• wapaha Re: Mizeria 27.08.24, 19:50
      tak, i tylko tak

w domu pochodzenia - cieniutkie plastry posolone-podane ze smietaną cukrem i kwaskiem cyrynowym
      u męża w domu pochodzenia - cieniutkie plastry, posolone +cebulka +śmietana

u nas w domu-plastry nie za cieniutkie lub starte na tarce na plastry, posolone +jogurt naturalny

kiedyś to było tongue_out teraz to nie ma tongue_out
    • afro.ninja Re: Mizeria 27.08.24, 20:24
      U mnie muszą być świeżutkie, chrupiące. Jakość ogórków zd sklepu jest bardzo niska, szybko robią sie niejadalne. Takie z ogródka, dłużej trzymają fason.
    • kachaa17 Re: Mizeria 27.08.24, 21:04
      Nie, robię w ostatniej chwili.
    • kropkacom Re: Mizeria 28.08.24, 09:13
      Dokładnie. Czekam i takie "kapcie" jem big_grin
    • scarlett74 Re: Mizeria 28.08.24, 09:23
      Chcę tylko dodać iż, tradycyjna mizeria to ogórki, śmietana, kwasek, słodycz, sól, pieprz, ew. koperek. Każde inne połączenie to już nie mizeria, a sałatka. I u mnie od zawsze odsącza się wodę, to że zostają z ogórów flaki, to już wina samych ogórów ( a raczej tego co w nie wpakowanohttp://emots.yetihehe.com/1/mutny.gif )
      • bene_gesserit Re: Mizeria 28.08.24, 09:42
        scarlett74 napisała:

> Chcę tylko dodać iż, tradycyjna mizeria to ogórki, śmietana, kwasek, słodycz, s
        > ól, pieprz, ew. koperek. Każde inne połączenie to już nie mizeria, a sałatka. I

W bardzo wielu domach nie ma tradycji słodzenia i dodawania kwasku (zwłaszcza to) do mizerii. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z tradycja.

> u mnie od zawsze odsącza się wodę, to że zostają z ogórów flaki, to już wina s
        > amych ogórów ( a raczej tego co w nie wpakowanohttp://emots.yetihehe.com/1
> /mutny.gif )

W ogórki pakuje się wodę. Składają sie w 96% z wody. Jak się je kroi i soli, to ta wpakowana woda wycieka.
        • tilijka123 Re: Mizeria 28.08.24, 09:46
          bene_gesserit napisała:

> scarlett74 napisała:
          >
          > > Chcę tylko dodać iż, tradycyjna mizeria to ogórki, śmietana, kwasek, słod
          > ycz, s
          > > ól, pieprz, ew. koperek. Każde inne połączenie to już nie mizeria, a sała
          > tka. I
          >
          > W bardzo wielu domach nie ma tradycji słodzenia i dodawania kwasku (zwłaszcza t
          > o) do mizerii. Dla mnie to nie ma nic wspólnego z tradycja.

Co dom to przepis smile U mnie w rodzinie nie dodaje koperku i cukru, a zamiast kwasku daje się odrobinę octu i koniecznie drobno posiekaną cebulkę.
          • bene_gesserit Re: Mizeria 28.08.24, 09:51
            No właśnie o to mi chodziło.
            Nie ma ideału mizerii, jedni robią tak, inni śmak i nie sądzę, zeby ktoś miał bardzeij prawdziwszą rację i w związku z tym prawo do określania, co jest tradycyjniejsze. smile
      • kocynder Re: Mizeria 28.08.24, 09:56
        Skład podstawowy mizerii to wyłącznie ogórki. Kropka. Potarte lub pocięte w plasterki. Cała reszta, czyli jogurt, śmietaną czy oliwa, koperek czy pietruszka, ocet, sól, pieprz, cukier czy kwasek cytrynowy, cebulka czy pomidory to DODATKI uzależnione od preferencji własnych i zwyczaju rodzinnego.
      • szarmszejk123 Re: Mizeria 28.08.24, 10:20
        A co takiego pakuje się w ogórki? 🤔
      • melikles Re: Mizeria 28.08.24, 13:36
        Tradycyjna mizeria to ocet zamiast kwasku, brak słodyczy, śmietana.

Oczywiście ogórki odstane i odsączone.
        • iwles Re: Mizeria 28.08.24, 13:39

Tradycyjna, to chyba w twoim domu. Każdy dom ma swoją tradycję.
          Ale nie jest to tradycja ogólnokulinarna 😝
    • majaa Re: Mizeria 28.08.24, 13:27
      Tak, ja zwykle czekam, bo właśnie taką z sokiem lubię najbardziej. I dodaję jeszcze odrobinę octu winnego, cukru i pieprzu.
    • beata.1968 Re: Mizeria 28.08.24, 18:58
      Ja lubię na świeżo i nie za cienkie plastry ogórka. Mizeria nie może być wodnista .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka