mama-ola 10.05.25, 09:38 Na jaki tort miałybyście ochotę? Mam dziś robić, pomysłu brak, podpowiedzcie coś Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Tort 10.05.25, 09:41 Dziś to nie mam ochoty na żaden, w poniedziałek będę robić malinowo-czekoladowy na zamówienie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tort 10.05.25, 09:51 No właśnie ja też chyba nie mam ochoty na żaden. Stąd brak pomysłów. Muszę szybko nabrać ochoty na coś, bo zaraz idę na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Tort 10.05.25, 09:43 Cassis. Taki z Sowy. Albo hiszpański też z Sowy Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Tort 10.05.25, 09:44 Kiedyś jadłam fantastyczny tort z nerkowcami. Mój ulubiony to z masą orzechową (zmielone włoskie orzechy sparzone mlekiem, roztarte z masłem). I kawowy z bezami. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Tort 10.05.25, 09:51 Biała czekolada, mus z białej czekolady i żelka marakujowa! Na swoim ślubie taki miałam- nie przepadamy z Mieciem za słodyczami, ale ten był przepyszny, nieomal jak jagielnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tort 10.05.25, 09:52 Biało-owocowy na pewno byłby ładny, a to już coś Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Tort 10.05.25, 10:18 Poproszę kawałek tortu Esterhazy lub Agnes Bernauer. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tort 10.05.25, 10:21 Oj, wysoka poprzeczka, dużo warstw... Nie wiem, czy umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tort 10.05.25, 10:35 Sprawdzam... (ilu ja się nowych nazw dziś nauczę) Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Tort 10.05.25, 14:31 A ja lubię, ale faktycznie mascarpone i śmietanę robię już z niewielka ilością cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
milka43 Re: Tort 10.05.25, 10:41 Ponieważ u nas jutro jest dzień matki, właśnie skończyłam leśny mech robić.Dawno nie robiłam a tak wiosenne wygląda i wszyscy lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
milka43 Re: Tort 10.05.25, 10:42 Ale jak doczytałam jakie cuda jecie to raczej ubogi krewny tych tortów wspaniałych ten leśny mech. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Tort 10.05.25, 19:18 Leśny mech jest super! Nie czuj się gorsza! Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Tort 10.05.25, 10:44 Będę robić tort, a w zasadzie ciasto czekoladowe przełożone kremem z mascarpone i malinami. Przełozone raz, więc nie tort😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Tort 10.05.25, 11:11 Tydzien temu zrobilam ten na komunie syna. Byl przeogromny 40*60 Wazyl niebwiem ile, na drugi dzien bylobpo torcie Jest naprawde bardzo ciekawy w smaku www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-banoffee-z-kremem-kajmakowym-bananami-i-czarna-porzeczka Nasaczalam herbatka, bo jadly go tez dzieci, ale ponoc z aperolem zyskuje dodatkowo Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Tort 10.05.25, 11:16 Jak dla mnie- każdy 😄 Wiem, nie pomogłam. Uwielbiam maliny, więc jakiś malinowo-cokolwiek bym poprosiła. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tort 10.05.25, 11:37 Tymczasem się okazało, że moja mama robi czekoladowy tort, syn u niej zamówił. Chyba mi to nawet mówili z 2 tygodnie temu, ale w głowie miałam wtedy wyjazd na majówkę i słuchałam jednym uchem. Zatem po mojej stronie coś lżejszego, roboczo kupiłam składniki na biszkopt, owoce i śmietanę 30%. Coś z tego ukręcę. Na plus, że muszę dekorować, mama jest lepsza, jeśli chodzi o dekoracje. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Tort 10.05.25, 19:30 A właśnie miałam ci polecić Kinder Pinqui mojewypieki.com/przepis/ciasto-kinder-pingui Ale w takim razie zrób normalny placek biszkoptowy, na to masę śmietana 30%ubita + maskarpone+ 2-3 łyżki cukru pudru. Na to owoce, które masz. (truskawki są spoko) Zalej wszystko galaretką. Najlepsze ciacho, tzw. kostka, dość tradycyjne, ale serio nie ma osoby, której by nie smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Tort 10.05.25, 21:02 Chyba właśnie zrobiłam kostkę Biszkopt, bita śmietana i owoce pod galaretką. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tort 10.05.25, 11:51 Zimno, więc taki bardziej zimowy. Orzechowy z kremem kawowym. Taki klasyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Tort 10.05.25, 14:24 Świetne! 🥰🥰💕🥰 Mariola jak zwykle z klasą!!! 🥰🥰🥰👌👌💕🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Tort 10.05.25, 19:08 Przez Was zachciało mi się tortu. Znaczy tortA Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Tort 10.05.25, 19:35 homohominilupus napisała: > Przez Was zachciało mi się tortu. > Znaczy tortA > Kup sobie jakiś miniaturowy (wielkości ciastka) w piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Tort 10.05.25, 19:50 U mnie sprzedają jako ciastka, ale często to takie malutkie torciki (dakłasy też mają) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Tort 10.05.25, 20:07 To bardziej ciastka wlasnie, ja miałam na myśli takie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Tort 10.05.25, 20:11 W mojej piekarni mają podobne i do tego z Twojej fotki, ale nie znalazłam w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Tort 10.05.25, 19:47 Ha ha. Weź mnie nie denerwuj. Widziałaś kiedyś cukiernię w tym dzikim kraju? Palmeras de chocolate, croissant i jakies sztuczne, przeslodzone obrzydliwosci. Większość jest dla mnie niejadalna, a słodycze uwielbiam. Tylko u Was takie cuda. Za każdym razem jak wchodzimy do boulangerie dostajemy oczopląsu połączonego ze slinotokiem. Serniczek sobie jutro kupię bo akurat tutaj mają zacny. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Tort 10.05.25, 19:52 Serio nie mają?! Nie wiedziałam. Smacznego serniczka w takim razie (sernika to akurat u mnie nie mają, chlip). Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Tort 10.05.25, 20:08 Dziękuję O, właśnie o takich cudach pisałam, co wkleiłaś. Mniammmm Gdybym mieszkała we Francji to tak z 10 kg bym przybrała. Więc nie ma tego złego. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Tort 10.05.25, 19:14 Tylko z bitą śmietana. Bez bitej śmietany się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś