pffpffpff 21.10.24, 20:20 Na Wszystkich Świętych? 😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:24 Już się wietrzy futro z kreta po babci :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:42 Moja babcia miała nie wiem z czego, ale było czarne i takie aksamitne, jak krety :p tyle, że było długie do ziemi, to tych kretów setki by na to poszły 😅 Z czego to mogło być? Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:47 Norki? Ja marzyłam o karakułach… aż mi babcia wytłumaczyła jak powstają 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:49 Chyba nie, to miało taki dość krótki, bardzo delikatny włos... Norki, które zdarzyło mi się w życiu widzieć włos miały zdecydowanie dłuższy. To futro jest tajemnicą w rodzinie, babcia twierdziła zawsze że nie wie, dostała i ma ale zawsze się denerwowała pytana o to futro :p Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:51 karakuły. Robione ze spędzonych płodów owiec. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:53 Wygooglałam- niepodobne. Karakuły są takie pofalowane, a to było gładkie, czarne i z krótkim włosem.... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:06 Poszłam do Googla i wychodzi na to, że z kretów na prawdę szyje się ciuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:30 Szyje, szyje, bo są aksamitne i mięciutkie. Odchowałam jednego na butli Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:36 Ja jednego wyrwałam z paszczy bokserowi sąsiadów i bardzo mnie wtedy zaskoczyło, że on taki mały.. ale właśnie bardzo mięciutki i miły w dotyku, to futro też takie było więc je nazywałam futrem z kręta, ale kurde, wcale nie myślałam, że na prawdę.. a tu wychodzi, że możliwe😱 przerażające to dość. Na takie futro to setki tych kretów ukatrupili... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:13 No chyba tak, kurde, to było faktycznie z kretów! Nie wiem co mam teraz myśleć o mojej babci :p nie chciała się przyznać z czego to, to chyba samej jej było głupio nosić krety😅 ale bardzo to było ładne, muszę przyznać... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:16 Cylindry też były obijane futrem krecim. Dość elegancki materiał swego czasu i nietani. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:17 Elegancki, to na pewno. Bardzo lubiłam dotykać tego futra jako dziecko i ciągle na mnie za to krzyczeli bo ponoć czyści się kiepsko :p Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:24 Tego nie wiem, wiem że za życia wręcz przeciwnie, kret pozostaje czysty pomimo miejsca przebywania bo futro jest gęste i sierść stoi tak żeby nic nie wpadało pomiędzy. Może po zmianie funkcji ta właściwość ustaje. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:31 Też nie wiem i chyba nie chcę w sumie:p Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:21 To mogło być futro z fok, moja mama takie miała - czarne, miękkie i gładkie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:27 O nie! To jeszcze gorzej, niż krety 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:31 Przynajmniej mniej żyć kosztowało, ale zgadzam się, i tak straszne 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:38 Ja mam foczą traumę, bo jak miałam jakieś 8-9 lat znalazłam gazetkę Hustler mojego ojca i tam był artykuł o klusownikach, którzy małe foczki walą w łeb pałkami baseballowymi.. artykuł był okraszony bardzo wymownymi ilustracjami i zapadł mi w pamięć na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:48 Babcia się ucieszy, jak ja nawiedzicie. Ty i Futro Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:40 A pamiętacie lisy? Takie na szyję, jeszcze z oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:42 Taka, to był dodatek niedzielny przyjaciółki mojej babci . Oczka miał sztuczne, ale pazurki na łapkach już własne 🤮 bałam się tego Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 12:41 Ba! Czy pamiętamy? Mamy takiego lisa na stanie 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: W co się ubieracie 21.10.24, 23:47 No i mnie pokarało. Zaczęłam guglac te różne rodzaje futer i znalazłam z kotów syberyjskich. 😔 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:31 Mnie by to przyszło z trudem 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:40 Teraz takie kuse są modne Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:27 Z sąsiedniego wątku dowiedziałam się o istnieniu dresu wyjściowego. Zakładając że to dres, który służy do wychodzenia z domu, to pewnie w niego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:44 forum.gazeta.pl/forum/w,567,178214853,178214853,dorada_sukienkowa_potrzebna.html?p=178216303 Tylko że tam też pojęcie jest tylko wspomniane, jeśli była na ten temat gównoburza to żałuje że mnie ominęła bo musiała być rewelacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:46 Wyjściowy dres już kilka lat temu był wspominany, ale wtedy jako "dres galowy" na apele w szkole dziubdziusiow:p To jest next step, teraz już każdy może mieć wyjściowy dres! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:52 Ja sobie dziś chciałam kupić dres, bo mi wieczorami zimno, ale kurde, włoskie S nie jest zdecydowanie S europejskim i nie było na mnie rozmiaru 😭 i muszę marznąć, buu. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:04 W innym wątku coś było że modny jest dres 3 rozmiary za duży, tylko ściągacz musi mieć. Albo może z chłopa zdjęty by się nadał też, budżetowo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:11 Ja lubię mieć obcislo na doopie. A ze nie mam doopy, to jest ciężko 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:34 Z tym, że jeśli będziesz chciała do domy wrócić to musisz się przebrać w dres wejściowy. Z dresami jak z drzwiami - są wyjściowe i wejściowe. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:40 Oczywiście że tak. Co dwa dresy to nie jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:50 35wcieniu napisał(a): > Oczywiście że tak. Co dwa dresy to nie jeden. Dwa?! Elegancka ematka ma co najmniej 6: - sportowy - casual - biznesowy - wizytowy - wieczorowy, w tym: Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:14 Rozumiem, że ten do pracy na HO jest traktowany jako biznesowy? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:41 daniela34 napisała: > Z tym, że jeśli będziesz chciała do domy wrócić to musisz się przebrać w dres w > ejściowy. Z dresami jak z drzwiami - są wyjściowe i wejściowe. Już nie Wymyślono drzwi dla niezdecydowanych www.tiktok.com/@zajdelinteriors/video/7199908375415491845 Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:35 W coś wygodnego, bo lecę na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:35 Ale tan czas leci! Faktycznie, grobbing już w następnym tygodniu! Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:36 W spodnie przewiewne, koszulkę z krótkim rękawem i adidasy Do tego pewnie parasolka. W czasie WŚ będę na Tajwanie. Temperatura przewidywana 27-25 stopni. I 22 w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 20:56 Czy ty organizujesz wycieczkę forumową na cmentarz? To by było super tak wspólnie odpalić na grobach, tylko dużo jeżdżenia od cmentarza do cmentarza żeby wszystkie obskoczyć sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:09 Niestety nie mam w domu Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:11 Wystarczy przyjść że sprawiedliwie to według zasług, a nie po równo. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:04 raczej byle jak, w coś czego nie żal zniszczyć, spalić, zasmrodzić Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:06 Oho, ktoś tu słyszy o wątku cmentarnym i myśli że pytanie jest o całun. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:14 Nigdy w życiu nie wróciłam z cmentarza w takim stanie, trzeba się szanowac Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:17 Kto o powrocie mówi. Różne role się na cmentarzu pełni. Nie każda kończy się powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:50 Ja też zupełnie nie rozumiem dlaczego Karyna optymistycznie zakłada jakiś powrót. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:00 Zakładałam że Pfff organizuje imprezę dla odwiedzających a nie dla odwiedzanych, no ale w sumie czemu nie, wszyscy mile widziani! Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek-2 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 09:29 nigdy nie wypaliłaś dziurki w rękawie, nie przesiąkłaś dymem? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:55 W tych czasach? Oczywiście, że nie. Dymem to się przesiąkało w prlu kiedy były otwarte znicze. Oj wtedy wszystko szło do prania, bo na ubraniach była aż sadza. Teraz to luzik. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:06 Nie wiem, ale chodzi za mną sztuczne futro. Juz nawet sobie upatrzyłam takowe, ale jakoś tak i chciałabym i boję się 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:07 hrabina_niczyja napisała: > Nie wiem, ale chodzi za mną sztuczne futro. Juz nawet sobie upatrzyłam takowe, > ale jakoś tak i chciałabym i boję się 😀 Jak sztuczne to nie pogryzie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:11 Ja bym takie chciała, już od zeszłego roku za mną chodzi: Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:17 Pięknie, będzie pasowało do ledowych, kolorowych zniczy! Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:22 W tym roku modne będę znicze glamour: Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:30 No jak się chce zabłysnąć to trzeba się wykosztować 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:48 Toż to model z zeszłego sezonu co najmniej, jak nie dawniej, o tej gruszce mówię. W tym roku w sklepach jest dużo takich z napisami, w sensie że z jakimis głębokimi cytatami. Coraz więcej jest też "personalizowanych" - dla dziadka, dla mamy, etc, nie ma że kupisz zgrzewkę takich samych i rozstawisz po całym cmentarzu. Coraz więcej jest też takich ze szklanych tafelek, te zazwyczaj spore i drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:05 Ja mam takie od nas że sklepu, że zwrotów wzięłam te co nam kierowca przy dostawie rozjechał paleciakiem, ale mogę personalizować, czarnym markerem z brokatem coś napisze żeby było dostojnie, np świętej pamięci IMIĘ wierny służbie lasów państwowych- coś takiego może być? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:12 W drogerii znanej z biedatubek miewają w sezonie pisaki do renowacji liter, chyba są i złote. Z całym szacunkiem, brokat jest dla dzieci (i dla tych nieuważnych, co do zgrzewki takich eleganckich bez brokatu dokupują dwa takie same w kształcie, a przy kasie się okazuje, ze z inną ozdóbką, no ale cóż, za gapowe ma się brokat wszędzie, jakby się miało sześciolatkę w domu, a nie studentkę) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:16 Przede wszystkim będzie pasowało do pazów Borsuczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 11:00 marta.graca napisała: > Przede wszystkim będzie pasowało do pazów Borsuczycy. > To mówicie, żeby sobie zafundować? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 11:10 Bezwzględnie- i futro i pazy, a później założyć wątek ze zdjęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 11:12 marta.graca napisała: > Bezwzględnie- i futro i pazy, a później założyć wątek ze zdjęciami. > To jeszcze nowe buty by się przydały... Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: W co się ubieracie 22.10.24, 11:18 A w życiu, przyjście na cmentarz w nowych butach może narazić na szybką i bolesną śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:04 > To jeszcze nowe buty by się przydały... > Pożyczysz od Beataj, ona lubi brokat 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:07 Fajne, skąd je wylookalas? Ja bardziej przyziemnie znalazłam. Na razie te 3 mi wpadły w oko i w sumie to nie wiem no 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:12 Desigual Z Twoich najbardziej podoba mi się pierwsze. Luknij też do Ochnika Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 12:49 No ale żeby hrabinę namawiać na kożuch militarny? Prawdziwe hrabiny powinny nosić się w sztucznych norkach! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:10 A czego się boisz? Miałam kiedyś śliczne, krótkie, rude, sztuczne futerko, ponosilabym sobie teraz gdybym je jeszcze miała :p Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:08 Że będę wyglądała jak moja matka w latach 80tych 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 23:23 O, coś takiego to było. Szkoda że już go nie mam:p Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:59 Piękne, szkoda, że go nie masz 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:41 Jak się w nim wybierasz na WŚ, to sprawdź, czy niepalne. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 23:10 Hrabina dla ciebie to takie bym widziała: Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 23:34 Moja matka tęsknie wspomina te czasy Bo teraz już nikt nie ubiera się elegancko na cmentarz... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W co się ubieracie 22.10.24, 08:40 Heca, właśnie mi przypomniałaś opowieść o Waszych podróżach na cmentarze Ja swojego nie wietrzę. Silny zapach naftaliny no... musi być! Bez tego grobbingu nie ma. Załuję tylko, że nie ma zniczy stearynowych, do których można było wsadzac palce i robic sobie takie ciepłe ocieplacze Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:17 Wyślij ją na Śląsk- u nas pełno elegantek na grobbingu Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:48 Ej no chyba na cmentarzu w interiorze nie byłaś 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:58 Właśnie W zasadzie co roku w dzień Wszystkich Świętych jestem na cmentarzu w, można powiedzieć, interiorze. O ile rano ludzie bywają różnie ubrani, bo wtedy jeszcze sprzątają liście, wymieniają wodę, więc ryzyko pobrudzenia ubrań jest spore, o tyle jak pojawiają się na mszy na cmentarzu to już raczej elegancko (odświętnie/kościelnie). Rzadziej natomiast zdarza się, żeby ubrania, tak jak to dawniej bywało, były niedostosowane do temperatury. Ale myślę, ze to wynika z tego, że ludzie mają po prostu więcej ubrań na różne warunki atmosferyczne. Dlatego futer przy temperaturach sporo powyżej zera raczej się już dziś nie widuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 11:00 No, ale kiedyś 1 listopada był już śnieg i mróz. Nie zapominajmy o tym. Te futra kiedyś są usprawiedliwione. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 11:09 Czasem był śnieg i mróz, ale nie zawsze. Bywało tak (i przeszło to do dowcipów), że było całkiem znośnie, ale kobiety już miały wyciągnięte futra i w nich paradowały. W drugą stronę - moja mama wspomina, że jak na Wielkanoc przygotowało się płaszcze - prochowce to się w nich szło do kościoła i czasem wracało szczękając zębami z zimna. Ale generalnie oczywiście było chłodniej, ocieplenie klimatu to nie ściema. Teraz rzadko jest zimno, chociaż pamiętam takie święto sprzed kilkunastu lat, że śnieg spadł (wbiło mi się w pamięć, bo w tym śniegu wracałam potem do Krakowa). Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 13:12 Czy ten właściwy grobbing polega na tym, że społeczeństwo o jednym czasie stawia się odsztyftowane na mszy cmentarnej? No a jak cmentarz jest ogromny, ma paręnaście hektarów albo więcej, to tych mszy też jest więcej, czy parę mszy odbywa się równolegle w różnych miejscach cmentarza? No i w końcu, czyje stylizacje podlegają ocenie: rodziny i znajomych, czy obcych ludzi? Pytania całkiem na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 13:29 Opowiadam serio - tak, we Wszystkich Świętych jest msza odprawiana na cmentarzu, w kaplicy cmentarnej, potem różaniec z procesją po terenie cmentarza. Czy stawia się "społeczeństwo" tego nie wiem. Stawiają się ci, którzy chcą. Ja na przykład jeszcze jako praktykująca katoliczka bywałam na tych cmentarnych mszach rzadko, z rozmaitych względów - bo zdrowie, bo ciasno, bo trzeba wrócić do Krakowa. Święto jest tzw. świętem obowiązkowym, czyli w tym dniu katolik powinien uczestniczyć we mszy, ale nie musi akurat w cmentarnej. Czy stylizacje podlegają ocenie i czyjej to chyba zależy. Natomiast utarło się wśród wierzących, że jak jest święto i idziemy na mszę, to się ubieramy "odświętnie" - więc ta grobbingowa elegancja ma takie podłoże. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 13:44 Dzięki Daniela 😘 Właśnie mnie uratowałaś przed władowaniem się na niezłą minę. Zostaje przy swojej wersji grobów. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 13:47 Nie mam pojęcia jaką minę ale proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 13:53 Ja tam lubię Wszystkich Świętych. Żałuję, że w tym roku nie jadę na groby rodzinne. Za to na pewno wybiorę się z mężem i bombelka na grób jego ojca o ile będzie ładna pogoda. Co prawda to nie to samo, bo jednak ocenimy stylizacje jedynie bratowej małżonka, a tu się może zadziać. W mojej zaś rodzinie byłyby lepsze cyrki, no ale cóż, może w następnym roku 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 17:27 Żeby była jasność - ja też bardzo lubię to święto i wyprawy na cmentarz. Lubię kolorowe chryzantem, gałązki, znicze. Akurat msza i procesja to nigdy nie był dla nas punkt obowiązkowy programu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:58 U nas był. Przecież właśnie jak msza jest to jest największa rewia 😀 Później to już jedynie spacerowicze. A że nikt tej mszy nie słucha nigdy i w niej nie uczestniczy to inna rzecz 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 17:36 homohominilupus napisała: > Ej no chyba na cmentarzu w interiorze nie byłaś 😆 > Nie, ja mam tylko na Bródnie i na Węglowej Wólce rodzinę (Wawa). Ale teściowie mają pod Warszawą i tam też już nie to co kiedyś (jak twierdzi teściowa ). Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 17:56 No własnie, juz nie będzie tak jak kiedyś. Coś czuję, że ominęła mnie bezpowrotnie okazja do uczestniczenia w abstrakcyjnym zrywie cmentarno-narodowym. Już nie bedzie futer, dymiących zniczy, wieńców z choinki, już nigdy nie będzie. Teraz tylko objazdy, korki, blokady ulic Pojadę jak co roku, dzień po. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:01 Dzień po czyli w Dzień Zaduszny? 😀 To w tym roku akurat możesz mieć i korki i all that jazz, bo Zaduszki wypadają w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:07 No już mnie bardziej nie zniechęcaj. Będę śledziła raporty korkowe, najwyżej pojadę w randomowy dzień po piątku. A jak się wkurzę, a pogoda będzie przyjemna to pójde z buta 😤 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:14 Ja tylko przestrzegam 😀 dla mnie ten układ świąt jest optymalny, bo jest więcej czasu, ale jak ktoś chce ominąć korki i objazdy to raczej powinien sobie odpuścić cmentarz w świąteczny weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:16 A swoją drogą, pamiętacie zamknięte cmentarze w 2020? Ja wtedy wykazałam się zdolnościami proroczymi, bo pojechaliśmy chyba tydzień wcześniej, ale moja osobista ciotka została zamknięta na cmentarzu 31 października 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:35 Coo?? Ale ciotka uwolniła się z cmentarza? Jeden z moich lekkich fiołów to uwięzienie na cmentarzu. Zawsze sprawdzam alternatywne metody ewakuacji, położenie szczebli w płocie, nr tel.do zarzadacy. Bardzo współczuję cioci takich przeżyć. A z 2020 najbardziej pamiętam akcje chryzantema. Jedzilismy ratować ogrodników przed bankructwem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:49 O ile dobrze pamiętam to było tak, że NaszPanPremier Morawiecki jakoś po południu ogłosił, że jednak cmentarze 1 listopada będą zamknięte. Naród się wtedy rzucił na groby, żeby przynajmniej zawieźć kwiaty i zapalić znicze. Ciotka mieszka sama, my byliśmy wtedy w Krakowie, a jej córka z mężem w drodze z Warszawy do mojego rodzinnego miasta. Zanim dojechali i odebrali wiązanki był wieczór. Zdążyli na cmentarz wejść, ale z wyjściem był już problem - przechodzili przez ogrodzenie. A jak o zamknięciu na cmentarzu mowa - to koleżanka mojej mamy wybrala się ze swoją szwagierką na taki niewielki "osiedlowy" cmentarz tu w Krakowie. Było lato, dzień długi, więc spacerowały sobie bardzo przyjemnie odwiedzajac krewnych i znajomych (królika). Kiedy doszły do bramy okazało się, że jest po 21.00 i cmentarz został zamknięty. Jakiś pomocny przechodzień poradził im żeby przeszły wzdłuż ogrodzenia i znalazły takie miejsce, w którym siatka ogrodzeniowa jest poluzowana, przytrzymał im tę siatkę a one "wypełzły" dołem. Panie były już wtedy w okolicach 60-tki, ale na szczęście obie w miarę sprawne (Przechodzień oferował, że zadzwoni po pomoc, ale panie - zawstydzone - wolały się czołgać) Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:20 Co za historie! W ostatnim czasie jestem na cmentarzu, średnio dwa razy w tygodniu i z historii dziwnych, to tylko gasilam pożary zniczy fotowoltaicznych na cudzych grobach i probowalam oswajać dzikie zwierzęta. Emocje też były, no ale nie takie jak u Twoich😨😱 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 23:08 Na Powązkach Wojskowych jest grupa opiekująca się grobami PW na kwaterach prywatnych. Pod opieką mamy jakieś 1200 grobów. Po akcji sprzątania 31 lipca są rozstawiane i zapalane znicze. Dwa lata temu zajęło nam to ładnych kilka godzin. Pojechałam sama, mąż do mnie dojechał po pracy. Ok 19 poszliśmy jeszcze na grób moich dziadków zostawić znicz powstańczy i wracając jeszcze zaszliśmy pomóc kończyć dziewczynom. Oczywiście mój mąż musiał poprzestawiać milion zniczy - bo nie były idealnie w linii. Wychodziliśmy ok 21 - główna brama zamknięta, poszliśmy do bocznej - zamknięta. Już myślałam że na zawał zejdę, bo się zmierzchało. A bramę nie łatwo sforsować, bo wysoka. Na szczęście z dyżurki wyszedł pan ochroniarz i otworzył nam. Uprzedziłam jeszcze, że tam kilka osób zostało i dalej ustawia - a ochroniarz, wiem, wiem - grupa pani A. Wypuszczę . Dziewczyny chyba ok 22 wyszły. Ochroniarz czekał przy bramie i podobno miał już iść je szukać . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:22 W prześcieradło, żeby żyjący mogli mnie zobaczyć… Wcielanie się w psa sąsiadów nie wyszło - będąc ESFJ wcieliłam się w labradora i totalnie nikt nie zauważył różnicy w zachowaniu psa 😭😭😭 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:30 Kurtkę puchową , sztruksy i buty, zapewne ocieplane. Zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: W co się ubieracie 21.10.24, 21:56 W tym roku grobbing mnie ominie, idę do pracy. Pójdę pewnie wieczorem na cmentarny spacer. Jak ktoś zastanawia się nad sztucznym futrem - kupcie koniecznie. Swoją poliestrową Alexis - czarne futro prawie do ziemi- kupiłam 2 albo 3 lata temu w Berszce, za jakieś grosze. Nie dosyć że to ładne całkiem, to jeszcze wyjątkowo ciepłe i milutkie. Oprócz zadawania szyku na cmentarzach zawsze biorę Alexis do spania w samochodzie pod zajęciami dziubdziusia zimą. Wszystkie koce i śpiwory bije na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:31 A właśnie przy okazji przypomniałaś mi Wszystkich Świętych jakoś tak w latach 90tych. Moja ciotka wtedy zaczęła robić się bogata. No i stoimy na cmentarzu, tak prosto w bramę. Patrzę, a tu idzie futro, nie ciotka, nie człowiek, futro. Futro wielkości tej bramy 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:38 Najgorsze były te lisy bez oczu 😵💫 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: W co się ubieracie 21.10.24, 23:40 Jeszcze gorsze były te z oczami. Lis mojej mamy miał też takie rachityczne łapki... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:19 Moja mama też miała takie wielkie futro ( sztuczne). Lubiłam się w nie przebierać i udawać damę. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:34 W czapkę Bohuna oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:36 A mam takie dwie nawet. Jedna z uszami, druga bez. Bardzo je lubię tylko zimy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 22:40 Moja mama miała taką białą na ślubie (ślub w grudniu). I drugą, brązową. Biała niestety gdzieś zaginęła, ale brązowa chyba jeszcze jest w szafie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: W co się ubieracie 21.10.24, 23:36 Moja nadal ma dwie, czarną i popielatą. Przy czym zimą często je zakłada Ale nie na cmentarz bo jak na złość teraz w listopadzie jest za ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 10:57 Jako dziecko i nastolatka miałam traumę stojąc nad grobami, dlatego od 2011 jestem zwolniona z tego święta. Wieczór przed idę na domówkę i na tę okazję kupiłam odblaskową kurtkę. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: W co się ubieracie 22.10.24, 13:31 W kalesony. Bo 1 listopada to rozpoczęcie sezonu na kalesony Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 17:36 Mój mąż już zaczął z 10 dni temu... Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 17:02 Ej a może tak? 😁 Teraz przez was siedzę i futra oglądam 😡 Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: W co się ubieracie 22.10.24, 17:40 Moje nadgarstki dostają reumatyzmu od patrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:14 jak na bogato, to może to.. uprzedzam - naturalne tiny.pl/0nsd5nf1 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:20 O ale promkę wyczaiłaś 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W co się ubieracie 22.10.24, 18:47 Tylko promocji szukałam😁 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:01 O kurde, w tym jakby wystąpiła na cmentarzu, jeszcze wieczorem 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:06 A może futrzasta torebka? Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:29 Ale koniecznie do takich wkładek. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:32 Wiecie co, no to jest normalnie skandal 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:57 Tam tych borsuczych rzeczy jest więcej Kapcie, a nawet skórka 🤯🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 22:36 Ale zamordować takie piękne, mądre i pożyteczne stworzenie, żeby zrobić coś tak paskudnego!? 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: W co się ubieracie 23.10.24, 00:11 borsuczyca.klusek napisała: > Ale zamordować takie piękne, mądre i pożyteczne stworzenie, żeby zrobić coś tak > paskudnego!? 😭 > Przyszlosc ci przepowiadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:44 Ale odjazd! Aż weszłam na stronę, to nie są zwykle wkladki za 3stówy, to są wkładki leczące. Dla niedowiarków, pełen opis że strony "Wkładki z borsuka roz.38 Św. Hildegarda mówi: „W skórze [borsuka] drzemie (…) duża siła. Zrób z niej pasek i załóż go na nagie ciało, a ustanie każda choroba, jaka jest w tobie, podobnie jak wielka burza ulega stłumieniu przy dobrej pogodzie i spokojnym powietrzu. Ponadto nie spotka cię żadne wielkie nieszczęście. Ze skóry tej wykonaj także buty i getry, po czym załóż je, a będziesz mieć zdrowe stopy i nogi. Moc tego zwierzęcia, którą przeniknęła jego skóra, jest niemal taka, jak moc stali, a jeśli zostanie ona przyłożona do ludzkiego ciała, przenika je niczym stal żelazo i nie dopuszcza do tego, by do człowieka zbliżyło się jakieś nieszczęście.” („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)" Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 23:19 raphidophora_tetrasperma napisał(a): > Moc tego zwierzęcia, którą przeniknęła jego skóra, jest niemal taka, jak moc stali, To oznacza by nie zadzierać z borsukami 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 23.10.24, 00:08 No, ja kiedyś jednego chciałam uratować, ale był tak wqrwiony, że musiałam zadzwonić po specjalistów;p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 20:06 O fujka! Prawie jak te lisy z oczkami albo krecie futro mojej babci ( które było ładne, ale sam fakt że krecie jest fujowy:p) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: W co się ubieracie 22.10.24, 20:09 Wiesz co Borsuk, ja to już jak chodzę po ulicach to patrzę czy nie idzie jakaś odjechana laska 😀 Nawet kiedyś taka spotkałam i już myślałam, Borsuk jak nic, ale płazów nie miała 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: W co się ubieracie 22.10.24, 22:37 hrabina_niczyja napisała: > ale płazów nie miała 😀 Z płazami to trochę ciężko jednak po ulicy chodzić 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: W co się ubieracie 22.10.24, 22:59 A to niby dlaczego? To już żaby nie można na spacer wyprowadzić?? Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: W co się ubieracie 22.10.24, 19:07 W najcieplejsze ubrania jakie mam, ale za to obficie się obsypuję naftaliną, żeby klimacik świąteczny podtrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: W co się ubieracie 23.10.24, 00:09 Jak zwykle - krotkie portki, T-shirt i klapki. Odpowiedz Link Zgłoś