Dodaj do ulubionych

Slyszalyscie o ETS2?

09.08.24, 22:43
Czytalyscie juz o tym co nas czeka?

Dokad zmierza to szalenstwo?

Kogo z obecnych zbliżających sie do emerytury emam bedzie stac na takie oplaty?

www.wnp.pl/gornictwo/nadchodzi-cios-w-kieszenie-wszystkich-polakow-koszty-ets2-beda-gigantyczne,862162.html
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Slyszalyscie o ETS2? 09.08.24, 23:08
      Od wieków czymś straszą, a ludzie jak żyli, tak żyją.
      Nie masz się co tak podniecać.
    • sueellen Re: Slyszalyscie o ETS2? 09.08.24, 23:18
      To naprawdę zabawne. O handlu emisjami polska wiedziała już w momencie gdy przystępowała do UE i przez 20 lat żaden rząd nic nie zrobił by się na to przygotować. Po 20 latach nagła niespodzianka.
      • berdebul Re: Slyszalyscie o ETS2? 09.08.24, 23:50
        Jak nic nie zrobił, PiS zarżnął OZE dosyć skutecznie.
      • demodee Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 19:48
        Ale chyba zasady tego handlu zmieniły się od 2004 r. i teraz każdy może sobie nimi handlować, a w założeniu mogły to robić tylko niektóre podmioty i stąd te ceny?...
    • 1matka-polka Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 16:23
      A w blokach, w ktorych mieszka chyba wiekszosc spoleczenstwa, dalej domyslna temperatura to będzie 25 stopni przy otwartych oknach?
      • mysiaapysia Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 21:25
        Że co proszę? Przy takich rachunkach? Raczej wspólnoty i spółdzielnie chcą karać tych, którzy w ogóle nie ogrzewają i grzeją się kosztem sąsiadów.
        • sueellen Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 22:17
          mysiaapysia napisała:

> Że co proszę? Przy takich rachunkach? Raczej wspólnoty i spółdzielnie chcą kara
          > ć tych, którzy w ogóle nie ogrzewają i grzeją się kosztem sąsiadów.

Kiedy przyjechałam do Anglii, uderzyło mnie że zima w domach jest tam zimno. Anglicy włączają ogrzewanie gdy temperatura w domu spada poniżej 18 w dzień i poniżej 16 w nocy. Po latach się przyzwyczaiłam i męczą mnie zimowe wizyty w polskich domach. Jest po prostu za gorąco.
        • 1matka-polka Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 22:46
          mysiaapysia napisała:

> Że co proszę? Przy takich rachunkach? Raczej wspólnoty i spółdzielnie chcą kara
          > ć tych, którzy w ogóle nie ogrzewają i grzeją się kosztem sąsiadów.

Trzeba ustalic jedna temperature dla wszystkich, to nie bedzie jojczenia i kombinowania🤷🏼
      • asia-loi Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 22:00
        1matka-polka napisała:

> A w blokach, w ktorych mieszka chyba wiekszosc spoleczenstwa, dalej domyslna to> mperatura to będzie 25 stopni przy otwartych oknach?
        >
        Moja spółdzielnia już ponad 23 lata temu wymyśliła, że temperatura w mieszkaniu ma być 20 stopni. Że niby takie normy unijne były wtedy. I tyle było, bo nie dało się nic zrobić by kaloryfery były cieplejsze, można je było tylko zakręcić, aby nie grzały w ogóle. Po mega protestach mieszkańców trwającychy kilka lat, w końcu spółdzielnia od tego odstąpiła.
        • 1matka-polka Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 22:43
          asia-loi napisała:

> Po mega protestach mieszkańców trwającychy kilka lat,
          > w końcu spółdzielnia od tego odstąpiła.

Chca miec tak cieplo, zupelnie nie wiadomo po co, to niech placą.
          • asia-loi Re: Slyszalyscie o ETS2? 11.08.24, 13:25
            1matka-polka napisała:
            >
            > Chca miec tak cieplo, zupelnie nie wiadomo po co, to niech placą.
            >

Ale 20 stopni, to wcale nie jest żaden upał. Tyle to może być jak się człowiek rusza np. sprząta, ale jak się siedzi np. czyta czy ogląda tv, to jest zimno. Ja też należałam do protestujących.
            • 1matka-polka Re: Slyszalyscie o ETS2? 11.08.24, 17:15
              asia-loi napisała:

> 1matka-polka napisała:
              > >
              > > Chca miec tak cieplo, zupelnie nie wiadomo po co, to niech placą.
              > >
              >
              > Ale 20 stopni, to wcale nie jest żaden upał. Tyle to może być jak się człowiek
              > rusza np. sprząta, ale jak się siedzi np. czyta czy ogląda tv, to jest zimno. J
              > a też należałam do protestujących.

No nie jest. Dlatego protestowaliscie. Czytasz to, co piszesz?
    • mdro Re: Slyszalyscie o ETS2? 10.08.24, 19:41
      wnp w tym adresie to Wspólnota Niepodległych Państw? (Sodrużestwo Niezawisimych Gosudarstw).
    • skumbrie Re: Slyszalyscie o ETS2? 11.08.24, 13:36
      "Ekologia" ponad wszystko 🙄
    • taki-sobie-nick Re: Slyszalyscie o ETS2? 12.08.24, 01:14
      Zastanawiam się, dlaczego ten wątek wisi, a mój wątek o Fit for 55, ze strony www.consilium.europa.eu/pl/policies/green-deal/fit-for-55/, poleciał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka