29.10.24, 19:34
wiem, że domowe najlepsze ale polećcie jakieś, albo sposób przygotowania by nie był to miał z pulpy ziemniaczanej.
Obserwuj wątek
    • alterego72 Re: Frytki 29.10.24, 20:44
      Jeśli nie robię domowych, to kupuję Mc Cain Golden Longs albo... z Mc Donalda big_grin

• mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 21:39
        dokladnie, McCain ( u mnie sie zwa 'domowe') dlugie i dosc grube, z olejem slonecznikowym tylko
        • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 21:47
          Ja lubię McCain typu steakhouse, takie grubasne :p
    • elieka Re: Frytki 29.10.24, 21:28
      Przede wszystkim odmiana na frytki. Nie każdy ziemniak nadaje się na frytki, sprzedawcy z reguły wiedzą, która odmiana na co.
      Ja kroję ziemniaki, zalewam zimną wodą na 15 minut, odsączam porządnie i smażę na gorącym, głębokim oleju. I tyle smile
    • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 21:44
      kroisz pyry, dokladnie pluczesz w zimnej wodzie, dobrze osuszasz w reczniku kuchennym (ale nie papierowym), rozgrzewasz olej (najlepszy taki do glebokiego smazenia) - idealny bylbyy łój wolowy, no ale..

na rozgrzany olej wkladasz pyry, chwile w tym oleju musza sie 'zaparzyc' , wyciagasz, odsaczasz na reczniku papierowym, niech troche przestygna i znowu na goracy olej i smazysz jak lubisz

wychodza z kazdego typu ziemniakow
      • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 21:48
        Po tym pierwszym smażeniu można je zamrozić na później, czasem robiłam takie zapasy smile
        • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 21:59
          mozna, tez mrozilam ale zamrazarka musi miec wiecej niz -18stp, zdecydowanie lepsze sa zamrozone przy -26
          • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 22:01
            Nie wiem ile moja ma, ale wychodziły spoko:p
            • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:06
              dawno temu, byla dyskusja na forum kuchnia ( jatka jakiej by ematka nie powstydzila 😎) wlasnie o smazeniu i mrozeniu frytek 'po pierwszym obsmazeniu), stad wiem, ze im nizsza temp mrozenia tym lepiej, dla tych frytek 😜
              • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 22:10
                Nie neguję 😉
                • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:13
                  no wiem, tylko wyjasniam 😘 zeby nie bylo 😉
      • kotejka Re: Frytki 29.10.24, 22:06
        dokladnie tak robię jak mysiulek
        najpierw dobrze wymoczyc i oplukac ze skrobi
        pozniej osuszyc i obsmazyc, zeby doszly na miekko i wyjac
        a pozniej na mega goracy tluszcz, zeby z wierzchu chrupaly i sa perfekcyjne
        gotowe kupuje rzadko, a jesli juz to w aldiku i nie pamietam ktore
        z faastfoodow - mc donalds rzecz jasna i chociaz wole kfc w ogole, to jednak frytki z maca lepsze big_grin
        • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:07
          i taka metoda wychodza z kazdych pyrow
    • majenkirr Re: Frytki 29.10.24, 21:46
      Najlepsze frytki wychodzą z kartofli russet.
    • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 22:19
      Narobilyscie mi ochoty na frytki... Mam restauracje pod domem, frytki też mają ale jestem już w pidżamie, i co teraz? Krzyknę z balonu czy mi nie przyniosą?:p nie chce mi się ubierać:p
      • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:27
        ja bym krzyknela 😁 albo poszla w tej pizamie
        dzisiaj to juz nie, bo by byly na zbyt pozna kolacje ( nie mam komu krzyczec o frytki🤣🤣) ale jutro na ibiad czemu nie 😃
        • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 23:00
          Gdybym we Włoszech poszła po frytki do restauracji w pidżamie niewątpliwie zostałabym wariatką "di quartiere" :p to nie Holandia, tu nikt w klapkach i pidżamie nie wychodzi nawet psa o 5 rano wysikać 😅😅
          • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 23:21
            a to przepraszam, nie wiedzialam, ze musi byc az takie nastaranie 😎
            futro na pidzamie pewnie by przeszlo 😜
            • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 23:25
              A skąd ja ci tu futro wezmę 😅 jest 25 stopni, nie przywiozłam :p
              • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 23:26
                a widzisz, poczebujesz(zamierzona pisownia) futra jak nic! zeby w pidzamie po frytki chodzic!
                • szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 23:30
                  Może być sztuczne? Bo prawdziwe mnie tak trochę brzydzą:p
                  • mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 23:37
                    oczywiscie, ze sztuczne ! teraz takie fajne sa 😃

ps
                    o ile jedwab uwielbiam, welne wszelaka tez, tak futra tylko sztuczne, jak juz, gdyz poniewaz nie mam w zasiegu krzyku 😋 knajpy serwujacej frytki, wiec nie potrzebuje futra
                    a nawet jak by byla, to na pidzame w lecie nikt krzywo nie spojrzy 🤣🤣
    • 1maja1 Re: Frytki 30.10.24, 00:25
      U mnie wychodzą dobre frytki z każdego rodzaju ziemniaków. Pokrojone zalewam zimna woda z kostkami lodu na jakieś 30min. Osuszam dokladnie, trochę oliwy z oliwek, sól, pieprz i do air-fryera. Wychodzą idealne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka