enia17 28.08.24, 21:18 Bardzo wysoka. 11 lat a dobija do 170cm czy sie martiwc i szukać lekarza ? Oprocz tego rozwija sie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heniek.8 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:24 teraz chłopaki w 1 klasie liceum jak mój Lucjusz mają po 190 cm to ile mają mieć laski? the future is now, old woman Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:26 Córka znajomej miała miesiączkę w wieku 8 lat i wtedy jej mama poszła z nią do lekarza, jak się okazało słusznie. Ale czy ja wiem, czy jest powód, żeby martwić się wzrostem. Jedni są wysocy, inni niscy. Skoro piszesz, że rozwija się normalnie, to czym się właściwie martwisz? A Wy jako rodzice jesteście raczej niscy, czy raczej wysocy? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 22:13 U dziewczynki to chyba żadne zaskoczenie. Córka znajomych jakoś w podobnym wieku niemal się że mną zrównała wzrostem po czym (chyba) przestała rosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:34 A to tak ni z gruszki, ni z pietruszki, czy wszyscy w rodzinie wysocy? Może na wszelki wypadek lepiej sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:41 Rodzice wysocy. Zawsze byla wysoka a jako niemowlak dluga no ale ostatnio juz na maxa wystrzelila sie troche martwie Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:50 No to masz odpowiedź. Ma po kim, więc jest wysoka...choć to nie zawsze jest regułą Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 23:25 Dobrze ale jakby miała mieć 190cm albo 2m no to może da się to jakoś przystopować Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 22:00 enia17 napisała: > Zawsze byla wysoka a jako niemowlak dluga no ale ostatnio juz na maxa wystrzelila sie troche martwie Dziewczynki mocno rosną właśnie w tym wieku, chyba najszybciej przed pierwszą @. Tu ze strony dimedic: "Przed wejściem w okres dojrzewania dochodzi do tzw. skoku pokwitaniowego, czyli nagłego wzrostu. Pojawia się on u dziewczynek pomiędzy 8 a 13 rokiem życia. Skok pokwitaniowy charakteryzuje się widoczną zmianą wzrostu oraz masy ciała." Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 23:18 A mama jak rosła? Jaka była w tym wieku? Jeśli córka dużo wyższa od mamy w tym wieku, to bym jednak sprawdziła, bo może ma coś nie tak z nadnerczami, albo przysadką? Odpowiedz Link Zgłoś
bisiek10 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 12:09 Ale co ma do tego jak mama rosła? Wystarczy że ojciec wysoki.Mam 159cm mąż 185cm a moja 11-latka wyższa ode mnie i to sporo.Do głowy mi nie przyszło żeby pedzic z tym do lekarza bo ja w jej wieku byłam niższa 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:48 Ale zawsze była wysoka czy w wieku 11 lat zaczęła nagle być wysoka? Na pocieszenie też w wieku 11 lat miałam podobny wzrost. W rodziców się nie wdałam, oboje średniego wzrostu. Dorosłam prawie do 180 cm, więc już nie tak wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 21:50 Jak i wy jesteście wysocy to skąd to zdziwienie? Idź do lekarza i porozmawiaj jeśli ma cię to uspokoić. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 22:30 Trudno powiedzieć, moja kuzynka, wieczna żyrafa z kompleksami na tym punkcie, ma ze 175 Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Wysokie dziecko 28.08.24, 23:09 A co lekarz pomoże? Z ciekawości pytam. Ps doczytałam że rodzice wysocy Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 00:02 Nadmierny wzrost może być objawem zaburzeń hormonalnych. Mam w swoim otoczeniu dwie bardzo wysokie 10-latki, ale dopiero w wieku 11 albo 13 lat (nie pamiętam) mają się zgłosić do endokrynologa, który oceni, czy terapia hormonalna będzie potrzebna i zasadna. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 00:28 Smoku, a bardzo wysokie to tak mniej więcej ile? Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 14:47 Nie pamiętam, ile rodzice podawali, ale tak na oko ze 160cm. Przy czym wszystkie mają dość wysokich rodziców, a jeden tata ma ponad 2m, więc w każdym z tych przypadków są wysokie geny w puli. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 17:24 To chyba lekka przesada z tym "bardzo wysokie". W klasie syna są takie dziewczynki, ten sam wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 05:03 Straszne.Teraz te dziewczyny rosną jak oszalałe.Mialam koleżankę w pracy,bardzo ładna ale miała 182cm wzrostu.Najwyzsza od wszystkich.Nieladnie to wyglądało i ciągle narzekają jaka ona to wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 06:25 siedemkropek82 napisała: > Straszne.Teraz te dziewczyny rosną jak oszalałe.Mialam koleżankę w pracy,bardzo > ładna ale miała 182cm wzrostu.Najwyzsza od wszystkich.Nieladnie to wyglądało i > ciągle narzekają jaka ona to wielka. Pracujesz na łodzi podwodnej albo w Bułgarii lub innym niszowym miejscu tego typu? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 07:15 To jest paniszelka. Ona tak ma. Gdyby nie napisała o ojcu mundurowym, bracie i zawodach medycznych, to bym nie skojarzyła, zresztą bardzo późno skojarzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 07:23 mamamisi2005 napisała: > Pracujesz na łodzi podwodnej albo w Bułgarii lub innym niszowym miejscu tego ty > pu? może to ona Two girls tower over bodybuilders Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:06 Dlaczego w Bułgarii? 🤔 I dlaczego Bułgaria miałaby być niszowym miejscem?:p Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:45 Nie wiem, czy jest niszowa, ale raczej niżowa, jeśli chodzi o wzrost. W przeciwieństwie do Holandii, Danii, północnych Niemiec, gdzie 180 cm u dziewczyny niezbyt szokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:54 Bułgaria jest krajem niskich osób + dość nieoczywistym wyborem, jeśli chodzi o miejsce pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 11:00 Nigdy nie myślałam o Bułgarii w kategorii kraju niskich osób. Bułgarzy których w życiu poznałam byli raczej normalnego, powiedzmy średniego wzrostu. Wg tej mapki bułgarki nie są jakieś wyjątkowo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 11:43 Nie znam aktualnych danych antropologicznych, ale niedawno byłam w Bułgarii i zapadły mi w pamięć małe kobietki i szeroki wybór obuwia damskiego w rozm. 35. Z mężem wśród tubylców wyglądaliśmy jak para Wikingów, a jesteśmy zaledwie z tych wyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 11:49 szarmszejk123 napisał(a): > Wg tej mapki bułgarki nie są jakieś wyjątkowo niskie. no nie wiem, jeżeli masz te polskie średnie 165 i bułgarka jest przeciętnie niższa o 8 cm (to znaczy że część dobija do twoich 165, ale tyle samo kończy się na 149 ) - to chyba jest do zauważenia gołym okiem zakładając rozkład symetryczny wokół średniej Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 12:02 azalee napisał(a): > Pomyliles Bulgarie z Rumunia o kurde faktycznie, płonę ze wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 14:41 Potwierdzasz moje zdanie - Holandia ma 170 cm, północne Niemcy też (oni są o 2 cm powyżej średniej, południe jest 2 cm poniżej, kiedyś miałam mapę z podziałem na regiony ale na szybko nie mogę znaleźć), Bułgaria 163 cm czyli o 7 cm mniej. 180 cm u Niemki z Hamburga czy Bremy to całkiem normalny wzrost, 10 cm powyżej średniej, względnie standardowe odchylenie. U Bułgarki to będzie 17 cm, więc 180 cm będzie tak samo rzadkie jak 146 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
lampasufitowa Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 17:06 Matko jedyna: bardzo ładna ALE miała 182cm wzrostu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 09:33 170 cm wzrostu w wieku 11 lat to jest percentyl 100%. Czyli wszystkie przebadane dzieci sa nizsze. Tak, poszlabym do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 09:40 Już się martwisz to idź do lekarza. I tak się bedziesz martwić, bo masz inna wizję córki. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 09:52 po prostu bedzie wysoka, skoro Wy wysocy , a pewnie i dziadkowie, to chyba nie dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:30 Jesli ma 170, czy nawet 168cm w wieku 11 lat, to nie "po prostu bedzie wysoko skoro wy wysocy" tylko moze miec zaburzenia wzrostu. Jak ktos ma 220cm to tez uwazacie, ze "po prostu jest wysoki"? Przeciez to setny centyl. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:01 Wg siatek centylowych przekroczyła i to mocno 100 centyl. Jak najbardziej zgłosiłabym się do pediatry. Nie ma znaczenia, że rodzice są wysocy. Dziecko wysokich rodziców będzie na 90-97 centylu. W tym wypadku wypadałoby sprawdzić czy nie ma żadnych zaburzeń hormonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:31 100 centyla nie da sie przeskoczyc, setny to jest max. Przekroczyla maksymalny wzrost wsrod badanych w jej wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:08 Ja byłam u lekarza bo moje dziecko bardzo wysokie lekarz obejrzał powiedział że widocznie taka uroda plus krew nic nie wyszło niepokojącego. Jak się martwisz to idź co cię to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:10 Tak, ja bym poszła do lekarza. Wypadła z siatek centylowych . Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:12 predzej czy pozniej pediatara zobaczy go, ja bym sie nie przejmowała lepiej wysoki jak z niski Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:42 No to co że dziewczyna. Jeśli wcześnie dojrzewa, to za chwilę przestanie rosnąć i dobije do max 175 cm wzrostu. Bardzo dobry wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:53 > lepiej wysoki jak z niski Ze wzrostem jest jak z wagą: przesada w żadną stronę nie jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 10:52 To rzeczywiście bardzo wysoka. Skonsultować z pediatrą nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 11:58 Poszła bym do lekarza. Może po prostu szybko dojrzewa i lada moment przestanie rosnąć, ale jeśli to np. zaburzenia hormonalne, to lepiej wyłapać je wcześniej niż później. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 12:00 Ja bym poszła do lekarza, bez niepokoju, ale warto pannę monitorować. Bo to nie jest tak, że człowiek rośnie równomiernie, wzrost wzrostem, ale warto sprawdzić czy organy wewnętrzne rosną w takim samym tempie, czy układ kostny nadąża. W rodzinie mieliśmy dziecko wysokich rodziców, ale jak wyskoczyło poza siatki centylowe, to poszli do lekarza. I dobrze, bo u młodego serce nie nadążało. Dostał leki, nakaz bardzo oszczędnego trybu życia, zwolnienie z wf. Po pół roku sytuacja się unormowała. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 15:09 Trzeba uważać na kręgosłup i jak najbardziej iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lampasufitowa Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 17:12 Moja córka ma 20 lat i 182 cm…. My z mężem jesteśmy wysocy, ja 180 mąż też. Jakoś 6, 7 kl SP niska, Krępa szkolna pielęgniarka powiedziała jej aby: mama załatwiła jej tabletki na zatrzymymanie wzrostu (tak m inn wzbudza się kompleksy i dojrzewających dziewcząt). No to poszłam do pielęgniarki zła okrutnie i poprosiłam na piśmie o takie „wskazanie”, wzrost corki z jej karty i udałam się do pediatry. Ta, oblało spacji nie odbiła sobie na czole….. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 17:15 Zajrzeć do staroświeckich siatek centylowych. Wszystko co jest zmianą w rozwoju większą niż do sąsiedniego kanału centylowego i wszystko powyżej 95/ poniżej 5 podobno powinno się konsultować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Wysokie dziecko 29.08.24, 17:18 Poszłabym do endokrynologa, na wszelki wypadek, aczkolwiek w wieku twojej córki ( a nawet ciut wcześniej) miałam już docelowy wzrost (średni). Diagnozowałam bardzo wysokie dziecko, ale młodsze. Syn był daleko poza siatkami centylowymi. Wyszedł w zasadzie tylko lekko podwyższony poziom androgenów, niespecjalnie znaczący. Wiek kostny był zgodny z wiekiem biologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś