Dodaj do ulubionych

Dym z komina

23.04.25, 08:28
Jestem za tym by po dymie monitorować czy ktoś nie pali śmieci, ale jak konkretnie będą sprawdzać wielkość drewna? 😅. Nie lepiej i łatwiej kontrolować sprzedawców drewna? Przecież większość ludzi raczej nie chodzi po drewno do lasu...

www.domiporta.pl/informacje/a/straz-miejska-z-linijka-w-domach-nowe-przepisy-o-wymiarach-drewna-opalowego-6837#s=BoxOpImg4
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Dym z komina 23.04.25, 08:38
      Hłe hłe, myślałam, że coś mnie ominęło i nowego papieża już wybrali😀
      • anajustina Re: Dym z komina 23.04.25, 08:50
        Ale cyrk będzie, jak wybiorą. Zawsze mam wrażenie, że nikt tak naprawdę nikt na placu nie słucha, kogo wybrali, grunt, że wybrali i można się drzeć.
        • hrasier_2 Re: Dym z komina 23.04.25, 09:06
          anajustina napisała:

> Ale cyrk będzie, jak wybiorą. Zawsze mam wrażenie, że nikt tak naprawdę nikt na
          > placu nie słucha, kogo wybrali, grunt, że wybrali i można się drzeć.
          Wątek jest o czymś innym. Ale musisz dołożyć do pieca jak zwykle. Twoje wrażenia są subiektywne.
          • anajustina Re: Dym z komina 23.04.25, 10:34
            Jak każdego człowieka. Obiektywny to tylko Bóg jest.
            • memphis90 Re: Dym z komina 24.04.25, 07:10
              Który konkretnie…? 🤔
        • astomi25 Re: Dym z komina 24.04.25, 06:14
          Zawsze to znaczy ile razy?
          Brzmi, jakbys przezyla conajmniej kilkanascie konklawe.
          • m_incubo Re: Dym z komina 24.04.25, 16:17
            A jak przeżyła 6 to wystarczy czy musi być naprawdę kilkanaście?
            • astomi25 Re: Dym z komina 24.04.25, 16:52
              Mysle ze nawet 4 nie przezyla.
      • mikams75 Re: Dym z komina 24.04.25, 18:13
        To też było moje pierwsze skojarzenie
    • gryzelda71 Re: Dym z komina 23.04.25, 08:57
      Cala wieś w której mieszkam poza kilkoma domami pali drewnem z wlasnych lasów.
    • alicia033 Re: Dym z komina 23.04.25, 09:00
      Cóż, gdyby i w tym kraju nad Wisłą i na poziomie unijnym działała instytucja pt. prokuratura, to całe to towarzystwo od tzw. ekologii i brunatnego wału, który dowcipnie sobie ochrzcili "zielonym ładem" siedziałoby za kratami z bynajmniej nie symbolicznymi wyrokami za ciężką korupcję i defraudację środków publicznych.
    • hrasier_2 Re: Dym z komina 23.04.25, 09:11
      Żebyś ty wiedziała czym ludzie palą w piecach. Starymi meblami, plastikami. W niektórych dzielnicach się nie da wyjść wieczorem.
      • jasnoklarowna Re: Dym z komina 23.04.25, 09:55
        gdzie tak jest?
      • sueellen Re: Dym z komina 23.04.25, 10:36
        No to takich ludzi trzeba zdecydowanie kontrolowac, pomysl z dronami skanujacymi wyziewy z kominow zly nie jest. Ale wbijac sie ludziom do domu z linijka by zmierzyc wielkosc drewna na opal?
        • aandzia43 Re: Dym z komina 23.04.25, 10:46
          Jaki jest wpływ na środowisko małych czy dużych spalanych kawałków drewna? Dym z małych kawałków jest zdrowszy czy odwrotnie?
          • marecky81 Re: Dym z komina 23.04.25, 10:52
            Duże kawałki spalają się wolniej, mniejszym płomieniem, przesłony w kominku można tak ustawić, że drewno praktycznie tylko się żarzy. Dym jest minimalny, albo praktycznie go nie ma.

Większy problem to palenie drewnem niesezonowanym, które dymi, kopci i brudzi.
            • aandzia43 Re: Dym z komina 23.04.25, 10:58
              Dzięki
      • inez21 Re: Dym z komina 23.04.25, 11:09
        Uwierz mi że dzisiaj raczej nikt nie pali plastikiem ani meblami. Jeżeli wrzucisz coś takiego do pieca to u ciebie w domu będzie śmierdzialo najbardziej😱
        Jeżeli pali się w piecu czymkolwiek to niestety dym śmierdzi zwłaszcza jeżeli jest to węgiel słabej jakości z duzą iloacią miału albo też słabej jakości drzewo niezbyt wysuszone.
        Mieszkam w mieście które słynie z tego że rządzą nim deweloperzy😱 tak więc w dzielnicach domów jednorodzinnych między domy są powciskane bloki i oczywiście mieszkańcy tych bloków zimą ciągle wydzwaniają na straż miejską. Kilkanaście razy mieliśmy kontrolę, w kotłowni i z demonami nad kominem😂 straż miejska zaproponowała nam abyśmy założyli sprawę w sądzie o nękanie. A ludziom z bloków wydaje się że dym z komina jest biały jak przy wyborze papieża 😆 i oczywiście bez zapachu. A i jeszcze pogoda ma wpływ. Jeżeli jest wilgotno i nie ma wiatru to niestety to wszystko osiada i zapach czuć najbardziej....
        Moim zdaniem palenie oponami i plastikiem to dziś już raczej Urban legend🙈
        • inez21 Re: Dym z komina 23.04.25, 11:12
          A nasyłanie kontroli żeby mierzyć kawałki drewna jest już tak absurdalne że tylko śmiac się pozostało😂 niestety Polacy to naród który wszystko łyknie i jeszcze będzie się cieszyć 😥
        • inez21 Re: Dym z komina 23.04.25, 11:13
          *Z dronami a nie demonami🙈
          • marecky81 Re: Dym z komina 23.04.25, 11:23
            Powszechne palenie śmieciami, oponami i meblami to mit. przede wszystkim trzeba by mieć stałe dojście do tego typ paliwa. Czyli albo samemu produkować taką ilość, aby starczyło na codzienne palenie grzewcze, albo zajmować się zbieractwem po śmietnikach i wysypiskach. Ponadto nowsze piece na czymś takim nie będą działać.

Kopciuchy i śmierdziuchy wciąż gdzieniegdzie działające to głownie stare piece opalane kiepskiej jakości miałem węglowym.
            • sueellen Re: Dym z komina 23.04.25, 11:38
              Jak najbardziej jestem w stanie sobie wyobrazić ze ludzie na rozpałkę używają opakowań kartonowych oklejonego folia bo gazet nie maja. Jak zrobi tak sto osób w jednej wsi w bezwietrzne mroźne popołudnie, będzie cuchnąć.
              • marecky81 Re: Dym z komina 23.04.25, 11:44
                jacy ludzie?
                • sueellen Re: Dym z komina 23.04.25, 12:29
                  marecky81 napisał(a):

> jacy ludzie?

Bezmyślni i głupi czyli całkiem sporo smile
              • gryzelda71 Re: Dym z komina 23.04.25, 12:28
                Wiekszy smród i smog jest w miastach w dzielnicach ze starym zabudowaniem jednorodzinnym.
            • memphis90 Re: Dym z komina 24.04.25, 07:15
              Nie musisz mieć „stałego dojścia”, możesz kupować najpodlejszy miał i okresowo dorzucać różnych śmieci dla „przyoszczedzenia”. A jak jest wywózka gabarytów to nic tylko przejść po ulicy i zebrać oponki i inne takie. Niektórzy ten pier…nik trzymają na podwórku i tylko widać jak ubywa śmieci.
        • memphis90 Re: Dym z komina 24.04.25, 07:12
          >Uwierz mi że dzisiaj raczej nikt nie pali >plastikiem ani meblami.
          Oczywicie, że palą… Mam takie 2 domostwa w okolicy, jak dorzucą do pieca to powietrze w całej okolicy nagle staje się nieprzezierne…
    • jkl13 Re: Dym z komina 23.04.25, 10:50
      Nie wiem kto jakie drewno kupuję, ale ja kupuje drewno opałowe bezpośrednio w nadleśnictwie. Przyjeżdża do mnie w 2-metrowych kłodach, do samodzielnego rąbania. W momencie przyjazdu ma średnicę od 30-40cm do nawet metra. Większość ludzi, którzy palą drewnem i których znam, zamawia drewno w lesie do samodzielnego rąbania, a nie drewno już porąbane. Miałby być zakaz sprzedawania drewna nie-rąbanego z lasu? Przecież to absurd...
      • marecky81 Re: Dym z komina 23.04.25, 10:54
        Na wsi i na wielkich posesjach tak. W miastach mało komu chce się kupować niełupane drewno a potem bawić z cięciem pilarką i jazgotem .
        • sueellen Re: Dym z komina 23.04.25, 12:31
          Przypuszczam, ze nawet na wsiach w domach bez gospodarstwa już się za bardzo drzewa nie rabie, chyba ze hobbystycznie :p. Mnie by sie nie chciało, ale ja zawsze kupowałam tylko do kominka i paliłam od czasu do czasu by było milo w zimowe wieczory a nie w celach grzewczych.
          • gryzelda71 Re: Dym z komina 23.04.25, 12:32
            Naprawdę wydaje ci się.
          • lella_two Re: Dym z komina 24.04.25, 09:37
            To, że tobie by się nie chciało, nie znaczy, że innym też nie. Osobiście bardzo lubię, też kupujemy w kłodach.
        • ritual2019 Re: Dym z komina 24.04.25, 09:45
          marecky81 napisał(a):

> Na wsi i na wielkich posesjach tak. W miastach mało komu chce się kupować nieł
          > upane drewno a potem bawić z cięciem pilarką i jazgotem .

A czym ogrzewaja domy ludzie w miastach?
    • bananananas Re: Dym z komina 24.04.25, 13:28
      Z tego, co rozumiałam, ograniczenie nie dotyczy prywatnych osób palących własne drewno (dopiero przy sprzedaży). Chodzi o zmniejszenie marnotrawstwa drewna, bo kto chce palić, będzie musiał kupić gorsze jakościowo, bo to będzie niezależnie od wielkości kawałków drewno odpadowe - chore lub zniszczone.
      • alicia033 Re: Dym z komina 24.04.25, 18:51
        bananananas napisała:

> Chodzi o zmniejszenie marnotrawstwa drewna, bo kto chce palić, będzie musiał kupić gorsze jakościowo, bo to będzie niezależnie od wielkości kawałków drewno odpadowe - chore lub zniszczone.

NOPE.
        Chodzi wyłącznie o zabieranie ludziom niezależności (tu: w aspekcie energetycznym) i całkowite uzależnienie ich od energii elektrycznej, tak, żeby doprowadzić do pełnej kontroli ludzi od władzuchny. Ludzie mają płacić abo tak władzuchna sobie życzy, a jak się komuś nie będzie podobało, to żegnaj prądzie, zobaczymy ile wytrzymasz bez niego. Od lat jako drewno opałowe sprzedaje się tylko odpad z wycinki, który nie kwalifikuje się jako drewno budowalne, bo nikt, włącznie z Lasami Państwowymi, nie zamierza zarabiać mniej, gdy może zarobić więcej (to do celów budowlanych jest droższe, niż opałowe). Tłumaczenie ministerstwa "klimatu" to bullshit i nic więcej.
        • bananananas Re: Dym z komina 24.04.25, 21:32
          alicia033 napisała:

> bananananas napisała:
          >
          > > Chodzi o zmniejszenie marnotrawstwa drewna, bo kto chce palić, będzie mus
          > iał kupić gorsze jakościowo, bo to będzie niezależnie od wielkości kawałków dre
          > wno odpadowe - chore lub zniszczone.
          >
          >
          Od lat jako drewno opałowe sprzedaje się tylko odpad
          > z wycinki, który nie kwalifikuje się jako drewno budowalne, bo nikt, włącznie z
          > Lasami Państwowymi, nie zamierza zarabiać mniej, gdy może zarobić więcej (to d
          > o celów budowlanych jest droższe, niż opałowe).

Budowlane jest na pewno droższe niż opałowe, ale zapewne gorsze elementy opłaca się sprzedać na opał zamiast organizować przemiał na pulpę lub wyrób płyt. Teraz nie będzie można tego uniknąć.
          Oczywiście w efekcie część ludzi zrezygnuje z palenia drewnem.
    • wakacje_50 Re: Dym z komina 24.04.25, 21:34
      Znam domy, w których na 100% pali się czym popadnie, co widać właśnie po dymie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka