Dodaj do ulubionych

Polski paszport

18.01.25, 11:32
Obejrzałam sobie wszystkie strony w polskim paszporcie celebrującym 100 lat niepodległości. 8 stron jest poświęcona 8 słynnym Polakom, reszta to medale, odznaki, powstania, bitwy, słynne miejsca. Nie ma żadnej Polki. Naprawdę nie było żadnych kobiet, które żyły współcześnie do tych słynnych mężów stanu i polityków, które zasługiwałby na jedną lub dwie strony w polskim paszporcie?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Polski paszport 18.01.25, 11:39
      O to trzeba zapisać byłe pisiorskie władze, które koniecznie musiały wcisnąć do dokumentu boga (nie wiadomo czy istniejącego), ale pominęły istniejące naprawdę kobiety.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 11:44
      A ja to się zastanawiam po jakiego grzyba w ogóle wciskać to wszystko do paszportu? Na co to komu?
      Czy paszporty w innych krajach też tak wciskają?
      • pani.asma Re: Polski paszport 18.01.25, 12:08
        Tak
      • chicarica Re: Polski paszport 18.01.25, 12:32
        W moim szwedzkim są ptaki Skandynawii.
        • danaide2.0 Re: Polski paszport 18.01.25, 13:52
          Finowie mają zabezpieczenie w postaci łosia i to biegnącego!
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:19
            Łoś też super, a u nas wyłącznie POMPATYCZNOŚĆ!
            • chicarica Re: Polski paszport 18.01.25, 14:31
              Doskonale to wyjaśnia książka Traumaland.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:48
                Nie zamierzam czytać.
                Czas najwyższy już z tym skończyć.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:53
                  Ale niestety większa część ludzi wciąż żyje przeszłością, zamiast iść do przodu.
                  Mój mąż też tak ma.
                  Tylko stara muzyka, tylko stare filmy, tylko stare książki... - oszalałabym, jakbym tak miała tkwić cały czas w dzieciństwie i wczesnej młodości.
                • chicarica Re: Polski paszport 18.01.25, 14:59
                  Warto przeczytać żeby zrozumieć i móc skończyć.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 19:12
                    Ja już dawno skończyłam, a innym moje czytanie nie pomoże, więc nie, dziękuję, ale to nudne.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:16
          Oooo, i to jest fajne.
      • aequoreavictoria Re: Polski paszport 18.01.25, 19:32
        W moim szwajcarskim są herby kantonów i reprezentacyjny budynek z każdego kantonu.
    • krwawy.lolo Re: Polski paszport 18.01.25, 11:46
      Tak na zdrowy, chłopski rozum, paszport w dzisiejszych czasach jest anachronizmem. Państwa powinny się umówić na jakąś ujednoliconą kartę identyfikacyjną.
      • pani.asma Re: Polski paszport 18.01.25, 12:09
        Zależy gdzie jedziesz przecież nie każdy jedzie tylko do Chorwacji
        • hrasier_2 Re: Polski paszport 18.01.25, 12:32
          Przecież w większości jeździmy na dowód osobisty.
          • kk345 Re: Polski paszport 18.01.25, 13:06
            Chyba ty.
          • berber_rock Re: Polski paszport 18.01.25, 23:02
            Jak chcesz wjechać do państw poza Europą na dowód?
            Już nie mówiąc że nie każdy dowód posiada ...
          • mizantropka_20 Re: Polski paszport 19.01.25, 08:21
            Z powiatu, do powiatu to nawet dowód niepotrzebny, co nie lokalny globtroterze?
      • engine8t Re: Polski paszport 19.01.25, 01:19
        krwawy.lolo napisał:

> Tak na zdrowy, chłopski rozum, paszport w dzisiejszych czasach jest anachronizm
        > em. Państwa powinny się umówić na jakąś ujednoliconą kartę identyfikacyjną.

Dziwne ze wogole nie chcesz aby panstwa i granice zlikwidowano i paszport stalyby sie niepotrzebny?
    • ageman Re: Polski paszport 18.01.25, 13:38
      Z tego co pamiętam piąte przez dziesiąte, przy tworzeniu tego jubileuszowego paszportu, ludzie zgłaszali propozycje, co powinno znaleźć się na stronach a potem było jeszcze głosowanie. Wiec to nie jest tak, że ktoś sobie odgórnie to wymyślił i celowo pominął kobiety.

Pozdrawiam
      Aga
      • pani.asma Re: Polski paszport 18.01.25, 13:45
        Byłaś przy tym głosowaniu? jak Rafał powiedział urzędniczką w urzędzie że w paszporcie nie ma być kobiet to co miałeś zrobić
        • mdro Re: Polski paszport 18.01.25, 13:54
          O Rafała Bochenka chodzi? Ale co om mógłby mieć wspólnego z paszportami? Rzecznikiem rządu był.

I co to znaczy "powiedział urzędniczką"? Animował urzędniczkę, która coś wygłaszała?
        • hrasier_2 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:04
          pani.asma napisała:

> Byłaś przy tym głosowaniu? jak Rafał powiedział urzędniczką w urzędzie że w pas
          > zporcie nie ma być kobiet to co miałeś zrobić
          >
          Była gen. bryg. Maria Wittek, ale zajęła 9 miejsce i wypadła z konkurencji.
        • thea19 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:51
          "powiedział urzędniczką w urzędzie"... jprdl
        • ageman Re: Polski paszport 18.01.25, 14:58
          pani.asma napisała:

> Byłaś przy tym głosowaniu? jak Rafał powiedział urzędniczką w urzędzie że w pas
          > zporcie nie ma być kobiet to co miałeś zrobić
          >
          Który Rafał?
          Paszport ma jednakowy wzór dla całego kraju, jest uzgadniany na szczeblu ministerialnym.

Aga
        • jakornelia12345 Re: Polski paszport 18.01.25, 16:17
          Powiedział "urzędniczką" w urzędzie? Znaczy, że użył urzędniczki jako medium?
      • danaide2.0 Re: Polski paszport 18.01.25, 13:53
        Kto zgłaszał i kto głosował?
        • ageman Re: Polski paszport 18.01.25, 14:55
          danaide2.0 napisała:

> Kto zgłaszał i kto głosował?

Każdy, kto chciał i byl zainteresowany. Moje córki na przykład.

Aga
          • danaide2.0 Re: Polski paszport 18.01.25, 15:53
            I nie zgłosiły żadnej kobiety?
            Ok.
            • ageman Re: Polski paszport 18.01.25, 18:09
              danaide2.0 napisała:

> I nie zgłosiły żadnej kobiety?
              > Ok.

Przepraszam, czy one miały wyłączność na zgłaszanie propozycji ?

Pomijasz dodatkowo głosowanie - propozycji było dużo, wybrano te, na ktore oddano najwięcej głosów.

Czemu nie glosowałaś na kobiety ?

Pozdrawiam
              Aga
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Polski paszport 18.01.25, 14:23
        Nie ludzie, tylko patryjoci z Pisu zapewne.
    • bi_scotti Re: Polski paszport 18.01.25, 18:13
      plain-vanilla napisała:

> Obejrzałam sobie wszystkie strony w polskim paszporcie celebrującym 100 lat nie
      > podległości. 8 stron jest poświęcona 8 słynnym Polakom, reszta to medale, odzna
      > ki, powstania, bitwy, słynne miejsca. Nie ma żadnej Polki. Naprawdę nie było ża
      > dnych kobiet, które żyły współcześnie do tych słynnych mężów stanu i polityków,
      > które zasługiwałby na jedną lub dwie strony w polskim paszporcie?

Déjà vu? Byla juz taka discussion (sorry, zbyt zem leniwa zeby szukac watku) & jestem pewna, ze wyrazilam dokladnie to samo zdanie. For me - scandalous no ale znam takich, ktorym sie podoba ... rowniez kobiety takie znam uncertain Life.
      • plain-vanilla Re: Polski paszport 18.01.25, 18:48
        Może i była, wzór paszportu ma już trochę lat. Bardziej liczyłam na odzew ze strony ludzi obeznanych z historią, którzy wiedzieliby o innych znanych kobietach, które odpadły w głosowaniu/wyborze. Na forum ciągle jest mnóstwo wątków, które się cały czas powtarzają.
        Osobiście wolę ptaki Skandynawii, łosie albo landmarks.
        • bi_scotti Re: Polski paszport 18.01.25, 19:19
          plain-vanilla napisała:

> Osobiście wolę ptaki Skandynawii, łosie albo landmarks.

Bardzo mi sie podobaja mosty na euro bills. W ogole idea "bridge" w/na czymkolwiek zwiazanym z oficjanymi documents etc. jest bardzo fajna smile Cheers.
        • angazetka Re: Polski paszport 18.01.25, 19:48
          Niestety, strona, na której było głosowanie, nie działa.
          • angazetka Re: Polski paszport 18.01.25, 19:52
            O, mam coś: Przy tworzeniu motywów do nowego paszportu działał zespół ekspertów zaproszonych do współpracy przez MSWiA, wśród których znaleźli się historycy, graficy i przedstawiciele służb zajmujących się weryfikacją autentyczności dokumentów. Stworzyli oni listę 26 motywów graficznych. 13 z nich zostanie umieszczonych na stronach wizowych dokumentu paszportowego, natomiast spośród 13 pozostałych propozycji to Polacy wybiorą te, które znajdą się w nowym paszporcie. Po raz pierwszy w historii każdy Polak będzie mógł zadecydować, co znajdzie się w dokumencie paszportowym. Wśród motywów do wyboru są m.in. gen. Józef Haller, prezydent Gabriel Narutowicz, Order Odrodzenia Polski czy Orzełek Legionowy. - Te 13 motywów poddajemy pod głosowanie Polaków. Sześć z nich, które otrzyma najwięcej głosów znajdzie się w POLSKIM PASZPORCIE 2018. Zachęcam wszystkich do głosowania na stronie zaprojektujpaszport.gov.pl. Mój głos otrzymał „Orzełek Legionowy” - symbol 1. Pułku Ułanów Legionów Polskich. To nic dziwnego - Legionowo i Legia zobowiązują – powiedział minister Mariusz Błaszczak, który sam mieszka w Legionowie.
            • plain-vanilla Re: Polski paszport 18.01.25, 20:54
              Dzięki!
    • berber_rock Re: Polski paszport 18.01.25, 23:01
      A bob, homar włoszczyzna cię nie przeraża?
    • engine8t Re: Polski paszport 19.01.25, 01:16
      Moze i byly ale widac nie zastosowano zasady DEI.
    • fogito Re: Polski paszport 19.01.25, 09:33
      Też na to zwróciłam uwagę, kiedy odebrałam ten paszport kilka lat temu. Żałosne i smutne, że kobiety w Polsce nie istniały i nie istnieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka