wapaha Re: Mizeria 27.08.24, 19:50 tak, i tylko tak w domu pochodzenia - cieniutkie plastry posolone-podane ze smietaną cukrem i kwaskiem cyrynowym u męża w domu pochodzenia - cieniutkie plastry, posolone +cebulka +śmietana u nas w domu-plastry nie za cieniutkie lub starte na tarce na plastry, posolone +jogurt naturalny kiedyś to było teraz to nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Mizeria 27.08.24, 20:24 U mnie muszą być świeżutkie, chrupiące. Jakość ogórków zd sklepu jest bardzo niska, szybko robią sie niejadalne. Takie z ogródka, dłużej trzymają fason. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Mizeria 28.08.24, 09:23 Chcę tylko dodać iż, tradycyjna mizeria to ogórki, śmietana, kwasek, słodycz, sól, pieprz, ew. koperek. Każde inne połączenie to już nie mizeria, a sałatka. I u mnie od zawsze odsącza się wodę, to że zostają z ogórów flaki, to już wina samych ogórów ( a raczej tego co w nie wpakowano ) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mizeria 28.08.24, 09:42 scarlett74 napisała: > Chcę tylko dodać iż, tradycyjna mizeria to ogórki, śmietana, kwasek, słodycz, s > ól, pieprz, ew. koperek. Każde inne połączenie to już nie mizeria, a sałatka. I W bardzo wielu domach nie ma tradycji słodzenia i dodawania kwasku (zwłaszcza to) do mizerii. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z tradycja. > u mnie od zawsze odsącza się wodę, to że zostają z ogórów flaki, to już wina s > amych ogórów ( a raczej tego co w nie wpakowano ) W ogórki pakuje się wodę. Składają sie w 96% z wody. Jak się je kroi i soli, to ta wpakowana woda wycieka. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Mizeria 28.08.24, 09:46 bene_gesserit napisała: > scarlett74 napisała: > > > Chcę tylko dodać iż, tradycyjna mizeria to ogórki, śmietana, kwasek, słod > ycz, s > > ól, pieprz, ew. koperek. Każde inne połączenie to już nie mizeria, a sała > tka. I > > W bardzo wielu domach nie ma tradycji słodzenia i dodawania kwasku (zwłaszcza t > o) do mizerii. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z tradycja. Co dom to przepis U mnie w rodzinie nie dodaje koperku i cukru, a zamiast kwasku daje się odrobinę octu i koniecznie drobno posiekaną cebulkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mizeria 28.08.24, 09:51 No właśnie o to mi chodziło. Nie ma ideału mizerii, jedni robią tak, inni śmak i nie sądzę, zeby ktoś miał bardzeij prawdziwszą rację i w związku z tym prawo do określania, co jest tradycyjniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Mizeria 28.08.24, 09:56 Skład podstawowy mizerii to wyłącznie ogórki. Kropka. Potarte lub pocięte w plasterki. Cała reszta, czyli jogurt, śmietaną czy oliwa, koperek czy pietruszka, ocet, sól, pieprz, cukier czy kwasek cytrynowy, cebulka czy pomidory to DODATKI uzależnione od preferencji własnych i zwyczaju rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Mizeria 28.08.24, 13:36 Tradycyjna mizeria to ocet zamiast kwasku, brak słodyczy, śmietana. Oczywiście ogórki odstane i odsączone. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Mizeria 28.08.24, 13:39 Tradycyjna, to chyba w twoim domu. Każdy dom ma swoją tradycję. Ale nie jest to tradycja ogólnokulinarna 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Mizeria 28.08.24, 13:27 Tak, ja zwykle czekam, bo właśnie taką z sokiem lubię najbardziej. I dodaję jeszcze odrobinę octu winnego, cukru i pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
beata.1968 Re: Mizeria 28.08.24, 18:58 Ja lubię na świeżo i nie za cienkie plastry ogórka. Mizeria nie może być wodnista . Odpowiedz Link Zgłoś