Dodaj do ulubionych

11 Listopada

10.11.24, 15:59
Nareszcie, po kilku latach, czuję że to i moje święto. Wybieracie się świętować? Odpuszczę sobie plac Piłsudskiego i pana Dudę. Ale kilka imprez plenerowy chciałabym zahaczyć np. Cytadela i nowe Muzeum,podobno choć jeszcze nie przepełnione eksponatami to ma bardzo fajną bryłę.
Kto jeszcze nie był to polecam Muzeum Piłsudskiego w Sulejówku i obiad w Adelci.
A ja u Was?
Obserwuj wątek
    • leanne_paul_piper Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:06
      Jutro normalnie pracuję 8 godzin.
      A poza tym nie wybieram się do centrum, bo można dostać po ryju albo i gorzej.
      • dekoderka Re: 11 Listopada 10.11.24, 18:56
        Kierowczyni autobusu?

leanne_paul_piper napisała:

> Jutro normalnie pracuję 8 godzin.
        > A poza tym nie wybieram się do centrum, bo można dostać po ryju albo i gorzej.
        >
        • pupu111 Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:20
          Mądra decyzja, nie wiadomo czy nie dojdzie do jakiegos zamachu, ja tez bym się trzymała z daleka.
          • malgosiagosia Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:33
            pupu111 napisał(a):

. nie wiadomo czy nie dojdzie do jakiegos zamachu,

A kto mialby dokonac zamachu?
            • pupu111 Re: 11 Listopada 11.11.24, 04:35
              W całym kraju sa ruskie sabotaże, głównie podpalenia.
      • krypteia Re: 11 Listopada 11.11.24, 14:50
        leanne_paul_piper napisała:

> Jutro normalnie pracuję 8 godzin.
        > A poza tym nie wybieram się do centrum, bo można dostać po ryju albo i gorzej.
        >
        Leanne, A co to za korpo która każe pracować ludziom w święto narodowe? Robisz w GBSie?
    • hrasier_2 Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:14
      Ode mnie jest autokar, ale ludzie pojadą jutro pociągami i autami prywatnymi. Od autokarów będzie daleko iść. Marsz który łączy pokolenia bo idą też tam dzieci. Jedyne takie święto w Polsce. Kiedyś tą niepodległość ciężko było wywalczyć.
      • homohominilupus Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:18
        TĘ niepodległość, 'patrioto'.
      • feniks_z_popiolu Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:20
        Bawcie się dobrze. Ja już widziałam kilka tych marszy. Mieszkam w centrum Wwy. Nie moja bajka, nie wybieram się.
        • margit49 Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:32
          > Nie moja bajka, nie wybieram się.

• hrasier_2 Re: 11 Listopada 10.11.24, 17:45
          feniks_z_popiolu napisał:

> Bawcie się dobrze. Ja już widziałam kilka tych marszy. Mieszkam w centrum Wwy.
          > Nie moja bajka, nie wybieram się.
          Ja bardzo lubię to święto. Tak mnie ojciec wychował. Chętnie bym pojechał, ale w tym roku nie mogę. Napewno będę oglądał prezydenta i cały marsz. Dziwię się że Ci nie przeszkadzają wydarzenia na- placu Marszałka Józefa Piłsudskiego. Ale pewnie masz tam daleko.
          • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:26
            "Na pewno" patrioto i na pewno nie polski
      • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:22
        A to narodowcy nie wyślą po ciebie limuzyny?
    • feniks_z_popiolu Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:34
      www.se.pl/warszawa/swieto-niepodleglosci-w-warszawie-2024-lista-wydarzen-co-robic-11-listopada-w-stolicy-aa-Ro72-8fN4-m9ac.html
      I jeszcze pokrótce co można robić robić w Wwie w Święto Niepodległości
    • sandy_cheeks Re: 11 Listopada 10.11.24, 16:46
      Wybieramy się rodzinnie do Łazienek, będą pokazy kawalerii, nakarmimy kaczki i wiewiórki, może zwiedzimy jakieś pomieszczenia. Planowałam, że pojedziemy komunikacją, ale ze względów bezpieczeństwa weźmiemy auto.

Jeśli chodzi o muzeum sztuki nowoczesnej, to polecam mimo iż nie ma jeszcze stałych wystaw. Wszystkim nam się podobało, mają ciekawe zajęcia plastyczne dla dzieci…
      • arwena_111 Re: 11 Listopada 10.11.24, 17:10
        lepiej uber - parkowanie przy łazienkach po ostatnich przebudowach - graniczy z cudem sad
        • hrasier_2 Re: 11 Listopada 10.11.24, 19:13
          Ostatnio najbliżej to przy stadionie Legii. Jutro parkowanie w Wawce to będzie graniczyć z cudem.
    • mag-la-swag Re: 11 Listopada 10.11.24, 18:50
      Ja biore udzial w paradzie. To znaczy, nie w defiladzie tylko statycznie ze wszystkimi silami armii na obchodach We Francji.
    • klaramara33 Re: 11 Listopada 10.11.24, 19:07
      Oczywiście, to B. ważne w mojej rodzinie święto, idziemy jutro do centrum hymn śpiewać, w domu śpiewamy patriotyczne, flaga i takie tam.
      • simply_z Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:06
        jezu serio?big_grin te wszystkie Pierwsza brygada, rozkwitały pąki białych róż? szacun.
        • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:16
          simply_z napisała:

> jezu serio?big_grin te wszystkie Pierwsza brygada, rozkwitały pąki białych róż? szacu
          > n.
          >

Jezu, moja tesciowa spiewala te piesni. Nalezala do AK, jej bracia zostali rozstrzelani na zamku w Lublinie.
          Jutro bede palic swieczki i puszczac bogoojczyzniane piesni z You Tuba.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:20
            malgosiagosia napisała:

> simply_z napisała:
            >
            > > jezu serio?big_grin te wszystkie Pierwsza brygada, rozkwitały pąki białych róż?
            > szacu
            > > n.
            > >
            >
            > Jezu, moja tesciowa spiewala te piesni. Nalezala do AK, jej bracia zostali rozs
            > trzelani na zamku w Lublinie.
            > Jutro bede palic swieczki i puszczac bogoojczyzniane piesni z You Tuba.

Jak ty bardzo nie znasz historii Polski...
            • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:32
              bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Jak ty bardzo nie znasz historii Polski...

Zawsze mozna tak napisac. Ojej, jak ty nie znasz historii USA. I juz,
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:44
                A co ma historia USA do polskiego święta niepodległości? Zastanów się może. Nad sobą.
                • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:54

> A co ma historia USA do polskiego święta niepodległości? Zastanów się może. Nad
                  > sobą.

Nie wypisuje wymadrzajacym sie na temat USA, ze nie znaja historii.
                  Historie Polski znam, to ty jej nie znasz. Piesni z pierwszej wojny swiatowej spiewano rowniez w czasie drugiej wojny i po.Jetes malostkowa i stad te twoje problemy.
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:03
                    malgosiagosia napisała:

> bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                    >
                    > > A co ma historia USA do polskiego święta niepodległości? Zastanów się moż
                    > e. Nad
                    > > sobą.
                    >
                    > Nie wypisuje wymadrzajacym sie na temat USA, ze nie znaja historii.
                    > Historie Polski znam, to ty jej nie znasz. Piesni z pierwszej wojny swiatowej s
                    > piewano rowniez w czasie drugiej wojny i po.Jetes malostkowa i stad te twoje pr
                    > oblemy.

Ahahahahahah. Jakie problemy, droga Małgosiu?
                    • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:12

> Ahahahahahah. Jakie problemy, droga Małgosiu?

Ze ci jakies flagii przeszkadzaja.
                      • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:15
                        malgosiagosia napisała:

> Ze ci jakies flagii przeszkadzaja.

Bo maja prawo isc wszyscy, od skarjnej lewicy do skrajnej prawicy.

• jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 12:18
                        Flagii? Ale z ciebie patriotka.
                        • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:17
                          jakornelia12345 napisała:

> Flagii? Ale z ciebie patriotka.
                          Dlaczego się pojawiasz w takim wątku i pozostałe i negujesz. A nie masz nic więcej do zaproponowania. Co sądzisz o takim świecie Niepodległości. Ja dzisiaj wyjątkowo świętuje.
                          • jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:27
                            Ja też świętuję częściową niepodległość Polski. Jeszcze jest jeden, ten najstarszy okupant, do pozbycia się, to święto będzie pełne.
                        • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:30

> Flagii? Ale z ciebie patriotka.

No co? To juz bledu nie mozna popelnic? I co patriotyzm ma do ortografii?
                          • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:44
                            malgosiagosia napisała:

> jakornelia12345 napisała:
                            >
                            > > Flagii? Ale z ciebie patriotka.
                            >
                            > No co? To juz bledu nie mozna popelnic? I co patriotyzm ma do ortografii?
                            Ty nie możesz. Jako Polka mieszkająca zagranicą, masz błyszczeć na tym forum😁 Zawsze się ktoś przyczepi, niekoniecznie związane z tematem. Trzymaj się. Piękna uroczystość i ostatnia taka z udziałem prezydenta Dudy. Czas pokaże kto będzie następcą.
                            • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:50
                              Ma nie szczuć i nie wtrącać się do spraw państwa, w którym rzekomo nie mieszka i nie zamierza mieszkać, Na prawdę sądzisz, że robi to za darmo?
                              • mayolijka Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:16
                                Po przecinku nie używa się dużej litery matołku. Brak szacunku do ojczyzny?
                                • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:41
                                  Ja nie szafuję patriotyzmem, tak, że to nie brak szacunku, tylko faktycznie niewybaczalny błąd. Dzięki, za pouczenie pozdrawiam
                            • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:52
                              Dzieki. I sie nie martw, bedzie dobrze.
                              Uroczystosc obejrze oczywiscie.
                              • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 14:48
          • simply_z Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:34
            Co jak co ale w mojej rodzinie nie cierpimy patosu.
            • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:57
              simply_z napisała:

> Co jak co ale w mojej rodzinie nie cierpimy patosu.
              >

NIkt was nie zmusza do patosu i to trzeba docenic. Wolnosc mamy.
        • klaramara33 Re: 11 Listopada 11.11.24, 10:32
          simply_z napisała:

> jezu serio?big_grin te wszystkie Pierwsza brygada, rozkwitały pąki białych róż? szacu
          > n.
          >
          'Pierwszą brygadę' uwielbiam więc nie tylko od święta słucham i śpiewam, wzruszam się. Resztę tak dziś włączam z YouTube i spiewamy
          • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:18
            Ja to samo uwielbiam Pierwszą Brygadę. Uroczystości wojskowe też.
    • 1storczykbialy Re: 11 Listopada 10.11.24, 20:11
      Oczywiście, że świętujemy z całą rodziną. Rano jedziemy do sąsiedniego miasta na patriotyczny marsz, który kończy się odśpiewaniem hymnu. Potem spacer i wracamy do domu na gęsinę. Będziemy też oglądać w tv marsz w Warszawie.
      • dekoderka Re: 11 Listopada 10.11.24, 20:28
        Jak zwykle wywiesiliśmy flagę. A poza tym dzień oglądania rodzinnych wideo, w końcu mąż pozgrywał wszystko z kaset i płyt na jeden dysk smile
    • kadfael Re: 11 Listopada 10.11.24, 20:32
      Idziemy na imienimy ulicy na Święty Marcin. I na rogale.
      • bywalec.hoteli Re: 11 Listopada 11.11.24, 14:37
        kadfael napisała:

> Idziemy na imienimy ulicy na Święty Marcin. I na rogale.

Pamiętaj jednak, że na pierwszym miejscu jest obchodzenie dziś Dnia Niepodległości a dopiero na drugim Św. Marcin.
    • karollo26 Re: 11 Listopada 10.11.24, 20:42
      Nie obchodzę tego święta. Spędzam długi weekend wyjazdowo w górach. Marsze i inne obchody mnie nie interesują.
    • volta2 Re: 11 Listopada 10.11.24, 21:46
      my już po święcie, rano była uroszystość zorganizowana przez ambasadę, mieliśmy zaproszenie więc czemu nie, był hymn, flagi, piknik, no i mnóstwo już znajomych, bo mąż od 3 lat, ja od półtora roku zasilamy szeregi polonii.

wieczorem klasycznie, czyli opera, ale to już bez związku ze świętem, powiedziałabym że było mocno niepratriotycznie nawet

jutro do pracy, rodacy. u nas zwykły dzień roboczy...
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:28
      Serio? Ja mieszkam w Warszawie i dla mnie to wciąż jest upierdliwość pod tytułem: "nagrzani nacjonaliści opanowują miasto". Nie świętuję, bo prawactwo odebrało mi to święto idąc pod sztandarami z falangą. Rzyg.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:30
        Aaaaaa i jak co roku zamówię moim pracownikom o innym niż biały kolorze skóry taksówkę do pracy i do domu, bo po co ich narażać na agresję. Jak mnie to wpienia.
      • malgosiagosia Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:38

Nie świętuję, bo prawactwo odebrał
        > o mi to święto idąc pod sztandarami z falangą. Rzyg.

Jak to sie stalo, ze mnie nikt nigdy nie odebral zadnych swiat. Co by sie musialo zdarzyc, aby mi je odebrano? Nie mam pojecia.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:48
          malgosiagosia napisała:

>
          > Nie świętuję, bo prawactwo odebrał
          > > o mi to święto idąc pod sztandarami z falangą. Rzyg.
          >
          > Jak to sie stalo, ze mnie nikt nigdy nie odebral zadnych swiat. Co by sie musia
          > lo zdarzyc, aby mi je odebrano? Nie mam pojecia.

Jeśli dla ciebie falangą jest ok, to świętuj. Ja ci przecież nie bronię.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:52
            Tylko dopiszę: dla mnie symbol falangi jest tożsamy ze swastyką. Ale skoro tobie to nie przeszkadza, to baw się świetnie!
          • malgosiagosia Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:53

> Jeśli dla ciebie falangą jest ok, to świętuj. Ja ci przecież nie bronię.

Ja tam swietuje i nie zabraniam nikomu swietowac. Tak sobie wyobrazam demokracje. Przeciez nie musze wspierac falangi. Sama wygasnie bez wsparcia.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:56
              malgosiagosia napisała:

>
              > > Jeśli dla ciebie falangą jest ok, to świętuj. Ja ci przecież nie bronię.
              >
              > Ja tam swietuje i nie zabraniam nikomu swietowac. Tak sobie wyobrazam demokracj
              > e. Przeciez nie musze wspierac falangi. Sama wygasnie bez wsparcia.

? Skoro idziesz w marszu pod sztandarem falangi, to może się jej chociaż nie wypieraj?
              • malgosiagosia Re: 11 Listopada 10.11.24, 23:59

> ? Skoro idziesz w marszu pod sztandarem falangi, to może się jej chociaż nie wy
                > pieraj?

Jesli bym szla w tym marszu, to pod polskim sztandarem, z Polska na ustach. Moze kiedys. smile
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:12
                  malgosiagosia napisała:

>
                  > > ? Skoro idziesz w marszu pod sztandarem falangi, to może się jej chociaż
                  > nie wy
                  > > pieraj?
                  >
                  >
                  > Jesli bym szla w tym marszu, to pod polskim sztandarem, z Polska na ustach. Mo
                  > ze kiedys. smile

Ale o to mi właśnie chodzi: nie mogę świętować 11 listopada w marszu, bo w tymże biorą udział naziole z falangą na sztandarach.
                  • hrasier_2 [...] 11.11.24, 00:29
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:29

> Ale o to mi właśnie chodzi: nie mogę świętować 11 listopada w marszu, bo w tym
                    > że biorą udział naziole z falangą na sztandarach.

Ale co oni wiecej niosa niz te flagi? Bo to dosc smieszne jest. Mnie to nie rusza. To jest tak, jakby ktos niosl flage palestynska albo izraelska.
                    • leosia-wspaniala Re: 11 Listopada 11.11.24, 10:41
                      >To jest tak, jakby ktos niosl flage palestynska albo izraelska.

Swastyka jak flaga państwowa, no już bardziej się odkryć nie mogłaś big_grin
                  • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 06:06

> malgosiagosia napisała:
                    >
                    > > bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                    > >
                    > > > ? Skoro idziesz w marszu pod sztandarem falangi, to może się jej ch
                    > ociaż
                    > > nie wy
                    > > > pieraj?
                    > >
                    > >
                    > > Jesli bym szla w tym marszu, to pod polskim sztandarem, z Polska na usta
                    > ch. Mo
                    > > ze kiedys. smile
                    >
                    > Ale o to mi właśnie chodzi: nie mogę świętować 11 listopada w marszu, bo w tym
                    A kogo to obchodzi czy ty pójdziesz czy nie pójdziesz na marsz.
                    • livia.kalina Re: 11 Listopada 11.11.24, 14:41
                      Prawdziwego patriotę powinno obchodzić, czy święto niepodległości jest bezczeszczone przez nazioli a polskie społeczeństwo jest dzielone i w ten sposób osłabiane.
                      • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:18
                        livia.kalina napisała:

> Prawdziwego patriotę powinno obchodzić, czy święto niepodległości jest bezczesz
                        > czone przez nazioli a polskie społeczeństwo jest dzielone i w ten sposób osłab
                        > iane.
                        >
                        Jakas garstka ludzi dzieli spoleczenstwo polskie? Nie zartuj. Sama sie dzielisz. Te 8 gwiazdek mowi o tobie wszystko, wiec nie zwalaj na nazioli.
                  • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:24

>

A czy te flagi sa zabronione? I co prawo na to? Co polcja robi, jesli sa to flagi nielegalne?
                    • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:28
                      malgosiagosia napisała:

>
                      > >
                      > > Ale o to mi właśnie chodzi: nie mogę świętować 11 listopada w marszu, bo
                      > w tym
                      > > że biorą udział naziole z falangą na sztandarach.
                      >
                      >
                      > A czy te flagi sa zabronione? I co prawo na to? Co polcja robi, jesli sa to fla
                      > gi nielegalne?
                      Sporo policji ma dzisiaj włoski strajk. Myślę że nic się nie wydarzy. Stacja Republika będzie to fajnie pokazywać. Chyba jedyna.
                      • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:39
                        Jedyna dla inteligentnych inaczej
                • margit49 Re: 11 Listopada 11.11.24, 06:06
                  malgosiagosia napisała:

> Jesli bym szla w tym marszu, to pod polskim sztandarem, z Polska na ustach. Mo
                  > ze kiedys. smile

To idź, co stoi na przeszkodzie? Polonusi chyba mogą zorganizować taki marsz🙄
                  • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:36
                    W wialikiej rasiji? Nie sądzę
                  • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:55
                    margit49 napisała:

> To idź, co stoi na przeszkodzie? Polonusi chyba mogą zorganizować taki marsz🙄

Nie mieszkam wsrod Polonusow.
    • simply_z Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:03
      W ogóle nie świetuję, pracuję zresztą ale krótko. Dodatkowo zawsze mnie zastanawia, jak można było wybrać najbardziej ponury i brzydki miesiąc w roku, żeby świętować święto niepodległości..., o ile przyjemniej byłoby, gdyby wypadało w maju. Tak, wiem, nie dało się przesunąć.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:13
        simply_z napisała:

> W ogóle nie świetuję, pracuję zresztą ale krótko. Dodatkowo zawsze mnie zastana
        > wia, jak można było wybrać najbardziej ponury i brzydki miesiąc w roku, żeby św
        > iętować święto niepodległości..., o ile przyjemniej byłoby, gdyby wypadało w ma
        > ju. Tak, wiem, nie dało się przesunąć.
        >

Wybrać? 😂😂😂😂
        • simply_z Re: 11 Listopada 11.11.24, 00:34
          Tak, brano pod uwagę 6 sierpnia.niepodlegla.gov.pl/o-niepodleglej/jak-to-z-tym-11-listopada-bylo-kilka-refleksji-o-niepodleglej-i-swietowaniu-jej-odzyskania/
      • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 06:09
        simply_z napisała:

> W ogóle nie świetuję, pracuję zresztą ale krótko. Dodatkowo zawsze mnie zastana
        > wia, jak można było wybrać najbardziej ponury i brzydki miesiąc w roku, żeby św
        > iętować święto niepodległości..., o ile przyjemniej byłoby, gdyby wypadało w ma
        > ju. Tak, wiem, nie dało się przesunąć.
        >
        Zadaj sobie odrobinę trudu dlaczego.jest 11 listopada to święto?
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:00
      Dobra, dopiszę więcej moich przemyśleń na ten temat. Niemożliwie wkur.. za mnie, że w marszu idą ludzie pod flagami falangi (historycznie to prawie jak swastyka), że na koniec marszu występują (a na pewno występowali) "artyści" o nazwach Honor88 i tak dalej, w poprzednich latach Bąkiewicz ze swoim krużgankiem oświaty i wiele, wiele innych akcji, które mi to święto obrzydziły. Jestem patriotką (w moim odczuciu to uczciwe płacenie podatków, budowanie państwa poprzez rozwój przedsiębiorczości, znajomość historii, wspieranie biednych) i nie mogę wziąć udziału w świętowaniu odzyskania przez Polskę niepodległości, bo zabrali mi to prawacy. Wstyd dla nich.
      • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:09

> Dobra, dopiszę więcej moich przemyśleń na ten temat. Niemożliwie wkur.. za mnie
        > , że w marszu idą ludzie pod flagami falangi (historycznie to prawie jak swasty
        > ka), że na koniec marszu występują (a na pewno występowali) "artyści" o nazwach
        > Honor88 i tak dalej, w poprzednich latach Bąkiewicz ze swoim krużgankiem oświa
        > ty i wiele, wiele innych akcji, które mi to święto obrzydziły. Jestem patriotką
        > (w moim odczuciu to uczciwe płacenie podatków, budowanie państwa poprzez rozwó
        > j przedsiębiorczości, znajomość historii, wspieranie biednych) i nie mogę wziąć
        > udziału w świętowaniu odzyskania przez Polskę niepodległości, bo zabrali mi to
        > prawacy. Wstyd dla nich.

Przykre jest to, ze tak odbierasz rzeczywistosc. Ja nie mam problemu, ze obok mnie idzie czlowiek ze swoimi przekonananiami, dopoki ja ich nie podzielam i dopoki nie jestem atakowana za moje poglady. Gdyby ten z flaga falangi chcial, abym podzielala jego przekonania, no to wtedy spotkalby sie z moja definitywna odmowa.Dla mnie to wszystko jrst bardzo proste.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:28
          malgosiagosia napis
          > Przykre jest to, ze tak odbierasz rzeczywistosc. Ja nie mam problemu, ze obok m
          > nie idzie czlowiek ze swoimi przekonananiami, dopoki ja ich nie podzielam i dop
          > oki nie jestem atakowana za moje poglady. Gdyby ten z flaga falangi chcial, aby
          > m podzielala jego przekonania, no to wtedy spotkalby sie z moja definitywna odm
          > owa.Dla mnie to wszystko jrst bardzo proste.

Nie, moja droga. Nie da się pójść w marszu niepodległości pod tęczową flagą, bo cię pobiją. (Próbowałam!).
          Nie zgadzam się na to, że jakaś garstka prawackich pojebow zabrała mi święto.
          • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 01:36

>
            > Nie, moja droga. Nie da się pójść w marszu niepodległości pod tęczową flagą, bo
            > cię pobiją. (Próbowałam!).
            > Nie zgadzam się na to, że jakaś garstka prawackich pojebow zabrała mi święto.

Ty rezygnujesz z marszu, bo flagi falangi, inni nie toleruja teczowych flag. Co ci to mowi.?Ja ide, nic mnie nie jest w stanie powstrzymac. Oczywiacie teoretycznie, bo mieszkam na drugiej polkuli. Mysle, ze sama sobie odbierasz swieto. Polakom brak tolerancji. Ciebie to tez dotyczy.
            • iwles Re: 11 Listopada 11.11.24, 09:21
              malgosiagosia napisała:

> Ty rezygnujesz z marszu, bo flagi falangi, inni nie toleruja teczowych flag. Co
              > ci to mowi.?

...że malgosiagosia jest wrednym nazistą i cknią jej się faszystowskie metody 🤷‍♀️
              Nic dziwnego, że z takimi poglądami popiera Trumpa i Pis.

• hrasier_2 [...] 11.11.24, 09:59
          • anorektycznazdzira Re: 11 Listopada 11.11.24, 07:45
            Nie gadaj z trollami, będą wykręcać kota ogonem i pitolić jak pitolą, szkoda prądu
        • leosia-wspaniala Re: 11 Listopada 11.11.24, 10:43
          >Ja nie mam problemu, ze obok mnie idzie czlowiek ze swoimi przekonananiami,

Nawet jeśli wg tych przekonań jesteś podgatunkiem człowieka, a jakby mógł to by cię za twoje poglądy zabił? Aha.

> dopoki ja ich nie podzielam i dopoki nie jestem atakowana za moje poglady.

No to idź obok falangi z tęczową flagą i zobaczymy, jak długo będziesz mieć wszystkie zęby. Nie jestes atakowana, bo masz takie same jak naziołki.
          • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 10:49
            Właśnie leci msza za ojczyznę w Warszawie. Z udziałem prezydenta Dudy , pani Kidawy, ministra obrony narodowej Kosiniaka- Kamysza. A pan premier się rozchorował i ma wolne do środy.
            • anorektycznazdzira Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:32
              No i?
              • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:45
                WINA TUSKA!!!!
                • hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:10
                  Tusk akurat wybrał termin na zabieg. My, Pierwsza Brygada, Strzelecka gromada, Na stos – rzuciliśmy Nasz życia los, Na stos, na stos.
                  • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:29
                    Czekam, na twój rzut, może być w basen bez wody
    • konsta-is-me Re: 11 Listopada 11.11.24, 05:33
      Idę na koncert do Rynku we Wrocku , a w międzyczasie na herbatkę czy inny grzaniec bo ma być zimno.
    • kotejka Re: 11 Listopada 11.11.24, 07:04
      U nas to okazja, żeby odwiedzić ulubione muzeum wojskowe, zawsze coś się dzieje
      Wystawy stałe i czasowe obowiązkowo, Piłsudski z przyklejonym wasem, koncerty i grochówka 😂
      Chłopakow militaria kręcą, małżonek strzela sportowo, najmłodszy też lata na strzelnice
      Ja tam się brzydzę i nie tykam, ale jak to mówia, dla towarzystwa cygan dal się powiesić
      Więc idę z nimi
      Jeśli chodzi o historię - dla mnie najbardziej fascynujące są początki państwa polskiego i Polska Piastów
      Oo to uwielbiam,
    • jkl13 Re: 11 Listopada 11.11.24, 07:21
      Nie świętuje specjalnie.
      Wstałam o 4.00 (starość), sprzątnęłam kuchnię po wczorajszym gotowaniu, ugotowałam zupę na dzisiaj i przygotowałam składniki na drugie danie. Wyprowadziłam psa. Zaraz idę z koleżanką na basen. Po powrocie śniadanie i mam.nadzoeje, że pogoda pozwoli na ostatnie prace ogrodowe.
      Po południu wpadnie siostra ze szwagrem, pogramy w planszówki, zjemy coś dobrego (teściowa robi rogaliki marcińskie, jak co roku i jak zawsze podzieli się z nami swoimi wypiekami).
      Zapowiada się dobry dzień.
      • anorektycznazdzira Re: 11 Listopada 11.11.24, 07:42
        "Wstałam o 4.00 (starość)"
        a o której poszłaś spać?
        Ja wstałam o 6:00 i też myślę, że to starość, albo zaburzenia emocjonalne ewentualnie
        zresztą może takie, co występują na starość big_grin
        poszłam spać krótko przed północą, po małej imprezece z sąsiadami, to myślałam, że będę spałauncertain
        • jkl13 Re: 11 Listopada 11.11.24, 09:06
          Poszłam spać jak zwykle, tuż przed północą. Dzisiaj i tak późno wstałam, bo cały tydzień budziłam się o 2.30. A że wybudzona nie potrafię już zasnąć, to mam za sobą kiepski tydzień.
    • anorektycznazdzira Re: 11 Listopada 11.11.24, 07:41
      Mam w planie grzebanie w sadzie. Na zapadłej wsi.
    • conena Re: 11 Listopada 11.11.24, 09:39
      O 11:11 stratuję w biegu niepodległości w sympatycznej miejscowości nieopodal Poznania. TBH, ja akurat w kategorii Nordic Walking ale nadal się liczy. Będzie hymn, flagi i race na starcie, a na mecie rogal i rumpuć.
      Imieniny św Marcina omijam, bo nie lubię tłumów i drożyzny. Rogala w domu zjem niecertyfikowanego. Obejrzymy coś w telewizorni a potem uszykuję się na jutro do roboty. Czeka mnie pracowity tydzień.
      • leosia-wspaniala Re: 11 Listopada 11.11.24, 10:44
        >Rogala w domu zjem niecertyfikowanego.

Słusznie, bo certyfikowane są na margarynie.
    • berber_rock Re: 11 Listopada 11.11.24, 09:48
      U mnie to normalny dzien pracy takze wlasnie jestem w biurze.
      • evro44 [...] 11.11.24, 11:44
    • mayolijka Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:47
      mizantropka_20 napisała:

> Twoi sponsorzy matołku

Następna światła i kulturalna.
      • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 11:51
        Dzięki za uznanie, pozdrawiam
    • evro44 Re: 11 Listopada 11.11.24, 12:33
      usunięto mój wpis tylko dlatego , że nie jaram się tym sztucznym świętem
      • jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 12:35
        Dlaczego jest sztuczne? Według Ciebie, oczywiście?
    • ga-ti Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:04
      Flaga wywieszona. Dziecko było na lokalnych uroczystościach. Wieczorem koncert, może pójdziemy. W piątek młodsze dziecko świętowało w szkole.
      Oglądam w tv relacje z Warszawy, ładnych mamy tych chłopaków w mundurach, no wygląda to wszystko bardzo dostojnie. I tyle, bo własnych dzieci do żadnej walki bym nie wysłała.
      No i taki to mój patriotyzm.
      • feniks_z_popiolu Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:38
        Flagi nie wieszam, mieszkam w bloku. Dziecko uświetniało swoją obecnościąsmile jedną z uroczystosci. Widzę w TV, że już się zakończyła. Mały spacerek i zaraz będzie na obiad. Potem idzie uświetniać kolejną. Też potem dołączymy z mężem, chętnie pośpiewam "pieśni partyotyczne".
        No i miał być robiony piernik ale zabraknie mi miodu, trzeba przełożyć robotę na inny dzień sad

• hrasier_2 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:13
      mizantropka_20 napisała:

> Twoi sponsorzy matołku
      >
      Tu akurat moderatorka nie widzi problemu.
      • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:25
        A dlaczego miałaby mieć, przecież ta forumka nawet się z tym nie kryje. Rzekoma "amerykanka" od rana do wieczora (podobnie jak ty) nawala na rząd i wychwala pod niebiosa orandżklałna. Normalna, nieopłacana, podobno od kilkudziesięciu lat mieszkająca w amerykańskim raju tak za dramo smaruje szkalujące treści? Wryli?
        • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 13:26
          *darmo
    • livia.kalina Re: 11 Listopada 11.11.24, 14:02
      Z tego co widzę, policja zatrzymała 36 uczestników tak zwanego marszu niepodległości. Za środki pirotechniczne. Skonfiskowano u nich przy okazji noże, kastety i pałki teleskopowe oraz duże ilości narkotyków. Wśród nich były trzy osoby poszukiwane listem gończym.

Myślicie, że na marszu pojawi się pan poseł,konfederacji Wilk, na wiosnę znaleziony kompletnie pijany na środku drogi, którym potem rzucił się na policjatów i obsadę karetki? Kilka dni temu znowu go zatrzymali kompletnie pijanego i z nożem. Myślicie, że ubogaca tym nożem „marsz niepodległości”?
      • mayolijka Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:20
        Weź głęboki oddech.
        • mayolijka Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:23
          Masz tych swoich nazistów
          • asia.sthm Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:03
            To skad tyle dymu, znowu kibico, po meczu race zostaly?
            https://bi.im-g.pl/im/a1/ff/1d/z31455393MS.jpg
          • iwles Re: 11 Listopada 11.11.24, 17:15
            mayolijka napisała:

> Masz tych swoich nazistów

Oooooo, czy na tym zdjęciu są WSZYSCY uczestnicy marszu???

• livia.kalina Re: 11 Listopada 11.11.24, 17:23
            W Poznaniu obchody bez naziolskiwgo syfu wiec oddech bez problemu można wziąć. Choć wczoraj kibolska dzicz z Warszawy spaliła dwa pociągi.
      • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:29
        livia.kalina napisała:

> Z tego co widzę, policja zatrzymała 36 uczestników tak zwanego marszu niepodleg
        > łości. Za środki pirotechniczne. Skonfiskowano u nich przy okazji noże, kastety
        > i pałki teleskopowe oraz duże ilości narkotyków. Wśród nich były trzy osoby po
        > szukiwane listem gończym.

Dobrze, ze nie podpalili budki strazniczej ambasady rosyjskiej. To bylaby wtopa.
      • pursuedbyabear Re: 11 Listopada 11.11.24, 15:56
        Czyli jak co roku.
        Forumowe patriotki pewnie wniebowzięte. Czy zocha już się uaktywniła?
        • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:02
          pursuedbyabear napisała:

> Czyli jak co roku.
          > Forumowe patriotki pewnie wniebowzięte.

Dzieki Bogu, ze jak co roku. O Niepodleglosc walczylo wiele pokolen Polakow.
          Nalezy im sie Swieto.
          • jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:09
            Problem z telefonem, czy polszczyzną? Patriotka mogłaby się zatroszczyć o polskie znaki.
            • mizantropka_20 Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:18
              Od kogo wymagasz? Od "amerykanki" na co dzień używającej cyrylicy?
            • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:41

> Problem z telefonem, czy polszczyzną? Patriotka mogłaby się zatroszczyć o polsk
              > ie znaki.

Fakt, ale po twoich polskich znakach dostrzegam w tobie wielka patriotke. Ciesze sie, ze az tak wielka.
              • jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:46
                Poprawnie będzie Twoich, nie twoich.
                • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:50

> Poprawnie będzie Twoich, nie twoich.

To nie jest prywatny list. Nicki tez pisze z malej litery.
                  • iwles Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:59
                    malgosiagosia napisała:

> To nie jest prywatny list. Nicki tez pisze z malej litery.

O, jaki piękny rusycyzm! 🤣

• jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 17:04
                      Prawda?
          • pursuedbyabear Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:25
            Interpunkcja wyklęta. Niech zgadnę, emigrantka czy rubelek?
            • dekoderka Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:35
              We Wiedniu i Kanadzie też rublami płacą 🤣

forum.gazeta.pl/forum/w,567,178280191,178280191,Prosba_o_porade_w_ciemno_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,567,178237689,178237689,Conclave.html
              • malgosiagosia Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:44
                dekoderka napisała:

> We Wiedniu i Kanadzie też rublami płacą 🤣

I w USA. Ona tylko taka walute uznaje.
              • jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 17:01
                Ty, Dekoderka, znawczyni historii Polski, Ty, która wyzywa innych od durniów, gdy wykażą się większą wiedzą od Twojej, może przeprosisz użytkownika w wątku o Rocie. Czekam. Dla postronnych, nie chodzi o mnie.
                • bywalec.hoteli Re: 11 Listopada 11.11.24, 17:13
                  Dekoderka to Stavros znany troll z Rzeszowa o stu nickach. Polecam zablokować trolla
                  • jakornelia12345 Re: 11 Listopada 11.11.24, 17:17
                    Dziękuję. Ale troll jest zabawny.
          • iwles Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:57
            malgosiagosia napisała:

> Dzieki Bogu, ze jak co roku. O Niepodleglosc walczylo wiele pokolen Polakow.
            > Nalezy im sie Swieto.

Patriotyzm w wydaniu malgosigosi:
            Wyjechać na drugi koniec świata i stamtąd popierać ideologię nazistowską.
            Jesteś OSTATNIĄ osobą, która ma prawo oceniać świętowanie 11 listopada w Polsce.

• asia.sthm Re: 11 Listopada 11.11.24, 16:49
          > Czy zocha już się uaktywniła?

https://bi.im-g.pl/im/45/ff/1d/z31455557IH.jpg

Gdzies kopytkami przebiera, kibicuje przynajmniej zza rogu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka