcze na eBayu za jakieś nieprzytomne ceny, ale to już nie to....
          Mój fryzjer wraz z całą świtą i zakładem dawno temu- już nigdy nie będę miala takiego cięcia...insza inszość, że włosy mam obecnie już długie, farbowane i w ogóle inne. To samo tyczy się mojej pani kosmetyczki, która wzięła i wyjechała gdzieś daleko. A miałam ją bliziutko, w kapciach i piżamie mogłam do niej iść 😱
          Sąsiadów ,,z pierwszej wprowadzki" ...umierają po kolei , jakby nic lepszego do roboty nie mieli😪 Klimat mieliśmy, jak z serialu ,,Dom" , każdy znał każdego, były wspólne Sylwestry, zabawy, wspólne porządki na podwórku- zostało nas jeszcze kilkoro, więc jak przyjeżdżam , to mam do kogo zagadać czy bagaże zostawić, jak trzeba.
          • ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:07
            Kanapka z kurczakiem i piklami kimchi z costy - za każdym razem zerkam czy nie wrocila
          • afro.ninja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:17
            Co do perfum, to tez kojarzę le feu. No zapach niesamowity! Czemu ich nie wznowili? Może się słabo sprzedawały, ale przecież wypuścili nieciekawe light.

Zapalam wirtualną świeczkę nad Black Cashmere Donny Karan. Nie rozumiem, beznadziejne jablko sprzedają, a tak cudnego zapach już nie. Moim zdaniem, albo za kosztowne w produkcji, albo stracili prawa do kompozycji? Sądzę, że to pierwsze.
            • aagnes Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:42
              Black cashmere czasem mi się śni, dosłownie czuje ten zapach śpiąc. Ten zapach to bylam cała ja. Nigdy ich nie odżaluje.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:43
              Przypuszczam, że miało to związek z unijnym zakazem stosowania różnych substancji zapachowych, nie chcieli robić reformulacji.
          • gunila7 Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 18:47
            Tych perfum używała moja mama i uwielbiała, dla mnie one śmierdziały kocurem niekastrowanym i cieszę się, że już nigdzie ich nie czuję.
      • afro.ninja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:57
        Perfumowane to jest w ogóle jakiś dziwny wymysł. Kiedyś sprzedawali naprawdę cienkie podpaski, ale też zrezygnowali z produkcji.
        • marta.graca Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:59
          Podobno są też niezbyt zdrowe. Ten zapach połączony z zapachem krwi tworzy okropną mieszankę ;-/
          • nick_z_desperacji2 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:18
            Raz kupiłam jakąś naturellę czy inny szajs, użyłam jednej. Boże, jak to śmierdziało.
          • mikams75 Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:24
            Dokładnie, ten smród po kilku minutach noszenia jest nieznośny, sama krew jest w zasadzie bez zapachu. I ten zapach zostaje na skórze, na jeansach. Kilka razy się naciełam i nie zauważyłam co kupuję ale już się nauczyłam przyglądać.
      • summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:25
        O przypomniała mi perfumowane podpaski, bardzo je lubiłam. Potem znikły. Co prawda nie Always.
    • afro.ninja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 09:54
      Nie pamiętam takiego zestawu. Z drugiej strony, przy aktualnym dostępie do podpasek, taki zestaw można zrobić na jednych zakupach. Kiedyś było mniej sklepów. Pamiętam, że podpaski kupowałam w kiosku.
    • slonko1335 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:16
      ja też okresowo - ob z aplikatorem
      • alpepe Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:16
        Były ob z aplikatorem? Ja tylko kojarzę tampaxy z aplikatorem.
        • slonko1335 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:53
          Były, niestety.....byly
    • bywalec.hoteli Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:21
      Taki szampon "Vidal Sasson - salon szampon i odżywka w jednym" smile Było to dobre bo zwalczało łupież a ja myślałem, że są to 3 produkty w jednym: salon, szampon i odżywka big_grin
    • celandine Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:27
      Perfumy Sicily D&G, nie wiem, jak mogli mi to zrobić.
    • pepsi.only Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:37
      Zestawu okresowego nie kojarzę, najwidoczniej nie kupowałam, nie był dla mnie.

I teraz próbuję sobie przypomnieć coś, co było, i nie ma, i ...chyba nie mam czegoś takiego, za czym tęsknię.
      Bo nawet jeśli coś zniknęło, to w zamian pojawiło się ochnaście innych produktów, i nie odczuwam braku
    • gorzka.gorycz Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 10:50
      Kosmetyki Celia. Kremy itp. Teraz niby też są, ale to już nie to.
      • la_felicja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:37
        Szminki Celia! ładne koloy, nawilżały usta i nie śmierdziały! Nie wiem, jak wam, ale mnie większość szminek po jakimś czasie śmierdzi
        • aagnes Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:44
          Szminki celii są, nawet te które się utlenialy i zmieniały kolor, niedawno kupiłam zieloną.
    • barattolina Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:04
      Snickers w słoiczku.
      Zupełnie nie rozumiem dlaczego go wycofali. Był taki pyszny.
      • borsuczyca.klusek Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:54
        O tak snickers i milky way. To był powiew wielkiego świata, wszystkie inne kremy w słoikach nie miały nawet podejścia.
        • hanusinamama Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:47
          Przez pewien czas dobre 8 lat temu nie było batonów milky way. Pamietam, ze miałam zrobić jakiś sernik milky way (używało sie tych batonów), pół Łodzi zjechałam i nie było. 2 tygodnie póżniej byłam w Warszawie i też nigdzie
      • kafana Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 21:04
        Pamietam jak wyjadalam ze słoika jeden pasek orzechowy bodajze.
      • krisdevalnor Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 00:06
        barattolina napisała:

> Snickers w słoiczku.
        > Zupełnie nie rozumiem dlaczego go wycofali. Był taki pyszny.
        Taaaaaak. Jest tylko w Stanachale pod inna nazwa
        • barattolina Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:50
          Czy to ten?
          www.scrummy.pl/kremy-i-syropy/11970-candybar-spread.html
      • barattolina Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:47
        Zobaczcie co znalazłam:
        www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/kultowy-krem-powraca-na-rynek-czy-smakuje-tak-samo-jak-w-latach-90,253223.html
    • mava12 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:25
      rękawice gospodarcze viledy, nitrylowe, które można było kupić w każdym markecie. Były idealne bo łatwo zdejmowalne (nie przyklejały się do dłoni), trwałe i mozna było je uprać w pralce. Czyli służyły długo i pewnie dlatego znikneły bo finansowo nieopłacalne - w tym czasie trzeba było kupic kilka par rękawic z innego materiału.
      I ściereczki z mikrofibry, takie "najpierwsze", kiedy dopiero wchodziły na nasz rynek. Juz nazwy nie pamietam, polski producent, idealne - zniknęły. Zreszta vileda, nieco później też takie miała, niebieskie były. Przez jakis czas były dostępne równolegle i kupowałam wymiennie, te które akurat leżały na sklepowej półce. Też zniknęły, jedne i drugie.
      • afro.ninja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:26
        A nie zniknęły dlatego, że nie były eko?? Bo teraz nie można kupić takich grubych gumowych rękawic. Jakoś w pandemii przestali j sprzedawać.
        • mava12 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:52
          sądząc po tym, że teraz jest do wyboru do koloru, pełno rękawiczek nitrylowych ale cienkich, to chyba nie. Zreszta one znikneły na długo przed pandemią.
          Cienkie nitrylowe sa ok ale nie sprawdzaja sie przy sprzątaniu. Tamte były takie "normalnej" grubosci, tyle że nitrylowe.
          • afro.ninja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:07
            Ale do zmywania, sprzątanie to wyłącznie grube. Z viledy były super, od środka takie jedwabiste, ręce nie śmierdziały. W lidlu też były bardzo dobre, a teraz to trzeba szukać, albo przez neta zamawiać, więc nie kupuję.
      • summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:31
        Czy one były takie gładkie - cienkie a jednoczesnie jakby ostre? Tez za nimi tęsknię, bo teraz to napotykam tylko te puchate i jakoś ich nie lubię.
        • mava12 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 21:23
          tak, takie cienkie
    • taje Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:27
      Dezodorant Fenjal w kulce Intensive (taki lekko zielonkawe opakowanie) - dlaczegóż zawsze muszą wycofywać, coś co ładnie pachnie i jeszcze działa?

Jedwabne majtki z LilySilk
      • princy-mincy Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 12:16
        W ogole nie kojarze teraz fenjala a pamietam, ze to byl jeden z moich ulubionych dezodorantow.
        I jeszcze z czystym sumieniem stalam na promocjach fenjala jako hostessa, cudne czasy!
      • balladyna Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:03
        Taje, sprawdzałaś w drogerii Natura? Bo ja tam kupuję antyperspirant Fenjal, w kulce, przezroczyste/białe opakowanie plus zakrętka w takim jasnozielonym kolorze. Przez jakiś czas ich nie było, później znowu się pojawiły, zapach zmieniono, ale ten nowy też jest bardzo ładny ( choć początkowo byłam wkurzona, że starego nie ma).
        • taje Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:13
          Mnie odpowiada tylko wersja Intense, Sensitive czy nowy zapach mi niestety nie leży sad
      • summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:32
        A kto pamięta dezodorant Fa, taki zielony. Pięknie pachniał.
        • chatgris01 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:40
          summerland napisała:

> A kto pamięta dezodorant Fa, taki zielony. Pięknie pachniał.

Ja. Kupowałam go w Pewexie (i mydło do tego). Pachniały bosko, zieloną cytryną.
          • summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:29
            No wlasnie! I ten zapach był taki mocny, dlugo sie utrzymywał. Pamiętam, że na długo mi starczał taki dezodorant bo wystarczyło troszeczkę psiknac.
    • ostrowska88 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:38
      Mi brakuje takiej szyszki ryżowej w miodowej polewie, w podstawówce zajadalam się tym w szkole na potęgę, słodycz ten był też dostępny w wielu sklepach, od wielu lat nie mogę tego nigdzie znaleźć a szkoda bo to mój smak dzieciństwa i chętnie bym spróbowała
      • hummorek Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:56
        Czasami można dostać! Chyba w Dino raz dorwałam.
      • kubek0802 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:57
        ostrowska88 napisała:

> Mi brakuje takiej szyszki ryżowej w miodowej polewie, w podstawówce zajadalam s
        > ię tym w szkole na potęgę, słodycz ten był też dostępny w wielu sklepach, od wi
        > elu lat nie mogę tego nigdzie znaleźć a szkoda bo to mój smak dzieciństwa i chę
        > tnie bym spróbowała
        W mojej osiedlowej vukierni dostępne cały czas, tylko raczej w karmelu.
        • ewa_2009 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:54
          w moim spożywczym są non stop w sprzedaży.
          • ewa_2009 Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 14:47
            Producent z Wrocławia, jak chcesz wyślę namiary.
      • babsee Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:10
        W moim warzywniaku są smile Zapraszam.
      • la_felicja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:38
        A nie możesz sobie tego zrobić? Mama mojej koleżanki robiła coś takiego w domu
        • mikams75 Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:28
          Ja w dzieciństwie robiłam bardzo często. To jest tak proste, że nawet dzieciak zrobi.
      • sueellen Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:28
        ostrowska88 napisała:

> Mi brakuje takiej szyszki ryżowej w miodowej polewie, w podstawówce zajadalam s
        > ię tym w szkole na potęgę,

Nie pamiętam by się to kupowało. Robiło się w domu i faktycznie było modne.
    • martishia7 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 11:48
      Skasowali mi Guerlain Aqua Allegoria Ginger Picante, jest mi wielce smutno.
    • joasia33 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:00
      Mimo, że mam kilka ukochanych zapachów, pozostaję nieutulona w żalu za najbardziej ukochanym ze wszystkich, Extravagance d'Amarige Givenchy. To był zapach, który miał wszystkie inne zapachy pod sobą. Cudowny. Najpierw dokonali reformulacji, a potem zniknął na wieki. Nie umiem wybaczyć.
      • grey_delphinum Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:08
        Zel pod prysznic Palmolive Pomergranate.
        Juz prawie nigdzie nie można dostać, a mnie została oststnia butelka.
    • asia_i_p Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:15
      Papier welurowy - nie w sensie tej struktury papieru rysunkowego, tylko w sensie takiego papieru dekoracyjnego, który sprawiał wrażenie, że jest z aksamitu, sprzedawali bordowy i ciemnozielony. Tyle się namnożyło papierów dekoracyjnych, a tego brak.
      • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:10
        O matko, pamiętam ten papier!
      • srubokretka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:47
        To nie jest ten?
        www.amazon.com/Hygloss-Products-Velour-Paper-Printers/dp/B01N701FFK/ref=asc_df_B01N701FFK/?tag=hyprod-20&linkCode=df0&hvadid=693381012409&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=588876481021876267&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9194187&hvtargid=pla-468586937753&mcid=47b972015ea0345ba46ffd4637214889&gad_source=1&th=1
        • asia_i_p Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:01
          Muszę kupić próbnie i sprawdzić, dzięki za namiar!
          • srubokretka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:36
            Prosze bardzo. Tez lubie ten papier.
      • arthwen Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:31
        Jak brak?
        Mam taki, kupowałam całkiem niedawno w zestawach 12-kolorów. Sprawdź sobie pod "papier flokowany"
    • bei Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:54
      Ja często żałuję , że jak trafi się ładny i wygodny mebel w Ikea, to szybko go wycofują (zapewne płacą kary za tzw „ inspirację” designem innej firmy.
    • bei Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 13:58
      Jeansy z aksamitu, lekko elastyczne, kolor granatowy, czarny- z americanos. Były ładne, i bardzo wygodne. Gdy podejrzewałam, że już nie będą ich szyć- kupiłam 30 lat temu 10 par. Niestety, kilka lat temu zużyłam ostatnią paręsad
    • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:09
      Z produktów z dawnych czasów - odżywka do włosów Ann Cosmetics, w fioletowej butelce i obezwladniajaco pachnąca frezjami.
      Z nowszych - szampon ogórkowy Timotei. No komu to przeszkadzało? sad

Kiedyś w McDonaldzie były też lody McFlurry z Nescafe, przepyszne. Co jakiś czas sprawdzam, czy nie wróciły, ale nie..
      • babsee Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:12
        Też używałam ogórkowego z Timotei!był extra!i czadowo pachniał.
        • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:19
          Wciąż szukam zamiennika, ale bez efektów sad
      • azalee Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:41
        O tak, szampon ogorkowy! Uwielbialam ten zapach sad
      • nick_z_desperacji2 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:21
        Ale...przed chwilą wyszłam spod prysznica, włosy umyłam ogórkowym Timotei.
        • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:22
          Oooooh, pokaż... I napisz, gdzie kupiłaś! 😍
        • azalee Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:34
          Ale chyba masz te nowa wersje w prostokatnej butelce? Ten stary "oryginalny" byl w takiej zaokraglonej.
          Zapach nowej wersji sie nie umywa sad
          • nick_z_desperacji2 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:29
            www.empik.com/timotei-swiezosc-szampon-do-wlosow-2w1-ogorek-400-ml-timotei,p1120327600,perfumy-p
            ja ma taki, ale w internecie jest też wersja
            allegro.pl/oferta/szampon-do-wlosow-timotei-detox-gleboko-oczyszczajacy-400-ml-15844553425?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_uroda_hb_beauty_pla_pmax_br&ev_campaign_id=17997543745&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1emzBhB8EiwAHwZZxdieXULi0e9z4MnCs2cVMiRcBzPjrskaEwBiEFk4cU9IM9immN9l-RoCOEMQAvD_BwE
            • azalee Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:38
              To jest ta nowa wersja, ten poprzedni to bylo cos takiego i pachnialo duzo intensywniej (ale moze mi sie wydaje i to po prostu nostalgia za mlodoscia smile):
              • nick_z_desperacji2 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:55
                Dla mnie właśnie brak intensywnego zapachu i koloru to zaleta, bo po większości szamponów mi głowę wysypuje, a te super-eko-sreko-zdrowe nie domywają włosów.
                • pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:06
                  No ale ja właśnie dla zapachu chciałabym go kupić... Żywy, intensywny ogórek.
            • vessss Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:37
              W porównaniu do starego to prawie sama wodauncertain ani zapach, ani gęstość, ani ekonomiczność.
    • srubokretka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:43
      Kiedys mialam taka suszarko-lokowke , w ktorej byla opcja schowania tych szpikulcow/szczotek (nie wiem jak to sie nazywa). Bardzo mi tego brakuje, bo mam dlugie wlosy i bywalo, ze splatuja mi sie wlosy podczas odkecania.
      • ib_k Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:49
        W Rossmann są takie suszarko- lokówki, z chowanymi szczotkami.
        • srubokretka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:34
          pamietasz moze jaka to firma?
      • kropkaa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:36
        Miałam z Boscha. Niestety zepsuło się i nie mogłam znaleźć takiej samej.
      • summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:38
        Ja miałam szczotko- lokówkę nie wirm czy to to samo o czym piszesz. Też dobrze wspominam.
    • ajr27 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:44
      Na początku lat 2000 Eris miało taki pomarańczowy, gęsty krem z bardzo wysokim stężeniem beta karotenu. Jak ja po nim wyglądałam! Oczywiście wycofali, bo był zbyt dobry, pewnie za drogi w produkcji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka