Dodaj do ulubionych

Co sie zmienilo w Polsce na plus

• klaramara33 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 11:22
      Ludzie mają właśnie gorszy stosunek do zwierząt. To co obecnie dzieje się w hodowlach to tragedia, kiedyś drobne rolnictwo lepiej traktowało zwierzęta. Np. wiele krów obecnie całe życie spędza w ciasnym kojcu (kiedyś wychodziły na pastwisko w sezonie wiosna-jesień), cielęta są zabierane od matek po urodzeniu (to tragedia dla uczuć matki i dziecka, ja widziałam jak się zachwoują odłączone, krowa bardzo walczyła o cielaczka, szkoda mi jej starsznie i do tej pory męczy mnie ten obraz). Świnki też teraz dużo gorzej żyją, kury. No masakra do czego unia dopusciła.
    • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:07
      Wymieniam na plus i na minus:
      - Upowszechnienie grzecznego zachowania sprzedawców wobec klientów. Dawniej to nie było takie oczywiste.
      - Rozwój e-commerce

Na minus:
      - Ludzie robią się coraz bardziej ogłupiali
      - Coraz gorszy poziom manier i generalne równanie z tym w dół.
      - Promowanie kultury gorszej kosztem lepszej (tandeta w tv, jakieś durne seriale).
    • madami Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:49
      Mocno zmienił się mental ludzi bardzo na plus
      mniej kompleksów bycia biednym Polakiem
      więcej obycia na świecie
      więcej tolerancji
      • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 12:53
        Czy ja wiem. Sporo widzę kłótliwości. Ludzie mocno ogłupiali i bardzo wytresowani (zastraszeni), bez własnego zdania, z duża potrzebą imponowania i chwalipięctwa.
        • madami Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:12
          A gdzie nie ma kłotliwości wink

w każdym społeczeństwie są Janusze i Grażynki czy tam Brajanki i Kariny
          my byliśmy biedni, zniszczeni wojną i komuną, mało światowi bo i jak jak granice były zamknięte a potem byliśmy za biedni na podróże i wakacje - sporo kompleksów narodowych przez to mieliśmy wink

teraz z zadowoleniem patrzę na swoje pokolenie i młodych - kompleksów brak albo coraz mniej, ja tam się dumnie odnoszę że jestem Polką, z dumą mówię, że jestem w Polski
          i jest ogromny postęp w tolerancji dla inności dla homo, dla inności, w dużej mierze jest to zdrowe podejście, tylko elity utknęły w sidłach politycznej poprawności

no i dbamy bardziej o siebie i swoje otoczenie - mamy więcej pieniędzy, potrzeby podstawowe zaspokojone więc zaczynamy ogarniać to co koło nas, zieleń, kwiaty, wokół domu, czysto, coraz ładniej - patrzecie jak wsie wyglądają - domy się remontują, ogrody pielęgnują itp. i sami wyglądamy coraz fajniej, coraz bardziej stylowo
          • princesswhitewolf Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:30
            Ta potrzeba imponowania innym przedmiotami materialnymi i co ludzis powiedza jest silniejsza w Polsce niz w wiekszosci krajow zachodnich. Wystarczy popatrzec ile emocji wywoluje w ludziach jakis Thermomix
            • mocca25 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:53
              Ale to dowód twojej polskości? Bo strasznie się tym tematem emocjonujesz
            • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:03
              Oj uwielbiają imponować, uwielbiają. U mnie to wywołuje zerowe wrażenie, a czasami wręcz śmieszy.
            • po_godzinach_1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:56
              princesswhitewolf napisała:

> Ta potrzeba imponowania innym przedmiotami materialnymi i co ludzis powiedza je
              > st silniejsza w Polsce niz w wiekszosci krajow zachodnich.

co kraje zachodnie mają wspólnego z tematem wątku? Nic
            • madami Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:08
              Wśród znanych mi osób i to różnych grup społecznych to urządzenie nie robi większego wrażenia wink
            • konsta-is-me Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 23:52
              W jakich ludziach ?
              Piszesz chyba o jakichś określonych grupach ,znanych tylko tobie ?
              Nie znam nikogo ,kto by się interesował Thermomixem , a tym bardziej emocjonował
              • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 10:48
                konsta-is-me napisała:

> W jakich ludziach ?
                > Piszesz chyba o jakichś określonych grupach ,znanych tylko tobie ?
                > Nie znam nikogo ,kto by się interesował Thermomixem , a tym bardziej emocjonowa
                > ł

Buahahahahahahahahahahahaha!

A może byś złotko wpierw użyła wyszukiwarki wątków na forum emama? Bo o tym szajsie to było tu pierdyliard wątkasków na setki postów, a emocje buchały jak cholera.

Przykład pierwszy z brzegu i jakie zacne nicki się w nim produkowały... 😀

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174212146,174212146,Thermomix_wady.html
                • noname2021 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 21:53
                  oj tak, tez to zauwazyalm. Od paru lat termomix w PL to synonim niesamowitego dobrobytu (w mniemaniu wlascicielkismile))

I ten wyzszy ton za kazdym razem - zrobilam w TERMOMIXIE lol
      • aqua48 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:29
        madami napisała:

> więcej tolerancji

Z tą tolerancją to ja bym była ostrożna. Na pokaz tak, w pewnych wielkomiejskich środowiskach może, ale w głębi serca Polacy jak byli nietolerancyjni tak pozostali.
        • madami Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 16:12
          Nie da się zrobić tak, że tolerancyjni będzie 100% społeczeństwa, nie ma takich, ale poziom tolerancji mocno wzrósł w ostatnim 20 leciu, szczególnie w stosunku do osób homo, również w mniejszych społecznościach - choć obawiam się, że to niestety pizgnie jak pozwoli się na queerową jazdę jak na zachodzie uncertain
      • engine8t Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 23:02
        madami napisała:

> Mocno zmienił się mental ludzi bardzo na plus
        > mniej kompleksów bycia biednym Polakiem
        > więcej obycia na świecie
        > więcej tolerancji

LOL
        Masz poczucie humoru...
        • czerwonylucjan Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 22:20
          Nie dotyczy twojej banki..
      • taki-sobie-nick Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 20:59
        madami napisała:

> Mocno zmienił się mental ludzi

Za to ze słownictwem gorzej.
    • bywalec.hoteli Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:01
      to prawda
    • 7bona1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 13:58
      Podejście do zwierząt - tak, jest dużo lepiej niż było, ale też jeszcze wiele musi się zmienić i jeszcze wiele lat minie, żeby zmieniła się, także wiejska, mentalność (idealnie nie będzie, niestety, nigdy, ale mam nadzieje, ze będzie tylko lepiej).
      • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:17
        7bona1 napisała:

> Podejście do zwierząt - tak, jest dużo lepiej niż było, ale też jeszcze wiele m
        > usi się zmienić i jeszcze wiele lat minie, żeby zmieniła się, także wiejska, me
        > ntalność (idealnie nie będzie, niestety, nigdy, ale mam nadzieje, ze będzie tyl
        > ko lepiej).

mentalność zawsze zmienia się wolno. To proces. Jak pisałam 15 lat temu, że Polacy odchodzą od kościoła
        to na forum prawie nikt nie wierzył. Problem polega na tym, że zauważa się głównie zmiany gwałtowne, albo gdy są już wyraźne, a nie sam proces.
        • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:21
          Czasem wystarczy przypadkowy czynnik by zmiany przyspieszyły - np. covid. Sporo osób zaniechało praktyk religijnych/ograniczyło je w tym okresie i już do nich nie powróciło.
          • nenia1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:41
            bmtm napisał(a):

> Czasem wystarczy przypadkowy czynnik by zmiany przyspieszyły - np. covid. Sporo
            > osób zaniechało praktyk religijnych/ograniczyło je w tym okresie i już do nich
            > nie powróciło.

oczywiście, że tak. Bywają przecież zmiany gwałtowne najczęściej na skutek nagłych, często trudnych/traumatycznych/krwawych wydarzeń. Ale bez takich wydarzeń najczęściej zmiany mentalne są procesem, ewentualnie nieco przyśpieszają przy dodatkowych czynnikach zewnętrznych.
          • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 20:55
            bmtm napisał(a):

> Czasem wystarczy przypadkowy czynnik by zmiany przyspieszyły - np. covid. Sporo
            > osób zaniechało praktyk religijnych/ograniczyło je w tym okresie i już do nich
            > nie powróciło.

Ludzie zauważyli że wbrew tym różnym czary-mary , hokus-pokus i innym zaklęciom i wbrew powiedzeniom księży że "Bóg na mszy nie zaraża" w budynkach kościelnych jest jednak bardzo epidemiologicznie niebezpiecznie i najwięcej zakażonych /zmarłych było wśród księży. Można to zresztą zauważyć na archiwalnych statystykach zgonów księży jakie prowadzą niektóre diecezje. Zresztą , pierwszą czy drugą ofiarą śmiertelną na Covid był ksiądz z Lubelszczyzny.
            Ponadto służby sanitarno-epidemiologiczne nakazywały wręcz prawie zamykanie kosciołów i to dawało ludziom do myślenia i wyciagania wniosków że budynki koscielne są takie same pod względem bezpieczeństwa jak biurowce , fabryki , dworce kolejowe , urzędy , bloki i tym samym ulotnił się nimb wyjątkowości , pseudoboskości i nadzwyczajności kościołów , kaplic , tabernakulum , spowiedzi , itd
            Podczas spowiedzi ludzie chuchali księżom w twarz i zarażali Covidem, zresztą w ostatnich miesiącach wg statystyk kościelnych jest bardzo dużo zgonów księży na skutek epidemii grypy złapanej głównie podczas spowiedzi , te kratki są tam oplwane , brr.... fuj , ble

• po_godzinach_1 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 14:54
      Na pewno bezpieczeństwo pieszych na pasach
    • engine8t Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 27.02.25, 23:02
      500+ na 800+
    • bene_gesserit Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 28.02.25, 17:05
      Jest bardzo bezpiecznie. Komunikacja miejska jest super (w moim mieści w dodatku jedna z tańszych miejskich podobno w Polsce). Bardzo duży wybór knajp wege, a nawet w zwykłej są opcje dla dziwaków w rodzaju wegan i bezglutenowcow. super ułatwienia, związane z komputeryzacją (od kodó do recept, po możliwość zarezerwowania online wizyty w urzedzie - nie trzeba czekać w kolejce).

Poza tym niskie bezrobocie, chociaż o ile to ułatwienie dla ludu, to dla pracodawców problem.

A, i ludzie kupy po psach zbierają w zasadzie powszechnie. Oraz nie palą w zasadzie powszechnie na przystankach.
    • ministra_prawdy Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 01.03.25, 14:54
      Trzeba przyznać, że ładną złotą klatkę nam urządzili nasi panowie. Polskie miasta są piękne i czyste, do tego nowe drogi. No i to tyle.
      • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 10:54
        Złotą klatkę? Przecież możesz wyjechać gdzie chcesz , a za 5000-6000 zl da się już przeżyć w ciepełku. Przeciętnego emeryta nie stać , ale ludzie kombinują ile wlezie - tak samo jak ci ze starych krajów UE.
        • bmtm Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 15:08
          Co kombinują?
          • riki_i Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 19:50
            Jak w życiu nie pracować i wylegiwać się w ciepełku. Bardzo popularny sport w krajach starej UE.
    • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 19:13
      Na plus. Cieszy. Wg Spisu Powszechnego GUS bywa i to ekspresowo :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30241967,drastycznie-spadla-liczba-katolikow-w-polsce-mniej-o-ponad.html#do_t=60&do_g=12&do_s=B&do_w=46&do_v=1001&do_st=RS&do_sid=1015&do_a=1015&s=BoxNewsMT&do_upid=1001_ti&do_utid=30241967&do_uvid=1695916523496
    • klaramara33 Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 02.03.25, 22:22
      Na plus rynek pracy, zadowolenie ludzi z życia bo realizują marzenia, wyższy poziom materialny, możliwość wyjazdu do wtorku krajów i w Pl niemało obcokrajowców. Na minus jedzenie gorszej jakości bo chemiczne owoce/ warzywa w marketach, kasze gorsze i takie tam wszystko bardziej jałowy smak i jak pisałam postawiono obozy koncentracyjne dla zwierząt
    • m78wt3c Re: Co sie zmienilo w Polsce na plus 07.03.25, 13:55
      To kobiety obaliły rząd PiS a teraz są w trakcie obalania K.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka