Dodaj do ulubionych

Wzrost - nastolatek

27.07.24, 12:20
Kiedy chlopcy rosną najszybciej?. Nie chodzi mi o dokładny wiek ale bardziej wzrost vs. dojrzewanie
Syn ma konstytucjonalne opóźnienie wzrostu ( po mnie), zanizony wiek kostny.
Obecnie 14l 2 mies. i 154cm.
Brak oznak dojrzewania ( brak mutacji, owłosienie, wąsawink , psychicznie też nadal dzieciuch smile
Oczywiście syn się martwi że jest niski sad
Tłumaczę mu ze nawet nie wszedł jeszcze w okres dojrzewania i będzie rosła dłużej niż koledzy.
Czy ten okres widocznych zmian- pryszcze, wąsa,mutacją, owłosienie to moment gdy chlopvy przyspieszają ze wzrostem?
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:23
      różnie- 10-15rż
      mój skończył 12 w lipcu ale od stycznia zaczął "wyrastać" (3,5cm od stycznia do teraz)
      wypadło mu 7mleczaków ( !)
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:25
        Ale mnie nie chodzi o wiek smile tylko korelację z dojrzewaniem chyba że to nie ten trop.
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:26
        Miał 7 mleczaków w wieku 12lat?
        • szmytka1 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:28
          Moje dziecko w tym wieku NIE miało tylko 6 mleczakow, reszta wszystko mleczaki. Każde procz jedynek i dwójek miał usuwane, bo nie zbierało im się na wypadanie
          • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:40
            Biedny...
            • szmytka1 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:47
              Pocieszam się, że stałe na dłużej mu starczą 😅 on ma w ogóle komplikacje z uzębieniem, opóźnione ząbkowanie, 1 mleczak dopiero na roczek. Do szkoły szedł jeszcze bez wszystkich zębów, potem się okazało, że stałe maja nieprawidłowa budowę, że np 8 ma podwójny rząd...
              • hanusinamama Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:11
                Pocieszam ja tak miałam i mam bardzo mocne zeby. Pierwszy mleczak mi wypadł tuż po komunii (2 klasa).
                MOje dzieci mają podobnie. Oprócz cofających się 5 u starszej specjalnych problemów nie ma. I ortodonta i dentystka mowią, ze zęby starczą na dłużej
            • hanusinamama Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:10
              Zależy. Bardzo późno wypadły mi mleczaki i zęby mam zdecydowanie mocniejsze. 41 lat i żadnego ubytku. MOje dzieci mają podobnie. Pierwsze mleczaki wypadły starszej jak miała prawie 8, młodszej teraz sie rusza ząb pierwszy (7 lat). Starsza 12 lat i zero ubytków .
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:12
            A po co usuwać mleczaki, skoro stałe jeszcze nie rosną??
            • szmytka1 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:16
              Ponieważ tak każe ortodonta, żeby mleczne tkwiąc zbyt długo na swoim miejscu zabierają przestrzeń żabom stałym, zawiązki zębów stałych zaczynając przekształcać się w ząb stały muszą mieć odpowiednią ilość miejsca na prawidłowe formowanie i ustawienie się tego zęba w szczęce. Inaczej może dojść do sytuacji, że dziecko ma dwa rzędy zębów, w tym żeby stałe poza łukiem. Na pewno ortodonta wyjaśni ci to lepiej i fachowo.
              • szmytka1 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:17
                W ogóle to powinna wymiana zębów następować płynnie i stałe czerpią jeszcze wapn z zanikajacyxh korzeni mleczakow, no ale czasem tak nie jest i trzeba powyrywac
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 14:53
                Nasz ortodonta twierdził, żeby mleczaków nie usuwać,nawet jak się już ruszają, bo one trzymają miejsce dla stałych zębów.
                A usunąć trzeba tylko wtedy, jak stały ząb wyrasta obok mleczaka, a mleczak sam nie wypada.
        • wapaha Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 17:39
          wrota.do.lasu napisała:

> Miał 7 mleczaków w wieku 12lat?

tak
          i chyba jeszcze jakieś ma

chirurg szczękowy konsultował-i nic w tym dziwnego
          • slonko1335 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 20:18
            Mój 18 latka jeszcze ma mleczaki
            • slonko1335 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 20:18
              Moja
              • wapaha Re: Wzrost - nastolatek 28.07.24, 09:50
                o kurde, a konsultowałaś to ?
                p.s. mój tata w wieku 42l mial jednego mleczaka wink
    • szmytka1 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:26
      U mojego dziecka cały czas idzie rowno po swoim centylu na liniach siatki centylowej, bez żadnych odstępstw, spadków czy gwałtownych przesuniec na siatce w górę.
    • slonko1335 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:32
      Jak byliśmy na kontroli u endokrynolog to miwila żeby się nie martwic bo najwieksze skoki wzrostowe zaczną się wraz z oznakami dojrzewania i rzeczywiście tak było.
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:39
        Ja wiem ale ciężko widzieć zmartwione dziecko.
        Nam lekarka też mówiła że on nawet w pewnym momencie wypadnie z siatki a potem wróci.
        • ajr27 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 18:07
          Nie martw się, myślę, że skoro jeszcze nie zaczął dojrzewać, to spokojnie podrośnie jeszcze ok 20 cm, aż trudno Ci będzie uwierzyć. Mój całe dzieciństwo na dolnych granicach siatki c, nagle, wraz z mutacją, zamienił się w młodego mężczyznę podczas jednych wakacji. Miał 15 i pół roku. Z 150cm doszedł do 178. Kiedyś jak byłam zaspana to go nie poznałam smile
    • india-mia21 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:35
      O ile lat jest opóźniony wiek kostny?
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:38
        Z tego co pamiętam gdy miał robione badania to min. 2 lata
        • india-mia21 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 18:51
          To ze spokojem. Ma dodatkowe dwa lata by nadrobić. Ale porady endokrynologa bym zasięgnęła.
    • gris_gris Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:35
      wrota.do.lasu napisała:

> Czy ten okres widocznych zmian- pryszcze, wąsa,mutacją, owłosienie to moment gd
      > y chlopvy przyspieszają ze wzrostem?

Niewykluczone. Mój konczy 14 lat za pare tygodni, mutacje zaczął z miesiąc temu. Owłosienie się pojawia, pryszcze na szczęście dzięki pielęgnacji pod kontrolą (nie było do tej pory większego wysypu). Ostatnio urósł dużo, a jest drobny i nigdy nie był wysoki. Nadal nie jest w porównaniu do rówieśników, ma jakieś 160-162 cm (nie mierzyłam), ale wyraźnie widać skok. Urosła mu też stopa nagle, przeskoczył właściwie rozmiar.
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:37
        A powiedz jak dbasz o cerę. Syn ma na razie baby face...ale może warto już aby miał jakieś nawyki.
        • gris_gris Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:44
          wrota.do.lasu napisała:

> A powiedz jak dbasz o cerę. Syn ma na razie baby face...ale może warto już aby
          > miał jakieś nawyki.

Ma żel do mycia twarzy z kwasami, najczęściej Duetus, i krem Effaclar, też kwasami, na zmianę z nawilżającym Weleda Skin Food light. Effaclar na dzień, ale w lecie ma filtry (co do zasady, jak ja go dopadnę i posmaruję), więc Effaclar na noc, wtedy Weleda rzadziej. I ma też punktowy żel Effaclar na wypryski.
        • slonko1335 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:07
          Mój nie dba w ogóle, uzywa wyłącznie wody i nic więcej. Pryszczy brak.
          • kk345 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 14:02
            Berga, to ty?😂
    • jkl13 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:48
      A sprawdzałaś przysadki i wyrzuty hormonu wzrostu? Jeśli tak i wszystko było w porządku, musicie cierpliwie czekać na skok wzrostowy. Jeśli nie, to ostatni moment na ewentualne podanie hormonu wzrostu, o ile jest taka medyczna potrzeba.
      • memphis90 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:29
        Jeżeli dziecko jest > 3 centyla, to hormonu wzrostu nie dostanie.
        • gris_gris Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:37
          memphis90 napisała:

> Jeżeli dziecko jest > 3 centyla, to hormonu wzrostu nie dostanie.
          >

Mój jest właśnie 3-10 centyl, nigdy go nie badaliśmy, bo nie było wskazań. Ja jestem niska, większość rodziny też. Oczywiście mam nadzieję, że jeszcze urośnie, ale zawsze byłam świadoma, że jeśli nie będzie wysoki, to nie ze względów zdrowotnych.
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 14:13
        Konsultowaliśmy z dr Kaliną Faską, ona jest z tego co wiem bdb i ufam jej. Nie widziała powodu z badania wyrzutu. Wyglądała go na wszystkie strony.
        Miałam swoje pomiary wzrostu od urodzenia do końca LO i na podst badań i mojego wzrastania postawiła diagnozę konstytucjonalnego opóźnienia wzrostu.
        • jkl13 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 19:31
          Skoro jesteście pod opieką lekarza.to nie pozostaje nic innego jak czekać na skok.
    • ikonieckropka Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 12:51
      Stare dzieje, ale to, co pamiętam: dwójka moich chłopaków zaczęła dojrzewać dosyć wcześnie. Każde pod koniec podstawówki/gimnazjum należało do najwyższych. I każde z nich się na tym zatrzymało, podczas gdy ci najniżsi, którzy wcześniej meszku nawet nie mieli, nagle ich przeskoczyli i zmężniali. Pod koniec liceum każdy z tej mojej dwójki należał do najniższych. Więc oni rośli tak do 15, 16 lat, inni zaliczyli największe skoki później.
    • sasha_m Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:14
      Tak, skok wzrostowy u moich synów nastąpił po pierwszych oznakach dojrzewania: owłosienie w innych miejscach niż głowa, przetłuszczające się włosy, pocenie się, pryszcze, zwiększony apetyt i problemy z głosem. Rosnąć zaczęli później.
      Oni akurat dość wcześnie, ok. 12 roku życia, ale pamiętam, że ich koledzy zaczęli dojrzewać dużo później.
    • kozica111 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:23
      Brat chwile przed 15 rokiem życia, był mały w 2 msc skoczył do 184
      • kk345 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 14:03
        Czyli o ile urósł w te dwa miesiące?
    • memphis90 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:27
      To zupełnie tak jak mój, z tym że mój ma wiek kostny zgodny, więc jest w gorszej sytuacji wzrostowej… Też jest bardzo nieszczęśliwy z powodu swojego wzrostu, no ale ten skok ewidentnie jeszcze przed nim…
    • ania_z_zielonymii Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:34
      Zaraz po pierwszych dniach mutacji rozpoczął się się duży skok wzrostowy. I stopa też pierwsza rosła (co 2 miesiące nowe buty kupowałam) a chwilę potem zaczął rosnąć w oczach. Ale znam dzieci, które sobie rosną stabilnie, bez dramatycznych skoków - tak jest chyba zdrowiej dla kręgosłupa😉
      • sasha_m Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:42
        Nie tylko dla kręgosłupa. Mój brat miał okropne rozstępy na ramionach i udach, a mojemu synowi gwałtownie pogorszyła się wada wzroku, lekarz widział zależność pomiędzy tymi dwoma sprawami.
        • sasha_m Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:47
          Dwiema, sorki 🫣
        • ania_z_zielonymii Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:49
          Mojemu się poprawiła wada wzroku (astygmatyzm i dalekowzroczność - obie wady się znacząco zmniejszyły). Okulistka zwaliła to na skok wzrostu😉
          • sasha_m Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 13:56
            U mojego właśnie krótkowzroczność, może gdyby był dalekowidzem, byłaby poprawa?
            • memphis90 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 15:07
              No tak, bo gałka oczną rośnie. U dalekowidzów obraz powstaje „za okiem”, więc jak oko rośnie, to wada się zmniejsza albo znika, bo siatkówka zbliża się do „ogniska”. U krótkowidza obraz powstaje z kolei przed siatkówką, więc jak oko rośnie i siatkówka sie oddala od punktu, w którym obraz powstaje - to wada się pogłębia.
    • mhanutka Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 14:03
      Wzrost, mutacja pryszcze 14,5. Bardzo nagle. Koledzy wystartowali znacznie wcześniej i było mu z tym ciężko. Wąsa nadal brak (15, 2)
    • kropkaa17 Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 15:01
      13l7m-jakieś pół roku temu zaczęła sie mutacja, pierwsze pryszcze, większa potliwość.
      Wzrost też jakby przyspieszył ( od stycznia 5 cm), zmienia się sylwetka. Ale ma co nadganiać, wcześniak, zawsze najniższy w klasie, ledwo się trzymał 3 centyla, często spadał z siatek.
      Teraz 160 cm, waga 36 kg.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 15:02
      Mialam kolegę w średniej szkole który byl niski i bardzo chudy gdy przyszedł do 1 klasy, byl niski i chudy jeszcze w klasie III, jak przyszedł po wakacjach to byl wyzszy o dobre 20 cm w IV, i dalej chudy. Spotkalam go jak mielismy po 22 lata, mial ponad 2m i nadal szczuply był alena pewno nie chudy - nie poznałam go.
      Mój syn ma kolegę rok starszego, idzie do 8 klasy, nie wiem czy ma 160 cm, bo jest nie duzo wyzszy od mojego syna, ale jego rodzice, dziadkowie są bardzo wysocy faceci 195-200, a mama i obie babcie w granicach 175-180.
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 15:24
        Też miałam takiego kolegę w podstawówce. Najmniejszy,malutki.
        Przez okres szkoły średniej nie widziałam go i dopiero spotkałam na studiach.
        Tylko buzia sie nie, zmieniła...chłop ponad 1,90 smile
      • li_lah Re: Wzrost - nastolatek 28.07.24, 10:16
        Stawiam, że to dzięki witaminie D. Wiele dzieci rośnie gwałtownie w okresie wakacji.
    • rozwiane_marzenie Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 17:58
      Tu największą rolę czynią geny. Ile masz wzrostu? A Twój mąż? I już będziesz miała przynajmniej jakiś zarys - czy syn jeszcze urośnie.
      • wrota.do.lasu Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 18:16
        Lekarka endokrynolog określiła jego przyszły wzrost na ok 185cm z tego co pamiętam
        Mąż 186, ja 167
        • rozwiane_marzenie Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 18:41
          No to racja, powinien jeszcze urosnąć. U każdego to indywidualna sprawa, jedni rosną już w podstawówce, inni 16-17. Patrząc na kolegów syna, większość zaliczyła skok około 16-17 roku życia.
    • kochamruskieileniwe Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 18:31
      Syn 14 lat 1 miesiąc
      176 cm waga 52 kg ( aaaa! Ale je za swoich, tyle że dużo spala)
      Brak oznak dojrzewania typu owłosienie, mutacja. Rośnie bardzo równomiernie.
      Koledzy z klasy, niektórzy już po mutacji (owłosienia nie sprawdzałam) sypie się wąs (meszek).
      Pewnie wystrzeli w liceum. Jak tata.
    • bywalec.hoteli Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 18:33
      Nie przejmować się, nawet jak będzie niski to sobie znajdzie dziewczyny i żonę.
    • iberka Re: Wzrost - nastolatek 27.07.24, 19:21
      Mój urósł w klasie maturalnej. Zaczynał jako najmniejszy (158 cm), kończył LO jako jeden z najwyższych (185 cm)
    • nunia01 Re: Wzrost - nastolatek 28.07.24, 07:21
      Jako wiecznie najwyższacw klasie (pojedynczy chłopcy byli mniej więcej tego samego wzrostu) pamiętam, że większość chłopców rosła intensywnie w liceum. Na koniec 3 klasy tak z połowa była wyższa (mam 180 cm).
    • lena.morgenstern Re: Wzrost - nastolatek 28.07.24, 12:00
      W klasie mojej starszej córki (teraz 18 lat) chłopcy zaczęli rosnąć dopiero ok 16 roku życia. Ona sama za to wzrostem zawsze wychodziła poza siatkę centylową i prognozowano nam ponadprzeciętnie wysoki wzrost w dorosłości. Jednak, w wieku 14 lat zatrzymała się na 173 i tak już zostało. Prawie wszyscy chłopcy z klasy sporo ją przerośli. Rośli „skokowo”, jakoś w 9/10 klasie (ok. 16 lat).

U młodszej córki jest podobne (13 lat)). Tylko 2 chłopców z klasy ma ponad 140 cm. Jeden z nich ma 175 cm i jego mama skarży się, że syn czasem czuje się na tle innych chłopców jak „olbrzym”. .. Ponieważ jednak rodzice większości z nich są bardzo wysocy, wnioskuję, że chłopcy też „podskoczą”, tyle że później.

Ostatnio znajoma opowiadała mi o 17-letnim synu, który w ogóle nie miał objawów dojrzewania - było to ciągłe bagatelizowane przez lekarzy. W końcu okazało się jednak, że chłopiec ma jakiś bardzo rzadki, genetyczny defekt - jego organizm w ogóle nie wytwarza hormonów odpowiedzialnych za dojrzewanie. Chłopiec wizualnie wygląda na 10/11 lat. I pewnie dlatego że dzieci, a zwłaszcza chłopcy, zdają się (tu gdzie mieszkam) dość późno dojrzewać, lekarze długo nie widzieli w tym nic niepokojącego.
      Dobrze, że to monitorujesz - ale tak jak większość przedmówczyń, uważam że syn ma jeszcze trochę czasu, żeby „zaskoczyć”.

Myślę, że dużo zależy też od tego, jak sprawa wygląda u innych chłopców. Jeśli chłopcy z klasy i klas równoległych są, w większości podobnego wzrostu to samo dziecko czy też rodzic nie widzą powodu, by się przejmować. Kiedy dziecko odstaje wzrostem, tak jak moja starsza córka w klasach początkowych - wtedy zaczynamy się niepokoić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka