Dodaj do ulubionych

Ekstremalne rasy psów

26.07.24, 12:45
Słuchałam odcinka Działu Zagranicznego " Dlaczego Wielka Brytania zakazuje nowej rasy psów (Dział Zagraniczny Podcast#204) " i doszłam do momentu, gdzie mówią o american bully exotic toadline ...jak można tak skrzywdzić zwierzęta, kto kupuje takie psy? No bo chyba nie ludzie kochający zwierzęta i psy? Pis żyjący 3 lata, mający problemy od urodzenia z chodzeniem, oddychaniem, poruszaniem...
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 12:53
      Zapytaj właścicieli buldożków i innych płaskopyskich, które potrzebują operacji żeby oddychać, a zabić może je dłuższy spacer. 🤷‍♀️
      Dużo złego dzieje się w psich rasach.
      • heca7 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:05
        Żadnych operacji by oddychać moja buldożka nie potrzebuje tongue_out Jak dotąd oprócz sterylizacji nie miała żadnych ingerencji. Jest zdrowa, energiczna, codziennie spacery, ogródek i ma już skończone 9 lat tongue_out Jak ktoś kupuje psa z pseudo hodowli to źle to się kończy.
        • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:11
          Bo ma 9 lat, w tym czasie spłaszczono je jeszcze bardziej i mówię o hodowlach FCI.
          Dlatego są kraje z zakazem hodowli.
        • nutella_fan Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:14
          Mój mops bez operacji żyje szczęśliwie już 5 rok.
        • hanusinamama Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:18
          Tak i zupełnie bez powodu w wielu krajach jest zakaz hodowli tych psów.
          Fakt, że im wypadają gałki oczne, słodko charczą (czyli się duszą) oraz muszą się rodzic przez cesarkę to taki szczegół..
          • palacinka2020 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:33
            slodko charcza? To charczenie jest okropne, jest powodem dla ktorego trudno znalezc opiekuna na czas wakacji dla takich psow. Malo kto chce domownika, ktory nieustannie wydaje dzwieki .
            • hanusinamama Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:58
              NO ale oprócz tego, ze wkurza...to przede wszystkim świadczy o tym, że pies ma problem z oddychaniem. Jak słyszę, że "one tak słodko chrapią" to mnie szarpie...
          • borsuczyca.klusek Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:09
            Czytałam gdzieś, że odpowiedzialne hodowle starają się odwrócić trend i przywrócić dłuższą kufę
            • hanusinamama Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:12
              No tu też o tym było, ze wydłużenie kufy może pomóc. Będą mniej "słodkie" ale będą mogły oddychać.
              Nie znam się na psach, mam od zawsze koty i to zawsze znajdy, dachowce. Nie rozumiem jak można kochac zwierzeta i wybierać rasy, które cierpią przez swój wygląd. Popyt rozkręca te hodowle...
            • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:30
              I te hodowle są mniej popularne, a psy na wystawach zgarniają złe oceny. Tak jak labrador - jak masz szczupłego psa, który uprawia psie sporty to zapomnij, liczą się grube showy.
        • elinborg Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:36
          Ale możesz przeczytać o innych buldożkach, też z hodowli, które problemy mają. Przecież nie chodzi o zdrową jednostkę, tylko o fakt tworzenia tak bardzo zniekształconych ras, że może to zagrażać życiu i zdrowiu.
        • fibi00 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 15:46
          Kiedyś czytałam że człowiek ma wziąć do ust słomkę i zacząć oddychać tylko przez tę słomkę. Tak właśnie oddycha się buldożkom i mopsom. My tego nie widzimy , nam się wydaje że oddycha się im łatwo a wcale tak nie jest.
        • kocynder Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 16:10
          Heco, na prawdę super, że masz zdrową i szczęśliwą psinkę. I oby tak było przez kolejne 9 lat. Ale jednak większość mopsików, buldożków i innych o płaskich noskach - ma duże problemy z oddychaniem i zwykle sporo innych w pakiecie, niestety. Ogólnie biorąc "przerasowienie" to nie mit, a smutna rzeczywistość. Porównaj sobie wzorce obecne z tymi sprzed pół wieku i pomyśl, jakie takie zmiany MUSZĄ przynosić skutki: wydłużone do nieprawdopodobnych granic jamniki mają wypadające dyski i problemy z kręgosłupem, zabawne fałdy u shar - pei to siedlisko grzybicy odparzeń itd itp...
          BTW wzmianka o psie bez zdjęcia psa się nie liczy!
      • hanusinamama Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:16
        Tak to też wiem i tam też jest. Ale ta ropucha to już jakiej ekstremum...albo i nie, bo mam wrażenie, że ludzie dla zaspokojenie jakiś dziwnych potrzeb są w stanie jeszcze bardziej skrzywdzić zwierzęta
        • kaki11 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:20
          hanusinamama napisała:

> ...albo i
          > nie, bo mam wrażenie, że ludzie dla zaspokojenie jakiś dziwnych potrzeb są w s
          > tanie jeszcze bardziej skrzywdzić zwierzęta
          >
          Niestety obstawiam tak samo...
          Nie wiem po co to, trochę mnie to przeraża ale bardzo wątpię by to był najbardziej skrajny krok na jaki nas stać.
          • elinborg Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:38
            Koniom robi się to samo. Araby zupełnie odbiegają już od swoich pustynnych przodków.
            • chatgris01 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 15:50
              Kotom też, persy również przekształcono w ropuchy z zadartym nosem i łzawiącymi oczami.
              A klasyczne syjamy przerobiono na węże.
              • elinborg Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 17:30
                tak, wszędzie te ucięte nosy, wyłupiaste oczy . Jak z kreskówki. Koszmarki wizualnie i cierpiące istoty, ofiary mody.
                • kaki11 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:53
                  Tak oczywiście... o koniach, o których piszesz wyżej,jakoś nie myślałam, t
                  ale wiem też, że koty przechodzą to samo. Są oczywiście takie ekstrema jak ten z początku wątku, ale te mniej ekstremalne zmiany dotykają chyba każdego gatunku zwierząt urasawianych... ze szkodą dla nichsad szkoda, że przez w sumie głupotę i próżność (bo co? Mają być ładniejsze, ciekawsze, bardziej od linijki) ludzką cierpi po tym masa zwierzaków...
    • alpepe Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 13:26
      A foldy? Słodkie kotki, które nie powinny się rodzić?
      • majenkirr Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:39
        A to też😢
    • borsuczyca.klusek Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:05
      Jesou...
      • hanusinamama Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:10
        One mają od urodzenia problemy z kręgosłupem, z łapami. Żyją max 3 lata ...
        Swoją drogą sąsiad ma wersję Bully XXL (zakazaną w UK) i ten pies już 3 raz jest leczony bo sobie coś naderwał. A naderwał sobie bo...ma za dużą masę mięsniową. Więzadła nie wytrzymują. Nie jest upasiony, jest napakowany jak Pudzian w swoich latach świetności. I mu nie wytrzymują więzadła a teraz jeszcze chyba stawy (czekają na wyniki), pies ma rok z hakiem...
        • borsuczyca.klusek Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:14
          Nie tylko żyją krótko, ale obstawiam, że przez całe swoje krótkie życie cierpią.
          • lilia.z.doliny Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:28
            No bo tak jest
            • yadaxad Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 14:47
              Jak żyją trzy lata, to nie żyją, tylko po urodzeniu trzy lata umierają. Amerykańskie pomysły na rasy od lat są problematyczne.
              • hanusinamama Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 15:13
                NO tylko ze u ns nie brakuje na te rasy chętnych...
    • thea19 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 15:23
      Miłośnik psów nie kupuje ani nie hoduje takich stworzeń tylko osoby zaburzone z dziwnymi potrzebami
    • klaramara33 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 15:36
      Właśnie sporo jest takich ras wynaturzonych, te wszystkie z krótkimi pyskami męczą się , ledwozipią po lekkim przebiegnięciu się. Bardzo źle to świadczy o ludziach, którzy je stworzyli i kupują , patzrą aby tylko im się podobał zwierz.
    • lilia.z.doliny Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 18:57
      To, w którą stronę potrafią pójść legalne, zarejestrowane hodowle, jest przerażające. Rasy brachycefaliczne zostały wypaczone doszczetnie, a korzystały już i tak z chorej idei skrócenia kufy. Przy czym krótki pysk to tylko to, co widzimy. Prawdziwy dramat to tchawica, przełyk, drugi oddechowe. Mam nadzieję, że te psy chociaż nie chodzą w obrożach, bo akurat dla nich ucisk paska na szyi to zupełnie coś innego niż dla ras zbliżonych wyglądem do wilka. To dla nich koszmar
      • advanced48 Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 19:38
        Jest popyt, jest podaż. Gdy zdarzy się, że nie ma popytu, to go wygenerujemy płacąc kilku celebrytkom żeby się z towarem pokazaly.
    • pani.asma Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 19:45
      O masakro
    • la_felicja Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:29
      Wystarczy popatrzeć na "zwykłego" jamnika, jak się zmieniał przez lata. Od trochę dłuższego i niższego psa - po "kiełbasę" z problemami z kręgosłupem, które utrudniają nawet chodzenie po schodach
      • la_felicja Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:30
        Albo to
      • kocynder Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:36
        A tu inne rasy:
        • la_felicja Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:40
          Dog niemiecki chyba najmniej ucierpiał.

Zawsze mi się podobały jamniki - mają takie śliczne pyszczki - ale zawsze mówiłam, że gdybym mogła mieć psa z pyskiem jamnika i resztą ciała zwykłego psa, to byłby to pies moich marzeń
          • kocynder Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:43
            Dog może i faktycznie stosunkowo mało na eksterierze. Ale za to jest to jedna z krócej żyjących i bardzo chorowitych ras.
            Za to to co zrobiono z buldogiem czy nawet owczarkiem niemieckim... sad
            • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 22:33
              ONki wydłużono bo miały kłusować… mają teraz tyle problemów ze stawami i kręgosłupem że yhhhh.
              • kocynder Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 22:42
                ONkom przede wszystkim "opuszczono" zad i wyciągnięto w tył tylne łapy, co zresztą widać na obrazku. I z psów użytkowych zrobiły się nie-widomo-czym. Bo jako użytkowe są kiepskie ze względu właśnie na problemy z dyskami, stawami itd... Pech rasy...
                • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 22:51
                  Opuszczono zad, żeby nie mogły biegać inaczej jak kłusem. Można trafić fajne ONki, ale raczej w hodowlach zagranicznych i z linii pracującej. Ogólnie linie pracujące są zdecydowanie zdrowsze i normalniejsze fizycznie.
                • elinborg Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 22:54
                  Pamiętam jak zobaczyłam tego nowego onka, albo świadomie zauważyłam, bo przecież ten proceder trwa już jakiś czas- myślałam, że on ciężko chory na zapalenie stawów jest, że to jakieś ostatnie stadium choroby. Potem mnie uswiadomiono że to nowy wzorzec, a pies pochodzi z renomowanej hodowli.
                  • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:04
                    Moja koleżanka usłyszała na wystawie że jej labrador musi przytyć z 15 kg🙄 rasa z problemami z biodrami, a ten zdrowy, aktywny, mocno odstawał od masywnych i często grubych show.
                    Ogólnie ręce opadają często na pomysły sędziów i dokąd zmierza hodowla.
                    • elinborg Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:09
                      Te grube, wystawowe wyglądają jak spasione prosiaki, przepraszam wszystkie świnki. No po prostu źle wyglądają, nie mówiąc o zdrowiu.
                      Ja nie wiem, dlaczego zwierzętom robi się taka krzywdę. Żeby te wszystkie nowe wzorce choć ładne były wizualnie- ale nie, to karykaturalne, brzydkie sylwetki.
              • borsuczyca.klusek Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:00
                berdebul napisała:

> ONki wydłużono bo miały kłusować…

A tak z ciekawości, w jakim celu?
                • kocynder Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:05
                  Bo jakiś głąb se tak umyślił. Sensu w tym nie ma żadnego - ba, odebrało to częściowo użytkowość, np są dużo słabsze jeśli idzie o ściganie uciekającego "celu".
                • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:09
                  Wysoka wydajność przy stosunkowo małym wydatku energetycznym. To ma taką ładną nazwę po angielsku flying trot. I jak obniżysz zad to nie ma jak “galopować” i ten chód jest mocno wyciągnięty.
          • madame_edith Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:19
            Posokowiec bawarski jest odpowiedzią na twoją potrzebę smile
    • wrota.do.lasu Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 21:46
      Od 4 dekad jesteśmy wierni wyzelkom...od 2 dekad weimarom gdy nikt na ulicy nie wiedział co to za rasa. Stare , sprawdzone rasy z dobrych hodowli...nie tych nastawionych tylko na wystawy.
    • konsta-is-me Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:09
      Właściwie pretensje należy mieć do hodowców ,którzy tworzą takie wzorce rasy.Albo w ogóle nowe rasy.
      I nieprawda że "wystarczy nie kupować w pseudo hodowli"- właśnie psy z rodowodem muszą idealnie pasować do wzorca,który sobie ktoś wymyślił ,jak choćby owczarki z krótkimi tylnymi łapami czy buldożki.
      • yenna_m Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:50
        Dokladnie tak, bo za to, że rodzą się coraz bardziej ekstremalne zwierzęta, odpoeiedzialni są hodowcy. Cześciowo tez sędziowie premiujący ekstrema, ale w moim odczuciu dobry hodowca skupi sie na zdrowiu a nie na podbijaniu ekstremum pod osiagi na wystawie.

Cieszę sie, bo Europa powoli zakazuje hodowania ekstremalnych ras. W kotach są kraje, gdzie dąży się do zakazania hodowli persów, egzotyków, szkockich foldów, sfinksów, bambino, elfów, duelfów, munchkinów. I dobrze. Dla mnie ekolodzy powinni rozgonić towarzystwo i dążyc do likwidacji rasy, która jest chora. Powinien byc zakaz męczenia zwierząt. Niestety, pewne cenione cechy w niektórych rasach zwiazane są z chorobą.

Inna sprawa, ze są nabywcy na takie koszmarki i moze przydaloby sie edukowac ludzi, by tego nie kupowali. Brak popytu sprawi, ze szubrawcy hodujący chore, znieksztalcone rasy, pozamykają swoje budy i przestaną dla kasy i pucharkow z wystaw (za jakies 10 zeta) dręczyć bogu ducha winne zwierzaki...
        • kocynder Re: Ekstremalne rasy psów 26.07.24, 23:59
          Sędziowanie to w ogóle jest "dowcip". Mam znajomą, która ma Berneńskiego Psa Pasterskiego. W ubiegłym roku w Sopocie był wystawiany w sobotę i w niedzielę, oceniali różni sędziowie. Jednego dnia dostał ocenę doskonałą i entuzjastyczny opis, że pięknie zbudowany, idealna głowa, płynny ruch, świetna współpraca z wystawiającym, blablabla. Dzień później: ocena bardzo dobra, opis ledwie co na tą bardzo dobrą: za gruba kość, pies zbyt ciężki, głowa przeciętna, uszy nie najlepiej osadzone, za słaba pigmentacja nosa, niezgrabny w ruchu, rozkojarzony... I co? W ciągu jednej nocy z psa doskonałego według wzorca stał się ledwie pasującym do tego samego wzorca?
          • berdebul Re: Ekstremalne rasy psów 27.07.24, 00:21
            Moja znajoma ma 2 psy, jeden trikolor (normalne ubarwienie dla rasy), drugi bi (częściej występujący niż tri), obiektywnie pierwszy pies ma dużo lepszy wygląd, bardziej zgodny ze wzorcem rasy, bardzo ładny ruch, super charakter. Regularnie na wystawach dostaje złe oceny, lub gorsze niż bi bo sędzia „woli bi i jego zdaniem tri powinien zostać uznany za niepożądany” 🙄🙄🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka