Dodaj do ulubionych

Francuski, cudowny język...

26.06.25, 15:33
..kiedyś się go nauczę! 😂
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 15:36
      big_grin
      Nic nie brzmi, chociaż w przybliżeniy, tak jak wygląda!
      • szarmszejk123 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 15:39
        Do tego wiele bardzo różniących się znaczeniem słów brzmi zupełnie tak samo :p
      • gris_gris Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 15:52
        Tu jest fajnie pokazane, jak wyglada francuska ortografia: www.ted.com/talks/arnaud_hoedt_jerome_piron_la_faute_de_l_orthographe
    • daniela34 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 15:49
      Mój ulubiony mem
      • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 16:42
        Zależy gdzie to H is silent w Hiszpanii. Na pewno nie w kraju baskow.
        • witamina_d_3 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 16:55
          Ale to o jezyk hiszpanski chodzi a nie o kraj, tam jest "spanish" a nie "Spain"
          • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 19:25
            witamina_d_3 napisał(a):

> Ale to o jezyk hiszpanski chodzi a nie o kraj, tam jest "spanish" a nie "Spain"

A w kraju baskow mowia niby nie po hiszpansku?
            • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 19:45
              Może po baskijsku?
              • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 23:03
                Tak samo tylko z mocnym akcentem i h
                • nick_z_desperacji2 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 13:17
                  Ale to, co słyszysz w hiszpańskim jak polskie "h", to w hiszpańskim nie jest "h".
                • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:33
                  princesswhitewolf napisała:

> Tak samo tylko z mocnym akcentem

Princessa, znasz baskijski? Gratki.

A jak to było z tym co pisałaś, że po Brexit Irlandia wprowadziła "irlandzki angielski" do EU?

Lubię z tobą o językach rozmawiać.
                  • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:01
                    Co do hiszpanskiej wymowy w kraju baskow i nalecialosci odsylam nizej bo wkleilam o tym i takie sa fakty.

Co do Irlandzkiego- takie byly propozycje po Brexicie i o tym.mowilam
                    • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:15
                      Nie było takich propozycji. Czy ty w ogóle wiesz co to jest "irlandzki angielski"? big_grin
                      • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 28.06.25, 09:37
                        Nie skad, w ogole nie wiem co to angielski ani gdzie Irlandia czy Anglia, a co dopiero irlandzki angielski. Tylko ty wiesz.
                        • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 28.06.25, 09:47
                          princess, przestan wypisywać bzdury z pewnością fachowcabig_grin

en.wikipedia.org/wiki/Hiberno-English

Hiberno Irish nigdy nie był rozważany jako język EU, nie jest też 'zarejestrowanym" językiem, jets bardziej konceptem kulturowym

Każde państwo EU może wprowadzić tylko jeden język, Irlandia wprowadziła irlandzki (gaelic a nie Hiberno English) (Malta maltanski). UK oczywiście angielski. Po wyjściu UK z UE, angielski pozostał w EU bez "państwa"

Przestań pisac bzdury o jakichś pomysłach wprowadzenia irlnadzkiego angielskiego czyli HibernoEnglish do EU bo jeżeli pojawiło się t w necie to chyba w jakichś niedouczonych głowach.

I tyle

• simply_z Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 22:25
            Castellano...
            • witamina_d_3 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:15
              Co "castellano"?
        • azalee Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 17:04
          Koniecznie to zglos do Komisji Nadzoru Memow
          • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 19:24
            Juz jestem! 🧐😅
        • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 20:16
          W Kraju Basków mówi się w euskera. Nie ma on nic wspólnego z castellano.

A jak używają castellano to h również jest nieme
          • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 23:08
            W hiszpanskim uzywanym w San Sebastian (Donostia), dzwieki "j" i "g" przed "e" i "i", jak w "jamon" czy "gente", wymawiane sa z mocnym, gardlowym dzwiekiem "kh". Jest to typowa cecha wymowy hiszpanskiej na Polwyspie Iberyjskim, szczegolnie zauwazalna w Kraju Baskow.
            • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 23:37
              Ale hola, huella, hueco, horroroso etc wymawiane są z niemym h nawet w Donostia, czyż nie? I o tym niemym dźwięku była dyskusja wyżej a nie o wymowie j i g?
              • kk345 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 08:28
                Eee, może i mieszkasz w Hiszpanii, ale princess ci zaraz dokładnie wyjaśni, co źle wymawiasz ty i sąsiedzi 😀
                • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 10:18
                  Kk345 masz urojenia? Gdzie ja w ogole napisalam jak ona cos wymawia albo jak kts co ma wymawiac? Nudno ci i chcesz sie doczepic?

• kk345 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:28
                    Jakżebym śmiała, w końcu wszyscy wiedzą, że jesteś ekspertem od całego świata i wiesz wszystko o wszystkim big_grin
                    • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:36
                      A najwięcej wie o lokalnych serach 😃
                    • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:30
                      A ty jestes specjalistka od zlosliwosci i dowalanek.
                      • szarmszejk123 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:33
                        E tam zaraz specjalistka... Homi cię po prostu nie lubi :p
                        • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:46
                          Nie lubić to można kogoś kogo się choć trochę zna. Princess nie znam ani odrobinę.
              • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 10:16
                No ja mowilam o H. A H w KH wyraźnie slychac i to homohomini sama wiesz
              • nick_z_desperacji2 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 13:28
                homohominilupus napisała:

> Ale hola, huella, hueco, horroroso etc wymawiane są z niemym h nawet w Donosti
                > a, czyż nie? I o tym niemym dźwięku była dyskusja wyżej a nie o wymowie j i g?
                >
                Bo to jeszcze trzeba literę od głoski odróżniać wink
              • kk345 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 13:41
                Oj tam, co za różnica h czy g😂
                • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:00
                  Może jej się pomyliło, h nazywa się acze a g to he z takim innym h niż nasze 😳
                  • kk345 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:13
                    Ona się nie myli...to ty nie masz racji, albo coś źle zrozumiałaś 😀
                    • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:25
                      Odnoszę się do jej wypowiedzi wyzej:

Zależy gdzie to H is silent w Hiszpanii. Na pewno nie w kraju baskow.

I już spadam, robi się absurdalnie
                  • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:33
                    Chodzi o wymowe fonetyczna. Kk345, specjalistka od wysmiewania wie wszak lepiej. I zawsze sie osmiesza

Nizej:
                    • homohominilupus Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:46
                      Ok, dobra, tego nie wiedziałam. Basków mówiących w castellano słyszę jedynie podróżując po ich okolicy. Muszę męża zapytać czy on to wychwytuje, moje niewprawne ucho nie.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:52
                        Właśnie siedzę, bo niedługo mam egzamin z fonetyki i uwaga, uwaga, "h" nie ma dźwiękowej realizacji w hiszpańskim. Ale princess pewnie zacznie udowadniać, że ma.
                        • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:55
                          Ale ty nie uczysz sie lokalnego hiszpanskiego jakim mowia w kraju baskow. A ja nigdzie nie wypowiadalam sie o espaniol estandard tylko jak ten hiszpanski faktycznie wyglada w wymienionym regionie

Ale nick z desperacji znowu nie zrozumie
                          • nick_z_desperacji2 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:00
                            Jeśli ktoś nie rozumie, to Ty. Na memie jest mowa o hiszpańskim, o zasadzie, a nie o regionalnych zaciągach, tak i w przypadku angielskiego i francuskiego. Serio nie wiedziałam, że można tego nie załapać. Jak widać da się.
                            • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:10
                              O jakim memie mowa? Ja zadnych memow nie wkleilam
                            • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:12
                              Rozumiem nick ze mem wstepny ma napisane hiszpanski standardowy. Aha.
                              • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:12
                                Jak ja smialam napisac ze zalezy gdzie...no jak. ....
                          • szarmszejk123 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:01
                            Princess, co jak co, ale ty jesteś ciężki charakter jednak, bardzo upierdliwy.
                            Memy w założeniu mają być zabawne a ty jesteś psuja-truja:p
                            No I w memie zdecydowanie mają na myśli espaniol standard, nie lokalne dialekty :p
                            • nick_z_desperacji2 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 15:04
                              Szarm, homohominilupus ma rację, lepiej odpuścić, szkoda czasu na kopanie się z koniem.
                        • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:58
                          Od dwoch lat w dniu roboczym ok godziny spedzam z 3 osobami z San Sebastian, a takze jedna z Arizony pozniej.
                          No i jak to w zyciu poza oraca to juz zapoznalam sie chyba z wszystkimi mozliwymi swietami, daniami, zwyczajami...bo lubia o tym.mowic jak czekamy na trzeciego. Po poludniu mam to na temat Arizony
                    • nick_z_desperacji2 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:49
                      jprdl 🤦‍♀️
                      Euskera to nie jest hiszpański, wymowa "h" to naleciałość, która jest błędem. To tak, jakbyś twierdziła, że w polskim nie ma "r", bo sąsiad ma wadę wymowy i nie wymawia, albo że "weszłem" to poprawna forma, bo ktoś tak mówi. W kastylijskim "h" jest nieme, tłumaczy Ci to jak krowie na rowie kilka osób.
                      • princesswhitewolf Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:53
                        Nick z desperacji: no nalecialosc. A przeciez rozmawialysmy jak mowia a nie o poprawnosci idealnego hiszpanskiego. Przyjrzyj sie co napisalam.
                        We wsch Polsce tez zaciagaja i nikt nie ma watpliwosci ze to jest tez j.polski
                • witamina_d_3 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:14
                  Obok siebie są i w alfabecie i na klawiaturze, można się pomylić, czepiacie się.
    • witamina_d_3 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 16:53
      Zgadzam się po czterydwadziesciadziesięćosimiokroć!
    • arthwen Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 17:07
      Najlepiej zacząć od czytania wink
      • asia.sthm Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 20:32
        > a novel in French.

Straszne marnotrawstwo papieru.
        Lasów im starcza?
      • hosta_73 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 08:34
        😆
    • pursuedbyabear Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 17:13
      Bardzo lubię, poza liczebnikami cholernymi 😀
      • lilia_tygrysia Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 17:34
        Dla mnie liczebniki są każdorazowo jak rozwiązywanie sudoku smile
        • pursuedbyabear Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 17:38
          Podobnie! Muszę sobie policzyć w głowie przed użyciem 😀
          • lilia_tygrysia Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 17:55
            I to uczucie zadowolenia, jak się dobrze policzy smile
            • tiffany_obolala Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 09:46
              Polecam francuski w Belgii albo Szwajcarii. Normalnie, jak u ludzi: septante, nonante...
              Ale nauczyć się francuskiego to tam się nie da big_grin
              • leyla76 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 10:54
                tiffany_obolala napisała:

> Polecam francuski w Belgii albo Szwajcarii. Normalnie, jak u ludzi: septante, n
                > onante...
                > Ale nauczyć się francuskiego to tam się nie da big_grin

Dokładnie . Najlepsze jest to, że dzieci w Szwajcarii też znają liczebniki w wersji francuskiej, Francuzi za to mają gdzieś znajomość wersji szwajcarskiej. Zawsze widzę wytrzeszcz oczu kiedy wydaję resztę mówiąc np. nonante deux centimes (92) of quatre-vingt dix et deux (chyba się nie pomyliłam).
                • pitupitt Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:38
                  Bo generalnie Francuzi mają w poważaniu wszystko co nie jest francuskie
                • olpa7 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 14:42
                  Pomyliłaś
                  Quatre-vingt-douze

Natomiast Francuzi jak najbardziej rozumieją. Pracuje z Francuzami i w sumie po kilku latach mieszkania w Belgii przestawiłam się na ich liczebniki i Francuzi doskonale rozumieją gdy tak do nich mówię.
        • kura17 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 09:14
          ja mam problemy z liczbami w niemieckim - oni 74 mowia 4 i 70, zawsze od konca - czasem mi sie myli ...
          ostatnio w restauracji, po dodaniu napiwku, powiedzialam "to 24 prosze"(placilam karta), a chcialam zaplacic 42 - mina kelnera i mojego dziecka bezcenna big_grin
          • asia.sthm Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 10:33
            I tak masz dobrze, po duńsku liczebniki wykończà najambitniejszego.

60, tres, to prostsze tre (trzy) i sindstyve: 3 razy 20 równa się 60. 70, halvfjerds, jest zbudowane z halvfjerde i sindstyve: 3½ razy 20 równa się 70. 80, firs, to prostszy ogień (cztery) i sindstyve: 4 razy 20 równa się 80, 90, halvfems, jest zbudowany z halvfemte i sindstyve: 4½ razy 20 równa się 90.

To tylko przykład 😆
            • chatgris01 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:15
              Trrreo trralve! cool
              • asia.sthm Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:23
                chatgris01 napisała:

> Trrreo trralve! cool
                >

Prawda? Aż w buty idzie 😄
    • ga-ti Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 18:55
      🤣
      Choć nasze rodzima "woda" też do niczego nie pasuje 😉
      Uczyłam się francuskiego 3 lata w liceum. I nie cholery nie wszedł do głowy. Potrafię się przedstawić i jakiś dialog z podręcznika znam na pamięć 😆
      • ga-ti Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 18:55
        Aha, i nie lubię, nie podoba mi się, gorzej, drażniący jest 🙈
    • piwoniawpiwnicy Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 19:22
      Uwielbiam! ;p
    • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 19:49
      A ja, nie mając takich intencji, przypadkowo wkręciłam małego ukraińskiego chłopca. Teraz codziennie sam z siebie przed szkołą rano loguje się na Duolingo i wkuwa francuski.
    • nellamari Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 20:42
      E tam, łatwy jest. Con la base dell’italiano, imparare il francese è un gioco da ragazzi.
      • szarmszejk123 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 07:31
        Pensavo pure io, ma non è così:p a me non viene così facile come teoricamente dovrebbe:p
        Lo spagnolo si, lo capisco abbastanza bene, ma francese no sad
    • tanebo0001 Re: Francuski, cudowny język... 26.06.25, 23:13
      Cudowny język - "kląc można się poczuć jakby podcierało się jedwabiem"
    • tiffany_obolala Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 09:50
      Zawsze muszę powiedziec, że chcę butelkę wody, bo inaczej mnie nie rozumieją. Nie potrafię tego powiedzieć.

A wgl to po co się tego francuskiego uczyć uncertain W Brukseli przechodzą natentychmiast na angielski. W Paryżu są oburzeni, jak można tak kaleczyć ich piękny język: masz od razu mówić pięknie albo wcale. Na prowincji tylko mi się udawało mówić, tam się cieszyli, że próbuję...
      Tragedia, porażka, jak mawia moja dziecinka.
      • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 10:09
        Bez przesady z tym Paryżem, da się rozmawiać nie perfekcyjnie.

P.s. też zawsze proszę butelke/ szklankę wody big_grin
        • chatgris01 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:17
          mocca25 napisała:

> szklankę wody big_grin

(Jednego) szklanka wody cool
          • mocca25 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 13:44
            Oczywiscie
      • szarmszejk123 Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 10:28
        Dla własnej przyjemności wink
    • swinka-morska Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 11:45
      Ooo (nomen-omen!), nie przesadzajmy smile
      Francuski jest super logiczny jeśli chodzi o wymowę - uczysz się kilkunastu głosek i zasad i przeczytasz wszystko.
      Tylko wcześniej trzeba przeżyć fazę "co innego widzę, co innego słyszę" i potem już jest wszystko super jasne i logiczne smile
      Czego nie można powiedzieć o angielskim - tutaj zawsze są jakieś niespodzianki co się jak wymawia.

BTW - nie wiem jak wygląda teraz nauczanie podstaw francuskiego (zaliczyłam to bardzo dawno temu), ale jeśli ktokowiek z was albo bombelków trafiłby na kurs francuskiego od podstaw to hucznie polecam dodanie sobie parogodzinnych warsztatów fonetycznych, bo to rozwiązuje wszystkie problemy smile jak niestety trafiłam na taki warsztat dużo później i bardzo żałowałam, że nie miałam go w pierwszym/drugim roku nauki.
    • stephanie.plum Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 13:42
      no jak nie, jak tak...?

www.youtube.com/shorts/TQx4JcGG84E
      • stephanie.plum Re: Francuski, cudowny język... 27.06.25, 13:46
        Tekst linku
      • beaucouptrop Re: Francuski, cudowny język... 28.06.25, 11:56
        J’adore 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka