shmu 02.11.24, 18:06 Gulasz? Wołowina po burgundzku? Czy może jeszcze coś lepszego? Chętnie z warzywami... Podzielcie się proszę jakimś dobrym pomysłem/przepisem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 18:33 Czasami. Na pierwszej randce. Generalnie odstawiłem czerwone mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 18:43 tanebo001 napisał: Na pierwszej randce. Czyli nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 18:45 rolady! z ogorkiem kiszonym, cebula i boczkiem (bez musztardy i wkladki chlebowej) najlepsze robila mamuska, echh 😥 dla mnie samej nie warto mi robic bitki z sosem (papryka/pieczarki/ogorek kiszony zrazy po nelsonsku pieczen po flamandzku pieczen na dziko po husarsku 3ostatnie to Kuchnia Polska Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 09:52 >rolady! z ogorkiem kiszonym, cebula i boczkiem (bez musztardy i wkladki chlebowej)< moja mama z 'wkladka ryzowa' robila. Mniam... chyba zrobie na swieta, jak ludzi pozapraszam, bo dla mnie samej tez nie chce mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 20:02 Niestety pokrojony już na dość duże kawałki. Z okolic łopatki, czy karku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 20:08 czyli pieczen odpada ale rozbic na rolady czy bitki mozesz Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 20:24 moga byc konserwowe, nawet takie wolalam Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 20:17 Wołowina jak dla mnie musi być różowa w środku, więc odpadają wszystkie pieczenie, gulasze czy bitki. Tyle, że nie każdy kawałek wołowiny nadaje się do takiego przygotowywania. Ja jestem team stek. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Co z wołowiny? 02.11.24, 20:34 Co to jest drużyna stek? Powinnaś być konsekwentna i napisać "steak" taje napisała: > Wołowina jak dla mnie musi być różowa w środku, więc odpadają wszystkie pieczen > ie, gulasze czy bitki. Tyle, że nie każdy kawałek wołowiny nadaje się do takieg > o przygotowywania. Ja jestem team stek. > Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 08:05 Pieczeń moz być różowa w środku jak najbardziej. Piecze się w niskiej temperaturze dłużej i masz rózowe (akurat ja nie znoszę i muszę sobie dopiec) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 08:57 Też robię różową w środku pieczeń - najpierw kilka dni marynuje, obsmażam a potem piekę w bodajże 100 stopniach do temp. Chyba 67 st w środku. Rostbef, polędwica - wspaniałe są. Do tego zawsze grzybowy pęczak lub jakieś risotto. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 07:28 Zmielić i pielmieni zrobić. Jeju ale mam ochotę na pielmieni Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 07:40 Uwielbiam wołowinę po burgundzku, ale tylko z oryginalnego przepisu Julii Child, czyli musi chrupać boczek, marchewki muszą być skarmelizowane, cebulki takoż. Napisz jaki mas kawałek mięsa, bo inaczej gdy rostbef (ten jest cudowny różowy w środku) a inaczej gdy jakaś goleń - wtedy zrazy lub bitki, ewentualnie gulasz (ja robię ciemny, na Guinessie lub Koźlaku, z suszonymi owocami, kilkoma grzybami i skarmelizowana marchwią i szalotka). Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 07:52 Ja bym ugotowała jakas zupe a potem wykorzystała mieso do zrobienia pierogów z samym mięsem lub z kapustą Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 10:01 Jak dobra wolowina, to szkoda na zupe, no chyba ze kosci jakies sa. Ja bylabym za bitkami, roladami, albo nawet sznyclem wiedenskim, jesli to jakas polendwica wlowa czy cos w tym rodzaju. no i jest jeszcze gulasz Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 10:11 Na samą zupę to może i szkoda, ale na pierogi z mięsem- nigdy nie szkoda. Zupa, to produkt uboczny 😁 (chociaż ja nie przepadam za zupami tylko na wołowinie). Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 19:28 No wlasnie te pierogi najlepsze. Ja kupilam wczoraj taka dobra wołowinę i zrobię jakas zupe i pierogi z mięsem i kapusta-juz za mną chodzą od jakiegoś czasu 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 19:10 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zrobiłam gulasz wołowy z kwestii smaku, ale zamiast Guinessa, ciemne piwo, i zamiast pieczarek suche grzybki, papryka i marchewka. Wyszło na prawdę bardzo smaczne. Zainspirowana kilkoma pomysłami wyszukałam sklep, który mi wyśle kiszone ogórki na bitki na następny raz Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 19:36 Jak dla mnie korniszony są lepsze. Jak nie będziesz miała kiszonych, to spokojnie włóż konserwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 19:49 tez pisalam, ze moga byc konserwowe, robilam i nawet wole taka wersje Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 20:35 Ok, z konserwowy mi nie ma problemu, z tym, że mi narobilyscie ochoty na kiszone ogórki Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co z wołowiny? 03.11.24, 19:59 strogonowa robi sie z poledwicy wolowej, to nie jest gulasz Odpowiedz Link Zgłoś