szarmszejk123 29.06.24, 11:31 Czyz ona nie jest przepiękna? Róża sąsiadki, może ktoś wie co to za jedna? Sąsiadka nie wie 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_incubo Re: Piękna 🌹 29.06.24, 11:36 Bardzo ładna. Są tu różane ekspertki, za chwilę na pewno ktoś ją zidentyfikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Piękna 🌹 29.06.24, 12:01 To są moje kolory♥️chetnie sie dowiem jak nazywa sie ta królowa kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Piękna 🌹 29.06.24, 19:59 Chyba nie, bo podają, że ta jest niska, a sąsiedzka to taka wyrośnięta.. Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Piękna 🌹 29.06.24, 12:07 Szarm, mogę się podpiąć? I z twojego watku o róży zrobić ogólny podwątek, co jest piękne? Bo właśnie wczoraj udało mi się zrobić takie zdjęcie mojemu "nowemu" psu. Poszliśmy nad rzekę, a dla niego wszystko nowośc, więc mam wrażenie, że ma minę: ale co, to naprawdę? Idziesz też? Co to za miejsce, ci tu można robić? Ale fajna ta zimna woda e ten upał Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:09 Widac ze lubi jak mu sie zdjecie robi. Albo jest z innego powodu zadowolony. Chce sobie poplywac Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:19 Ależ piekne zdjęcie i szczęśliwy pies! Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:19 No tak tak 11 lat!!! Na 60 kg to jakieś 80? 90 lat ludzkich? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:03 Fajny kudłacz! Wielu szczęśliwych (i pięknych) chwil wam razem! Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:22 Słuchaj kocynder zawsze kiedy cię czytam to kojarzy mi się. A ty wiesz, że kocynder to w pierwszych latach 2000 to był taki lokal w Chorzowie z karaoke? Pewnie wiesz. Jejku jak ja się tam bawiłam! Pamiątka na życie. A śpiewać nie umiem, ale jak leciałam Krawczykiem i jakieś kawiarenki Jarockiej. Znasz? W sensie, lokal znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Piękna 🌹 29.06.24, 12:47 A pachnie mocno? To może być Peach melba. Widziałam w zeszłym tygodniu w sklepie ogrodniczym. Prosto z Holandii. Albo Sahara (2 zdjęcie). Jest u mnie ogrodzie botanicznym. Bardzo mi się podoba, ale pachnie tylko bardzo delikatnie, prawie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:06 Nie wiem jaka to ale wkleję moją. Też nie wiem jaki to gatunek, poprzednia wlascicielka posadzila a my tylko podcinamy na zimę i proszę. A jak pachnie! Jest więcej krzaczków i wszystkie mają pąki 🤩 Szkoda ze zaraz wyjeżdżamy i nie zobaczę ich w pełnym rozkwicie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Piękna 🌹 29.06.24, 18:23 Jeśli mogę coś doradzić, to roze tnie się raczej na wiosnę. Na zimę tylko skracanie takich wybujałych pędów, które mogłyby zostać wyłamane przez wiatr i snieg. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Piękna 🌹 29.06.24, 22:34 Jak tniesz na zimę, to narażasz je na uszkodzenie przez mróz oraz ekspansje patogenów. Wyjatek stanowia takie wybujale "baty", ktore sa narazone na wylamanie, choc mnie w tym roku z tydzien temu wylamalo, a zime przetrwaly, choc nie skrocilam. Wiosna niby się tnie, jak kwitną forsycje, ale teraz pogoda coraz bardziej zwariowana, na wyczucie trzeba działać. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Piękna 🌹 29.06.24, 15:55 Moje kundle nierasowe i kurczę trawa jakaś mało zielona ale fotki świeżutkie. Z dzisiejszego upału. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Piękna 🌹 29.06.24, 16:03 O jaka kokarda. Żeby tylko w wodzie nie zgubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:12 Ładna. Ja mam tyle, że cały watek bym zajęła Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:22 Zajmuj! Też mam, z tym, że większość to odmiany sprzed wielu lat i nikt nie wie jak się nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:39 Moja ulubiona, pnąca, nie pamiętam jak sie nazywa, na pewno ktoś rozpozna. Kolor zalezy od tego, czy pierwsze kwiaty, czy kolejne, od pogody i od roku, generalnie ma herbaciane zewnętrzne płatki i róćowo-morelowe wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:57 Jeśli nie powtarza kwitnienia, to prawdopodobnoe Alchymist Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:33 Moge zapytac co robicie, ze wasze roze maja takie piekne liscie? Moje dwie, ktore mam wyygladaja jak gowno. Liscie cale w dziurach i plamach. Cos mi je pogryzlo, ale zadnych robali nie widzialam. Wygladaja tak zle, ze mam ochote je wykopac i wywalic. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:38 Jeśli plamy brązowe/czarne i "znika" zieleń liścia a zostają szypułki - to zapewne masz zwójkę różóweczkę. Paskudne i trudne do wytępienia, chyba tylko chemicznie. Miałam, przeszłam, na razie (odpukać w niemalowane!) nie wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:45 Ta też pnąca, w pieknym czerwonym kolorze. W przeciwieństwie do poprzedniej kwitnie bardzo długo, do jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:55 Ja pnącą mam tylko jedną. kwitnie śmiesznie, bo pąk i jak jest jeszcze "stilonu" kwiat ma białe i biało różowe, a w miarę rozkwitu nabiera tonów fioletowych. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 13:58 Tez mam taką o białych, niewielkich kwiatach, nie wiem, czy ona pnąca nie jest, bo straszne ilości kwiatów na jednym długim pędzie, ale właśnie takich niewielkich w porównaniu z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:06 No, ta ma kwiaty prawie "normalne", może troszkę mniejsze, ale cały krzaczek - 30 - 40 cm najwyżej. Kwitnie na bogato, jest po prostu jak panna młoda w bieli. Tu specjalnie "odgięłam" pozostałe, bo chciałam zrobić zdjęcia pojedynczego kwiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 15:06 Moja ma kwiaty mniejsze, za to sama jest duża, ma długie pędy jak pnąca. Muszę ja przesadzić i puścić na ścianę. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:13 Dołączam się do wątku różanego Kilka moich: 1. Lady of Shalott 2. Bremerstadt Muzikanten 3. Pilgrim 4. Eden Rose 5. Lady of Shalott Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 14:55 A mnie się te morelowe podobają, pierwsza i piąta. Trzecia ma fantastyczny kolor i ilość płatków. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Piękna 🌹 29.06.24, 15:00 Kolejna moja ulubiona. Zeżarły mi ją karczowniki tak, że z grubego korzenia został ogryzek. Ale udało mi się ja uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Piękna 🌹 29.06.24, 18:16 Za dużo upału, moje niektóre nie dają rady rozwinąć kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Piękna 🌹 30.06.24, 01:36 Trzeba by znać więcej szczegółów. Czy to parkowa (taki większy krzak), czy np pnąca... czy powtarza kwitnienie, czy pachnie..itp... Jest sporo pomarańczowych, w tym moje ukochane westerlandy. Jest sporo pomarańczowych... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Piękna 🌹 30.06.24, 13:54 Wyżej wrzuciłam zdjęcie całej, jest wysoka, wyższa od okien. Pachnie jak się nos przybliży, ale nie mocno intensywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Piękna 🌹 30.06.24, 18:10 Opis i wygląd przypomina mi westerlandy. Albo jakaś nowszæ odmianę na ich bazie. Ale licho wie. A powtarza kwitnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Piękna 🌹 01.07.24, 14:20 Nie wiem, nie pamiętam:p jak przydybam sąsiadkę to zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Piękna 🌹 01.07.24, 14:27 Chociaż jak sobie pomyślę, to mam wrażenie że ona kwitnie na okrągło:p Odpowiedz Link Zgłoś