alfa36 25.09.24, 16:05 Kto z Was ma i w jakiej sytuacji warto mieć? I co, ikz czy ikze? Czy to się ujmuje w PIT? Co przy wspólnym rozliczeniu, kiedy jedna osoba ma, druga nie? Jeśli kupię teraz, to odliczę w PIT za 24 rok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
riki_i Re: Ikz, ikze 25.09.24, 17:17 alfa36 napisała: > Kto z Was ma i w jakiej sytuacji warto mieć? I co, ikz czy ikze? Czy to się ujm > uje w PIT? Ikze ujmuje się w pit, bo daje odliczenie podatkowe. IKE nie. Czy warto mieć, to zależy od wielu czynników. Pamiętaj, że ikze to jest odroczony podatek. Dziś masz zwrot, ale w 65 r.ż zapłacisz 10% podatku od całości salda (!). > Co przy wspólnym rozliczeniu, kiedy jedna osoba ma, > druga nie? Podajesz fakt posiadania i wpłaconą w danym roku kwotę na formularzu zeznania podatkowego przy tej osobie, która ma i wplacila na IKZE. Jeśl > i kupię teraz, to odliczę w PIT za 24 rok? Tak Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ikz, ikze 25.09.24, 19:58 Czyli teoretycznie, jeśli teraz ktoś wpada w drugi próg a w wieku 65 lat nie będzie wpadał , to jest to opłacalne? Dobrze rozumiem? Czy to nie ma takiego przełożenia? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Ikz, ikze 25.09.24, 21:23 Nie ma prostego przęłożenia, albowiem nie mamy szklanej kuli i nie mamy pojęcia, jakie zmiany podatkowe zostaną wprowadzone na przestrzeni roku, a tu mówimy o dłuższej perspektywie. Jeśli by wszystko zostało jak teraz, to IKZE najbardziej opłaca się osobom w II progu PIT. Ale wystarczy np. częściowe zniesienie podatku Belki i opłacalność IKZE w porównaniu do innych form oszczędzania zmniejszy się. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ikz, ikze 26.09.24, 15:42 Belki nie zniosą, co najwyżej coś dodadzą 😟 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ikz, ikze 26.09.24, 16:01 Pieprzą o ograniczeniu Belki od kilkunastu lat i ch** z tego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Ikz, ikze 26.09.24, 16:21 Ktoś kiedyś jednak przed wyborami może wrzucić jakąś kiełbasę... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ikz, ikze 25.09.24, 22:41 No niby tak, ale kto to wie, co będzie obowiązywało jak doczłapiemy do wieku 65 lat? Najbardziej masakryczne jest to kasowanie przy wypłacie 10% całej zgromadzonej kwoty. Ps. Jest jeszcze taka opcja, że jak się wpadnie w bezrobocie to można sobie wtedy zlikwidować IKZE . Jeszcze przed dojściem do wieku emerytalnego. Cała wypłata wchodzi wtedy w dochód jako "inne źródła", no i jeśli formalnie żyło się w danym roku powietrzem, a zgromadzona kwota była nieduża, to można prawie nic podatku nie zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna99 Re: Ikz, ikze 22.12.24, 22:41 Czyli np. mając 50 lat zakładam ikze, odliczam sobie corocznie podatek i przez kolejne 15 lat wpłacam co rok 10 tys, a po 15 latach z tych zgromadzonych pieniędzy mam ok. 15 tys. mniej (10%)? O tcy 10 procentach to nie wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Ikz, ikze 23.12.24, 19:31 Wymiksowałam się z IKZE po 5-ciu latach, zero przyrostu, natomiast prowizja ubezpieczyciela jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Ikz, ikze 23.12.24, 21:48 mizantropka_20 napisała: > Wymiksowałam się z IKZE po 5-ciu latach, zero przyrostu, natomiast prowizja ube > zpieczyciela jak najbardziej. > Ja mam IKE i IKZE (bo II próg na UoP i liniowy na JDG) w Goldman Sachs, mam tylko akcje polskie i japońskie. Na plusie ok. 25-35% już po odliczeniu prowizji (chyba po 2 latach czy jakoś tak). Trudno powiedzieć, że polecam, bo to zależy od momentu wejścia, ale na pewno nie żałuję. Żałuję natomiast ETFow, którymi zarządzał robot (heh). Na plusie ok. 5% po roku. Zlikwidowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Ikz, ikze 23.12.24, 22:32 klementyna99 napisała: > To bankowe IKZE te Goldman Sachs? Nie, bezpośrednio z GS TFI. Wcześniej to było Nationale Netherlanden, ale przejęli jakiś rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Ikz, ikze 24.12.24, 10:02 Wcześniej to było Nationale Netherlanden Niezupełnie. Wcześniej to było NN Investment Partners Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Ikz, ikze 24.12.24, 06:21 To sobie miej, co mnie to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Ikz, ikze 24.12.24, 10:43 "Wymiksowałam się z IKZE po 5-ciu latach, zero przyrostu, natomiast prowizja ubezpieczyciela jak najbardziej." What? Przecież w IKZE możesz opakowac dowolny produkt, ETFy, akcje, obligacje... każde będzie mieć inny zysk, inny poziom ryzyka, inną prowizję. Jak wybrałaś sobie jakiś słaby, drogi produkt, to już Twoja sprawa - ale to nie znaczy, że IKZE jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Ikz, ikze 22.12.24, 22:56 Też w tym roku pierwszy raz sobie chcę założyć, ikze ze względów jakie już tu padły w dyskusji. Ale konto typu maklerskiego, że można decydować w co zainwestować i zmieniać co jakiś czas. Kokosów się nie spodziewam ale jakaś wiedza może przy tej okazji się pojawi Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Ikz, ikze 23.12.24, 09:46 No jest takie coś w mbanku, nazywają to ikze emakler. Tak napisałem bo się nie znam na tym specjalnie Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Ikz, ikze 23.12.24, 04:31 Oczywiście że warto mieć, poczytaj na investomat.eu,lub na blogu Marcina Iwucia, W PIT odliczasz tylko IKZE, jeżeli kupisz w 2024 to odliczysz w PIT za 2024. Najlepiej inwestować przez biura maklerskie np BOSSA np. w ETF Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Ikz, ikze 23.12.24, 06:36 IKZE- właśnie dlatego kiedyś założyłam, że uznałam, iż z odliczeniem w PIT zaczyna się opłacać. Są roczne limity ile możesz tam wrzucić, żeby odliczenie działało, w tym roku to ok. 10 tys, czyli zależy na którym progu jesteś odliczysz np. 3,2k lub 1,8k. W rozliczeniu wspólnym działa, nieważne kto je ma, mogą oczywiście też obie osoby. Tak, jeśli zrobisz wpłaty (najlepiej aż do limitu) jeszcze w grudniu to dostaniesz papier i odliczysz za 2024. Jak zakładałam kilka lat temu to dokładnie tak zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ikz, ikze 25.12.24, 08:59 A da się zrobić symulację tego? Wyliczyć, ile max wpłacić, żeby korzystnie odliczyć podatek? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ikz, ikze 30.12.24, 00:40 A w czym to założyłaś? Poczytuję sobie, że instytucje pobierają prowizję, więc pewnie muszę się tym zainteresować, jakieś promocje i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Ikz, ikze 23.12.24, 09:47 A no i ważne, jak któraś jematka jest na JDG to można złożyć wniosek o zwiększenie limitu rocznego z 9k na 14k zł czy jakoś podobnież. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ikz, ikze 30.12.24, 21:49 Czy to nie jest takie oszczędzanie na tę chwilę? 10 procent tak czy siak trzeba zwrócić przy końcu, czyli w sumie wtedy , kiedy kasa potrzebna ( chyba, że emeryt dorabiający). Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Ikz, ikze 31.12.24, 12:17 alfa36 napisała: > Czy to nie jest takie oszczędzanie na tę chwilę? 10 procent tak czy siak trzeba > zwrócić przy końcu, czyli w sumie wtedy , kiedy kasa potrzebna ( chyba, że em > eryt dorabiający). Niestety, tak. A 10% od całej uzbieranej kwoty to cholernie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś