kozica111 29.10.24, 19:34 wiem, że domowe najlepsze ale polećcie jakieś, albo sposób przygotowania by nie był to miał z pulpy ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alterego72 Re: Frytki 29.10.24, 20:44 Jeśli nie robię domowych, to kupuję Mc Cain Golden Longs albo... z Mc Donalda Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 21:39 dokladnie, McCain ( u mnie sie zwa 'domowe') dlugie i dosc grube, z olejem slonecznikowym tylko Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 21:47 Ja lubię McCain typu steakhouse, takie grubasne :p Odpowiedz Link Zgłoś
elieka Re: Frytki 29.10.24, 21:28 Przede wszystkim odmiana na frytki. Nie każdy ziemniak nadaje się na frytki, sprzedawcy z reguły wiedzą, która odmiana na co. Ja kroję ziemniaki, zalewam zimną wodą na 15 minut, odsączam porządnie i smażę na gorącym, głębokim oleju. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 21:44 kroisz pyry, dokladnie pluczesz w zimnej wodzie, dobrze osuszasz w reczniku kuchennym (ale nie papierowym), rozgrzewasz olej (najlepszy taki do glebokiego smazenia) - idealny bylbyy łój wolowy, no ale.. na rozgrzany olej wkladasz pyry, chwile w tym oleju musza sie 'zaparzyc' , wyciagasz, odsaczasz na reczniku papierowym, niech troche przestygna i znowu na goracy olej i smazysz jak lubisz wychodza z kazdego typu ziemniakow Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 21:48 Po tym pierwszym smażeniu można je zamrozić na później, czasem robiłam takie zapasy Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 21:59 mozna, tez mrozilam ale zamrazarka musi miec wiecej niz -18stp, zdecydowanie lepsze sa zamrozone przy -26 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 22:01 Nie wiem ile moja ma, ale wychodziły spoko:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:06 dawno temu, byla dyskusja na forum kuchnia ( jatka jakiej by ematka nie powstydzila 😎) wlasnie o smazeniu i mrozeniu frytek 'po pierwszym obsmazeniu), stad wiem, ze im nizsza temp mrozenia tym lepiej, dla tych frytek 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:13 no wiem, tylko wyjasniam 😘 zeby nie bylo 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Frytki 29.10.24, 22:06 dokladnie tak robię jak mysiulek najpierw dobrze wymoczyc i oplukac ze skrobi pozniej osuszyc i obsmazyc, zeby doszly na miekko i wyjac a pozniej na mega goracy tluszcz, zeby z wierzchu chrupaly i sa perfekcyjne gotowe kupuje rzadko, a jesli juz to w aldiku i nie pamietam ktore z faastfoodow - mc donalds rzecz jasna i chociaz wole kfc w ogole, to jednak frytki z maca lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Frytki 29.10.24, 21:46 Najlepsze frytki wychodzą z kartofli russet. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 22:19 Narobilyscie mi ochoty na frytki... Mam restauracje pod domem, frytki też mają ale jestem już w pidżamie, i co teraz? Krzyknę z balonu czy mi nie przyniosą?:p nie chce mi się ubierać:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 22:27 ja bym krzyknela 😁 albo poszla w tej pizamie dzisiaj to juz nie, bo by byly na zbyt pozna kolacje ( nie mam komu krzyczec o frytki🤣🤣) ale jutro na ibiad czemu nie 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 23:00 Gdybym we Włoszech poszła po frytki do restauracji w pidżamie niewątpliwie zostałabym wariatką "di quartiere" :p to nie Holandia, tu nikt w klapkach i pidżamie nie wychodzi nawet psa o 5 rano wysikać 😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 23:21 a to przepraszam, nie wiedzialam, ze musi byc az takie nastaranie 😎 futro na pidzamie pewnie by przeszlo 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 23:25 A skąd ja ci tu futro wezmę 😅 jest 25 stopni, nie przywiozłam :p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 23:26 a widzisz, poczebujesz(zamierzona pisownia) futra jak nic! zeby w pidzamie po frytki chodzic! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Frytki 29.10.24, 23:30 Może być sztuczne? Bo prawdziwe mnie tak trochę brzydzą:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Frytki 29.10.24, 23:37 oczywiscie, ze sztuczne ! teraz takie fajne sa 😃 ps o ile jedwab uwielbiam, welne wszelaka tez, tak futra tylko sztuczne, jak juz, gdyz poniewaz nie mam w zasiegu krzyku 😋 knajpy serwujacej frytki, wiec nie potrzebuje futra a nawet jak by byla, to na pidzame w lecie nikt krzywo nie spojrzy 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Frytki 30.10.24, 00:25 U mnie wychodzą dobre frytki z każdego rodzaju ziemniaków. Pokrojone zalewam zimna woda z kostkami lodu na jakieś 30min. Osuszam dokladnie, trochę oliwy z oliwek, sól, pieprz i do air-fryera. Wychodzą idealne. Odpowiedz Link Zgłoś